Γιωργος Πεταλωτης, πρ. υφ. Δικαιοσυνης, Διαφανειας και Ανθρωπινων Δικαιωματων Ολες οι πολιτικες δυναμεις θα επρεπε να συζητουν την προταση για την επομενη μερα της κρισης

Με αφορμή όλα όσα διαμείβονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσα λέγονται περί των οικονομικών του μια συζήτηση με τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιώργο Πεταλωτή, είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ως πολίτη αλλά και ως πολιτικού, εφόσον μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται εκτός πολιτικών παιχνιδιών, όπως ο ίδιος λέει παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, όχι μόνο αυτά που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και τα τοπικά θέματα.
Γιώργος Πεταλωτής όμως…

Η απορία μου είναι γιατί ο έλεγχος των οικονομικών αφορά στην περίοδο 2004-2010

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, σήμερα (χθες) θα συναντηθεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου με τον νυν πρόεδρο, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή όλα όσα λέγονται και γράφονται για τις μαύρες τρύπες στα οικονομικά του κόμματος την περίοδο 2004- 2010. Ποια είναι η δική σας άποψη για όλα αυτά;
Γ.Π.:
Πολύ καίριο το ερώτημά σας. Μάλιστα έχω κάνει ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο fb την οποία έχω κιόλας δημοσιοποιήσει. Μέσα από αυτήν εκφράζω μια απορία και συγχρόνως μία πρόταση. Είναι γεγονός ότι αυτές τις ημέρες βλέπουμε να διαρρέουν, -από πού και πώς βέβαια είναι δύσκολο να το βρει κανείς μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν,- διάφορα περί τεράστιων εξόδων του ΠΑΣΟΚ, και επειδή πιστεύω ότι κάθε μέρα από εδώ και πέρα θα βγαίνει κάτι, η απορία μου αφορά στο πώς μπορεί μια ελεγκτική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο να ελέγξει τα οικονομικά του κόμματος για την περίοδο 2004-2010,- προσωπικά το ερώτημά μου είναι γιατί μόνο για αυτή την περίοδο,- να διαρρέει αποσπασματικά κάποια έξοδα από τα χιλιάδες προφανώς στοιχεία που υπάρχουν. Πώς μπορεί αυτή η εταιρεία να θεωρείται αξιόπιστη και πώς μπορούμε να την εμπιστευτούμε στο τελικό πόρισμα; Άρα τίθεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας όλων όσων λέγονται, γιατί υπάρχει η αντίθετη πληροφόρηση σύμφωνα με την οποία όλα αυτά δεν ισχύουν. Μάλιστα υπήρξε μια ενημέρωση προχθές κατά τον ίδιο τρόπο βέβαια με αυτόν που υποτίθεται ότι γίνεται από την εταιρεία, σύμφωνα με την οποία το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα δεν στοίχησε 200.000, αλλά 20.000, όπως και το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου, ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πάντα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου και επανεξελέγη πρόεδρος, δεν στοίχησε εκατοντάδες ευρώ αλλά ήταν μηδενικό γιατί τα έξοδα πληρώθηκαν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, εκτός των εξόδων της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ. Όπως υπάρχει λοιπόν πληροφόρηση υπάρχει και αντιπληροφόρηση. Δεν πρέπει να επιτρέπεται να υπάρχουν διαρροές και κατά την άποψή μου υπεύθυνη είναι η εταιρεία για αυτές.

