Γενικως υποχρεωτικες τεσσερις κλαδικες συλλογικες συμβασεις

Λευκή Κιοσσέ – Παυλίδου «Θετικά βήματα στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπέγραψε τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου,  η Υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου.
 
Με την υπογραφή αυτή κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών, των Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, καλύπτοντας έτσι συνολικά 75.000 εργαζόμενους.
 
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό δείχνει ότι εμπράκτως επιβεβαιώνεται η μεγάλη δέσμευση «που είχαμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι θα αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία ροή εργασιακής κανονικότητας και ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μία θεωρητική ή στα χαρτιά ενέργεια, αλλά είναι μία πρακτική ενέργεια. Δηλαδή, έχει άμεση αντανάκλαση στις ζωές των πολιτών και οδηγεί σε ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων».
 
Συγκεκριμένα στην σχετική ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργείο τονίστηκε πως «η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων» ενώ «η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». 

«Οι συλλογικές αυτές συμβάσεις εφαρμόζονταν μόνο για όσους ήταν μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων» 

Για ένα θετικό βήμα έκανε λόγο σχολιάζοντας τα προαναφερθέντα στον «ΠτΘ» η επίκουρη καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος κ. Λευκή Κιοσσέ – Παυλίδου.
 
Κληθείσα να εξηγήσει τις αλλαγές που φέρνουν οι εξελίξεις αυτές στο κομμάτι των συλλογικών συμβάσεων η κ. Κιοσσέ σημείωσε αρχικά πως από το 2011 και μετά λόγω της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμού πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής ανεστάλη το δικαίωμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.  Οι συλλογικές αυτές συμβάσεις εφαρμόζονταν μόνο για όσους ήταν μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα κάποιος, ο οποίος δεν είναι συνδικαλισμένος, δεν ανήκει στο σωματείο ή στον ομοσπονδία που υπέγραψε κατ' επέκταση την συλλογική σύμβαση εργασίας, να μην παίρνει τον ίδιο μισθό με κάποιον ο οποίος το έκανε.
 
Από τις 21 Αυγούστου ωστόσο με την τυπική κατάργηση των μνημονίων η αναστολή αυτή του δικαιώματος έληξε, με αποτέλεσμα με σχετική εγκύκλιο του  το Υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο Ιούνιο να ζητά από τους εργοδότες στοιχεία προκειμένου να διασταυρώσει αν απασχολούν το 51% του κλάδου, που απαιτείται για να κηρυχτεί η συλλογική σύμβαση εργασίας γενικώς υποχρεωτική προς το σύνολο των εργαζομένων. Με δεδομένο ότι επανήλθε σε ισχύ και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αυτό σημαίνει πως οι περί ου ο λόγος κλαδικές συλλογικές συμβάσεις καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές. 

«Θετικό μέτρο η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά θα πρέπει να δούμε αν το σηκώνει και η αγορά» 

Η κ. Κιοσσέ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις εξαγγελίες περί αύξησης του κατώτατου μισθού, εκτιμώντας αρχικά πως προφανώς θα είναι ένα θετικό μέτρο για να αντιτείνει όμως πως θα πρέπει να δούμε αν σηκώνει και η αγορά μια τέτοια αλλαγή. «Οι εργοδότες δηλαδή να μπορούν να ανταποκριθούν. Διότι ναι μεν έχουν περιοριστεί πάρα πολλά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά η οικονομική κατάσταση έπληξε πολλούς» διευκρίνισε η ίδια για να συμπληρώσει πως «αν παρόλα αυτά ένας κλάδος θεωρεί ότι μπορεί να δώσει επιπλέον μισθούς στο προσωπικό του, τότε προφανώς είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι έτσι ενισχύεται και η ανάπτυξη, έτσι ενισχύεται και η αγορά, και ενισχύονται όλοι. Είναι αλυσίδα».
 
«Είμαστε σε αναμονή όσον αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού ή την διάκριση νέων εργαζόμενων 25 ετών και πάνω, 25 ετών και κάτω. Αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε και θα δούμε τι θα πουν και οι κοινωνικού συνομιλητές. Δηλαδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων» σημείωσε η κ. Κιοσσέ κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.