Για την ενισχυση του κολχικου φασιανου και της ορεινης περδικας

Ο κ. Καραγιοβάννης ανέφερε, αρχικά, ότι ο σύλλογος έχει φτάσει στην έκδοση 3.200 αδειών θήρας, ποσοστό που παραπέμπει στα περσινά επίπεδα. Σημείωσε ότι η νέα διοίκηση – η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλη – πραγματοποίησε 18 συνεδριάσεις κι έχει σαν κύριες δράσεις τη θηροφύλαξη, τον εμπλουτισμό θηραμάτων και τη βελτίωση βιοτόπων. Ο κ. Καραγιοβάννης συμμετέχει και σε συνεδριάσεις της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, προτάσσοντας τις πρωτοβουλίες του συλλόγου Κομοτηνής.

Περνώντας στις δράσεις του συλλόγου αναφέρθηκε στον εμπλουτισμό της πανίδας με την ενίσχυση του φασιανού και της ορεινής πέρδικας, μέσα από μία νέα δράση.
«Απελευθερώσαμε 400 φασιανούς και θ’ απελευθερώσουμε άλλους 400 σε ενάμιση μήνα περίπου, σε χώρους που δε θα υπάρχει κυνηγετική δραστηριότητα. Πριν από τέσσερα χρόνια αυτοί οι πληθυσμοί ήταν ανύπαρκτοι. Το Σάββατο ολοκληρώσαμε ένα μέρος της συνεργασίας μας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πριν ένα μήνα, είχαμε υποβάλλει ένα αίτημα προς την Εταιρεία Διαχείρισης με τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο, που αποδείχθηκε ένας βασικός βιότοπος για τους πληθυσμούς του φασιανού και της πεδινής πέρδικας. Υπήρξε και ανάπτυξη του λαγού». Η μέχρι τώρα απελευθέρωση των φασιανών προκάλεσε την αύξηση του πληθυσμού τους. Μιλώντας για το πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής εξήγησε ότι μέχρι την Κυριακή πραγματοποίησαν σπορές σε 55 στρέμματα και σε 12 διαφορετικά σημεία. «Σπείραμε μαλακό σιτάρι και βίκο, ειδικές τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη αυτών των θηραμάτων. Την άνοιξη σχεδιάζουμε να καλλιεργήσουμε άλλα τόσα στρέμματα με τριφύλλι, ηλίανθο, βιομηχανικό ήλιο, κεχρί ή ρεβίθια, σύμφωνα με το υπόμνημα που υποβάλαμε στο Δημοκρίτειο». Η χαρτογράφηση της περιοχής έγινε από τον Πέτρο Πλατή, ο οποίος κι επέβλεψε τις καλλιέργειες.

550 στρέμματα εκτός κυνηγιού

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής αποφάσισε να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας μέσα στο Δημοκρίτειο, σε έκταση 550 στρεμμάτων, προκειμένου να προστατευτούν. Πολλά είναι τα περιστατικά, εξάλλου, εντατικής θήρας μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. «Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε τα θηράματα εντός του πανεπιστημίου. Τους εξασφαλίζουμε τροφή, νερό και προστασία. Η αύξηση των θηραμάτων που θα προκύψει θα ακτινοβολήσει σε όλη την περιοχή. Φιλοδοξία μας είναι αυτά τα θηράματα ν’ ακτινοβολήσουν πολύ μακρύτερα του πανεπιστημίου, ώστε να εξυπηρετηθεί η πανίδα και η κυνηγετική δραστηριότητα».

Ο σύλλογος θα προτείνει στη δασική αρχή ρύθμιση της απαγόρευσης του κυνηγιού σε έκταση 550 στρεμμάτων, «για να βρεθεί ο κυνηγός σε απόσταση ασφαλείας από τα όρια του πανεπιστημίου, ν’ αποφευχθούν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Αυτός ο χώρος θα επιτρέψει την ευκολότερη διακίνηση στα θηράματα. Οι κυνηγοί δε θα πλησιάζουν πλέον τα συρματοπλέγματα του πανεπιστημίου.

Ως προς τη βελτίωση των βιοτόπων, αξίζει να ειπωθεί ότι με πρωτοβουλία του κ. Πλατή εξασφαλίζονται 800 οπωροφόρα δέντρα και καστανιές, για να γίνει δενδροφύτευση στον ορεινό όγκο – την επόμενη διετία – με στόχο ν’ αναπτυχθούν τα θηράματα του ορεινού όγκου.

Αναμένονται προγράμματα σε νομαρχιακό επίπεδο που θα αφορούν τη βελτίωση βιοτόπων. Βελτιώσεις πραγματοποιούνται και στα πεδινά, όπως είναι η σπορά του βιομηχανικού ηλιόσπορου. Εντάσσουμε το νομό σ’ ένα γενικό πλαίσιο βελτίωσης των βιοτόπων, για αύξηση των θηραμάτων» κατέληξε ο κ. Καραγιοβάννης.

