Γκριζο τοπιο στο βαμβακι

Οι βαμβακοπαραγωγοί που δεν καλλιέργησαν βαμβάκι το 2002 ή το 2004 δεν έχουν καλλιεργητικά δικαιώματα για την παρούσα περίοδο αν και η σπορά έχει ξεκινήσει. Εκτός συνυπευθυνότητας έχουν μείνει 1500 βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης, ήτοι το 25% των παραγωγών. Τα δύο αυτά θέματα απασχόλησαν φορείς αγροτών και πολιτικούς στη χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στη νομαρχία Ροδόπης. Χθες το βράδυ στις 6.30 το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί σε πανελλαδική σύσκεψη στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Στο μεταξύ η βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την άρση της περικοπής της συνυπευθυνότητας.

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη νομαρχία, παρουσία εκπροσώπων των αγροτών και πολιτικών, σχετικά με το βαμβάκι προχώρησε σε δηλώσεις: «Περιοδεύοντας στα χωριά είδα μια πολύ μεγάλη αναστάτωση. Οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι γνώριζαν πριν ένα μήνα πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσουν τα έσπειραν και στις 25 Απριλίου τους γνωστοποιήθηκαν στρεμματικές μειώσεις (από 2- 4%) κι αυτό αποτυπώνει τη λειτουργία και την αντιμετώπιση των αγροτών από το υπουργείο Γεωργίας. Έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί ότι θα γνωστοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα στο αρμόδιο υπουργείο.

Έτη αναφοράς ήταν το 2002 και το 2004. Εάν ένας αγρότης για διάφορους λόγους δεν είχε σπείρει βαμβάκι είχε χάσει τα δικαιώματά του. Γνωρίζετε ότι στις περιοχές που έγιναν αναδασμοί, εκεί που έγιναν τα εγγειοβελτιωτικά ή τα αποστραγγιστικά έργα και δεν μπορούσαν να σπείρουν έχουν χάσει το δικαίωμα να σπείρουν βαμβάκι.

Το άλλο θέμα που είδαμε αφορά το 25% των δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών, είναι η λεγόμενη ταμειακή διευκόλυνση ή συνυπευθυνότητα. Έχουν μείνει εκτός συστήματος περίπου 1.500 βαμβακοπαραγωγοί.

Θελήσαμε να μάθουμε από τον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ για ποιο λόγο αυτοί οι άνθρωποι δεν πήραν την χρηματική προκαταβολή. Αυτό που εισπράττουμε είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός, όλα γίνονται επί ποδός κι όλα αυτά έχουν αντανάκλαση στην κακή ψυχολογία του αγρότη μας. Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά σε όλη την αγροτική διαδρομή, δεν υπήρξε ποτέ ιστορικό προηγούμενο. Όλα τα προϊόντα έχουν παραχθεί μ’ αυτή τη φθίνουσα πορεία στις τιμές. Άλλες χρονιές, ένα προϊόν είχε φθίνουσα πορεία, κάποιο άλλο ανοδική και γινόταν μια ισορροπία, αλλά φέτος όλα τα προϊόντα που παρήχθησαν ήταν σε τραγικές τιμές και μάλιστα το έγκλημα της αγροτιάς ολοκληρώνεται με τις εξευτελιστικές τιμές στα καπνά. Το θέμα των καπνών θα αναδειχθεί πανελλαδικά. Θα δούμε απολογιστικά τι απώλεια εσόδων είχαμε σε όλα τα προϊόντα και τον καπνό και θα πράξουμε αυτό που πρέπει για την αφαίμαξη μεγάλου εισοδήματος του ντόπιου αγρότη και για την αφαίμαξη του μεγάλου εισοδήματος από την τοπική αγορά.

Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς και θεατές στη δύσκολη φάση που περνά ολόκληρη η κοινωνική τάξη, οι αγρότες της περιοχής μας».

Ο κ. Γιαννακίδης τόνισε «δεν μπορούμε να υπεκφεύγουμε και να προσχηματολογούμε ότι για όλα φταίει η Ε.Ε. Υπάρχει και εθνικό κράτος και πρέπει να πάρει τις ευθύνες του».

Η βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά έκανε λόγο για αναστάτωση που έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο μετά τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ό,τι αφορά στην περικοπή συνυπευθυνότητας και σχετικά με το θέμα των νέων περικοπών δικαιωμάτων της καλλιέργειας βάμβακος. «Ήδη 1500 βαμβακοκαλλιεργητές πληροφορούνται ότι έχουν ολική ή μερική περικοπή της συνυπευθυνότητας, από τους 6.800 βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής μας. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση αναστάτωσης και ανασφάλειας που έρχεται να συμπληρωθεί από την καινούρια απόφαση για νέες περικοπές στα δικαιώματα καλλιέργειας βάμβακος, τη στιγμή μάλιστα που έχουν σπαρεί τα χωράφια, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πώς θ’ αντιμετωπιστεί αυτή η πλέον νόμιμη σπορά των χωραφιών τους όταν αργότερα θα δηλωθούν ότι τα στρέμματα που έπρεπε να καλλιεργήσουν είναι με βάση την περικοπή του 2, 3 ή 4%».

Η κ. Μανωλιά έχει υποβάλει σχετική ερώτηση στη Βουλή η οποία θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη. Η κ. Μανωλιά θα ζητήσει την άρση αυτών των αποφάσεων. Αναφέρθηκε επίσης στα αδιέξοδα των καπνοπαραγωγών από τις φετινές χαμηλές τιμές. «Η αναστάτωση στην περιοχή μας μεγεθύνεται από τις πάρα πολύ χαμηλές τιμές που πήρε μεγάλος αριθμός των καπνοπαραγωγών μας, τιμές που δε μπορούν να καλύψουν το κόστος. Δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ, επομένως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα λογικά όρια». Η κ. Μανωλιά κάνει λόγο για ευκαιριακές αποφάσεις και τονίζει ότι οι αγρότες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.