H «ατζεντα» της Επιτροπης για την ψηφο των Ελληνων του εξωτερικου

Κώστας Πουλάκης «Η πρόταση πρέπει να έχει τα στοιχεία πάνω απ΄ όλα του σεβασμού της δημοκρατίας»

Άνοιξε η συζήτηση για την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού με την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Πουλάκη.
 
Την αισιοδοξία του ότι η ειδική επιτροπή για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού θα μπορέσει συλλογικά να αντιμετωπίσει όλα τα σύνθετα συνταγματικά, νομικά, τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, ώστε να καταλήξει, αν είναι δυνατόν, σε ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο θα θέσει υπ’ όψη της Κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, εξέφρασε ο Πρόεδρός της και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση, με στόχο να καταλήξει στα συμπεράσματά της εντός του Ιανουαρίου 2019.
 
Στην επιτροπή συμμετέχουν πέρα του κ. Πουλάκη ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ο Γεν. Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, ο Συνήγορος του Πολίτη, Μιχάλης Τσαπόγας, ο Γεν. Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, Θόδωρος Οικονόμου, η Γεν. Διευθύντρια Οικονομικών & Διοικητικής Υποστήριξης του ΥΠΕΣ, Γεωργία Βαλατσού, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο Καθηγητής Νομικής, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Δημοσθένης Δώδος, η Πολιτικός Επιστήμονας & Συνεργάτης ΓΓ ΥΠΕΣ, Δανάη Κολτσίδα, ο Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας, Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χριστόπουλος. 

Από το 2001 «εκκρεμεί» το θέμα της ψήφου 

Μέσα από αυτή την επιτροπή γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί ένα σημαντικό και δημοκρατικό θέμα, τόνισε ο κ. Πουλάκης, το οποίο χρονίζει από το 2001, όταν με την αναθεώρηση του Συντάγματος δημιουργήθηκε η συνταγματική πρόβλεψη ούτως ώστε να βρεθεί τρόπος διευκόλυνσης και συμμετοχής των Ελλήνων που διαμένουν, είτε για αρκετό χρονικό διάστημα είτε περιστασιακά, στο εξωτερικό, ώστε να έχουν και αυτοί πολιτική προτίμηση την ημέρα των εκλογών.
 
Σημείωσε πάντως ότι από το 2001 μέχρι το 2014, με κυβερνήσεις ΝΔ εναλλασσόμενες με το ΠΑΣΟΚ αλλά και ως συγκυβέρνηση, δεν έφεραν ποτέ κανένα νόμο για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.
 
Από το 2015, όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ακούγονται διάφορες φωνές από την αντιπολίτευση, τη Ν.Δ. κυρίως, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ, που κατηγορούν την  κυβέρνηση για το ότι δεν αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, τόνισε.
 
Η Κυβέρνηση, λίγο πριν τελειώσει η περίοδος της μνημονιακής υποχρέωσης τον Αύγουστο του ’18, έφερε, μαζί με τον Κλεισθένη Ι, άρθρο το οποίο έφτιαχνε μια επιτροπή με ότ,ι καλύτερο, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, από συνταγματολόγους, νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες της χώρας μας, πολλαπλών συνταγματικών απόψεων, ώστε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, δύσκολων συνταγματικών διαφορετικών προσεγγίσεων, νομικών, τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων, να αντιμετωπίσουν αυτή τη διευκόλυνση, για τους Έλληνες πολίτες, ώστε να μην χρειάζεται να πάρουν το αεροπλάνο από τη χώρα που βρίσκονται και να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν.
 
Μετά την πρώτη συνεδρίαση, έχει τεθεί ένα πλάνο να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, συντάσσοντας ένα πόρισμα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και προς την κυβέρνηση, για μια νομοθετική ρύθμιση για την οποία χρειάζονται 200 βουλευτές, δηλαδή θα πρέπει να στηριχθεί και από την αντιπολίτευση. 

Τρία θέματα θα αντιμετωπίσει η επιτροπή 

Ο κ. Πουλάκης έχει εντοπίσει τρία μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η επιτροπή.
 
