Γυρω -γυρω ολοι

Oι ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής καθιέρωσαν, ως κανόνα πλέον παρά ως εξαίρεση, την εξωοικιακή εργασία της γυναίκας- μητέρας, δημιουργώντας παράλληλα το πρόβλημα της προστασίας των παιδιών της κατά την διάρκεια των ωρών εργασίας της.Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, δημιουργήθηκε ο θεσμός των Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι προσφέρουν αφ΄ ενός μεν σημαντική βοήθεια στους εργαζόμενους γονείς, ενώ αφ΄ ετέρου προσφέρουν σε κάθε παιδί την ευκαιρία της γνώσης και μέσα από αυτήν την ευκαιρία της δημιουργίας.

Oι γονείς σήμερα δε στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό απλά γιατί δεν μπορούν να τα κρατήσουν σπίτι, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους στις ομαδικές δραστηριότητες των παιδικών σταθμών αναπτύσσουν περισσότερο το αίσθημα ευθύνης, μαθαίνουν να μοιράζονται αντικείμενα και κυρίως συναισθήματα,με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο συνεργάσιμα και περισσότερο κοινωνικά.

Ο “ΠτΘ” παρουσιάζει σήμερα, τους Παιδικούς Σταθμούς, “Μορμόλη”, “Παιδικό Εργαστήρι”, “Φρου- Φρού” και συνομιλεί με τον υπεύθυνο των Κρατικών Βρεφονηπιακών – Παιδικών Σταθμών Δήμου Κομοτηνής κ. Θεόδωρο Μούχτση.

«Ο Μορμολης»

Εργαστήρι τέχνης και δημιουργίας

Ο Μορμόλης άρχισε να λειτουργεί το 1984, στην αρχή σαν παιδικός σταθμός και αργότερα σαν βρεφονηπιακός, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη προσοχής και προσχολικής εκπαίδευσης από τον πρώτο κιόλας χρόνο του κάθε παιδιού.

Μετά από τόσα χρόνια εξελικτικής πορείας σήμερα προσφέρει στα πρωϊνά και απογευματινά του τμήματα εξειδικευμένη αγωγή, υγιεινή διατροφή, και ασφαλή μεταφορά με σχολικό αυτοκίνητο από και προς το σπίτι κάθε παιδιού.

Κατά την άποψη της κ. Αδαμοπούλου Ελένης, υπεύθυνης του Παιδικού Σταθμού, «δεν είναι μόνο οι ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής που δημιούργησαν το «πρόβλημα» της «προστασίας των παιδιών», αλλά περισσότερο η διαπίστωση της επιστήμης για την ανάγκη κάποιας συστηματικής καθοδήγησης του μικρού παιδιού από πρόσωπα ειδικά προπαρασκευασμένα για την αγωγή του. Φτάνουμε λοιπόν τώρα να μιλάμε για την πρώτη βασική βαθμίδα αγωγής που οφείλει να παρέχει κάθε χώρα στα παιδιά έστω και με προαιρετική φοίτηση.

Εμείς στο δικό μας σχολείο δεχόμαστε παιδιά από 12 μηνών περίπου μέχρι και 6 χρονών. Σ’ ένα περιβάλλον ειδικά οργανωμένο στα «μέτρα» του που το διευκολύνει να ικανοποιήσει τις βιοψυχολογικές και κοινωνικές του ανάγκες με παιδαγωγούς ειδικευμένους στους νόμους της σωματικής ανάπτυξης και της πνευματικής του εξέλιξης που το βοηθούν να διαμορφώσει με σωστό τρόπο την προσωπικότητά του»
.

Σε ερώτηση αν είναι εύκολη η προσαρμογή των παιδιών στην ομάδα η κ. Αδαμοπούλου παρατηρεί: «Ο χαρακτήρας και οι ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού καθορίζουν την πορεία της προσαρμογής του στην ομάδα.

Άρα η προσαρμογή είναι ανάλογη με την διαφορετικότητά του. Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για εύκολη ή δύσκολη προσαρμογή παρά μόνο για διαφορετική.
»

Στόχος του Παιδικού Σταθμού «Μορμόλης» είναι η δημιουργική απασχόληση και η πολύπλευρη μάθηση πάντα μέσα από το παιχνίδι.

«Ο παιδικός σταθμός πρέπει να δίνει χαρά, να εξισορροπεί σχέσεις γονέων και παιδιών και πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ένα εργαστήρι τέχνης και δημιουργίας…

Μια φορά στη ζωή μας ο ήλιος φαίνεται καυτερός: στην παιδική μας ηλικία. Κι αν τότε ζεσταθούμε καλά, δεν υπάρχει κίνδυνος να παγώσουμε αργότερα στον πολικό χώρο της ζωής των ενηλίκων»
, τονίζει η κ. Αδαμοπούλου

«Παιδικο Εργαστηρι»

Κάλυψη όλης της προσωπικότητας του παιδιού

Ο παιδικός σταθμός «Παιδικό Εργαστήρι» απασχολεί παιδιά ηλικίας 18 μηνών και άνω και έχει ως σκοπό την σωματική, νοητική, ψυχική, συναισθηματική, λεκτική, κοινωνική και την ηθική ανάπτυξη του παιδιού.

