Για τις προοπτικες του Τμηματος και των αποφοιτων του

Με αφορμή τα πέντε χρόνια της λειτουργίας του ΔΟΣΑ, η ΔΑΠ ΔΟΣΑ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Πέντε χρόνια ΔΟΣΑ – Επαγγελματικές προοπτικές – Πτυχιούχοι και προοπτικές» στο αμφιθέατρο της Νέας Νομικής το βράδυ της Τρίτης. Ομιλητές της εκδήλωσης, η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους φοιτητές, ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΟΣΑ κ. Διονύσης Χιόνης και ο επίκουρος καθηγητής του ΔΟΣΑ κ. Βαγγέλης Δριμπέτας.

Ο κ. Χιόνης έκανε λόγο για την προσφορά τέτοιων διοργανώσεων. «Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλουν και τοποθετούνται σε ένα προβληματισμό, που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στους αποφοίτους, όχι μόνο των οικονομικών σχολών αλλά και γενικότερα των πανεπιστημιακών και πολιτισμικών σχολών, για την επαγγελματική αποκατάσταση. Σήμερα το ΔΟΣΑ στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας έβγαλε τους πρώτους υποψηφίους, επομένως τέτοια θέματα, τέτοιοι προβληματισμοί μπορούν να συνεισφέρουνε στο άνοιγμα των επαγγελματιών προοπτικών των φοιτητών μας. Πιστεύω ότι γρήγορα οι απόφοιτοί μας θα έχουνε ξεχωριστές θέσεις στην αγορά εργασίας ή θα έχουν προχωρήσει στην πραγματοποίηση πολύ ουσιαστικών μεταπτυχιακών σπουδών».

Ο κ. Χιόνης πιστεύει ότι η αγορά εργασίας στη Θράκη μπορεί να απορροφήσει σημαντικό μέρος των οικονομολόγων του ΔΟΣΑ. «Με τα εκπαιδευτικά και τα εμπειρικά προσόντα τα οποία παίρνουν οι απόφοιτοι μπορούν πολύ εύκολα ενσωματωθούν τόσο στη βιομηχανική δραστηριότητα, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής αλλά και στην υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα της Κομοτηνής.

Και ο κ. Δριμπέτας με τη σειρά του τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων. «Νομίζω ότι ανοίγουν τους ορίζοντες και πληροφορούν τους φοιτητές για την αγορά εργασίας ακριβώς με τη λήξη των σπουδών τους. Παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή στη χώρα που ζούμε και ακόμη δυσκολότερη στην περιφέρεια της Θράκης, έχω την εκτίμηση ότι ικανά στελέχη επιχειρήσεων, άτομα με δυνατότητες, στη δύσκολη αυτή αρένα της επιχειρηματικότητας μπορούν να βρουν δουλειά, έχουν ζήτηση και οπωσδήποτε μπορούν να αξιοποιηθούν με λογικές αμοιβές. Ωστόσο αυτό απαιτεί ξεχωριστές ικανότητες και κόπο από τη δική τους πλευρά. Θα έλεγα όμως ότι είμαι σχετικά αισιόδοξος έχοντας ιδιαίτερα υπόψη μου την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο τμήμα αυτό του Πανεπιστημίου Θράκης».

Σύμφωνα με τον κ. Δριμπέτα το μεταπτυχιακό δεν θεωρείται πλέον ένα επιπλέον προσόν «σήμερα γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Το μεταπτυχιακό θεωρείται συστατικό μέρος της εκπαίδευσης ενός ατόμου που σπουδάζει στην ανώτατη εκπαίδευση. Σιγά -σιγά γίνεται απαραίτητο στοιχείο για την καριέρα του και για την αποτελεσματική συμμετοχή του στο παραγωγικό έργο. Θα ήθελα να πω ότι στο δικό μας τμήμα γίνονται ιδιαίτερες προσπαθήσεις για να λειτουργήσει ένα καθαρό μεταπτυχιακό οικονομικής φύσεως το οποίο ελπίζω ότι από τον επόμενο χρόνο θα μπορέσει να δεχτεί τους φοιτητές μας».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.