Για τις πρακτικες αντιμετωπισης απεναντι στους σεισμους εμαθαν οι εκπαιδευομενοι του βασικου σχολειου της ΕΟΔ Ροδοπης

Από τον Χ. Τριανταφυλλίδη

Σημαντικές πληροφορίες για το συντονισμό, τη συνεργασία και τις πρακτικές στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από σεισμικές καταστροφές, σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις οδηγίες της Γενικής Πολιτικής Προστασίας και του Πρωτόκολλου INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, αποκόμισαν οι εν δυνάμει εθελοντές του Βασικού Σχολείου, το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
 
Ο Εκπαιδευτής του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΤΑΚ) της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ένας εθελοντής διασώστης, ώστε να συμμετάσχει σε ανάλογες αποστολές, τόσο εντός του ελλαδικού χώρου, όσο και στο εξωτερικό.
 
Κινητοποίηση και συντονισμός, συνεργασία και επικοινωνία με κυβερνητικούς φορείς, όταν η αποστολή αφορά στο εσωτερικό (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κ.α.), καθώς και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, αλλά και ο κατάλληλος ατομικός εξοπλισμός και ο ατομικός και ομαδικός διασωστικός εξοπλισμός, ήταν μερικές από τις επιμέρους ενότητες που αναλύθηκαν.
 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον φορέα IN.S.A.R.A.G (International Search and Rescue Advisory Group) που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1991, με στόχο τη συντονισμένη δράση ομάδων διάσωσης στο εξωτερικό. Εθελοντικές Ομάδες από πολλές χώρες συμμετέχουν σε αυτόν τον Οργανισμό, ακολουθώντας τη διεθνή ορολογία που θέσπισε ο ΟΗΕ γι’ αυτό το λόγο. Ο INSARAG προτείνει τρόπους λειτουργίας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την από κοινού δράση των τοπικών και διεθνών ομάδων διάσωσης.
 
Αξίζει να τονιστεί, ότι το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς φορέα INSARAG και αποτελεί τη μόνη εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πιστοποιημένη στην Ελλάδα.
 
Το ΤΑΚ δραστηριοποιείται από το 1994 σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στους τομείς 1) Αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών: α) αντιμετώπιση σεισμικών καταστροφών β) αντλήσεις υδάτων γ) δασοπυρόσβεση και 2) Ενημέρωσης σε σχολεία και φορείς για τα επικαιροποιημένα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας.
 
Στο μακρύ κατάλογο των πετυχημένων αποστολών του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάντα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, συγκαταλέγονται οι αποστολές: Σεισμός στην Τουρκία το 1999, αλλά και στην Αθήνα, τον ίδιο χρόνο, σεισμός στην Αλγερία το 2002, στο Μαρόκο το 2003, αλλά και στην Αϊτή το 2010, όπου οι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή, που όλα τα διεθνή σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.