Γιαννης Κεχαγιας, παλιος χρονος: «Το 2008 να φερει ειρηνη, αγαπη και χαρα στους ανθρωπους»
«Ο παλιός κι ο νέος χρόνος» μιλούν σήμερα στον «Κόσμο», ο Γιάννης Κεχαγιάς και ο Θωμάς Παπάζογλου. Με την βοήθεια της δασκάλας της τάξης, της κ. Τζούλιας Γκοτζαρίδου – Βαλασίδου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής ανέβασαν σκετς με τίτλο: «Ο παλιός κι ο νέος χρόνος». Στην παράσταση έπαιζαν οι μαθητές και οι μαθήτριες (με τη σειρά που εμφανίζονταν): Καρανικολίδης Στέργιος (Ρολόι), Κεχαγιάς Γιάννης (Παλιός χρόνος), Γιαντούρη Ανδριάνα (Φθινόπωρο ), Πουρνάρας Κωνσταντίνος (Σεπτέμβριος ), Πετρόπουλος Κωνσταντίνος (Οκτώβριος), Χουσεΐν Αχμέτ (Νοέμβριος), Σιαμήτρα Μαρία (Χειμώνας), Γιανναράκης Αθανάσιος (Δεκέμβριος), Ζαχόπουλος Παναγιώτης (Ιανουάριος), Αθαναηλίδης Βασίλειος (Φεβρουάριος), Μαντραφούδη Κάλλη (Άνοιξη), Δερδελάκου Μαργαρίτα (Μάρτιος), Αντωνίου Νικολέττα (Απρίλιος), Παπαδοπούλου Δήμητρα (Μάιος), Φέτσιου Κατερίνα (Καλοκαίρι), Μιχιούρη Μαρία (Ιούνιος ), Χαμτζίδου Ιωάννα (Ιούλιος), Καϊμακάμη Κωνσταντίνα (Αύγουστος), Παπάζογλου Θωμάς (Νέος χρόνος), Φράγκατζης Μανώλης (1ο παιδί), Τσαλισκάν Εγκέ (2ο παιδί ), Τεκελής Παρασκευάς (3ο παιδί ) και Δεληγκιόζης Νίκος (4ο παιδί).
Ποια είναι η υπόθεση του έργου κ. Γκοτζαρίδου;
Τζούλια Γκοτζαρίδου – Βαλασίδου: Το Ρολόι αναγγέλλει στους θεατές πως είναι η τελευταία μέρα του παλιού χρόνου (2007) πάνω στη γη. Τη μέρα αυτή, που ο γερο- χρόνος ετοιμάζεται να φύγει, θέλει να βρεθούν κοντά του οι τέσσερις κόρες του (οι εποχές) και οι δώδεκα γιοι του (οι μήνες), για να τους αποχαιρετήσει. Έτσι περνούν με τη σειρά, μπροστά από το γερο-χρόνο, όλα τα παιδιά του και το καθένα από αυτά αναφέρει τα καλά που φέρνει στους ανθρώπους και κυρίως στα μικρά παιδιά. Έρχεται όμως η στιγμή που δώδεκα χτύποι του ρολογιού αναγγέλλουν τον ερχομό του νέου χρόνου.
Πώς φεύγει, χαρούμενος και ικανοποιημένος με το έργο του;
Τζούλια Γκοτζαρίδου – Βαλασίδου: Ο παλιός χρόνος παραδίδει τα σκήπτρα στο διάδοχό του, του δίνει τις ευχές του και αποχωρεί από τη σκηνή με κάποια πίκρα και απογοήτευση, γιατί δεν κατάφερε να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.