Κατά την άποψη της υπεύθυνης του σταθμού κ. Πολυχρόνη, «η ένταξη των παιδιών στην ομάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Εδώ, είναι απαραίτητη η σωστή στάση της παιδαγωγού, όπου με αγάπη, τρυφερότητα, υπομονή και ενδιαφέρον, θα αγκαλιάσει το παιδί και θα το βοηθήσει να ενταχθεί ομαλά στην ομάδα του παιδικού σταθμού. Ο κατάλληλος χώρος, το όμορφο οικογενειακό περιβάλλον βοηθούν στην προσαρμογή του παιδιού. Σημαντικό ρόλο επίσης στην προσαρμογή των παιδιών παίζει το γεγονός ότι ο μέγιστος αριθμός παιδιών που φιλοξενείται στο «Παιδικό Εργαστήρι» δεν ξεπερνά τα 18-20 παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η προσαρμογή των παιδιών να διευκολύνεται αρκετά, αφού κάθε παιδαγωγός έχει να απασχολήσει – προσαρμόσει λίγα παιδιά».

Στο «Παιδικό Εργαστήρι» γίνεται χωρισμός των παιδιών σε νήπια – προνήπια, με ανάλογη εφαρμογή προγράμματος, ακολουθείται πρόγραμμα προετοιμασίας για δημοτικό και εκμάθησης αγγλικών.

Το πρόγραμμα όπως τονίζει η κ. Πολυχρόνη «καθορίζεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών όλων των τομέων προσωπικότητας του παιδιού. Οι τομείς είναι: ψυχοκινητικός, συναισθηματικός, κοινωνικός, θρησκευτικός, νοητικός, αισθητικός, και οι δεξιότητες που πρέπει ναποκτήσει αφορούν σε στάδια όπως το προαναγνωστικό, προγραφικό, προμαθηματικό.»

«Φρου – Φρου»

Ομαλή και δημιουργική προσχολική ζωή

«Έχει γίνει αποδεκτό από όλους, ότι τα παιδιά χρειάζονται παιδιά για να παίξουν, καθώς και δημιουργική απασχόληση για να περνούν την ώρα τους. Η εποχή της γιαγιάς και της νταντάς που κρατούσαν το παιδί μέσα στο σπίτι έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Από το 1990 ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας στον χώρο της προσχολικής αγωγής με την δημιουργία του παιδικού σταθμού «Ο ΦΡΟΥ – ΦΡΟΥ»»
,τονίζει η υπεύθυνη του παιδικού σταθμού κ.Αγγελίδου Ευγενία.

Στόχος τα παιδιά να είναι χαρούμενα, ανεξάρτητα, με πνεύμα συντροφικότητας και διάθεση για μάθηση και δημιουργικότητα μέσα από ολιγομελή τμήματα ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού.

Τα παιδιά εντάσσονται σε ολιγομελή τμήματα (8-10 παιδιά) για καλύτερη παρακολούθηση και εκπαίδευση. Συγκεκριμένα λειτουργεί: προνηπιακό τμήμα από 2 έως 31/2 ετών, τμήμα μεγάλων προνηπίων από 31/2 έως 4 ½ ετών και νηπιακό τμήμα από 4,1/2 έως 5,1/2 ετών.

Στο καθένα από τα παραπάνω τμήματα, εφαρμόζεται πρόγραμμα που χωρίζεται σε μηνιαίες ενότητες ώστε να παρέχεται γνώση στα παιδιά μέσα από διαφορετικό εποπτικό υλικό και μέθοδο διδασκαλίας ανάλογα με την ηλικία του.

Στο τέλος του σχολικού έτους, οι εργασίες που τα παιδιά έκαναν καθ’ όλη τη διάρκειά του, παραδίδονται σ’ αυτά και τους γονείς.

«Σκοπός μας είναι η άμεση επικοινωνία και συνεργασία του παιδιού με τα άλλα παιδιά και η διδασκαλία καλών τρόπων συμπεριφοράς. Επίσης το παιδί μαθαίνει να προσέχει τα διάφορα πράγματα του Παιδικού και να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά. Στόχος μας είναι να το βοηθήσουμε να συμμετέχει σε μουσικές δραστηριότητες και να εκφράζεται με τρόπο δημιουργικό μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.

Προετοιμάζουμε επίσης τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, με προασκήσεις γραφής και αρίθμησης, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν το έργο που έχουν ξεκινήσει.

