Γιωργος Καμινης «Η διοικηση στο κρατος ειναι ο μεγαλος ασθενης στη χωρα μας»

«Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να είναι ο στρατηγός και η περιφέρεια, η αυτοδιοίκηση να έχουν την διαχείριση των κρατικών υποθέσεων» - «Πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση, για να δείξουμε ότι υπάρχει ποικιλία απόψεων μέσα στο κόμμα»

Μία εβδομάδα και μία ημέρα απομένουν για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 12 Νοεμβρίου.  Καθώς η μέρα της «κρίσης» πλησιάζει, οι τόνοι μεταξύ των εννέα συνολικά υποψηφίων ανεβαίνουν, με τους ίδιους βέβαια να «οργώνουν» την ελληνική περιφέρεια, σε μία προσπάθεια συσπείρωσης των πάλαι ποτέ ψηφοφόρων των πολιτικών φορέων της κεντροαριστεράς.
 
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο εν ενεργεία δήμαρχος Αθηναίων και ένας εκ των «μονομάχων» της προσεχούς αναμέτρησης κ. Γιώργος Καμίνης, θα βρεθεί σήμερα στην Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον δήμαρχο Κομοτηνής, την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου, αλλά και φίλους και πολίτες της Ροδόπης που θα δώσουν το «παρών» στην κεντρική ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση που θα λάβει χώρα.
 
Ο κ. Καμίνης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με αφορμή την επίσκεψή τους αυτή, μίλησε για την υποψηφιότητά του, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα μέσα από το πρίσμα της διοίκησης και της ανάληψης των κρατικών υποθέσεων από την αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια,  χαρακτήρισε την «αιμορραγία» ανθρώπινού δυναμικού ως το μεγάλο αγκάθι της σημερινής ελληνικής κοινωνίας και έστειλε ενωτικό μήνυμα, στηρίζοντας τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου αριστερού φορέα που θα φέρει την αλλαγή στην πολιτική της χώρας.
 
Γιώργος Καμίνης όμως…
 
ΠτΘ: κ. Καμίνη είστε ο μοναδικός υποψήφιος που προέρχεται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι διακατέχεστε από έναν διαφορετικό πολιτικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας σε σχέση με τους υπολοίπους συνυποψήφιους σας;
Γ.Κ.:
Συνηθίζω να λέω ότι ο καθένας κοιτάει τον κόσμο με τα μάτια που έχει διαμορφώσει μέσα από τις εμπειρίες του και μέσα από τις σπουδές του. Είμαι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, εκλέχτηκα δύο φορές από την Βουλή Συνήγορος του Πολίτη και βρίσκομαι στη δεύτερη θητεία μου ως δήμαρχος. Η οπτική γωνία από την οποία κοιτώ τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στη χώρα, είναι μέσα από τη μεταρρύθμιση της διοίκησης. Γιατί η διοίκηση στο κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας, το μεγάλο εμπόδιο και πιστεύω ότι τα προβλήματα θα μπορούμε να τα λύνουμε, όταν θα έχουμε προχωρήσει σε μια γρήγορη, ταχεία, ριζική αποκέντρωση προς τα κάτω. Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να είναι ο στρατηγός και η περιφέρεια, η αυτοδιοίκηση να έχουν τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων. Και το δεύτερο, βέβαια, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε γενναία στην αξιολόγηση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία και στα σχολεία. Εκεί θα καταλάβει  τη διαφορά ο πολίτης. Επομένως, όταν μιλάτε για τοπική αυτοδιοίκηση και διοίκηση γενικότερα, μιλάτε με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ζήσει με αυτό σε όλη του την προηγούμενη δημόσια ζωή. 

«Πρέπει να δώσουμε πρωτοβουλίες στους τοπικούς άρχοντες να αναπτύξουν την στρατηγική των περιοχών τους» 

