«Γινονται εισαγωγες γιατι δεν υπαρχουν νεοι τεχνιτες που να ασχολουνται με το επιπλο»

«Προτρέπω τους νέους να κρατούν τα παλιά έπιπλα, τα κομμάτια που αξίζουν», δηλώνει ο διακοσμητής – σχεδιαστής επίπλων Λευτέρης Τζελέπης και εξηγεί: «Είναι αλληλένδετα τα πράγματα. Ένα παλιό αντικείμενο μπορεί να συνδυαστεί με το πιο μοντέρνο και ελκυστικό έπιπλο που μπορείς να φτιάξεις. Είναι θέμα συνδυασμού, άποψης, τρόπου ζωής και διάθεσης».

Δημιουργείτε έπιπλα ή έργα τέχνης;

Στην επιχείρησή μας παίρνουμε ξύλα από το βουνό και βγάζουμε έπιπλα. Υπάρχει σχεδιασμός, μελέτη και όντως προκύπτει ένα έργο τέχνης.

Υπάρχει η χαρά της δημιουργίας στο χώρο σας;

Βεβαίως. Είναι πολύ σημαντικό από το ξύλο – που δεν είναι άψυχο υλικό, αλλά έχει ζωή μέσα του- να βγαίνει κάτι που ικανοποιεί τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς, αλλά περισσότερο τον πελάτη.

Πώς επιλέγετε το ξύλο;

Ψάχνουμε και αγοράζουμε ξύλα τα οποία χρησιμοποιούμε μετά από 4 ή 5 χρόνια, εξαρτάται από το είδος του ξύλου. Έχουμε ένα μεγάλο stock από διάφορα είδη. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τα νερά τους και το ύψός τους, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγάλα κομμάτια. Τα αποθηκεύουμε και, όταν υπάρχουν δουλειές, εργαζόμαστε με αυτά.

Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση στη δημιουργία επίπλων; Έχουμε να επιδείξουμε δημιουργίες που κλέβουν τις εντυπώσεις και αντέχουν στο χρόνο;

Δυστυχώς έχουμε. Και λέω δυστυχώς, γιατί έχει κυριαρχήσει η εισαγωγή επίπλων από την Ιταλία και την Ισπανία. Στην ουσία δεν είναι έπιπλα, αλλά «φωτογραφίες» επίπλων. Φθηνές κατασκευές, που έχουν απλώς design, που εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε καλλιεργήσει.

Λέτε δηλαδή ότι οι εισαγωγές αποτελούν πλήγμα για το χώρο σας;

Τεράστιο. Δεν υπάρχουν πλέον νέοι τεχνίτες. Δικαιολογημένα γίνονται οι εισαγωγές γιατί δεν υπάρχουν νέοι τεχνίτες που να ασχολούνται με το έπιπλο και να βγαίνει έξω αυτή η ελληνική δημιουργία. Δηλαδή έχουμε παραδείγματα, όπως στη Σκύρο, που έχουν παράδοση στην ξυλογλυπτική. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν παράδοση στην ξυλογλυπτική και στην κατασκευή επίπλου, αλλά δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο.

Θα μου αναφέρετε μερικές περιοχές που έχουν παράδοση;

Υπάρχουν τεχνίτες στην Τήνο, στη Σκύρο, στη Βόρειο Ελλάδα. Είναι δύσκολο το αγοραστικό κοινό. Προτιμά να αγοράσει ένα ιταλικό ή ένα ισπανικό προϊόν, παρά να αγοράσει ένα ελληνικό, ένα χειροποίητο προϊόν.

Μήπως τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα;

Ίσως να είναι φθηνότερα. Αλλά, όπως μου είχε πει ένας πελάτης: «Δεν είμαι πλούσιος να αγοράζω φθηνά», δηλαδή αν αγοράσεις ένα φθηνό προϊόν μετά από πέντε χρόνια θα πρέπει να το αντικαταστήσεις, καλείσαι να πληρώσεις σε βάθος χρόνου περισσότερα χρήματα από ό,τι θα πλήρωνες για να αγοράσεις ένα έπιπλο χειροποίητο, που θα είναι και διαχρονικό.

