«Γεφυρα με τα ελληνοπουλα του Κοσμου»

Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών μας έχει συνηθίσει στις ευχάριστες εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια, αφού με τις δραστηριότητές του αναδεικνύει το πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο.

Έτσι λοιπόν και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά ολοκλήρωσε μια προσπάθεια των μαθητών της Δ3’ τάξης. Δυο λέξεις, απόδημος ελληνισμός, τους έκαναν να ξεκινήσουν μια πρωτοπόρα προσπάθεια. Μέσα από το μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος, καθώς μιλούσαν για τους Έλληνες του εξωτερικού , για τους μετανάστες, κι αφού η πλειοψηφία των μαθητών είναι κι οι ίδιοι κατά κάποιο τρόπο μετανάστες, σκέφτηκαν να στήσουν μια γέφυρα γνωριμίας με τα ελληνόπουλα του Κόσμου!


Επικοινώνησαν πρώτα με το Υπουργείο Εξωτερικών και έμαθαν για τις διευθύνσεις των Πρεσβειών και των σχολείων σε όλες τις Ηπείρους της Γης. Μετά έστειλαν εκατοντάδες γράμματα σε πρεσβείες και σε ελληνικά σχολεία της Ασίας, της Αφρικής, της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας. Και δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες απαντήσεις.

Έλαβαν γράμματα, κάρτες, ζωγραφιές, ευχές από τη Μελβούρνη, το Οντάριο, τη Νέα Υόρκη, το Ντόνιετσκ της Ουκρανίας, από την Κύπρο, από την Αλεξάνδρεια, τη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία. Γράμματα αληθινό χρυσάφι! Γράμματα γεμάτα από παιδική ζεστασιά! Έτσι στήθηκε μια γέφυρα φιλίας με 18 σχολεία και 13 ελληνικές πρεσβείες στα πιο μακρινά της Γης. Οι μαθητές διάβασαν κι έμαθαν για τον ελληνισμό σχεδόν όλου του Κόσμου!

Ακόμη, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, σκέφτηκαν να ζητήσουν από τα ελληνόπουλα του εξωτερικού να γράψουν μια ιστορία για την ειρήνη, για να δουν πως βλέπουν αυτά το θέμα της ειρήνης σε σχέση και με τις επιδράσεις που δέχονται από την τοπική κοινωνία και την επικαιρότητα.

Όλο αυτό το υλικό αποφάσισαν να μην πάει χαμένο. Θα ήταν ωραίο να τα μάθουν όλα τα ελληνόπουλα που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία και ίσως αυτό να γίνει μια αφορμή για να στήσουν και μεταξύ τους μια γέφυρα επικοινωνίας. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι το σχολείο των Σαπών έχει ετοιμάσει μια συλλογή από εκατό περίπου ζωγραφιές που έστειλαν τα ελληνόπουλα του εξωτερικού, τις οποίες στέλνουν με τη σειρά σε όλα τα σχολεία αυτά για να δημιουργήσουν μια έκθεση ώστε να δουν το αποτέλεσμα της δικής τους δουλειάς. Καταγράφηκε και πήρε τη μορφή βιβλίου και ψηφιακού δίσκου!

Πρόκειται για μία πρωτοπόρα προσπάθεια, μια νέα δημιουργία, που δεν στηρίχτηκε απλά σε πληροφορίες από εγκυκλοπαίδειες και διάφορα βιβλία, αλλά σε πληροφορίες που προέρχονται απ’ ευθείας από τους ίδιους τους δημιουργούς της.

Το βιβλίο και ο ψηφιακός δίσκος έχουν τον τίτλο: «Μια ιστορία για την ειρήνη» – «Γέφυρα με τα ελληνόπουλα του Κόσμου». Είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει δωρεάν σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν. Από ένα τεύχος θα λάβουν και όλοι μαθητές του σχολείου, ενώ αντίτυπα θα σταλούν σε σχολεία της Κομοτηνής και σε αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς.

Η αναπαραγωγή της εργασίας πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση που έγινε από το Πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές της Δ’ τάξης, και στο δάσκαλό τους Δημήτρη Μαρκάκη. Την επιμέλεια της ύλης του βιβλίου και τη δημιουργία του ψηφιακού δίσκου σε πρόγραμμα Multimedia εφαρμογής είχε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Κεραμυδάς, ο οποίος για μα ακόμη φορά έδωσε σάρκα και οστά σε μια αξιόλογη προσπάθεια των μαθητών του σχολείου του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.