ΠτΘ: κ. Καμίνη ζούμε ωστόσο σε εποχές που σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης η λέξη «όραμα» έχει δαιμονοποιηθεί. Διαβάζοντας κάποιος το πρόγραμμά σας ωστόσο εντοπίζει το όραμά σας, το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο «Δόμηση, σχέδιο και επίμονη» …
Γ.Κ.:
Έχω οργώσει τη μισή Ελλάδα. Πρόσφατα ήμουν στην Κρήτη όπου είδα μια περιοχή που η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης, σε συνεργασία με τους δήμους, έχουν δημιουργήσει ένα συνολικό πλάνο ανάπτυξης του νησιού, συνδυάζοντας όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχουν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντα. Έτσι έχουν αποφασίσει να προσανατολιστούν στις μικρές ποσότητες, αλλά σε ακριβά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία θα τυποποιήσουν και φυσικά θα τα συνδυάσουν με τον τουρισμό. Τα πράγματα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει κανένας γραφειοκράτης των Αθηνών σε κάποιο υπουργείο και οι τοπικοί άρχοντες που ξέρουν τα προβλήματα να δέχονται μόνο εντολές και να εκτελούν.
Πρέπει να πάμε αντίστροφα. Πρέπει να δώσουμε πρωτοβουλίες, όπως συμβαίνει σε άλλες σύγχρονες δημοκρατίες, στους τοπικούς άρχοντες, σε περιφερειάρχες και δημάρχους να κάνουν την στρατηγική των περιφερειών τους και να μπορούν να προκαλούν ανάπτυξη. Αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν φέρνουμε οικονομική ανάπτυξη στη χωρά δηλαδή, δεν θα βρούμε θέσεις εργασίας. Το ανησυχητικότερο όλων είναι πως η χωρά αδειάζει από τους νέους. Έχουν φύγει πάνω από 450.000 παιδιά και συνεχίζουν και φεύγουν. Η μεγαλύτερη αιμορραγία είναι  ότι χάνουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Τα παιδιά αυτά εκεί που πάνε ρίχνουν ρίζες, κάνουν οικογένειες, κάνουν παιδιά, τα παιδιά αυτά πάνε στο σχολειό, οι ίδιοι εξελίσσονται στις δουλειές τους κ.ο.κ. και  χαλαρώνουν οι δεσμοί με την πατρίδα. Στα παιδιά αυτά επένδυσαν και ψυχικά και οικονομικά οι οικογένειές τους, όπως αντίστοιχα και το κράτος, ωστόσο όλο αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, πάει και αποδίδει σε χώρες που είναι πιο προηγμένες από εμάς.
 
Πρέπει να πάμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και ο δικός μας χώρος έχει μια ιστορική ευκαιρία να το πράξει. Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να πούμε στον κόσμο την αλήθεια.  Τι συνέβη στη χωρά, γιατί συνέβη αυτό που συνέβη, να διδαχτούμε από αυτό και να κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα.  Εγώ μέσα σε όλη αυτή τη οδύνη και τη δυστυχία που βλέπω στους φτωχούς και εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, πιστεύω ότι πρέπει να τους δώσουμε μια ελπίδα, να τους πούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά να δείξουμε τον δρόμο και να το κάνουμε και γρήγορα. 

«Το μήνυμα της ενότητας που πάμε να μεταγγίσουμε στην παράταξή μας πρέπει να το μεταγγίσουμε και σε όλη τη χώρα» 

ΠτΘ: Αυτό προϋποθέτει και μία διάθεση συνεργασίας  και συλλογικότητας. Γνωρίζετε καλύτερα ότι τόσο στις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στο κεντρικό κράτος, βρίσκονται άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που πολλές φορές αρνούνται την όποια συνεργασία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το όφελος των τοπικών κοινωνιών…
Γ.Κ.: 
Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι συνιδρυτές ενός ίδιου κόμματος. Πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις. Στον Δήμο της Αθήνας κερδίσαμε δύο φορές τις εκλογές, το 2010 και το 2014,  την πρώτη φορά απέναντι στη Νέα δημοκρατία και τη δεύτερη στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ενωθήκαμε και συνεχίζουμε και είμαστε ενωμένοι. Και τα καταφέραμε μία χαρά ακόμα και σε ένα δύσκολο ζήτημα που μπορεί να διχάσει, όπως για παράδειγμα είναι το προσφυγικό. Το διαχειριστήκαμε, γιατί καθίσαμε και εφαρμόσαμε αυτά που επιβάλλει ο κοινός νους.  Αυτό το μήνυμα της ενότητας που πάμε να μεταγγίσουμε στην παράταξή μας πρέπει να το μεταγγίσουμε και σε όλη τη χώρα. Δεν είναι μόνο ο κοινός νους. Αν κοιτάξουμε λίγο άλλες χώρες που μπήκαν μετά από εμάς στην κρίση και όμως βγήκαν πριν, χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία θα δούμε αυτό που έκαναν διαφορετικά είναι ότι  αντί να πετροβολούν ο ένας τον άλλον και μνημόνιο –αντιμόνιο, έκατσαν και αποφάσισαν ότι δέκα πράγματα πρέπει να τα εφαρμόσουν, όποιος και αν είναι στην Κυβέρνηση.
 