ΠτΘ: Και η πρότασή σας ποια είναι;
Γ.Π.:
Για να σταματήσει όλη αυτή η σπέκουλα και επιτέλους να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της χώρας και όχι με τα παραστατικά που ήταν ανυπόγραφα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος, η πρόταση που κατέθεσα και θα την καταθέσω και στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είναι να φέρει στη Βουλή πρόταση για δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα ελέγξει τα οικονομικά όλων των κομμάτων που έχουν πάρει επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εδώ και μια εικοσαετία, όχι με επιλεγμένη και στοχευμένη περίοδο, και όχι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής η οποία όπως αποδεικνύεται τα ελέγχει τυπικά. Έχουμε υποχρέωση να θέσουμε αυτό το ζήτημα και να τοποθετηθούν τα κόμματα επί αυτού. Υπάρχει μια πρόταση πάνω σε αυτό το ζήτημα του ΚΚΕ η οποία όμως είναι πάγια. Δεν μπορεί να ανακατευθεί κανείς στα οικονομικά του κόμματος, παρόλο που υπάρχουν επιχορηγήσεις. Το ερώτημα είναι γιατί δεν μιλάνε για τις μαύρες τρύπες όλων των κομμάτων, και δεν το λέω συμψηφιστικά αλλά επιτέλους να μάθουμε πού πήγαιναν όλα εκείνα τα χρήματα και πού εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να πηγαίνουν. Θα πω κάτι ως αντιπαραβολή. Δεν βλέπω να μιλά κανείς για τα έξοδα του κ. Τσίπρα, ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε τον διεθνιστικό του ρόλο σε σχέση με τις καπιταλιστικές χώρες και μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει τόσα ταξίδια που δεν θα έκανε ποτέ πολιτικός αρχηγός. Ειδικά την Αμερική ο κ. Τσίπρας, η κ. Δούρου, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την έχουν κάνει σπίτι τους. Δεν μπορώ να δεχθώ την ίσως αφελή απάντηση ότι αυτά πληρώνονται από τα κουπόνια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Πληρώνονται από τα κομματικά ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παίρνει την κρατική επιχορήγηση. Επιτέλους ας μας πούνε πού ξοδεύουν αυτά τα χρήματα όλα τα κόμματα, εάν υπάρχει σκοπιμότητα να γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις για να μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια.

Να γίνουμε στοιχειωδώς ειλικρινείς όσον αφορά στα ζητήματα της βουλής και της λειτουργίας του πολιτεύματός μας

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας τα κόμματα θα πρέπει να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί για τις ευρωεκλογές κρατική επιχορήγηση.
Γ.Π.:
Θεωρώ ότι αυτή είναι μια έξυπνη καινοτομία του κ. Λοβέρδου. Είναι μια συζήτηση που έχει γίνει πολλές φορές που διεξάγονταν όμως σε άλλο χρόνο και τόπο και σε πλαίσιο πολιτικής συζήτησης με τους παλιούς όρους. Τότε λέγαμε ότι αν δεν υπάρξει κρατική επιχορήγηση θα υπάρχει αναφορά σε ιδιώτες, οι οποίοι θα εξαργυρώνουν τις επενδύσεις τους στα κομματικά ταμεία με διάφορα συμφέροντα. Επειδή όμως κατά την άποψή μου κάτι τέτοιο έχει ξεπεραστεί ως άποψη πρέπει να ανοίξει άμεσα μια συζήτηση για αυτό το θέμα. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω πάνω σε αυτό αλλά μπορώ να σας πω ότι θα πρέπει πλέον να σταματήσει αυτό το θέμα των κρατικών επιχορηγήσεων και πάνω απ’ όλα να υπάρξει διαφάνεια και τότε ίσως να αναθεωρήσουμε την άποψη να μην ανακατεύονται οι ιδιώτες με τα κόμματα. Είναι γνωστό ότι τα κόμματα πολλές φορές εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα όταν ασκούν εξουσία ή είναι στην αντιπολίτευση. Αν υπάρξει διαφάνεια, όπως εξάλλου γίνεται και στην Αμερική, να υπάρξουν και ιδιωτικές συνεισφορές μεγάλες ώστε να ελαφρυνθεί και το κράτος. Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός των κομμάτων, γιατί όλη αυτή η ισοπέδωση οδηγεί σε ένα εύκολο ανάθεμα. Ακόμη και αυτοί που τελευταίως προσχώρησαν στην λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και την σκυλεύουν και την εξυβρίζουν, αναφέρομαι στη Χρυσή Αυγή, μια χαρά επωφελούνται των κρατικών επιχορηγήσεων, τα προνόμια και τους μισθούς των βουλευτών, όπως και οι «επαναστάτες» οι ενταγμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μιλώ για όλους αλλά για αυτούς που δηλώνουν αναρχικοί, που δέχονται όλα τα προνόμια των βουλευτών και δεν τα αποποιούνται. Και επειδή κάποιοι λένε ότι αυτοί δεν παίρνουν αυτοκίνητα ή το μισθό τους τον δίνουν στο κόμμα δεν μπορώ να αντιληφθώ τι ενδιαφέρει αυτό τον Έλληνα πολίτη. Ας γίνουμε στοιχειωδώς ειλικρινείς όσον αφορά στα ζητήματα της βουλής και της λειτουργίας του πολιτεύματός μας.

