Γιωργος Παυλιδης «Η θεση μας ηταν παντοτε απεναντι στις κυβερνησεις, γιατι τα τοπικα συμφεροντα δεν συμπορευονται με τα κυβερνητικα»

Χωρίς αυταπάτες, θα ‘λεγε κανείς ότι αντιμετωπίζει την πολιτική στην πορεία του χρόνου και την παράλληλη εξέλιξη της κοινωνίας ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος είναι στην πολιτική από τα 30 του χρόνια, αλλά μέσα στην κοινωνία ακόμη περισσότερα κι ακούει πάντα τι έχουν να του πουν οι λαϊκές συνελεύσεις των καφενείων στα 10 χρόνια που είναι νομάρχης. Όταν όμως θέλει να διακρίνει πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής τότε συζητά με τη σύζυγό του Αθηνά και με τους φίλους του κι εκεί τα πάθη και τα συμφέροντα της κοινωνίας υποχωρούν για να δει μ’ ένα πιο ξεκάθαρο μάτι τα πράγματα. Η καθαρή ματιά της κοινωνίας, εξάλλου, είναι και η βασική παρακαταθήκη που αφήνει σαν πολιτικός στον τόπο του μαζί με τα έργα υποδομών, ειδικά στα νέα παιδιά που πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα κόσμο καλύτερο, ευεργετούμενο από τα πλεονεκτήματα που αποκτά η Θράκη τα τελευταία χρόνια. 

Τα πρώτα βήματα 

• Από την Αστυνομία στη Νομική…
 
Η μετάβαση από την Αστυνομία στη Νομική ήταν μια διευκόλυνση γιατί μού έλυνε το οικονομικό μου πρόβλημα αλλά μού έδινα ταυτόχρονα διεξόδους για το μέλλον. Γύρω στα 25 άρχισα την ενεργό δικηγορία η οποία με εφοδίασε με πολύ σημαντικές εμπειρίες. Οι ανησυχίες μου για το καλό του τόπου και τα κοινά ήταν αδιάκοπες και σιγά – σιγά άρχισα ν’ ασχολούμαι με τα πολιτικά πράγματα. Γύρω στα 30 εξελέγην με το παλιό σύστημα νομαρχιακός σύμβουλος. Τα πράγματα επιταχύνθηκαν χωρίς να το επιδιώξω. Έβλεπα μια εμπιστοσύνη στα μάτια των συμπολιτών μου. Το 1994 εκλέχτηκα εκ νέου νομαρχιακός σύμβουλος και το 1999 νομάρχης.
 
• … και στην πολιτική
 
Το πέρασμα από μια ζωντανή και μάχιμη επαγγελματική ιδιότητα στην πολιτική ήταν δύσκολο στις προσαρμογές και για την οικογένειά μου. Εάν κάποιος θέλει να προσφέρει και να εργαστεί στην πολιτική πρέπει πραγματικά να κάνει κατάθεση ψυχής και ζωής, κατάθεση όλου του ενεργού του χρόνου.
 
Πολιτική χωρίς αποτέλεσμα δεν είναι πολιτική κι αποτέλεσμα χωρίς σκληρή δουλειά, μεράκι, αφοσίωση δεν βγαίνει.
 
• Διαχείριση χρόνου
 
Τον χρόνο μου μέσα στη νομαρχία θα τον διαιρούσα σε τρία επιμέρους τμήματα: Το ένα τμήμα είναι το διαχειριστικό, αυτό που διαχειρίζεται τη διοίκηση με τα όποια προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες, οι οποίες σχεδόν πάντα ξεκινούν από προσωπικές συμπεριφορές, κακές νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες. Πέραν της διαχειριστικής πλευράς θα πρέπει να δώσεις το καλύτερο αποτέλεσμα στην κοινωνία και νομίζω ότι πραγματικά δουλέψαμε, γιατί μια αρχή που θέλησα να περάσω σε όλους είναι «εξυπηρετήστε τον κάθε πολίτη όπως θα εξυπηρετούσατε την μάνα σας».
 
Μια δεύτερη διάσταση αφορά στον προγραμματισμό, τον οραματισμό και στις διαδικασίες μετατροπής αυτού του οργανισμού σε μια ενεργή πραγματικότητα, με έργα και δομές. Αυτός ο προγραμματισμός μου κατανάλωνε συνήθως τις απογευματινές ώρες, μετά τη διαχείριση και την επικοινωνία με τα προβλήματα των πολιτών. Ήταν ένας προγραμματισμός άμεσος, μεσοπρόθεσμος και μακροχρόνιος, ένα όραμα που θα θέλαμε για τον τόπο μας, για το νομό μας μέσα στο χρόνο. Δουλεύαμε συστηματικά και προσπαθούσαμε να συνθέσουμε ένα μεγάλο πολυσύνθετο παζλ του οποίου τα τμήματα όσο υπάρχει ζωή και πορεία παρουσιάζουν κενά, αλλάζουν μορφή και εικόνα, κι αυτό είναι το σωστό.
 
