Γιαννης Σκαπαριωτης, κυνηγος:

Έκκληση προς τους κυνηγούς απευθύνει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, καλώντας τους να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους και να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς ή το πέταμα αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων.

Τα τελευταία έτη, προσθέτει το Τμήμα Δασών, έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές μεγάλες εκτάσεις, τόσο στα δάση όσο και στην ύπαιθρο, εκτάσεις που αποτελούσαν σημαντικό βιότοπο για το ενδημικό θήραμα και την πανίδα γενικότερα και των οποίων η καταστροφή είχε σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Για τις χαρές του κυνηγιού, αλλά και για τις συνήθειες και τα «πρέπει», που ακολουθούν οι σωστοί κυνηγοί συζητάμε σήμερα με τον κ. Ιωάννη Σκαπαριώτη, εικοσιπέντε χρόνια κυνηγό και πρώην πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής επί τρία συναπτά έτη. «Η Θράκη είναι ένας μεγάλος κυνηγότοπος και αυτό έχει σαν πλεονέκτημα, από την στιγμή που έχει μεγάλο αριθμό θηραμάτων, να συγκεντρώνει κόσμο από την Αθήνα και την Πελοπόννησο», δηλώνει και σημειώνει, «Δεν κυνηγιούνται όλα τα μέρη, υπάρχουν ζώνες διάβασης. Η κάρπωση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή για να υπάρξουν ζημιές».

Τι αποκομίζει κανείς κυνηγώντας;

Γ.Σ.: Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα, η οποία βοηθάει πάρα πολύ τον άνθρωπο και να ξεκουραστεί και να ασκηθεί. Είναι μια ενασχόληση η οποία δίνει ένα κίνητρο ειδικά στους άντρες, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως, για να βρεθούν στη φύση να ανακαλύψουν τις ομορφιές της φύσης και όλες εκείνες τις εμπειρίες, τις οποίες όποιος ζει στην πόλη, δύσκολα μπορεί να τις βιώσει. Είναι ένα άθλημα που δίνει χαρά στον ασχολούμενο.

Γιατί είναι ανδροκρατούμενη ενασχόληση;

Γ.Σ.: Είναι ανδροκρατούμενη ενασχόληση, γιατί είναι ένα χόμπι δύσκολο. Δυσκολεύονται πολύ να ανέβουν και να περπατήσουν στο βουνό οι γυναίκες. Ύστερα, είναι το όπλο το οποίο το αγαπούν περισσότερο οι άνδρες από ό,τι οι γυναίκες. Κερδίζει περισσότερο τον άντρα από ότι την γυναίκα.

Πόσοι κυνηγοί δραστηριοποιούνται στην Ροδόπη;

Γ.Σ.: Συνολικά έχουμε πέντε χιλιάδες ενεργά μέλη.

Είναι μεγάλος ο αριθμός για τα δεδομένα της περιοχής;

Γ.Σ.: Είναι μεγάλος ο αριθμός, ναι! Είναι υπερβολικά μεγάλος. Θεωρώ ότι σε όλη την Ελλάδα, η περιοχή της Ροδόπης έχει αριθμό κυνηγών δυσανάλογο σε σχέση με την έκτασή της.

Κινδυνεύει η πανίδα της περιοχής;

Γ.Σ.: Μας βοήθησε πάρα πολύ παλιά, σαν κυνηγετικό σύλλογο, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τεχνικές, ώστε να διαφυλάξουμε την πανίδα σε πολύ καλούς αριθμούς και να μπορέσουμε να επιβάλουμε στα μέλη μας την νόμιμη δραστηριότητα του κυνηγιού. Έχουμε το πλεονέκτημα στην περιοχή μας να μην έχουμε λαθροθηρία σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Συγκεντρώνονται κυνηγοί και εκτός Θράκης;

Γ.Σ.: Η Θράκη είναι ένας μεγάλος κυνηγότοπος και αυτό έχει σαν πλεονέκτημα, από την στιγμή που έχει μεγάλο αριθμό θηραμάτων, να συγκεντρώνει κόσμο από την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, βρίσκονται 3.000 ξένοι κυνηγοί στην περιοχή μας. Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός.

