Γυναικες της εργασιας και της επιχειρηματικοτητας

Την Τετάρτη 05-10-05, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Γυναίκες Μπροστά – Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Υπέρ των Γυναικών» – το οποίο συντονίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας με την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ημερίδα με θέμα «Γυναικεία Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα», την οποία συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, η Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. και το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Χρήστος Χατζόπουλος «Στροφή σε δομές βιώσιμες»

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται προς το τέλος του και αφορά στην κατάρτιση στην υποστήριξη 450 γυναικών, ανέργων στην πλειοψηφία τους, σε επίπεδο Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Χατζόπουλος αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος τόνισε ότι οι δομές αυτές υποστήριξης συμβάλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών, των οποίων τα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα σε Μακεδονία και Θράκη είναι ιδιαίτερα υψηλό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής της οικονομίας σε άλλες κατευθύνσεις, η οποία θα στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης ώστε να είναι ανταγωνιστικότερη. Κατά τον κ. Χατζόπουλο επόμενος στόχος είναι «η οικονομία να είναι βιώσιμη με χαρακτηριστικό στοιχείο την προστασία του περιβάλλοντος. Επομένως πρέπει να υπάρχει συστράτευση, πρέπει να στραφούμε σε καινούργια μοντέλα, να γνωρίσουμε την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών απασχόλησης προκειμένου να μην διαιωνίζεται το φαινόμενο της ανεργίας, το οποίο υπονομεύει την κοινωνική μας συνοχή. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανεργία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και φτώχεια».

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βάρος. «Πρέπει να σκεφτούμε δομές βιώσιμες, πρέπει να στραφούμε στον τομέα του πολιτισμού, της διασκέδασης, του αθλητισμού, της πρόνοιας ιδιαίτερα, που προσιδιάζουν καλύτερα στη γυναίκα. Όλα αυτά όμως πρέπει να τα δούμε σε ένα εθνικό σχέδιο ολοκληρωμένο το οποίο θα συμπληρώνεται από περιφερειακά σχέδια, όπου οι τοπικοί φορείς αλλά και οι επιχειρήσεις θα συμπράξουν προκειμένου να δημιουργηθούν θετικά νούμερα τα επόμενα χρόνια».

Ευγενία Τσουμάνη:

“Από το πρόγραμμα ωφελούνται 450 γυναίκες στην Περιφέρεια”

Τη δυσμενέστερη θέση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες όσον αφορά τον τομέα της εργασίας, και ιδιαίτερα οι ελληνίδες στον ευρωπαϊκό χώρο τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Ευγενία Τσουμάνη. Η κ. Τσουμάνη αναφέρθηκε στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα ισότητας ευκαιριών εστιάζοντας στο θέμα της ενίσχυσης απασχόλησης των γυναικών και της επιχειρηματικότητας υλοποιώντας ένα πρόγραμμα ευρύτατης εμβέλειας όπως το «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Υπέρ των Γυναικών» που υλοποιείται σε όλες της περιφέρειες της χώρας και θα ωφελήσει 9.000 χιλιάδες γυναίκες την παρούσα διετία προετοιμάζοντές τες για εργασία αλλά και εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας. «Ειδικότερα στη περιοχή της ΑΜ-Θ θα ωφεληθούν 450 γυναίκες περίπου. Ήδη έχει ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος υλοποίησης του έργου αυτού, αναμένεται και ο δεύτερος. Ήθελα να αναφέρω ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα εκτός των άλλων δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν μια δική τους καινούργια δουλειά, ένα ελεύθερο επάγγελμα και τις χρηματοδοτούμε, ιδιαίτερα δε στις νέες γυναίκες που έχουν παιδιά ανήλικα ή φροντίζουν άτομα με αναπηρία τους δίνεται η ευκαιρία και η ευχέρεια να ξεκινήσουν τη δουλειά με έδρα το σπίτι τους. Αλλά πέρα από αυτό υλοποιούμε και άλλα προγράμματα μέσα από τα οποία πάλι οι γυναίκες θα ωφεληθούν στον τομέα της εργασίας». Η κ. Τσουμάνη αναφέρθηκε σε πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενες μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις γυναίκες και να αναπτυχθούν, ευχόμενη η Περιφέρεια να ανταποκριθεί σε αυτό.

Όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος «Γυναίκες Μπροστά» η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «τουλάχιστον οι μισές γυναίκες αυτή τη στιγμή από τις 450 έχουνε ήδη ξεκινήσει την συμβουλευτική και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη ενταχθεί και σε θέσεις εργασίας ή χρηματοδοτηθεί για την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος. Αυτές τις μέρες γίνεται η επιλογή για τον επόμενο κύκλο, για τις επόμενες γυναίκες που θα ενταχθούν και τις επόμενους μήνες θα προχωρήσουν» Διευκρίνισε δε ότι οι θέσεις εργασίας αφορούν σε επιδοτούμενες με καλύτερους όρους από αυτούς που επιδοτεί ο ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Μακεδονίας Θράκης έχει ευμενέστερους όρους.

Τέλος αναφερόμενη στην επιχειρηματικότητα την χαρακτήρισε «μεγάλο κεφάλαιο» το οποίο συμβάλλει στη ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών. «Η επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή θέλει ιδιαίτερη στήριξη, γιατί οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, επιλέγουν τον επιχειρηματικό τομέα περισσότερο σαν διέξοδο, λόγω ανεργίας, κι όχι σαν πραγματική επιλογή. Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν, παρεμβαίνουμε εμείς με τα προγράμματα όχι μόνο τα δικά μας αλλά και των άλλων υπουργείων. Θέλουμε η γυναίκα να προετοιμαστεί καλύτερα για να μπορεί να επιλέγει αυτό που κάνει και να μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί όπως ξέρετε η επιχειρηματικότητα απαιτεί περισσότερα, θέλει γνώσεις και βάσεις οικονομικές».

Κωνσταντίνος Λιούρτας:

«Αισιοδοξώ για τη γυναίκα της Θράκης»

Στην ομιλία του με θέμα «Η άνεργη γυναίκα στη Θράκη» ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Λιούρτας αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της θέσης της Θρακιώτισας σε σχέση με τις υπόλοιπες, τονίζοντας ότι δεν είναι ενσωματωμένες στην αγορά εργασίας τόσο όσο οι άνδρες και σε πολύ λίγους τομείς οι γυναίκες έχουν πετύχει την ισοτιμία τους με τους άνδρες. Ο κ. Λιούρτας αφού μίλησε γενικά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα καταθέτοντας τα χαρακτηριστικά της αναφέρθηκε ειδικότερα στη γυναίκα της Θράκης, η οποία όπως είπε διαφέρει από τις άλλες γιατί βρίσκεται μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων, γιατί τα στερεότυπα που επικρατούν στη μικρή κοινωνία που ζει τις δημιουργούν αναστολές, καταλήγοντας ότι τα τελευταία χρόνια έκανε τη μεγάλη έξοδο.

«Στη Θράκη της πολυπολιτισμικότητας, η παρουσία τόσο διαφορετικών πολιτισμών θα έπρεπε να θεωρείται προτέρημα για την περιοχή μας αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να θεωρείται μειονέκτημα.

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη κατάκτηση για τη γυναίκα της Θράκης θα είναι η έξοδος της μουσουλμάνας γυναίκας στην αγορά εργασίας και ο απεγκλωβισμός της από το ρόλο της νοικοκυράς, μητέρας, συζύγου και εργάτριας γης.

Ισχυρό κίνητρο για την είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας αποτελούν τα προγράμματα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα από τον EOMMEX που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ειδικά στην περιοχή μας.