Θα ήταν λάθος να βάλεις ένα στόχο κι όταν όλος ο κόσμος τρέχει εσύ να βαδίζεις.
Κατανάλωσα με την πολιτική πολύ μεγάλο χρόνο της οικογενειακής και της προσωπικής μου ζωής.
 
• Τα συμβούλια στα καφενεία
 
Κρατώ σταθερά επαφή με τους συμπολίτες μου, με τα αυθόρμητα συμβούλια τους, που στεγάζονται στα καφενεία των οικισμών. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, σταθερά σε κάποιους οικισμούς, χωρίς προειδοποίηση, βρισκόμουν εκεί για να συζητήσουμε, ν’ ανταλλάξουμε απόψεις, να δούμε τις δυνατότητές μας, να σχεδιάσουμε το αύριο. Εκείνο που μένει από όλη αυτή την επικοινωνία είναι η ικανοποίηση των πολιτών όταν βλέπουν ότι γύρω τους, στο χώρο τους, έχουν γίνει πράγματα. Γι’ αυτό τονίζω ότι η πολιτική είναι για μένα από την αρχή αποτέλεσμα, ενέργεια και πρωτοβουλίες. Μερικές φορές λένε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχει πόρους και αρμοδιότητες. Πάντα είχε πόρους και αρμοδιότητες εάν η ύπαρξή μας στη διοίκηση των θεσμών συνοδεύεται από πολιτική δύναμη.
 
Ποτέ δεν έλειψαν οι πόροι. Ίσως σε κάποια μεγάλα έργα να υπήρχαν καθυστερήσεις. Βέβαια, η θέση μας ήταν πάντοτε απέναντι από τις κυβερνήσεις, γιατί τα τοπικά συμφέροντα δεν συμπορεύονται με τα κυβερνητικά.
 
• Ξάνθη: Αλλαγή φυσιογνωμίας
 
Γυρνώντας πίσω τα χρόνια αισθάνομαι μια μεγάλη ικανοποίηση για τα όσα δημιουργήσαμε. Βλέπω ένα νομό τελείως αλλαγμένο σ’ όλων των ειδών τις υποδομές. Για παράδειγμα, στη θέση ενός νομού που είχε στενούς κι επικίνδυνους δρόμους σε όλα τα μήκη και πλάτη και ενώ σε πολλά σημεία στην ορεινή μας περιοχή δεν υπήρχαν καν δρόμοι, σήμερα υπάρχουν παντού δρόμοι, ασφαλτόδρομοι. Στη δε πεδινή περιοχή οι δρόμοι έχουν ευθυγραμμιστεί όσο κι αν αυτό ήταν πολιτικά παράδοξο. Κάνοντας απαλλοτριώσεις έχουμε προσδώσει τεράστια υπεραξία, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ένα θείο δώρο για τους κατοίκους.
 
Έχουμε ένα νομό που ήταν αίολος στα φυσικά φαινόμενα και τώρα έχει πολύ καλή οχύρωση. Αυτά τα 10 χρόνια έχουν δαπανηθεί 20 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε προχωρήσει σε εμπλουτισμούς – όπου είχαμε χαμηλή βλάστηση – σε περίπου 70 με 80 χιλιάδες στρέμματα, άρα έχουμε νέο εισόδημα. Καταργήσαμε τις διπλοβάρδιες στα σχολεία κι αποκτήσαμε πολύ σύγχρονα σχολεία, όπως το 30 Λύκειο που είναι το καλύτερο σχολείο της Βόρειας Ελλάδας, με Αμφιθέατρο, Κλειστό Γυμναστήριο, κερκίδες ευρωπαϊκών διαστάσεων, γήπεδα, βιβλιοθήκες, χώρο για τους γονείς, χώρους για γιατρούς, ψυχολόγους…
 
• Πληθυσμιακή έκρηξη
 
Δουλεύουμε συστηματικά και θεωρώ μεγάλη επιτυχία για το νομό την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1998, είχαμε γύρω στις 93.000 πληθυσμό και τώρα έχουμε 108.000 κατοίκους.
 

Από την πλευρά της προβολής πετύχαμε να διαφημίσουμε το νομό με τρόπο ώστε ν’ αποτελεί ένα μόνιμο τουριστικό προορισμό. Φέτος, οι μισθώσεις των δωματίων υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000 κρατήσεις, χωρίς να μετράμε το δεύτερο άτομο. Προκύπτει ένα πολύ σημαντικό εισόδημα για τους κατοίκους. Είχαμε 600 κλίνες, σήμερα έχουμε πάνω από 2.000 κλίνες και δρομολογήθηκαν άλλες 500 νέες, υψηλού επιπέδου, διάσπαρτες σε όλο το νομό.
 