Οι διάφορες κινήσεις μόνο όφελος προσφέρουν στη συζήτηση για δημιουργία κεντροαριστερού χώρου

ΠτΘ: Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια εσωκομματική αντιπολίτευση που εκφράζει αυστηρή κριτική στον κ. Βενιζέλο και στη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση. Αναφέρομαι στην Κίνηση των 75…
Γ.Π.:
Με πολλούς της κίνησης έχω πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, γιατί δεν υπάρχει ενιαία έκφραση και ομογενοποίηση αυτού του σχήματος ή του ρεύματος που ίσως δημιουργηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μου είναι καλό να συζητάνε μέσα στο κόμμα, ακόμα και σε επιμέρους κινήσεις, έτσι ώστε να εμπλουτίζεται και η πολιτική γραμμή. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση μέσα στο κόμμα για αυτά τα ζητήματα, η οποία δεν άνοιξε στο συνέδριο, με υπαιτιότητα της ηγεσίας, η οποία είδε το συνέδριο ως μια διεκπεραιωτική πράξη και πράξη νομιμοποίησης πολιτικών, οι οποίες και δεν νομιμοποιήθηκαν γιατί δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση, δεν υπήρξαν στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι μόνο αυτή η Κίνηση γίνονται πολλές κινήσεις, και μέσα και πέριξ του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς, που μόνο όφελος μπορούν να προσφέρουν σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, ώστε να δημιουργηθούν ρεύματα τα οποία με τους πυλώνες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα καταθέσουν μια άλλη πρόταση πολιτική η οποία σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει ή όταν υπάρχει θυσιάζεται στο βωμό μιας κυβέρνησης, η οποία είναι μεν αναγκαία να υπάρχει για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά η λειτουργία της κάθε άλλο σοβαρή είναι.

Ο κ. Σαμαράς μέσω του ανασχηματισμού θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει αποκαραμανλοποίηση της Ν.Δ.

ΠτΘ: Ο ανασχηματισμός αποφασίστηκε να γίνει μετά το Πάσχα. Είστε υπέρ της άποψης να συμμετέχουν σε αυτή και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης;
Γ.Π.:
Κατά την άποψή μου αυτό είναι το ελάχιστο. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξουν νοοτροπίες και να αντιληφθεί αυτή η κυβέρνηση ότι η ανοχή την οποία επιδεικνύουν σήμερα οι Έλληνες είναι μεγάλη, δεν βλέπουμε αγανακτισμένους, δεν βλέπουμε αντιδράσεις, ακόμη και οι Γερμανοί εκπλήσσονται για το πώς καταλάγιασαν αυτές οι αντιδράσεις που υπήρχαν πριν δύο χρόνια. Το θέμα είναι να αλλάξουν οι πολιτικές και να γίνουν πιο αποφασιστικές, να γίνουν μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται αυτή τη στιγμή και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση να στελεχωθεί από πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και τα οποία θα είναι αποφασισμένα μακριά από κομματικά τερτίπια του παρελθόντος να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ βεβαίως την αγωνία που έχουν κάποιοι ώστε να γίνουν μέλη μιας κυβέρνησης, που μπορεί να μην τους εκφράζει και ιδεολογικά. Κυρίως οι δυνάμεις αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσουν το μεγάλο ζητούμενο που αφορά στο εθνικό σχέδιο όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, την οποία τελείως μηχανιστικά αντιμετωπίζουμε, αλλά κυρίως τι θα γίνει μετά από την έξοδο από την κρίση. Χθες παρακολουθήσαμε την εκπομπή «Ανατροπή» του κ. Πρετεντέρη με θέμα ποιο είναι το όραμά μας μετά το μνημόνιο. Αυτό θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα της συζήτησης όλων των πολιτικών δυνάμεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η πρόταση για την επόμενη μέρα. Είδα ότι εκτός από ένα αμήχανο πολιτικό λόγο και μια συλλογιστική η οποία είναι παλιά και δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που περνάμε. οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν πρόταση για το μετά και αυτό γιατί δεν συζητάνε για το μετά την κρίση. Καθένας αρκείται στον προσωπικό του μονόλογο που πλέον δεν έχει καμία αντανάκλαση στην πραγματικότητα. Για μένα είναι σημαντικότερη αυτή η συζήτηση παρά το πώς θα στελεχωθεί αυτή η κυβέρνηση. Όλα αυτά που βλέπω με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Σαμαράς μέσα από αυτή την κυβέρνηση και μέσω του ανασχηματισμού θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει μια αποκαραμανλοποίηση, ας μου επιτραπεί η έκφραση, της ΝΔ, όπως και στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι πιστεύουν ότι θα διώξουν τα βαρίδια του παρελθόντος βγάζοντας βέβαια τον εαυτό τους από έξω. Όλες αυτές οι τακτικές και πολιτικές, τις οποίες θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω παιχνιδάκια, δυστυχώς όμως δεν μπορούν να περάσουν μέσα από μια κυβέρνηση την οποία ονομάζουμε διευρυμένης εθνικής συνεννόησης και που αυτό ακόμη θα πρέπει να το αποδείξει.