Όμως δεν έτυχαν ανάλογης απήχηση από γυναίκες στην περιοχή μας.

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης κατέβαλε και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ενημέρωση και την επιμόρφωση των μελών μας, για όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη επικοινωνώντας με τα μέλη του μέσω SMS, προσωπικών επιστολών, διοργάνωση ημερίδων για κάθε δράση ξεχωριστά και μέσω της εφημερίδας μας που κυκλοφορεί κάθε μήνα σε 5.000 τεύχη.

Όμως ειδικά για την γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον καθώς μόνο 50 γυναίκες ενδιαφέρθηκαν να ρωτήσουν για το σχετικό πρόγραμμα, και φαντάζομαι ότι ο αριθμός των γυναικών που κατέθεσαν πρόταση θα είναι για το Νομό μας μονοψήφιος.Θέλω όμως να επισημάνω πως είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί εξακριβώνουμε κάθε μέρα πως τα εφόδια η γυναίκα της Θράκης τα προσδιόρισε, τα μάζεψε, τα φρόντισε, τα πέτυχε. Μορφώθηκε, καλλιεργήθηκε, σπούδασε. Βγήκε στη δουλειά και πέτυχε την αναγνώριση και την αποδοχή».

Μ. Αγγελόπουλος:

“H γυναίκα στη θέση του οδηγού”

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι οι γυναίκες διαθέτουν τα ταλέντα, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια πετυχημένη επαγγελματική-επιχειρηματική σταδιοδρομία, για την κοινωνική εξέλιξη και ανέλιξή τους. Είναι σε όλες και όλους μας γνωστό, ότι πολλά επαγγέλματα έχουν πάψει από καιρό να χαρακτηρίζονται “ανδρικά κάστρα”. Οι γυναίκες, επιδεικνύοντας θάρρος, αλλά ακόμη και “ευγενές θράσος”, κατάφεραν να αναδείξουν την προσωπικότητά τους, και βέβαια, να αποδείξουν, ότι μπορούν εξίσου με τους άντρες. Ενδεικτικό και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, το 60% περίπου των πτυχιούχων των πανεπιστημίων στη χώρα μας, είναι γυναίκες. Είναι όμως παράλληλα αληθές, ότι παρά τα άλματα που έχουν επιτευχθεί στην κατεύθυνση της ισότητας – γενικώς – των δύο φίλων, ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, παραμένει μακρύς. Οι περισσότερες εργαζόμενες σήμερα γυναίκες, είναι συνάμα επιφορτισμένες και με τα λεγόμενα οικιακά καθήκοντα, όσο κι αν οι σύγχρονες γενιές των ανδρών συμμετέχουν περισσότερο σ’ αυτά. Είναι επίσης πραγματικότητα, ότι οι γυναίκες εξελίσσονται δυσκολότερα στην επαγγελματική ιεραρχία από τους άνδρες, και κατά κανόνα, αμείβονται λιγότερο. Άλλο πεδίο κοινωνικής λειτουργίας και δράσης όπου είναι εμφανής η υστέρηση των γυναικών, είναι ο πολιτικός στίβος, όπου οι κυρίες και οι δεσποινίδες, εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία. Και βέβαια, όλες και όλοι γνωρίζουμε, ότι τα ποσοστά της γυναικείας ανεργίας στην Ελλάδα, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Για τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., ισότητα σημαίνει ενεργός συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά και την απασχόληση. Στα σχετικά Προγράμματα που προωθεί και υλοποιεί, η Γ.Γ. της Περιφέρειας δίδει ιδιαίτερη έμφαση, αφού η απασχόληση και η εκ της απασχόλησης οικονομική αυτοτέλεια της γυναίκας, είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη της ισότητας. Είναι ώρα, λοιπόν, η γυναίκα να πάψει να είναι “συνοδηγός” των εξελίξεων. Είναι ώρα να καταλάβει τη θέση του “οδηγού”».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.