Γρηγοριος – Ευαγγελος Καλαβρος «Αν οι ΗΠΑ επανελθουν στην πολιτικη της εσωστρεφειας και του απομονωτισμου, το παγκοσμιο συστημα θα καταρρευσει»

«Οι εξαγγελίες που έγιναν για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα δεν θα αποτελέσουν απαραίτητα και επίσημη πολιτική των ΗΠΑ»

Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου βρήκε στη θέση του «πλανητάρχη», ήτοι του προέδρου των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών, κόντρα στις δημοσκοπήσεις και το κοινό αίσθημα, που ήθελαν την αντίπαλό του και πρώην υπουργό Εξωτερικών, να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
 
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενός «υπερ- συντηρητικού» όπως έχει χαρακτηριστεί και λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου, με ακραίες απόψεις σε ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες, τις γυναίκες και τις μειονότητες, αντιμετωπίστηκε ως ένα μεγάλο σοκ τόσο από τους εγχώριους ψηφοφόρους και το πολιτικό σύστημα, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.
 
Παρόλα αυτά ο ίδιος φαίνεται πως με το σλόγκαν «Να κάνουμε ξανά την Αμερική σπουδαία» έπεισε εκατομμύρια αμερικάνους ψηφοφόρους να τον κάνουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, αν και η νίκη του ήρθε από το σώμα των εκλεκτόρων.
 
Ο Ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γρηγόριος – Ευάγγελος Καλαβρός, μιλά σήμερα στον «ΠτΘ» σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών αλλά και το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ για το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και την ίδια μας την χώρα.
 
Ο λόγος στον ίδιο… 

«Η πολυπλοκότητα και το έμμεσο σύστημα ανάδειξης του προέδρου στις ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών δημοσκοπικών συμπερασμάτων» 

ΠτΘ: κ. Καλαβρέ, πολλές και ποικίλες οι αντιδράσεις για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος έκανε την έκπληξη και επικράτησε της αντιπάλου του, κόντρα μάλιστα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πώς σχολιάζετε αυτή τη νίκη;
Γ-Ε.Κ.:
Να επισημάνουμε αρχικά ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι έμμεσο. Στη συγκεκριμένη εκλογή η Κλίντον πήρε περισσότερους ψήφους, ο Τραμπ όμως πήρε περισσότερους εκλέκτορες. Το δεύτερο, όπως σωστά επισημάνατε είναι ότι δεν έγινε σωστή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, επειδή ακριβώς η πολυπλοκότητα και το έμμεσο σύστημα ανάδειξης του προέδρου δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών δημοσκοπικών συμπερασμάτων.
 
Από κει και ύστερα ζούμε σε μία εποχή όπου η ψήφος, περισσότερο από ποτέ, λόγω των δύσκολων συνθηκών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών, χρησιμοποιείται για τελείως διαφορετικό σκοπό, από εκείνον που προέβλεψε ο νομοθέτης. Επανειλημμένως η ψήφος έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, με τη μορφή τιμωρίας, έναντι στο πολιτικό σύστημα ή στους υποτιθέμενους εχθρούς του ψηφοφόρου. Εκείνο που πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του στην περίπτωση του Τραμπ είναι ότι ό,τι έγινε έγινε και το αποτέλεσμα είναι σεβαστό.
 
Αποδεικνύει ότι η δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα στην Αμερική είναι θωρακισμένα και πανίσχυρα, διότι επιτρέπουν να εκδηλωθεί η λαϊκή βούληση, ακόμα και κόντρα στους φορείς και τους παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και υπό αυτή την έννοια, το αποτέλεσμα είναι σεβαστό.
Αυτό που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι οι συνέπειες της επιλογής αυτής. Οι ΗΠΑ έχουν, εκ των πραγμάτων και θεσμικά, ένα αυξημένο ρόλο για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Αν αυτός ο ρόλος αμβλυνθεί και καταρρεύσει – διότι ο προεκλογικός Τραμπ είχε υποστηρίξει μία εσωστρέφεια των ΗΠΑ και την επάνοδό τους στον απομονωτισμό- αλίμονό μας. Αντίστοιχη πολιτική είδαμε στην παγκόσμια ιστορία, στη δεκαετία του ’30 , η οποία οδήγησε σε τραγικές συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη. Αν οι ΗΠΑ στο μέλλον επανέλθουν στην πολιτική της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού, το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, όπως έχει καθιερωθεί και επικρατήσει, θα καταρρεύσει και τα αποτελέσματα για το σύνολο του πλανήτη θα είναι καταστροφικά.