Έχει δυσμενείς επιπτώσεις αυτή η κοσμοσυρροή;

Γ.Σ.: Δεν κυνηγιούνται όλα τα μέρη, υπάρχουν ζώνες διάβασης. Η κάρπωση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή για να υπάρξουν ζημιές. Αυτό το οποίο κυνηγιέται και είναι σημαντικό, είναι το αποδημητικό και όχι το ενδημικό θήραμα, έτσι δεν έχουμε τόσο μεγάλο βάρος από τους ξένους κυνηγούς.

Άλλαξε κάτι σε σχέση με όσα ίσχυαν πέρσι;

Γ.Σ.: Από την περσινή ρυθμιστική δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Μια ιδιαιτερότητα είναι η περίπτωση της πέρδικας τσούκαρ και γενικότερα η ορεινή πέρδικα. Το κυνήγι της δεν ξεκινά 15 Σεπτεμβρίου, αλλά την 1η Οκτωβρίου και τελειώνει η περίοδος στις 15 Δεκεμβρίου. Οι κυνηγοί που δηλώνουν ότι δεν το γνωρίζουν, κυνηγούν παράνομα, και παράλληλα δεν συμπίπτει με την έναρξη του κυνηγιού του λαγού. Τα μέρη όπου υπάρχουν λαγοί, σε εκείνα υπάρχουν και πέρδικες, είναι κοινά δηλαδή με τα λαγοτόπια και θα πρέπει να προστατεύσουν την πέρδικα τσούκαρ και να μην κυνηγούν, είναι πλούτος ενδημικός και πρέπει να τον διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα.

Μειώνονται τα θηράματα χρόνο το χρόνο;

Γ.Σ.: Δεν υπάρχει τάση προόδου αυξητική ή ενδημική κατά χρόνο. Οι παράγοντες που προσδιορίζουν μια χρονιά, για το αν είναι καλή ή κακή είναι οι καιρικές συνθήκες, το νερό και η τροφή. Αν υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες και, ιδιαίτερα, την περίοδο της αναπαραγωγής, τότε έχουμε επιτυχημένες γέννες. Παρατηρούμε μια σταθερότητα και όχι μείωση των θηραμάτων σίγουρα. Αν υπήρχε μια προοδευτική μείωση θα μας βοηθούσε να πάρουμε μέτρα.

Υπάρχουν «υποψήφια θύματα» που κινδυνεύουν περισσότερο;

Γ.Σ.: Στο ενδημικό μας θήραμα θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξητική πορεία και στο λαγό και στον αγριόχοιρο. Την τελευταία δεκαετία ο αγριόχοιρος είχε μειωθεί πολύ και μας είχε προβληματίσει και έγιναν κάποιες ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες έδωσαν ώθηση και υψηλούς αριθμούς. Πρέπει η ίδια η πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε να υπάρχει υψηλός αριθμός αγριόχοιρων και λαγών. Η Ροδόπη, είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, όπου κυνηγιέται ελεύθερα ο φασιανός. Οφείλεται σε μια μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο κυνηγετικός σύλλογος. Θα πρέπει να δούμε θετικά αυτό το παράδειγμα για να εμπλουτίσουμε τον πλούτο της χώρας. Πρέπει να προσανατολιστούν οι κυνηγοί σ’ αυτό το είδος, είναι και εύκολη η αναπαραγωγή του, γιατί εκτός από την φυσική έχουμε και την τεχνητή.

Συμβαίνει κάτι διαφορετικό στα αποδημητικά;

Γ.Σ.: Στα αποδημητικά παρουσιάζονται διακυμάνσεις. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Έχουμε πολλά ορτύκια και τρυγόνια και άλλοτε πάλι δεν έχουμε. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαχείριση που γίνεται σε άλλες χώρες, όπως: στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αν εκεί γίνει κατάλληλη διαχείριση, τότε και σ’ αυτά τα είδη θα έχουμε μεγάλους αριθμούς ικανοποιητικούς.

Τι συμβουλή δίνετε στους κυνηγούς;

Γ.Σ.: Θα πρέπει να σκεφτούμε το σήμερα που κυνηγάμε εμείς, αλλά να δούμε και λίγο πιο βαθιά στο μέλλον και να προστατέψουμε το κυνήγι μας. Να προστατέψουμε αυτή την κληρονομιά που βρήκαμε εμείς από τους παππούδες και τους μπαμπάδες μας. Το κυνήγι σαν δραστηριότητα δίνει πολύ μεγάλες συγκινήσεις και είναι κακό τα παιδιά μας να μην ζήσουν αυτές τις συγκινήσεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.