Σήμερα με τόσο πλούσια και βαθειά εμπειρία, με υπευθυνότητα και σεβασμό στις δυνατότητες των παιδιών, με επιλογή δραστηριοτήτων που προσφέρουν θετικό έργο και όχι εντυπώσεις, φροντίζουμε να ζουν τα παιδιά κοντά μας, μέσα σ’ ένα όμορφο περιβάλλον, και να δέχονται τους κατάλληλους ερεθισμούς για μια ομαλή και δημιουργική προσχολική ζωή, που είναι το θεμέλιο για την κοινωνική τους ένταξη και την κατοπινή σχολική τους ζωή.

Γι’ αυτό σήμερα οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του παιδικού σταθμού που θα εμπιστευθούν το παιδί τους, ώστε να μην αρκούνται όταν ο χώρος αυτός προσφέρει μόνο ασφαλή φύλαξη αλλά να επιζητούν παράλληλα την παροχή του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος»
, τονίζει η κ. Αγγελίδου.

Κρατικοι Παιδικοι Σταθμοι Δημου Κομοτηνης

Διασφάλιση άριστου περιβάλλοντος

Όπως είναι γνωστό με κυβερνητική απόφαση οι πρώην παιδικοί Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί περιήλθαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και λειτουργούν πλέον ως Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα.

Από 1-1-99 ο Δήμος Κομοτηνής, ανέλαβε τους παιδικούς σταθμούς συστήνοντας Νομικό Πρόσωπο «Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής», με πρόεδρο τον κ. Θεόδωρο Μούχτση. Σε αυτό εντάσσονται οι έξι παιδικοί σταθμοί της Κομοτηνής και των οικισμών Κοσμίου και Θρυλορίου. Η δυναμικότητα των σταθμών ανέρχεται σε 347 παιδιά προσχολικής ηλικίας και το προσωπικό που απασχολείται αριθμεί 47 άτομα.

«Όταν αναλάβαμε τους σταθμούς διαπιστώσαμε ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε εποπτικό υλικό. Πρώτη μας κίνηση ήταν η βελτίωση των συνθηκών παραμονής των νηπίων αναβαθμίζοντας συγχρόνως και το αναλυτικό πρόγραμμα, συντονίζοντας το έργο των βρεφονηπιοκόμων έτσι ώστε να είναι του ίδιου επίπεδου και περιεχομένου σε όλους τους σταθμούς. Γι’ αυτό και φέτος όλες οι βρεφονηπιοκόμες θα παρακολουθήσουν σεμινάριο, για την άριστη επίτευξη αυτού του στόχου. Μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ καλύψαμε ελλείψεις προσωπικού. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην καθαριότητα και στη σωστή διατροφή των παιδιών και έτσι αντικαταστάθηκε όλος ο οικιακός εξοπλισμός, διότι βασική μας αρχή είναι ότι δεν παίζουμε με την υγεία των νηπίων», τονίζει ο κ. Μούχτσης.

Επόμενος στόχος είναι η εισαγωγή ξένης γλώσσας. «Πρέπει να βρούμε πτυχιούχο Αγγλικής με διατριβή σε αυτή την ηλικία, ώστε μέσα από το παιχνίδι, στοιχειώδεις λέξεις της Αγγλικής να γίνουν κτήμα του παιδιού. Εξάλλου αυτό γίνεται ήδη από τους εργαζόμενους με τη μορφή κάποιων τραγουδιών».

Για φέτος ο Δήμος εφαρμόζοντας κοινωνική πολιτική αποφάσισε να μην επιβληθούν τροφεία, παρ’ ότι είχε αποφασισθεί από το Δ.Σ. η καταβολή 10.000 δραχμών κατά νήπιο. «Θέλω να σας πώ ότι οι γονείς έχουν τη διάθεση να πληρώνουν τροφεία», τονίζει ο κ. Μούχτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μούχτση καμία αίτηση ενδιαφερόμενου γονέα δεν έχει απορριφθεί. «Απλά, επειδή υπάρχει συγκέντρωση αιτήσεων για συγκεκριμένο παιδικό σταθμό μεταφέρεται το νήπιο σε άλλο παιδικό σταθμό, ικανοποιώντας τη δεύτερη ή τρίτη επιλογή τους. Υπάρχουν ακόμη αιτήσεις σε εκκρεμότητα, εκπρόθεσμες, ακόμη και σήμερα δεχόμαστε αιτήσεις, δηλαδή παιδιά στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων που έχουν μετατεθεί, σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες. Βούληση του δημάρχου και δική μας είναι να μην απορρίψουμε καμία αίτηση.»

Βασικός στόχος, κατά τον κ. Μούχτση, πέρα από την καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, διαπαιδαγώγηση, και ψυχαγωγία των νηπίων «είναι η κοινωνική και η ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών για την φυσική μετάβασή τους από το οικογενειακό περιβάλλον στο σχολικό».

Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνονται Παιδικοί Σταθμοί της Κομοτηνής, κατόπιν συμφωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.