Σε μια κυβέρνηση δεν χρειάζονται πάνω από δέκα υπουργοί και πέντε αναπληρωτές υπουργοί

ΠτΘ: Τι περισσότερο έχουν να προσθέσουν σε μια κυβέρνηση οι έξι νέοι αναπληρωτές υπουργοί, όταν μάλιστα μιλάμε εδώ και χρόνια για ολιγομελή ευέλικτα κυβερνητικά σχήματα;
Γ.Π.:
Απολύτως τίποτα. Οφείλω να πω ότι ακόμα και όταν συμμετείχα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήμουν αντίθετος και το είχα πει και στον τότε πρωθυπουργό αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο να υπάρχουν τεράστια κυβερνητικά σχήματα όπου τις περισσότερες φορές οι υπουργοί δεν μιλούν για τους υφυπουργούς τους ούτε με τους γενικούς γραμματείς τους. Δημιουργούνται θέσεις απλά για να βολεύονται κάποιοι άνθρωποι και κάποιες καταστάσεις. Υπήρξε θέμα στο παρελθόν, αλλά κυρίως τώρα αυτή την εποχή όπου υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα του κράτους δεν μπορούμε ξαφνικά να λέμε ότι δημιουργούμε θέση αναπληρωτή υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κατά την άποψή μου δεν έπρεπε να υπάρχει αυτό το υπουργείο, μια περιφέρεια μπορεί άνετα να το αναπληρώσει ούτως ή άλλως δεν έχει αρμοδιότητες, να διευρύνεται το μοίρασμα της πίτας που και την πολιτική λειτουργία την δυσχεραίνει και φυσικά εξοργίζει τους πολίτες γιατί από τη μια κόβουμε θέσεις εργασίας και από την άλλη δημιουργούμε θέσεις συνεργατών, αναπληρωτών υπουργών. Κατά την άποψή μου και μάλιστα το είπα σε περίοδο που θα μπορούσε να κοστίσει και την δική μου πολιτική καρέκλα δεν χρειάζονται πάνω από δέκα υπουργοί και πέντε αναπληρωτές υπουργοί.

Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα μίνι μνημόνιο

ΠτΘ: Συμμερίζεστε την άποψη των μελών της κυβέρνησης και την αισιοδοξία που εκφράζουν για την πορεία της χώρας μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου;
Γ.Π.:
Φυσικά αισιοδοξώ, και όχι βέβαια από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατά την άποψή μου αποτελεί ένα μίνι μνημόνιο, απλά δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος από τη στιγμή που ασχολούμαι με την πολιτική, όμως μόνο με προϋποθέσεις. Επιτέλους πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο πολιτικό, να γίνουν τομές στο κράτος που δεν γίνονται, να υπάρξει ένα παραγωγικό μοντέλο, να αποφασίσουμε, και αυτό έχει άμεση σχέση και με την οικονομία και με την πολιτική, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πολύ μεγάλες τομές που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν από τώρα ότι θα μπουν στην επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε φυσικά μπορούμε να έχουν μέλλον. Καταθέτοντας ένα συνολικότερο συλλογισμό θα πω ότι επειδή ακούμε συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, προκαθορισμένο, ανεξάρτητα από το ποιος τον εκφέρει και αφορά στις αντιθέσεις Βορρά -Νότου και για συνένωση του Νότου, κάτι που έλεγε το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, το λέει σε κάποια φάση και η ΝΔ σε λίγο θα το πει και η Χρυσή Αυγή, βέβαια στο πλαίσιο της ενοποίησης των φιλοναζιστικών κομμάτων του Νότου, αυτό το περί Βορρά – Νότου πέρα από μια διαπίστωση ότι είναι κοινή αντίληψη, σαφώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, αυτό όμως όσο το επικαλούμαστε και το χρησιμοποιούμε ως εργαλείο πολιτικής ανάλυσης διαιωνίζουμε τις διαφορές που υπάρχουν και διαιωνίζουμε ένα σύστημα που υπήρχε κάποτε και το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα, δηλαδή το σύστημα μεταφοράς πόρων από τις πλούσιες χώρες του Βορρά στις φτωχότερες του Νότου. Αυτό ήταν ένα σύστημα που δυστυχώς μας οδήγησε στην πολιτική των επιδοτήσεων, στην πολιτική της διανομής πλούτου με δανεικά και στο να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να αλλάξουμε άρδην συζήτηση, δεχόμαστε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά να μπορέσουμε να παράγουμε πλούτο και όχι να διανέμουμε δανεικό πλούτο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά συζητώ με ανθρώπους εδώ και χρόνια που ξέρουν οικονομικά και κάποιες γνώμες τους τις ασπάζομαι γιατί είναι τεκμηριωμένες θα πω με επιστημονική βεβαιότητα ότι η μόνη σωτηρία για τη χώρα μας είναι να παράγουμε νέο πλούτο αξίας 20 δις ευρώ, που σημαίνει όχι απλώς να σταματήσουμε να αποψιλωνόμαστε από κάθε παραγωγική διαδικασία, αλλά να βρούμε πού μπορούμε να επενδύσουμε, πού μπορούμε να βρούμε πλούτο, και όταν λέμε πλούτο εννοούμε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να προστεθούν στην οικονομία μας 20 δις ευρώ, τα οποία δεν θα είναι δανεικά αλλά θα τα παράγουμε εμείς. Μη ξεχνάμε ότι έχει αποδειχθεί ότι πρώτον τα δανεικά τα χρυσοπληρώνουμε και δεύτερον μας δεσμεύουν και δημιουργούν πολιτικές εξαρτήσεις και πολλές φορές με αυτά τα δανεικά αγοράζαμε εξ ανάγκης εξοπλισμούς που σημαίνει ότι τα επιστρέφαμε πίσω με μεγαλύτερα χρέη και τρίτον γινόταν μια αναδιανομή του πλούτου με τον πλέον αντιπαραγωγικό και μιζαδόρικο τρόπο. Για να σταματήσει αυτό θα πρέπει να παράγουμε νέα προϊόντα. Έχουμε ανθρώπους, λαμπρούς και νέους επιστήμονες. Ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε τη μιζέρια φεύγουν στο εξωτερικό οι επιστήμονές μας. Θα φεύγουν όσο δεν γίνεται κάτι εδώ. Πρέπει να βρούμε τρόπους να υπάρξει παραγωγή, σοβαρός ιδιωτικός τομέας με αξιοπιστία επενδυτικός έτσι ώστε να απασχοληθούν νέοι άνθρωποι. Εκεί είναι το κλειδί της υπέρβασης της κρίσης και του σχεδίου για το μέλλον. Υπό την έννοια αυτή ναι, είμαι αισιόδοξος.

 

