Για την επιστολη Δαμασκηνου…

Συνεχίζεται ακόμα ο αντίλαλος του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 12 με 15 Αυγούστου. Και ειδικά ό,τι αφορά στα λόγια του προέδρου της Βουλής για τη συμμετοχή της μουσουλμανικής μειονότητας στο Συνέδριο… Όπως γνωρίζετε, αμέσως είχε εκφραστεί αντίδραση στον κ. Κακλαμάνη, και αυτός που αντέδρασε πρώτος ήταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. Δεν άργησε να αντιδράσει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση, αντί για «γκέτο» όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Κακλαμάνης, χαρακτηρίζει τη μειονότητα ως «τη μειονότητα που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση στη γη». Το Συνέδριο που διοργανώθηκε φέτος για 6η φορά δεν είναι πολύ ρεαλιστικό κάτω από την ονομασία «Συνέδριο Θρακών». Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ονομάζεται «Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών Θρακών».

Πρώτα από όλα είναι πολύ παράξενο να έχει την πρώτη θέση ο κλήρος στη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος ήταν αυτός που μίλησε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής στα εγκαίνια του Συνεδρίου την Τρίτη 12 Αυγούστου. Επίσης, η εκκλησία της Παναγίας στις Φέρρες ήταν το σύμβολο του Συνεδρίου, το οποίο απεικονιζόταν και πάνω στα έντυπα του Συνεδρίου. Από την άλλη, οι εκκλησιαστικές επισκέψεις και οι λειτουργίες αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος του Συνεδρίου. Δηλαδή ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία ήταν τα δύο κυρίαρχα στοιχεία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών.

Και τώρα για την γραπτή ανακοίνωση του Δαμασκηνού σχετικά με το Συνέδριο. Φαίνεται ότι ο κ.κ. Δαμασκηνός ενοχλήθηκε πολύ από τα λόγια του κ. Κακλαμάνη. Το έχω πει αυτό χιλιάδες φορές: Ο κλήρος πρέπει να ενώνει και όχι να κάνει διαχωρισμούς. Αυτό που θέλει ο Δημιουργός είναι να επικρατήσει αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους. Η λέξη κλειδί των θρησκειών είναι η αγάπη. Αγάπη για το Θεό, για τους ανθρώπους, και για κάθε ζωντανό πάνω στη γη… Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τον μέντορα των κληρικών. Όπως ούτε και αυτοί σε μας. Ο κ.κ. Δαμασκηνός έχει παράπονα και από «τις μειονοτικές εφημερίδες»… Λέει ότι χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουρκικός» για εκείνους τους συλλόγους για τους οποίους έχει απαγορευτεί αυτό με απόφαση δικαστηρίου. Και φυσικά θα τη χρησιμοποιούμε. Με ισοδύναμο τρόπο κατά τον οποίο και με το ίδιο δικαίωμα που ο ίδιος αποκαλεί «Έλληνες» τη μειονότητα την Κωνσταντινούπολης και της Αλβανίας. Το δικαίωμα να ορίζεις, να περιγράφεις τον εαυτό σου ως άνθρωπο. Όπως αναφέρει και ο κ.κ. Δαμασκηνός, το διεθνές δίκαιο το ορίζει αυτό ως βασικό κανόνα της δημοκρατίας. Σ΄ αυτό το σημείο, διαβάζοντας την γραπτή ανακοίνωση του κ.κ. Δαμασκηνού είχα την εντύπωση ότι έχει ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάννης και με τις άλλες διεθνείς συνθήκες. Αν είχε επαρκή πληροφόρηση θα καταλάβαινε καλύτερα γιατί το κράτος χρηματοδοτεί την επισκευή των μειονοτικών σχολείων. Ενώ έχει περάσει χρόνια στην περιοχή και ένας διακεκριμένος της κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά το λόγο της ειδικής ποσόστωσης για τους μειονοτικούς μαθητές. Ως μαθητής πραγματικά βαρέθηκα να σχολιάζω τέτοια θέματα. Στον 21ο αιώνα, ενώ ασχολείται ο κόσμος με πολύ διαφορετικά θέματα, εμείς ως χώρες του τρίτου κόσμου αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Αντί να σημειώνουμε πρόοδο, πνιγόμαστε μέσα στις νοοτροπίες που ενοχλούνται από τις φωνές των χοτζάδων των και των μουεζίνηδων, που δεν πλησιάζουν με ανεκτικότητα μια άλλη θρησκεία, που θέλουν να κρατήσουν μακριά την τούρκικη κουλτούρα μη δίνοντας βίζα σ΄ εκείνους που θα έρχονται από την Τουρκία στην περιοχή μας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Χουλιά Εμίν

Γκιουνδέμ, 29-08-2003

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.