Στο επίπεδο της κοινωνικής ευαισθησίας έχουμε επιχειρήσει σημαντικά πράγματα. Αλλάξαμε τη διαχείριση όλων των επιδομάτων εξυγιαίνοντας την κατάσταση. Ήδη δημιουργήσαμε μια δομή κοινωνικής αλληλεγγύης για να καλύψουμε τα κενά που παρουσιάζει το σύστημα απέναντι στους φτωχούς, τους ανήμπορους.
 
• Ρίξαμε τη μπάρα της υποανάπτυξης
 
Στην ορεινή περιοχή κάναμε αναπλάσεις σε 20 οικισμούς. Διώξαμε τον κόσμο από τη λάσπη και τον περάσαμε σε σύγχρονο επίπεδο ζωής. Δημιουργήσαμε υποδομές κάθε μορφής, σε σημείο που κανείς δεν περίμενε. Έχουμε κατασκευάσει αρδευτικά έργα για τους αγρούς που υπάρχουν στην περιοχή, όπου ρίξαμε τη μπάρα της υποανάπτυξης, ενώ για πρώτη φορά τους δώσαμε το δικαίωμα για πλήρη ενημέρωση, καθώς εγκαταστήσαμε κεραίες αναμετάδοσης όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας.
 
Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε νέο οδικό δίκτυο, κατασκευάζοντας παράλληλους κάθετους άξονες από και προς την ορεινή περιοχή, από το Σούνιο στις Σάτρες, από τα μοναστήρια μας προς τον Κένταυρο, από την περιοχή των Τοξοτών μέχρι τη Σταυρούπολη. Προσπαθήσαμε και κάναμε εκατοντάδες παρεμβάσεις, ενδιαφερθήκαμε για το περιβάλλον. Αχρηστεύσαμε χιλιάδες γεωτρήσεις, που αντλούσαν από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες των παράκτιων περιοχών νερό που δεν υπήρχε και το αντικασταστήσαμε με επιφανειακό νερό. Εδώ και 5 – 6 χρόνια δημιουργήσαμε μια ισχυρή άμυνα κατά της υφαλμύρωσης, προσθέτοντας στη γη νερό αντί να αφαιρούμε.
 
Προχωρήσαμε σ’ ένα μεγάλο περιβαλλοντικό συνέδριο, μια μεγάλη δράση ανάμεσα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης για τη διάσωση της λίμνης Βιστωνίδας. 

• Δρόμοι ανάπτυξης κι ενότητας 

Υπήρξαν σημαντικές δραστηριότητές μας και σε διεθνή κλίμακα όπως το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας των νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, όπου συμμετέχουν οι διασυνοριακές νομαρχίες με δεκάδες επιμέρους δράσεις και αλλαγή του κλίματος επικοινωνίας και στάσης των πολιτών και των φορέων.
 
Περάσαμε από το χθες της αντιπαλότητας στο σήμερα της συμπόρευσης και της φιλίας. Δεν αγγίζουμε εθνικά προβλήματα και εθνικές πολιτικές και ασχολούμαστε με θέματα της καθημερινότητας.
 
Πήραμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας της Εγνατίας Τουρισμός, μια νέα προγραμματική σύμβαση για να δημιουργήσουμε ένα νέο άξονα προσέλκυσης επισκεπτών κατά μήκος όλης της Βόρειας Ελλάδος μέχρι τον Έβρο. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον προορισμό μας σ’ ένα ελκυστικό άξονα για τον τουρισμό προς όφελος όλων των πολιτών.
 
Κάναμε πολλά στην κατεύθυνση του πολιτισμού, όπως το σπίτι του Χατζιδάκι – έχουμε την οικοδομική άδεια – και σχεδιάζουμε ένα υπερμοντέρνο μουσείο Καπνού που θα είναι και βιωματικό. Έχουμε αποκαταστήσει το χώρο.
 
Προχωρούμε σε νέες εκδόσεις, όπως για παράδειγμα μια συνεργασία που έχουμε με το Λύκειο Ελληνίδων για την καταγραφή όλων των τραγουδιών της Θράκης, γιατί κινδυνεύει να χαθεί η μουσική παράδοση της γενιάς που ήρθε από την Ανατολική Θράκη.

