«Η αγαπη ειναι η ομορφια που θα σωσει τον κοσμο»

Δημήτρης Βάρσος - Γεωργία Θεοδώρου - Ντιάνα Ισμαΐλοβα -Τάνια Καραούλη - Το μήνυμα των τεσσάρων πρωταγωνιστών της θεατρικής παράστασης «Ηλίθιος» του Τμήματος Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ

Πριν από λίγες ημέρες η λογοτεχνική ομάδα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε στο καφέ – μπαρ «Οχτώ» μία θεατρική παράσταση, βασισμένη στο κλασικό έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Ηλίθιος».
 
Μία θεατρική παράσταση η οποία μεταφέρει τους κεντρικούς ήρωες του έργου στην σύγχρονη εποχή τοποθετώντας τους σε μία κοινή συνεδρία ψυχανάλυσης, με στόχο μέσα από τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις αυτών, στις ερωτήσεις του ψυχολόγου, να περάσουν τα μηνύματα που αφορούν στην απαραίτητη σήμερα αυτογνωσία και την ακόμα πιο απαραίτητη υπενθύμιση της δύναμης της αγάπης.
 
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης κ.Ντιάνα Ισμαΐλοβα, Τάνια Καραούλη, Γεωργία Θεοδώρου και Δημήτρης Βάρσος, που απολαύσαμε στους ρόλους της ψυχολόγου, της Αναστασίας Φιλίπποβνα, του Πρίγκιπα Λέοντα Νικολάγιεβιτς Μίσκιν και του Παρφιόν Ραγκόζιν αντίστοιχα, βρέθηκαν στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και μίλησαν για την πρωτοβουλία της παράστασης αυτής καθώς και τα απότοκα της, για κάθε έναν εξ αυτών ξεχωριστά, ενώ αναφέρθηκαν και στο σύνολο των συντελεστών της εκδήλωσης, ήτοι και των συμφοιτητών τους – Ζωή Φωτοπούλου, Παρασκευή Δημητριάδου, Νίκη – Βικτώρια Τσαμπίρα, Ελπίδα Φυλλίδου και Ελευθερία Γραμματίκη -που ανέγνωσαν ρωσικά ποιήματα, αφιερωμένα στην αγάπη, τη μοναξιά και τον αγώνα του ανθρώπου προς την κατάκτηση της αυτογνωσίας, σε δική τους επίσης μετάφραση. 

Ντιάνα Ισμαΐλοβα «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη»

Μιλώντας για την παράσταση οι τέσσερις πρωταγωνιστές τόνισαν πως χρειάστηκαν περισσότερες από 100 ώρες κοινής προσπάθειας και προετοιμασίας, πάνω στο κλασικό κείμενο του Ντοστογιέφσκι, ούτως ώστε να ξεχωρίσουν τα μηνύματα εκείνα που θεώρησαν σημαντικότερα για να αναδειχθούν.
 
Κυριότερο εξ αυτών το μήνυμα της αγνής αγάπης, στην οποία όπως επεσήμανε η κ. Ισμαΐλοβα «έχουμε όλοι δικαίωμα». «Όλοι αξίζουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν» ήταν άλλωστε και το μότο της παράστασης, γεγονός που όπως τόνισε με την σειρά της η κ. Θεοδώρου σήμερα δυστυχώς έχουμε ξεχάσει. «Δεν βλέπουμε γύρω μας την αγάπη, τουλάχιστον όχι στη μορφή που θα θέλαμε εμείς να υφίσταται. Ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω μας, πολέμους, διχόνοιες, bullying κ.ο.κ. Πράγματα που κάθε άλλο παρά μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε να μην δώσουμε περαιτέρω έμφαση σε αυτά, αλλά να αναδείξουμε την γνήσια αγάπη, που κάνει τον κόσμο μας πιο φωτεινό» τόνισε. 

Δημήτρης Βάρσος «Οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκοι, πιο εγωιστές και πιο δύσκολοι να τους κατανοήσεις με αποτέλεσμα να εκφυλίζονται»

«Θελήσαμε δε με την επιλογή μεταφοράς του έργου στο σαλόνι ενός ψυχολόγου να τονίσουμε την καθαρότητα και την απλότητα της ψυχής, γιατί δυστυχώς οι άνθρωποι σήμερα γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι- όπως και οι δύο ήρωες Αναστασία Φιλίπποβνα και Παρφιόν Ραγκόζιν- πιο εγωιστές και πιο δύσκολοι να τους κατανοήσεις, με αποτέλεσμα να εκφυλίζονται» συμπλήρωσε ο κ. Βάρσος, δίνοντας τον λόγο και πάλι στην κ. Ισμαΐλοβα η οποία τόνισε πως «εμείς οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη και έτσι επιτρέπουμε και σε άλλους να μας την στερούν». 

Τάνια Καραούλη «Η παράσταση έναυσμα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης»

Βασικό επίσης μήνυμα της παράστασης είναι και η ανάγκη της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης σύμφωνα με την κ. Καραούλη, η οποία αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στις «ασκήσεις αυτοβελτίωσης» που έκαναν όλοι οι συντελεστές έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η παράσταση αυτή, αναφερόμενη στις διαφωνίες και τα προβλήματα που υπήρχαν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και τα οποία ξεπεράστηκαν με την συμμετοχή και την καλή θέληση όλων. 

Γεωργία Θεοδώρου «Όπως ο πρίγκιπας Μίσκιν μάθαμε να λύνουμε τα προβλήματά μας χρησιμοποιώντας την αγάπη»

«Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η παράσταση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για να ενωθούμε άτομα που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αυτά των φοιτητικών μας σπουδών, δεν κάναμε παρέα, και μέσα από αυτό μάλιστα δημιουργήσαμε κάτι πολύ ωραίο που πέτυχε τον στόχο του, σύμφωνα με τα σχόλια των θεατών δικαιώνει την προσπάθειά μας» υπογράμμισε η κ. Θεοδώρου. «Μάθαμε να λύνουμε τα προβλήματά μας χρησιμοποιώντας την αγάπη, όπως ο Πρίγκιπας Μίσκιν ο οποίος προσπαθούσε να λύνει τα προβλήματά του με την αγάπη» συνέχισε η ίδια για τα επισημάνει πως «δυστυχώς σήμερα αν δεν υπάρχει ίδιον συμφέρον, με τον τρόπο που ζούμε, δεν χρησιμοποιούμε την αγάπη κατά πως πρέπει».
 
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές αναφέρθηκαν και στα υπόλοιπα αποτελέσματα αυτής τους της «ένωσης» αναφερόμενοι στην ευκαιρία που τους δόθηκε να εξασκηθούν πάνω στην ρωσική γλώσσα και στην μετάφραση ρωσικών κειμένων και ποιημάτων, τονίζοντας πως «η λογοτεχνία και ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα» για να μας αποχαιρετήσουν προτρέποντας τους «βιβλιοφάγους» συμπολίτες μας να διαβάσουν τον «Ηλίθιο» καθώς όπως επεσήμαναν ο Πρίγκιπας Μίσκιν και οι υπόλοιποι ήρωες τους προσέφεραν την δυνατότητα να δώσουν την δική τους απάντηση στο ερώτημα αν η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, τονίζοντας πως «η αγάπη είναι αυτή η ομορφιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.