Δεν με ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια


ΠτΘ: Υπήρξε μια δημοσκόπηση σε επίπεδο περιφέρειας η οποία σας φέρνει πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών για τη θέση του περιφερειάρχη μεταξύ άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων της Περιφέρειας. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;
Γ.Π.:
Οι δημοσκοπήσεις είναι καλό να γίνονται, αποτελούν εργαλεία για όλους αν και πολλές φορές η αίσθηση του τι πιστεύουν οι πολίτες είναι πλέον κοινή και δεν χρειάζεται να αποτυπωθεί σε κάποια δημοσκόπηση. Με κολακεύει ότι υπάρχει μια αποδοχή στο πρόσωπό μου αρκετά μεγάλη, ειδικά σε περίοδο που οι κοινοβουλευτικοί πολιτικοί προσελκύουν τη μήνη του κόσμου. Αυτό που έχω να πω από εκεί και πέρα είναι ότι δεν με ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια τέτοιου είδους ούτε είμαι της άποψης, όταν για οποιαδήποτε λόγο ολοκληρώνεται ο ρόλος κάποιου πολιτικού σε κάποιο θεσμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αλλού. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το Δήμο Κομοτηνής και από την Περιφέρεια να σταθούν μέσα σε στο γενικότερο κλίμα. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και χρέος μας, αντί να καθήσουμε να μεμψιμοιρούμε και να δημιουργούμε σενάρια ανύπαρκτα, είναι να βοηθήσει ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε όλοι οι πολιτικοί θεσμοί, όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, να ενισχυθούν και να στελεχωθούν με την προσέλκυση και άλλων ανθρώπων νέων στην πολιτική, αλλά και αυτών που υπάρχουν. Να βοηθήσουμε όλοι μας από διάφορους ρόλους και πόστα αυτούς τους θεσμούς, την αιρετή περιφέρεια και τους ενισχυμένους δήμους, τους οποίους δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πολλές παθογένειες και ατέλειες, αλλά πιστέψαμε σε αυτούς και για αυτό οφείλουμε να τους υπερασπιστούμε. Η περιφέρεια πρέπει να ενισχυθεί από το ελληνικό κράτος, όχι μόνο με πόρους αλλά με ουσιαστική βοήθεια, αυτό όμως τα ίδια τα υποκείμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης να το απαιτήσουν, να δείξουν και να αποδείξουν στην ελληνική κοινωνία ότι είναι άξιοι να διαχειριστούν και να έχουν αποτελέσματα καλύτερα. Να αντιληφθούμε όλοι μας ότι ζούμε στην Ευρώπη των περιφερειών και αυτή νοείται όχι ως τυπική περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά ως η μικρότερη αυτοδιοικητική μονάδα και εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε.

 

Άνευ λόγου οι ανταγωνισμοί που νοθεύουν τη σημασία της ποιότητας των παροχών υγείας

 