Τι σας ενδιαφέρει να δώσετε σε ένα έπιπλο, την χρηστικότητα ή την αισθητική τελειότητα;

Και τα δύο, εξαρτάται από τον πελάτη. Συνήθως δουλεύουμε έχοντας ακούσει ποιες είναι οι ανάγκες του πελάτη. Προσαρμόζουμε την πείρα μας και την λειτουργικότητα των επίπλων σ’ αυτά που έχει ανάγκη ο πελάτης και δημιουργούμε.

Έναν άδειο χώρο πώς τον προσεγγίζετε; Θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι «φορτωμένος» ή απλά λειτουργικός;

Πάλι εξαρτάται από το τι θα ζητήσει ο πελάτης. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο ένα σπίτι να χτίζεται σιγά – σιγά, να υπάρχουν τα βασικά έπιπλα μέσα, ώστε να μην βαριέσαι το χώρο και να μπορείς να λειτουργήσεις, παρά να γεμίσεις ένα σπίτι, το οποίο δεν θα μπορείς να απολαύσεις.

Οι Έλληνες πώς κινούνται αλήθεια;

Δεν υπάρχει κανόνας. Εξαρτάται από τον πελάτη. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μια και καλή να τελειώνουν, κυρίως αυτοί που φτιάχνουν σπίτια από την αρχή. Πολλές φορές ο πελάτης θέλει να βρει τα έπιπλα, να τελειώνει, να ξεμπερδεύει.

Υπάρχει γούστο στην επιλογή επίπλων ή η ανάγκη για επίδειξη καθορίζει και τις επιλογές;

Υπάρχουν αρκετοί που έχουν γούστο. Επηρεάζονται και από τη μόδα και από τα περιοδικά και από το life style. Έχει γούστο ο Έλληνας, αν μπορέσεις και τον προσεγγίσεις και νιώσει και οικεία φαίνεται αυτό. Θα μπορούσε να έχει περισσότερο.

Ένα σπίτι για σας πότε έχει γούστο;

Όταν θα είναι ευχαριστημένος ο πελάτης από αυτά που έχουμε φτιάξει, από τον τρόπο που τα έχουμε φτιάξει και αν έχει παιδιά και έρθουν αργότερα και τα παιδιά του, τότε είμαστε και εμείς ικανοποιημένοι.

Άρα, ο τρόπος που αντιδρούν σε ένα χώρο τα παιδιά είναι κριτήριο και για το κατά πόσο είναι ωραία «στημένο» ένα σπίτι…

Σίγουρα ναι. Κι εκείνο που μας ευχαριστεί, επίσης, είναι όταν οι πελάτες λένε ότι περίμεναν κάτι καλό, αλλά τελικά βγήκε καλύτερο. Για τον κάθε δημιουργό η ικανοποίηση του κόσμου είναι η επιβράβευσή του.

Συνδεόμαστε συναισθηματικά με τα έπιπλα και κατ επέκταση με το σπίτι;

Θα έπρεπε. Επειδή είναι τέχνη. Ύστερα είναι αντικείμενα, με τα οποία έρχεσαι σε καθημερινή επαφή μαζί τους, θα πρέπει να έχεις συναισθηματική επαφή.

Βλέπετε στα σπίτια των νέων να έχουν το μπαούλο της γιαγιάς, σημειώνεται μια στροφή στην παράδοση;

Εγώ το επιδιώκω. Προτρέπω τους νέους να κρατούν τα παλιά έπιπλα, τα κομμάτια που αξίζουν. Είναι αλληλένδετα τα πράγματα. Ένα παλιό αντικείμενο μπορεί να συνδυαστεί με το πιο μοντέρνο και ελκυστικό έπιπλο που μπορείς να φτιάξεις. Είναι θέμα συνδυασμού, άποψης, τρόπου ζωής και διάθεσης.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.