Η πρώτη δουλειά λοιπόν που πρέπει να κάνουμε μόλις σχηματίσουμε τον νέο φορέα μας, είναι να κάνουμε μία πρόταση, δέκα πράγματα επί των οποίων θα συμφωνήσουμε. Και όποιος και να είναι στην Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να το κάνει και εμείς να το στηρίξουμε. Η χώρα έχει προβλήματα που χρονίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι βαθειά και περίπλοκα, αλλά προβλήματα που κανείς μόνος του δεν μπορεί να τα σηκώσει. 

«Για να φέρουμε τους ψηφοφόρους πίσω θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αποφασιστικοί και σοβαροί» 

ΠτΘ: κ. Καμίνη, από την ως τώρα εικόνα σας επί των συνυποψήφιων σας, θεωρείται ότι την αντίληψή σας αυτή την ασπάζονται και οι υπόλοιποι; Ειδικά μετά και την πρόσφατη διαφωνία σας με τους κ.κ. Γεννηματά και Θεοδωράκη;
Γ.Κ.:
Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Είμαστε σε έναν εκλογικό αγώνα και είναι το πλέον φυσικό και αναμενόμενο και προσωπικά το θεωρώ και καλό. Πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση, για να δείξουμε ότι υπάρχει ποικιλία απόψεων μέσα στο κόμμα μας και μετά να κάνουμε τη σύνθεση. Πέραν αυτού ωστόσο έχει γίνει μία συμφωνία μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη ότι θα διατηρήσουν αυτόνομες τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Δεν είναι μόνο το θέμα της ουσίας το οποίο με βρίσκει αντίθετο, είναι το θέμα της μεθοδολογίας ότι αυτή η συμφωνία κρατήθηκε στο σκοτάδι. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Δεν χρειάζεται να ξύνουμε περισσότερο τις πληγές, γιατί ο κόσμος απογοητεύεται και σου λέει «αυτοί μία από τα ίδια, πάλι πάνε να φαγωθούνε». Θα πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι. Την λύση θα τη βρούμε με το να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα δεν είναι να παραμένει ο καθένας στη γωνίτσα του. Η μεγάλη εικόνα είναι να στοχεύσουμε σε ένα μεγάλο κόμμα. Και να βγούμε όχι τρίτο, αλλά δεύτερο κόμμα. Γιατί αν το δικό μας εγχείρημα περπατήσει καλά και φέρουμε τον κόσμο κοντά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να χάνει πολύ μεγάλο κύμα του εκλογικού σώματος του. Γιατί πρόκειται για «δικούς μας» ανθρώπους, που έφυγαν από την κοίτη αυτού του μεγάλου χώρου και πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αλλά για να τους φέρουμε πίσω θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αποφασιστικοί και σοβαροί. 

«Πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στη χώρα» 

ΠΤΘ: Η κριτική που ασκείται στο νέο φορέα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι καλείτε τον κόσμο να ψηφίσει επί ενός φορέα, χωρίς ταυτότητα, προτάσεις, συγκεκριμένο πλαίσιο ακόμα και χωρίς όνομα. Το γεγονός αυτό είναι εσκεμμένο ή θεωρείτε ότι ενδεχομένως είναι ένα λάθος το οποίο έγινε επί της διαδικασίας;
Γ.Κ.:
Η λογική αλληλουχία των πραγμάτων λέει ότι θα έπρεπε πρώτα να πάμε σε ένα ιδρυτικό συμβούλιο, να ψηφίσουμε πρόγραμμα, να ψηφίσουμε ηγεσία κ.ο.κ.  Ο κόσμος ωστόσο ήθελε να δει τελικά όλο αυτό να ενσαρκώνεται στο πρόσωπο ενός επικεφαλής. Γι’ αυτό και ο κόσμος δείχνει όλο αυτό το ενδιαφέρον και γι’ αυτό δεν πρέπει να τον διαψεύσουμε. Μετά τις εκλογές θα έχουμε την ευκαιρία, και το αποδείξαμε και στο debate, να κάνουμε έναν διάλογο υψηλού επιπέδου με θέσεις, με απόψεις, με αυτό που χρειάζεται η χώρα. Πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στη χώρα. Όχι το πετροβολητό  που γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά την πολιτική και αυτή είναι μία άριστη ευκαιρία. Ριζικές διαφορές μεταξύ μας δεν έχουμε. Πάμε πάλι να ανασυγκροτήσουμε όλο αυτό το μεγάλο κόμμα, με κορμό το ΠΑΣΟΚ, το βασικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και θα πάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα για τις επόμενες εκλογές, για να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Όχι μόνο στα πολιτικά ήθη της χώρας, αλλά και στο πώς αντιλαμβανόμαστε πλέον την άσκηση της πολιτική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.