Και ο νέος χρόνος τι νιώθει;
Τζούλια Γκοτζαρίδου – Βαλασίδου: Ο νέος χρόνος (2008) μένει μόνος του και νιώθει φόβο και αμηχανία. Θέλει να προσφέρει πολλά πράγματα στους ανθρώπους, θέλει να τους δει χαρούμενους, αλλά δεν ξέρει τι είναι αυτά που πρέπει να τους δώσει. Από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται τον βγάζουν τέσσερα μικρά παιδιά που έρχονται στη σκηνή και του λένε τι πρέπει να κάνει για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Ο καινούριος χρόνος τα ακούει με πολλή προσοχή.
Και τι υπόσχεται το 2008;
Τζούλια Γκοτζαρίδου – Βαλασίδου: Υπόσχεται να προσπαθήσει να φέρει πίσω τη χαρά, ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΑ να δώσει σ’ όλα τα παιδιά. Εκεί που η πείνα τα θερίζει να δώσει πλούσια σοδειά και στους φτωχούς και στους αρρώστους υγεία και παρηγοριά.
Τι παίρνεις φεύγοντας παλιέ χρόνε;
Γιάννης Κεχαγιάς, παλιός χρόνος: Παίρνω την μαγκούρα μου, τις αρρώστιες και τους πολέμους που ταλαιπώρησαν τόσο τον κόσμο.
Τα παιδιά τι ζητούσαν από εσένα να τους φέρεις, θυμάσαι;
Γιάννης Κεχαγιάς, παλιός χρόνος: Τα παιδιά ζητούσαν από μένα να τους φέρω ειρήνη και ευτυχία, δεν κατάφερα να συμβεί σε όλο τον κόσμο.
Κάνοντας τον απολογισμό σου τι σημειώνεις, το 2007 ήταν μια καλή χρονιά;
Γιάννης Κεχαγιάς, παλιός χρόνος: Το 2007 δεν ήταν και πολύ καλή χρονιά. Δεν κατάφερα να φέρω ειρήνη και χαρά σε όλους τους ανθρώπους. Εγώ το προσπάθησα σκληρά, αλλά δεν βοήθησαν παντού όλοι οι άνθρωποι.
Στον νέο χρόνο τι συμβουλεύεις;
Γιάννης Κεχαγιάς, παλιός χρόνος: Συμβουλεύω στο 2008 να φέρει ειρήνη, αγάπη και χαρά στους ανθρώπους. Να βάλει όλες του τις δυνάμεις για να το πετύχει.
Τι υπόσχεσαι στους ανθρώπους νέε χρόνε;
Θωμάς Παπάζογλου, νέος χρόνος: Υπόσχομαι να φέρω στους ανθρώπους και στα παιδιά, ειρήνη, υγεία και ευτυχία.
Γνωρίζεις, νέε χρόνε, ότι οι άνθρωποι σε περιμένουν με μεγάλη χαρά;
Θωμάς Παπάζογλου, νέος χρόνος: Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν πολλές ελπίδες και πολλά όνειρα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Λέω στους ανθρώπους ότι θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Τι ζητάς από όλους εμάς;
Θωμάς Παπάζογλου, νέος χρόνος: Να είστε καλοί και συνεργάσιμοι. Να σέβεστε τους ανθρώπους που είναι από άλλες χώρες και έρχονται ως ξένοι στον τόπο σας.
Θα μπορούσες μήπως να έχεις σε όλες τις μέρες σου μόνο καλά πράγματα για εμάς τους ανθρώπους;
Θωμάς Παπάζογλου, νέος χρόνος: Υπόσχομαι να φέρω μόνο καλά πράγματα ή τουλάχιστον να είναι περισσότερα τα καλά από τα κακά. Εκεί που η πείνα θερίζει, θα δώσω πλούσια σοδειά και στους φτωχούς και στους αρρώστους υγεία και παρηγοριά.
Τι νιώθεις την πρώτη μέρα του χρόνου σου;
Θωμάς Παπάζογλου, νέος χρόνος: Νιώθω ευτυχία και την καρδιά μου να πετά. Εύχομαι όλοι να περάσουν μια όμορφη Πρωτοχρονιά!
Μαρία Νικολάου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
