Φτερνιστηκε η οικονομια, κατερρευσε η ψυχολογια μας

Φτερνίστηκε η οικονομία, κατέρρευσε η ψυχολογία μας

Κι ύστερα σου λένε ότι κάποια χρόνια είναι ημερολογιακά δίσεκτα. Ίσως η χρονιά που εκπνέει σε λίγο να είναι αυτή που μας στρέφει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην ανάγκη να πιστέψουμε στον Άη – Βασίλη. Μπορεί ο ντυμένος στα κόκκινα άγιος να μην είναι σε θέση να μας ανοίξει έναν ικανοποιητικό λογαριασμό στην τράπεζα, να προβλέψει τα νούμερα του τζόκερ ή να εξαφανίσει τη νέα γρίπη αλλά έχει τη δύναμη με το χαρακτηριστικό του γέλιο να ξορκίσει τα δαιμόνια που κάποιοι νοιώθουν ότι τους τύλιξαν και να μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στον εαυτό μας. Ίσως κάποιοι για να ισοφαρίσουν τη χασούρα που προκάλεσε η κάκιστη διεθνής οικονομική συγκυρία νʼ αποφασίσουν να τζογάρουν σήμερα και να στραφούν στη θεά τύχη αλλά η ιστορία δείχνει πως σε δύσκολες περιόδους θα πρέπει να οδηγούμαστε στην ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας και να μην το βάζουμε κάτω ως άτομα και ως ομάδες πολιτών. Είναι η εποχή που πρέπει νʼ ανθίσουν τα κοινωνικά κινήματα γιατί αν οι οικονομίες δεν αντέχουν πόσο περισσότερο οι άνθρωποι που ανήκουν στις ασθενείς οικονομικά ομάδες.

Φυσικά φαινόμενα μας κάνουν να θυμηθούμε τον Νοστράδαμο, οικονομίες καταρρέουν, άνθρωποι απελπίζονται, κυβερνήσεις πέφτουν αλλά …οι τράπεζες μένουν μʼ έναν αξιοπερίεργο τρόπο όρθιες, θαρρείς και οι διοικητές τους έχουν μαθητεύσει κοντά στον Γιούρι Γκέλερ! Σίγουρα ο κόσμος δεν είναι δίκαιος αλλά ο καθένας από την πλευρά του μπορεί να συμβάλλει στο να γίνει δικαιότερος και ο πλανήτης μας … οικο-λογικότερος.

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης μια και ολοκληρώθηκε χωρίς τη δεσμευτική συμφωνία. Τελικά οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη μπορούν να συγκεντρώνονται έξω από τους χώρους που γίνονται διεθνείς συσκέψεις, να προβαίνουν σε ακτιβιστικές ενέργειες, να σβήνουν τα φώτα για να δηλώσουν την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας αλλά … δε μπορούν να σώσουν τις φάλαινες που πεθαίνουν έξω από το νερό, τα δάση του Αμαζονίου που εξαφανίζονται, τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου που πεθαίνουν από λιμό και λειψυδρία. Δυστυχώς, περισσότερη παραμονή έχουν στην επικαιρότητα τα ερωτικά σκάνδαλα του Μπερλουσκόνι ή του Σαρκοζί παρά τα οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα των συγκατοίκων μας στον πλανήτη γη με μεγάλη την ευθύνη των ΜΜΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς από τα ακίνητα της Αμερικής και οι διαστάσεις που πήρε με τη μορφή ντόμινο δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο κύμα ανέργων. Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ταυτόχρονα το γεγονός ότι πρώην ακριβοπληρωμένα στελέχη διεθνών οίκων στην Αμερική με καλό κομπόδεμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προσφέρουν κοινωνικό έργο και νιώθουν καλύτεροι άνθρωποι δίνοντας έμφαση στην ποιότητα ζωής.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαντόνα είναι ζωντανή και περιοδεύει ανά τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Τουναντίον το άστρο του Μάικλ Τζάκσον έσβησε αφήνοντας πίσω του ερωτηματικά για το θάνατο αλλά και αναμνήσεις από πολλές έξοχες ερμηνείες σε τραγούδια που αγαπήσαμε.