Το πρώτο είναι ποιοι θα διευκολυνθούν από τη συνταγματική επιταγή, δηλαδή οι Έλληνες που την τελευταία οκταετία έφυγαν στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για εργασίαή και όλο το γενεαλογικό δένδρο από δισέγγονα, εγγόνια, παιδιά που έχουν φύγει από τις αρχές του 1900 ως μετανάστες στην Αμερική και την Αυστραλία.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το προσεγγίσουν πολιτικά, διότι η ψήφος καθορίζει την κυβέρνηση και την ζωή των Ελλήνων που είτε ζουν είτε έχουν την προοπτική να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους.
 
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ψηφίζουν τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές ανά Περιφερειακή Ενότητα, που έχει πολλά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα αλλά είναι η πιο «νόμιμη» συνταγματικά θέση ή αν θα ψηφίζουν σε μια ξεχωριστή κάλπη βουλευτές της ομογένειας ή το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
 
Το τρίτο θέμα είναι αν θα υπάρχει επιστολική ψήφος, αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάποια σημεία ή κάτι άλλο. «Όλα αυτά τα σενάρια είναι πολυπαραγοντικά, δημιουργούν ζητήματα και επειδή είναι μια κρίσιμη νομοθετική ρύθμιση, η πρόταση της επιτροπής πρέπει να έχει τα στοιχεία πάνω απ' όλα του σεβασμού της δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Πουλάκης. 

Νομικά, συνταγματικά και πολιτικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση 

Στην πρώτη συνεδρίαση έθεσε αυτά τα τρία βασικά ερωτήματα, και από κάθε ερώτημα άνοιξε τη «βεντάλια» εξηγώντας πως στο καθένα υπάρχουν τέσσερα βασικά σενάρια, δηλαδή όλο το πλήθος των εναλλακτικών λύσεων-προσεγγίσεων.
 
Αυτό το έκανε χωρίς να έχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, διότι ήθελε να σεβαστεί και τον δικό του ρόλο ως πρόεδρος, αλλά και να ανοίξει ουσιαστικά τον διάλογο με τα μέλη της επιτροπής.
 
Βέβαια, υπενθύμισε, υπάρχουν πάρα  πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ένα δικό τους σύστημα για να διευκολύνουν τους δικούς τους κατοίκους που βρίσκονται εκτός της χώρας τους.
 
Όμως από το κάθε ευρωπαϊκό σύστημα μπορεί κανείς να πάρει μια εμπειρία λειτουργίας, που όμως έχει τις περισσότερες φορές μικρή προσφορά, διότι ο νόμος που λειτουργεί σε κάθε χώρα, στηρίζεται στο δικό του σύστημα, που δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το δικό μας.
 
«Αυτό χρειάζεται μια αντιμετώπιση, η οποία να έχει νομικά, συνταγματικά και πολιτικά, αλλά κυρίως ως προς τη δημοκρατία και τη λειτουργία της τέτοια τεκμηρίωση, που να μην μπορεί να προσβληθεί» τόνισε, διότι θεωρεί πως οτιδήποτε μπορεί να προσβληθεί νομικά σε μια τέτοια ρύθμιση, με το συγκεκριμένο αντικείμενο, βάζει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που μπορεί την ημέρα των εκλογών να έχει αντίκτυπο στο αποτέλεσμα. 

Στόχος ένα ομόφωνο πόρισμα 

Ο κ. Πουλάκης δεσμεύτηκε πάντως ως πρόεδρος της επιτροπής, να λειτουργήσει με έναν δημοκρατικό τρόπο και μια συλλογικότητα, ώστε να αντιμετωπίσει, αν είναι δυνατόν, όλα τα σύνθετα συνταγματικά, νομικά, τεχνικά και οικονομικάπροβλήματα, με στόχο να καταλήξει, αν είναι δυνατόν, σε ένα ομόφωνο πόρισμα, το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Κυβέρνηση.
 
Αν επιτευχθεί αυτό, είναι αισιόδοξος ότι όταν παρουσιαστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα γίνει διάλογος και το «μπαλάκι» θα περάσει σε αυτά, «που μας κατηγορούν πως δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτό που οι ίδιοι δεν έκαναν δεκατέσσερα χρόνια».
 
«Αν σε ένα ομόφωνο πόρισμα φέρουν αντιρρήσεις οι οποίες δεν είναι επί της ουσίας αλλά είναι αυτό που λέμε προφάσεις, τότε θα πέσουν ολοκληρωτικά οι μάσκες» τόνισε, επιλέγοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.