Φυσικο αεριο στην Κομοτηνη

Από τις αρχές μέχρι τον Οκτώβριο του 2006 θα κατασκευαστεί δίκτυο φυσικού αερίου μήκους 7,5 χλμ στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής προκειμένου για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας και των πολύ μεγάλων καταναλωτών.

Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής γνωμοδότησε προχθές θετικά υπέρ του δικτύου κατασκευής φυσικού αερίου. Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η προϊσταμένη του τμήματος σχεδιασμού δικτύων πόλεων της ΔΕΠΑ, Ευσταθία Νιάρχου η οποία μίλησε για το έργο και τα πλεονεκτήματά του και σε ό,τι αφορά στην αστική κατανάλωση.


«Η εταιρεία προγραμματίζει στην Κομοτηνή επέκταση των υφιστάμενων δικτύων – λειτουργούν ήδη δίκτυα στη ΒΙΠΕ. Το έργο έχει μήκος 7,5 χλμ και θα ξεκινήσει από το Κόσμιο, από τον αγωγό υψηλής πίεσης, όπου θα γίνει ένας μεγάλος ρυθμιστικός σταθμός. Αγωγός χαλύβδινος θα περάσει από την πόλη της Κομοτηνής και θα φτάσει στη ΒΕΑΚ. Ο αγωγός αποτελεί την πρώτη φάση για την τροφοδότηση της πόλης της Κομοτηνής με το φυσικό αέριο, διότι από τον αγωγό θα τροφοδοτηθούν δύο μικρότεροι σταθμοί, οι οποίοι θα τροφοδοτήσουν το αστικό δίκτυο που θα περάσει απ’ όλους τους δρόμους της Κομοτηνής. Το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2006 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2006.

Το αστικό δίκτυο Κομοτηνής θα κατασκευαστεί από την ΕΠΑ ΑΜ-Θ, για την οποία ευελπιστούμε να έχει δημιουργηθεί μέσα στο 2006».

Έργα είναι θα περάσουν

Η κ. Νιάρχου έχει εμπειρία από έργα κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου καθώς και από τις αντιδράσεις που προκαλούνται από τους κατοίκους. Αναγνωρίζει ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη όχληση των κατοίκων» αλλά παραπέμπει στη μονιμότητα και τη χρησιμότητα των έργων, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τα ολυμπιακά έργα της Αθήνας. «Οι κάτοικοι της Κομοτηνής θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο είτε για την κεντρική θέρμανση είτε για οικιακή χρήση, είτε και κάποιοι επαγγελματίες για τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα καθαριστήρια, δηλαδή ο τριτογενής τομέας. Το φυσικό αέριο είναι μια ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και το χρήστη και φθηνότερη από το πετρέλαιο».

Προκειμένου για τη χρήση του φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση χρειάζεται νέα εγκατάσταση καυστήρα. Η κ. Νιάρχου εξηγεί ότι το έργο (το κόστος δεν είναι μικρό) μπαίνει στη φορολογική δήλωση κι έχει φοροαπαλλαγή, ενώ η εταιρεία ζητά για τη σύνδεση περίπου 400 με 500 ευρώ. «Αυτά τα χρήματα αποσβένονται λόγω της χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου και της ευκολίας στη χρήση του» σημειώνει η κ. Νιάρχου.

Ο χαλύβδινος αγωγός τοποθετείται σε πρώτη φάση για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας και των πολύ μεγάλων καταναλωτών κι όχι των οικιακών. «Πιθανόν ν’ αφορά το πανεπιστήμιο εάν έχει μια πολύ μεγάλη κατανάλωση ή ένα κολυμβητήριο. Οι αστικοί καταναλωτές θα πρέπει να πάρουν από τη χαμηλή τάση, το δίκτυο που θα δημιουργηθεί» επισημαίνει.

Συγκρίνοντας το φυσικό αέριο με το πετρέλαιο η κ. Νιάρχου σημειώνει ότι η τιμή της KWH είναι κατά 20% φθηνότερη. «Η ΕΠΑ ΑΜ-Θ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το αστικό δίκτυο. Στην Ξάνθη υπάρχει ήδη σταθμός μέσα στην πόλη καθώς κι ένα κομμάτι δικτύου χαμηλής πίεσης γιατί έχουν συνδεθεί βιομηχανίες, όπως είναι η «ΡΟΔΟΠΗ». Μέσα στην πόλη έχει κατασκευαστεί ένα πολύ μικρό τμήμα δικτύου, μήκους 2,5 χλμ.

Η Αλεξανδρούπολη προχωρά σιγά – σιγά γιατί δεν διαθέτει προς το παρόν τον αγωγό υψηλής πίεσης. Ήδη έχουν γίνει τα εγκαίνια του αγωγού στους Κήπους, οπότε όταν φτάσει η υψηλή πίεση στην Αλεξανδρούπολη έχει προγραμματιστεί να γίνουν έργα αντίστοιχα μ’ αυτά της Κομοτηνής, τα οποία είναι ενταγμένα στο Γ΄ ΚΠΣ κι έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Τα αστικά έργα θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΠΑ».

Η κ. Νιάρχου εισέπραξε θετικό κλίμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αν και δεν το θεωρούσε αυτονόητο.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.