Γ. Δημαρας: «Τα κομματα πρεπει να παρουν θεση στα προβληματα»

Ένας γόνιμος διάλογος αναπτύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ανάμεσα στο γνωστό δημοσιογράφο και πρώην Βουλευτή του ΔΗΚΚΙ κ. Γιάννη Δημαρά και το κοινό που συγκεντρώθηκε στο ίδρυμα Παπανικολάου ν’ ακούσει και ν’ ανταλλάξει απόψεις πάνω στο θέμα των ναρκωτικών.

Στο αμφιθέατρο Παπανικολάου το βράδυ της Παρασκευής στις 8.00 η ομιλία του πρώην Βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, κ. Γιάννη Δημαρά για τα ναρκωτικά και τη νεολαία ήταν η αφορμή για ουσιαστικές ερωτήσεις – παρεμβάσεις.

Το θέμα σκληρά ή μαλακά ναρκωτικά και πώς αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί που αποδέχονται την καλλιέργεια των «ελαφρών» ναρκωτικών στο σπίτι σχολιάστηκε απ’ τον κ. Δημαρά «ας τους κρίνει ο λαός».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και απέναντι στην πρόταση της πολιτείας και των θεραπευτικών κοινοτήτων για τη μεθαδόνη: «Λένε ότι τα στοιχεία είναι θετικά και ως τέτοια πρέπει να τ’ αντιμετωπίσουμε». Σε ερώτηση για τα ποσά που διαθέτει το κράτος, ο κ. Δημαράς μετέφερε ότι «τα στοιχεία είναι γνωστά και η πολιτεία οφείλει πολύ περισσότερα απ’ τα κονδύλια που διαθέτει» εξηγώντας: «Οκτώ ειδικοί επιστήμονες πρέπει να στελεχώσουν τη θεραπευτική Κοινότητα στο Δαφνί και ήταν σε μόνιμη εξάρτηση από το αν θα γίνουν μόνιμο προσωπικό.

Τα καταφέραμε, η Πολιτεία όμως δεν ακούει με τον τρόπο που θα έπρεπε τις θεραπευτικές κοινότητες. Οι κ.κ. Παπαδέλης και Στεφανής έχουν πει ότι δεν ξέρουμε εάν ένας εξαρτημένος μπορεί ν’ απεξαρτηθεί»
.

Ο κ. Δημαράς έδωσε έμφαση στο διάλογο με τους ανθρώπους που έχουν το πρόβλημα ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γνωρίζει η Πολιτεία ποιος και πώς τα διαχειρίζεται;»

Το θέμα της ειδικής μεταχείρισης των ναρκομανών στο δικαστήριο επανήρθε και ο ομιλητής επανέλαβε ότι υφίσταται και πέρασε στην περιγραφή προσωπικού του βιώματος. «Μένω στα Ηλύσια, κοντά στο Πανεπιστήμιο, υπάρχουν βράδια που ακούγονται πυροβολισμοί. Απλοί άνθρωποι τηλεφωνούν στην Αστυνομία. Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο θα πρέπει να μπει η Αστυνομία. Τα κόμματα ενέχονται και εγκαλούνται. Πρέπει να πάρουν θέση στα προβλήματα. Μεγαλώνουν παιδιά βλέποντας σύριγγες στο Πανεπιστήμιο. Σ’ αυτήν την περίπτωση είμαι υπέρ της κατάργησης του ασύλου, αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί αυτό για κυνηγηθεί πολιτικά κάποιος».

Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ ΑΜ-Θ, κ. Σαραντάκος, ο οποίος αφού σχολίασε ότι «σωματικά και πνευματικά ο άνθρωπος διαπλάθεται σε μια οικογένεια, όπου πρέπει να υπάρχει κοινωνική διδαχή» πληροφόρησε για την ύπαρξη μίας συσκευής, την οποία διαθέτει το ΣΔΟΕ, και η ο οποία με περιστρεφόμενη κεραία ανιχνεύει και στοχεύει στα ναρκωτικά. Ο κ. Δημαράς σχολίασε ότι «αν όσοι διαχειρίζονται την εξουσία ήθελαν να πατάξουν αυτή τη μάστιγα θα το είχαν κάνει», σημειώνοντας ότι η ηρωίνη εφευρέθηκε στα εργαστήρια της Bayer για ν’ αντιμετωπιστούν άλλα ναρκωτικά, γι’ αυτό και «υπάρχει προβληματισμός γύρω απ’ τη μεθαδόνη και μήπως από τη μία εξάρτηση περάσουμε σε άλλη».

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις του κοινού εκφράστηκε η άποψη ότι «κυριαρχεί η λανθασμένη εντύπωση ότι τα ναρκωτικά δεν αφορούν εμάς».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Τσάκωνας διευκρίνισε ότι «κανείς δεν πήγε πρώτα στην ηρωίνη, για να υπάρξει χρήστης πρέπει να υπάρξει έμπορος». Έδωσε στη συνέχεια τη διάσταση των μη ελέγχων των μπλοκ του ασθενή στο Τμήμα Υγιεινής, όπου «φαίνεται ποιος γιατρός έγραψε ναρκωτικά σε ποιον ασθενή».

Ο κ. Δημαράς έκανε λόγο για ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, τόνισε ότι «δεν τηρείται η διεθνής νομιμότητα».

Εκ μέρους του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο πατέρας Βασιλειάδης έκανε αναφορά σε έντυπο της Ι. Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας για τα ναρκωτικά, το οποίο φιλοξένησε μαρτυρία του γνωστού συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο κ. Βασιλειάδης μετέφερε ότι η εκκλησία πρέπει να συνεργάζεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, ενώ ο Γιάννης Δημαράς εξήγησε ότι «πρέπει ν΄ αφυπνιστεί η συνείδηση των εξαρτημένων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.