Η αδηλωτη εργασια στην Ευρωπαικη Ενωση

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις προκάτ εγκαταστάσεις του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εικονικό συνέδριο με αντικείμενο την αδήλωτη εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πρόβλημα που απασχολεί και προβληματίζει όλα τα κράτη – μέλη. Οι σύνεδροι είναι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος κι εκπροσώπησαν το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Κοινωνικούς Εταίρους ETUC, UNICE και UEARME. Οι διαπραγματεύσεις για τις 6 ομάδες των συμμετεχόντων ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο και χθες κατετέθησαν τα συμπεράσματα.

Ο συντονιστής του προγράμματος, υποψήφιος διδάκτορας, Σπύρος Νάκος μίλησε στον ΠτΘ για το στόχο της όλης διαδικασίας: «Η εξοικείωση των φοιτητών με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κατανοήσουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις, όλα αυτά που μέχρι τώρα είναι μυθοποιημένα.

Το Φεβρουάριο τους δόθηκε το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, το οποίο απασχολεί όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, επηρεάζει τον προϋπολογισμό τους, επιβαρύνει τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και γενικά δημιουργεί προβληματισμό στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας.

Μέσα από θεσμικές αρμοδιότητες που έχει το κάθε όργανο και ο κάθε οργανισμός προσπάθησαν να κάνουν διαπραγματεύσεις, συμμαχίες, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα τελικό κείμενο και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την αδήλωτη εργασία. Προέκυψε μια οδηγία που έχει ψηφιστεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναφέρεται σε φορολογικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επιβολή κυρώσεων για όσους δεν ανταποκρίνονται στις πολιτικές που σχεδιάζονται κι ασκούνται καθώς επίσης και την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για την αδήλωτη εργασία που θα έχει γραφεία σε όλα τα κράτη- μέλη και θα μπορούν να μελετούν το φαινόμενο με στόχο να σχεδιάζουν αποτελεσματικότερες πολιτικές.

Τα παιδιά αποκόμισαν την εμπειρία από τη λειτουργία των οργάνων της ΕΕ και ξέφυγαν από τα στενά ακαδημαϊκά πλαίσια και είδαν το real life. Εργάστηκαν 6 ομάδες των δύο ατόμων και αποτελούσαν εκπροσώπους του Συμβουλίου».

Οι φοιτητές που συμμετείχαν ανήκουν στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης κι έχουν παρακολουθήσει το μάθημα της Καθηγήτριας κ. Πετμεζίδου «Αγορά εργασίας και πολιτικές απασχόλησης».

Συμπεράσματα για τη Νότια Ευρώπη

Ο κ. Νάκος μεταφέρει τον ορισμό της αδήλωτης εργασίας «απασχόληση η οποία δε δηλώνεται στους δημόσιους φορείς» και εξηγεί ότι η παράνομη εργασία –όπως το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών- δεν περιλαμβάνονται στην αδήλωτη εργασία. «Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την αδήλωτη εργασία στην ΕΕ, αλλά έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν εντονότερα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πλήττεται ιδιαίτερα, είναι δύσκολος ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας. Η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό οπότε έχουμε πολλές περιπτώσεις πεντάμηνης κι εξάμηνης απασχόλησης. Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η έλλειψη πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα άτομα που δε δηλώνουν την απασχόλησή τους δεν πληρώνουν εισφορές, επομένως οι ασφαλιστικοί φορείς χάνουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους».

Η άλλη όψη της αδήλωτης εργασίας αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι δε μπορούν να πάρουν ταμείο ανεργίας ή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους: «Πολλές φορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις άδειες, με τα επιδόματα, με το ύψος της αμοιβής τους. Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης έχει την κοινωνική ευαισθησία κι ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα και ήταν μια ευκαιρία να συνδυάσουμε τις ευαισθησίες με τη γνώση».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.