Χρόνος προσωπικός και χρόνος για οικογενειακή θαλπωρή 

• Οικογένεια – γιορτές 

Η γυναίκα μου η Αθηνά και τα δυο μου παιδιά, ο Θοδωρής που υπηρετεί στον ελληνικό στρατό και η Μαρίνα που είναι ασκούμενη δικηγόρος για πολλά χρόνια μ’ έχασαν και δε μπορούσα να είμαι κοντά τους όσο θα ήθελα. Ο χρόνος, όμως, που υπήρχε έθετε το δίλημμα ή να πετύχω κάτι για τον τόπο μου ή να είμαι καλύτερος με την οικογένεια. Βρέθηκα να είμαι πιο κοντά στα προβλήματα του τόπου, εντούτοις δε βρέθηκα μακριά από την οικογενειακή ζωή. Προτιμώ την οικογενειακή ζωή που υπάρχει παραδοσιακά στον τόπο μας, την τήρηση των παραδόσεων, άρα δε θα μπορούσα να αποκλίνω.
 

Οι μέρες των γιορτών και ειδικά των Χριστουγέννων είναι για μένα μέρες ζεστές, οικογενειακές, στις οποίες πρέπει όλοι να ενισχύουμε την οικογενειακή συνοχή και μέσα από αυτό το κύτταρο να ενισχύουμε και την κοινωνική συνοχή. Οι μέρες που έρχονται είναι μέρες αγάπης, αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης. Είναι υποχρέωση όλων μας να καλύψουμε όποιο έλλειμμα βλέπουμε γύρω μας για να κάνουμε μια ακόμη καλύτερη κοινωνία, μακριά κι έξω από κραυγές.
 
Σ’ όλη μου την πορεία είχα μια πολύ σημαντική στήριξη από την οικογένειά μου. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, στιγμές που έπρεπε ν’ ακούσω και την άποψη πέραν της πολιτικής κι αυτές τις απόψεις τις έβρισκα στη σύζυγό μου, την Αθηνά, αλλά και στους φίλους μου.
 
Είναι μεγάλο απόκτημα για την πατρίδα μας η οικογένεια, γιατί αποτελεί ένα από τα τελευταία οχυρά της κοινωνίας πριν την απομόνωση των ατόμων. 

• Φίλοι και … παρακαταθήκη στη νεολαία 

Επίσης, διατηρώ σταθερές σχέσεις και φιλίες. Ασχολούμαστε με κάποια χόμπι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και το διαδίκτυο, ενώ δεν λείπουν και οι έξοδοι με παρέες όπου φεύγουμε από την πολιτική καθημερινότητα. Οι παρέες μου δεν θέλω να είναι πολιτικές.
 
Συμμετέχουμε σε όλα τα δρώμενα της περιοχής, βλέποντάς τα από την ανθρώπινη πλευρά.
 
Με την ολοκλήρωση της τρίτης θητείας ως νομάρχης θεωρώ – κι όλοι λένε ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος – ότι αυτός ο τόπος και όλη η Θράκη έχει μια άλλη προοπτική ειδικά τώρα που θ’ ανοίξουμε τους δρόμους στη βαλκανική ενδοχώρα.
 
Με δική μου πρωτοβουλία, διακρίνοντας ότι καθυστερούν οι κατασκευαζόμενοι από το ΥΠΕΧΩΔΕ κάθετοι άξονες, έχουμε κατασκευάσει το 70% του έργου και μένει μόνο μια ασφαλτόστρωση για μια πρώτη είσοδο – έξοδο στο ύψος του Ζλάτοβγκραντ.
 
Μετά από χρόνια θα έχουμε παραδώσει έναν τόπο με προοπτική, ο οποίος θα έχει φύγει από την ανασφάλεια και θα έχει περάσει στην κοινωνική συνοχή, για την οποία εργάστηκα συστηματικά και με πολύ υπομονή. Γιατί εργάστηκα πολύ, χωρίς υστεροβουλίες, για την πολυπολιτισμικότητα, την διαφορετικότητα και φρόντισα να τη διασφαλίσω, ώστε η εθνική και η κοινωνική μας αξιοπρέπεια απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τους ίδιους τους ανθρώπους να είναι σε υψηλό επίπεδο. Η κοινωνία του σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κοινωνία του χθες. Είναι μια κοινωνία που βλέπει με πολύ πιο αισιόδοξο μάτι το μέλλον, αρκεί να συνεχίσουν να εργάζονται όλοι.
 
Η πορεία στη ζωή και την καθημερινότητά μας είναι ένα όχημα που κινείται. Αλίμονο αν πάρεις το πόδι από το γκάζι, γιατί τότε θα ανακόψει ταχύτητα και θα ακινητοποιηθεί. Υπάρχει ένας αναπτυξιακός ανταγωνισμός καλώς νοούμενος, μέσα από τον οποίο θα πρέπει να πορευτούν όλες οι κοινωνίες. Κανείς δεν χαρίζει τίποτε σε κανέναν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο σου αν δεν έχει συγκεκριμένους λόγους και κίνητρα. Εξάλλου, είμαστε σε μια κοινωνία που διακατέχεται δυστυχώς σε πολλά επίπεδα από τα πάθη και τα συμφέροντα. Έτσι κινείται, έτσι κινούνταν ανέκαθεν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.