«Το φιλελεύθερο σύστημα οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι ο υπέρτατος Θεός στην Αμερική» 

ΠτΘ: Σε μία προσπάθεια ανάγνωσης των αποτελεσμάτων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο λαός της Αμερικής καταδίκασε το σύστημα, το σύστημα των αγορών, της γνωστής αποτυχημένης εδώ και δεκαετίες πολιτικής που εκπροσωπούσε η Χίλαρι Κλίντον και επέλεξε το άγνωστο που ενδεχομένως πρέσβευε ο Τραμπ;
Γ-Ε.Κ.:
Σε καμία περίπτωση. Το φιλελεύθερο σύστημα οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι ο υπέρτατος Θεός στην Αμερική. Η απόλυτη δηλαδή ελευθερία στην οικονομική δραστηριότητα, η απαγόρευση εκδήλωσης κρατισμού, επέμβασης δηλαδή του κράτους στην οικονομία, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι απολύτως θεοποιημένη στην Αμερική. Όπως η Ευρώπη έχει κινηθεί εντελώς σε διαφορετικά πλαίσια, αυτά του κράτους πρόνοιας, αλληλεγγύης, σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των προσφύγων, η Αμερική κινείται σε εντελώς διαφορετικό αστερισμό. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καταδικαστεί αυτό. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί ομνύουν στην απόλυτη φιλελεύθερη οικονομία και τις αγορές.
 
ΠτΘ: Ο κ. Τραμπ είναι ένας πολιτικός, ο οποίος στον έως τώρα πολιτικό του βίο αλλά και στις προεκλογικές του εξαγγελίες εξέφρασε ακραίες απόψεις σε πολλούς τομείς…
Γ- Ε.Κ.:
Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι αυτού του είδους οι εξαγγελίες, που έγιναν για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα θα αποτελέσουν και επίσημη πολιτική των ΗΠΑ στο μέλλον. 

«Η αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, θα διευκολύνουν και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία» 

ΠτΘ: Τι θεωρείτε ότι σημαίνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και της χώρας μας ειδικότερα;
Γ-Ε.Κ.:
Πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απομακρύνει τα σύννεφα του ψυχρού πολέμου που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται, λόγω της επέμβασης και της αρπαγής της Κριμαίας από τους Ρώσους. Τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής τα γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση έχει επισύρει ένα εμπάργκο κατά της Ρωσίας, που πλήττει και τα ελληνικά συμφέροντα, που δεν έχουν εξαιρεθεί από το εμπάργκο, παρά τις καλές διμερείς σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τη Ρωσία.
 
Ένα λοιπόν θέμα είναι οι καλύτερες σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας που διαφαίνονται, και οι οποίες θα διευκολύνουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι εξαγωγική γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά μία εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος της Συρίας που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αν τα βρουν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πρόσφυγες και τη δημιουργία του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ε.Ε. δια της Ελλάδος, θα έχει τελείως άλλα μεγέθη και διάσταση.
 
Το δεύτερο θέμα είναι ότι η σχέση με τη Ρωσία, και άραγε η επίλυση του Συριακού, θα επηρεάσει τη σχέση των ΗΠΑ με τους Κούρδους Πεσμεργκά, που είναι ένας πολύ μεγάλος παράγων που διαμορφώνει την κατάσταση στην εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος οι Κούρδοι, λόγω των αναγκών του εμφυλίου της Συρίας, να αμειφθούν κάποια στιγμή με την αναγνώριση ημιαυτόνομου ή αυτόνομου Κουρδιστάν, νομίζω ότι αμβλύνει τη ρητορική του Ερντογάν προς την Ανατολή, προς τη Θράκη και τα νησιά. Όσο ο Ερντογάν πιέζεται από τον κίνδυνο της δημιουργίας Κουρδικού κράτους, τόσο στρέφεται προς Ανατολάς και δημιουργεί θέμα Θράκης και νησιών.
 
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος η αλλαγή των συνθηκών στον εμφύλιο της Συρίας, να καταστήσει την Τουρκία περισσότερο απαραίτητη για την επίλυση του Συριακού προβλήματος έναντι των ΗΠΑ. Αν αυτό συμβεί αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποζημιωθεί η Τουρκία με μία μη ανεκτή για τα ελληνικά συμφέροντα και τους ελληνοκυπρίους λύση του Κυπριακού.
 
Είναι ωστόσο πάρα πολύ νωρίς. Επίσης πιθανότατα η Ευρώπη να χρειαστεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην άμυνα. Πιθανότατα το ΝΑΤΟ του Τραμπ να μην συνεχίσει να αποτελεί την αμυντική ομπρέλα της Ευρώπης και άρα η Ε.Ε. να χρειαστεί να αναπτύξει δική της αυτόνομη, ανεξάρτητη, αμυντική πολιτική και άμυνα. Αυτό μας εξυπηρετεί διότι είμαστε και θα παραμείνουμε μέλη της Ε.Ε. Θεωρώ πως το ΝΑΤΟ σταδιακά θα απεγκλωβιστεί από την Ευρώπη, θα στραφεί προς την Ασία που είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός και συνεπώς η Ε.Ε. θα χρειαστεί η ίδια να αναλάβει την άμυνά της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.