Ο κ. Πλατής ενημέρωσε ότι η ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ εδώ και μια δεκαετία έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης βιοτόπων. «Με βάση αυτόν τον οδηγό μπορούμε να πραγματοποιούμε επεμβάσεις στους τομείς τροφή, νερό, κάλυψη του θηράματος σε όλους τους χώρους διεξαγωγής κυνηγιού».

Σχετικά με την παρέμβαση που πραγματοποιεί ο σύλλογος στο πανεπιστήμιο, ο κ. Πλατής σχολίασε ότι η έκταση του πανεπιστημίου είναι ιδανικός βιότοπος για την πεδινή πέρδικα και τον κολχικό φασιανό, δυο σπάνια είδη. «Ο άγριος κολχικός φασιανός υπάρχει μόνο στο παρθένο παραποτάμιο δάσος του Νέστου. Τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζουμε περιοχές στο νομό με θετικά αποτελέσματα. Η περιοχή του πανεπιστημίου αποτελεί ιδανικό βιότοπο γιατί είναι χέρσα, δεν καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια κι έχει πυκνώσει η βλάστηση. Τα δύο είδη που ζουν εκεί έχουν πρόβλημα να βρουν τροφή το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω». Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ο σύλλογος δημιουργεί πυρήνες, από τους οποίους οι «τόκοι» στη συνέχεια θα βγαίνουν προς τα έξω, «θα ακτινοβολούν» για τους κυνηγούς. «Για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση, την άνοιξη, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, θα φροντίσουμε να δημιουργηθούν στο χώρο κατάλληλες πηγές για παροχή νερού στα πουλιά και ταυτόχρονα να γίνει η ρύθμιση των αρπάγων, όπως είναι τα κουνάβια και οι αγριόγατες, η καρακάξα και η κουρούνα (στην ωοτοκία των πουλιών)».

15 συλλήψεις από τους θηροφύλακες

Τονίζοντας, για μια ακόμη φορά, ότι «η θηροφυλακή είναι η κόρη οφθαλμού της διοίκησης», ο κ. Καραγιοβάννης μίλησε για την επιτυχή δράση των πέντε θηροφυλάκων – ομοσπονδιακών και του συλλόγου – κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο. Από το Μάρτη μέχρι τώρα έγιναν 15 συλλήψεις που αφορούσαν παραβάσεις λαθροθηρίας, παράβασης νόμου περί όπλων, έλλειψη αδείας. «Είναι ένας αριθμός που αποδεικνύει ότι η θηροφυλακή αποδίδει στο έργο της». Τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η συνείδηση των μελών του συλλόγου.

Έξαρση στις κλοπές σκύλων

Όλο και πιο συχνές είναι οι κλοπές κυνηγετικών σκύλων, οι οποίοι πολλές φορές στοιχίζουν ακριβά στους ιδιοκτήτες τους τόσο στην αγορά όσο και στη συντήρησή τους. Οι απώλειες, όπως σύντομα αποδεικνύεται, τις περισσότερες φορές είναι κλοπές. Ο κ. Καραγιοβάννης εξήγησε ότι θα ζητήσουν από τις αστυνομικές διευθύνσεις να ενημερώνεται ο σύλλογος της Κομοτηνής για τις καταγγελίες και για τον εντοπισμό σκύλων. Ζήτησε από τους κυνηγούς να ενημερώνουν το σύλλογο σε περίπτωση που γνωρίζουν κάτι για κάποιο περιστατικό. Υποστήριξε ότι τα μικροτσίπς που τοποθετούνται στα σκυλιά βοηθούν και στον εντοπισμό τους και μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επίδοξους κλέφτες σκύλων.

Ζήτησε να διατεθεί από την ομοσπονδία ο ανιχνευτής των μικροτσίπς που μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση των σκύλων που έχουν χαθεί ή κλαπεί.

Ο κ. Πλατής έκανε λόγο για πιθανές τροποποιήσεις στο νόμο περί σήμανσης των σκύλων, μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη. Εξήγησε ότι η έξαρση των σκύλων οφείλεται στο ότι είναι διάσημα, τόσο γιατί είναι εξασκημένα όσο και γιατί οι ιχνηλάτες αγοράζονται από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και είναι καλά εκπαιδευμένα σκυλιά. «Το τελευταίο διάστημα, στο τελωνείο των Κήπων αρχίζουν και παίρνουν μέτρα όσον αφορά την εισαγωγή σκυλιών από τρίτες χώρες». Ο κ. Πλατής τόνισε ότι οι κυνηγοί οφείλουν να γράφουν τα στοιχεία τους στο λουράκι του σκύλου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.