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή στα της περιοχής μας. Είναι γνωστό ότι για το θέμα του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής δώσατε αγώνες. Το έργο βρίσκεται σε καλή πορεία, παρόλα αυτά υπήρξαν αντιδράσεις, οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν μάλιστα και την αντίδραση του δημάρχου Κομοτηνής. Ποια είναι η άποψή σας;
Γ.Π.:
Η αντίδραση του κ. Πετρίδη είναι εύλογη και σοβαρή και ίδια πρέπει να είναι η αντίδραση όλων μας όταν κάποιοι μπερδεύουν ηθελημένα συγκεκριμένα πράγματα. Επειδή το έργο αφορά στη δική μου κυβερνητική θητεία εξ αρχής να επαναλάβω τη θέση την οποία είχα όταν ήμουν στην κυβέρνηση. Μέσα σε ένα κλίμα δύσκολο έκανα σαφείς επιλογές οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με τη ρουσφετολογία που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε, και τις οποίες πλήρωσα αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Ήταν επιλογή μου να μην ακολουθήσω παλιές πολιτικές πρακτικές τουλάχιστον μέχρι του σημείου που μπορούσα να το ελέγξω. Γνώριζα το πολιτικό κόστος συμμετοχής σε μια κυβέρνηση η οποία δεν ήταν αρεστή, γιατί αναγκάστηκε στην κυριολεξία για να μην καταρρεύσει τελείως η χώρα να πάρει μια σειρά σκληρών μέτρων. Ήταν επιλογή μου και θεώρησα σωστό ότι για την περιοχή μου θα πρέπει να δώσω έμφαση σε ό,τι έχει σχέση με τις πολιτικές πρόνοιας μέσα στις οποίες είναι και οι παροχές υγείας. Πήραμε μια πολιτική απόφαση ως κυβέρνηση και σε συνεργασία με τον Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος πήρε την απόφαση να δεσμεύσει σχεδόν όλα τα χρήματα που υπήρχαν στο ΕΣΠΑ στον τομέα της υγείας στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου, ένα έργο ουσίας ως αντιστάθμισμα στα έργα βιτρίνας που γινόταν σε προηγούμενες φάσεις. Με την τότε Γενική Γραμματέα Ισότητας την κ. Στρατηγάκη πρωτοστάτησα στο να είναι η Κομοτηνή κόμβος, όπου θα αναπτυχθούν πολιτικές υπέρ των παιδιών και γυναικών που έχουν πρόβλημα και η κατάληξη όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η ένταξη του Δήμου Κομοτηνής μέσα στο Δίκτυο πόλεων με αποτέλεσμα να δούμε να εγκαινιάζεται το Κέντρο κατά της βίας των γυναικών, κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενος. Υπήρξε και μια άλλη σειρά προνοιακών ζητημάτων που έθεσα, όπως για παράδειγμα να σταματήσει ο ευτελισμός της ζωής που υφίσταται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Αλάν Κογιού, για το οποίο μετά από πολύ κόπο την τελευταία στιγμή και σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Καστανίδη, βρήκαμε 800.000 ευρώ σε συνεργασία με τον κ. Πετρίδη, ώστε να μην αρθεί η απαλλοτρίωση για το νέο οικισμό και τη μεταφορά τους στο Ροδίτη. Ελπίζω σύντομα να αρχίσει να γίνεται ο νέος οικισμός.
Όσον αφορά στο νοσοκομείο ο κ. Στυλιανίδης παρουσία των κ.κ. Πετρίδη και Γιαννακίδη ανακοίνωσε την υπογραφή της απόφασης του Υπουργού Υγείας για την ανάθεση της οικοδομικής άδειας στη ΔΕΠΑΝΟΜ και στο Δήμο Κομοτηνής. Για να φθάσουμε όμως εδώ κάναμε μια πολύ μεγάλη και συντεταγμένη δουλειά όλοι μας, και εγώ ως υπουργός. και ο κ. Γιαννακίδης και ο κ. Πετρίδης. σε άριστη συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και πιστεύω ότι αυτή η δουλειά συνεχίσθηκε. Πέρα από το ότι πετύχαμε την απόφαση ανέγερσης νέου νοσοκομείου αλλά και να μη γίνουν κοστοβόρες και ακριβοπληρωμένες μελέτες. όπως γινόταν στο παρελθόν ή όπως ήθελαν κάποιοι να τις κάνουν γιατί ξεκάθαρα από αυτή τη διαδικασία θα έβγαζαν πολλά λεφτά. Γνωρίζοντας ότι αν ακολουθούσαμε αυτή την οδό θα ξοδεύονταν εκατομμύρια στις μελέτες προσπαθήσαμε και βρήκαμε λύσεις ακόμη και στα όρια της νομιμότητας, γιατί ήμασταν απέναντι σε συγκεκριμένα επαγγελματικά συμφέροντα, έτσι ώστε οι μελέτες του νέου νοσοκομείου να είναι αντιγραφή και μεταφορά άλλων νοσοκομείων. Έτσι αντί για εκατομμύρια δόθηκαν κάποιες χιλιάδες ευρώ. με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να εξοικονομηθούν για την κατασκευή του. Για αυτό σήμερα μπορούμε να μιλάμε για την υλοποίησή του και για αυτό σήμερα κάποιοι αντιδρούν για αυτό το έργο. Το να αντιδρούν κάποιοι πολιτικοί από τον Έβρο το θεωρώ όχι λογικό, αλλά στο πλαίσιο ενός παρωχημένου πολιτικού λόγου και ενός ανταγωνισμού ο οποίος δεν υφίσταται ανάμεσα σε περιφερειακές ενότητες. Στο να αντιδρούν κάποιοι, αντί να συμβάλλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, να προσπαθούν να λασπώσουν ένα έργο που έχει άμεση ανάγκη αυτή, το βρίσκω ακατανόητο. Οι αιτιάσεις του κ. Σιμόπουλου κατά την άποψή μου είναι τελείως ατεκμηρίωτες. Καλά έκανε ο κ. Πετρίδης όπως και ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Χατζηνέστωρος και πήραν θέση γιατί αυτά τα χρήματα αν δεν πήγαιναν στην κατασκευή του έργου δεν είναι βέβαιο ότι θα πήγαιναν στη βελτίωση των παροχών υγείας.
Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδούπολης είναι η ναυαρχίδα της παροχής υγείας στην περιοχή. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί όλη η περιφέρεια αλλά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση των παροχών υγείας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Έχει αποδειχθεί ότι το νοσοκομείο Κομοτηνής δεν έχει δυνατότητες βελτίωσης και καθημερινώς απαξιώνεται και αν κρατά όλα αυτά τα χρόνια αυτό οφείλεται στο προσωπικό του και στις διοικήσεις του. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας τόσο αποτελεσματικότερη δουλειά θα γίνεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Είναι άνευ λόγου τέτοιοι ανταγωνισμοί και νοθεύουν τη σημασία της ποιότητας και των παροχών υγείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.