Γιορταστηκε η 62η επετειος απο τη ληξη του Β΄ Παγκοσμιου Πολεμου

Με δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από τις τοπικές αρχές, γιορτάστηκε χθες στην Κομοτηνή η 62η επέτειος από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο Θανάσης Θεοδοσιάδης, πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Α., εκπρόσωπος των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 62η επέτειο από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της συντριβής του ναζισμού και του φασισμού, καθώς είναι η επέτειος της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού, γιατί η Εθνική Αντίσταση ήταν ένα μεγάλο γεγονός που συγκέντρωσε σχεδόν σύσσωμο τον ελληνικό λαό. Μέσα στον ΕΛΑΣ, που αποτελούνταν από 90.000 τακτικούς και 50.000 εφεδρικούς, ήταν 16 στρατηγοί, 39 συνταγματάρχες, 71 αντισυνταγματάρχες, 148 ταγματάρχες, 240 λοχαγοί, 260 ανθυπολοχαγοί, καθώς επίσης ευέλπιδες και 36 αξιωματικοί της Αστυνομίας και 60 αξιωματικοί της χωροφυλακής».

Στο νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή συστάθηκε -στα μέσα του Ιουνίου- μια αντιστασιακή οργάνωση με πρωτοβουλία των ντόπιων αγωνιστών, αλλά και των αγωνιστών από την Αλβανία, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη.

«Αυτή η οργάνωση επεκτάθηκε γρήγορα προς όλα τα χωριά του νομού. Τότε εδώ έγινε η βουλγαρική προσάρτηση. Χιλιάδες πήγαν στην Κύπρο. Ο ελληνικός λαός κινδύνευσε να αλλάξει την υπηκοότητά του. Η πρώτη μάχη που έδωσαν είχε στόχο να κρατήσουν υψηλό το φρόνημα, να μην πολιτογραφηθεί κανένας τότε Βούλγαρος. Ο ελληνικός λαός έδωσε μάχες και απελευθερώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου με τις δικές του δυνάμεις. Στον Έβρο ήταν μια ομάδα από 500 Γερμανούς, τους οποίους νίκησε το 28ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ και μετά ήρθε εδώ και με το δικό μας ανεξάρτητο τάγμα -που έδρευε πάνω από την Γρατινή- έδωσαν την τελευταία μάχη».


Σχετικά με τον εορτασμό της Ημέρας Απελευθέρωσης Κομοτηνής και της Ροδόπης ευρύτερα, ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει καθιερώσει εορτασμό απελευθέρωσης της πόλης και του νομού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.