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή του τόπου με το ΠΑΣΟΚ να επανέρχεται στην κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει άμεσα παραίτηση. Αλλαγή σελίδας και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «έσπασε» τον κύκλο της οικογενειοκρατίας μετά την εκλογή από τη βάση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ισορροπήσει και νʼ αποδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία προσδοκώντας σε μια καλύτερη εποχή ενώ το ΚΚΕ συνεχίζει τους λαϊκούς αγώνες τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες θα είναι οι χειρότερες. Ο ΛΑΟΣ ευτυχώς πάντρεψε τον Άδωνη με την Ευγενία, άρα μπορεί και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ότι τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στο δρόμο της ισονομίας. Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2009 δίνεται πράσινο φως από το υπουργικό Συμβούλιο σε σχετικό νομοσχέδιο. Δικαίωμα ψήφου αποκτούν 250.000 μετανάστες και ομογενείς και 250.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς αποκτούν πλέον την ελληνική ιθαγένεια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης και το μεγάλο κύμα υποστηρικτών της επιστροφής των μαρμάρων που δημιουργήθηκε από διανοούμενους και καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Από τις λίγες στιγμές που νιώσαμε όλοι εθνικά περήφανοι και δακρύσαμε παρακολουθώντας την τελετή από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ειδικά τη στιγμή όπου στην προθήκη του δαπέδου της πρώτης αίθουσας των κλιτύων που υπήρχε ήδη ένα σύνολο σπασμένων αγγείων από την τελετή θεμελίωσης σπιτιού του 3ου αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκε ένα ακόμα αγγείο, ένας σκάνθαρος.

ΡΟΔΟΠΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ροδόπη έχει δυο υπουργούς! Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αποχώρησε ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και ο Γιώργος Πεταλωτής ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού κοντά στον πρωθυπουργό.

Επίσης, έχει ένα πλήθος υποψηφίων δημάρχων από τον προοδευτικό χώρο (από τις δυο βαθμίδες της αυτοδιοίκησης, την οικονομία κλπ), τους οποίους προς χάριν εξοικονόμησης χώρου δε θα ʽθελα να απαριθμήσω.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα προβλήματα των εργαζομένων ή πρώην εργαζομένων στον πρώην Όμιλο Λαναρά, οι κόντρες με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και την ΓΣΕΕ αλλά και μεταξύ των εργαζομένων, όπως και τα προβλήματα των εργαζομένων στην ΕΑΣ αλλά και οι πολύ πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάποιων.

Η απώλεια του Χρήστου Τσαραμπουλίδη, η οποία έχει και πολιτικές για την περιοχή διαστάσεις, ενός πολιτικού που θα είχε λαμπρή συνέχεια εάν το νήμα της ζωής δεν κοβόταν σε νέα ηλικία.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής, του λεγόμενου Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής που μπορεί νʼ αποτελέσει το άστρο της Θράκης στην αυγή μιας νέας σελίδας πολιτισμού με στροφή στα Βαλκάνια. Αξίζει να πούμε πως το ξεκίνημά του έγινε επί ΠΑΣΟΚ και η ολοκλήρωσή του επί ΝΔ χάρη στην παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη και με την αρωγή του Αντώνη Σαμαρά.

Τα εγκαίνια επανάχρησης του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας παρουσία της τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου, μια συγκλονιστική στιγμή από την οποία κρατάμε μόνο τα θετικά. Ένα όνειρο του Συλλόγου Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου που πήρε σάρκα και οστά και γεννά σε όλους μας ευθύνες για να μην μείνει η παράσταση της Κονιόρδου ως η μία και μοναδική…

*****

ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝ: Ο Γιώργος Πεταλωτής με τη στάση που κράτησε απέναντι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η οποία συνετέλεσε μεταξύ άλλων στην επιλογή του Γ. Παπανδρέου να του αναθέσει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλευρό του.

Ο καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου ο οποίος με την αδιάλειπτη πορεία του στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σʼ αυτό της Θράκης απέδειξε ότι όσο και αν η οικονομία παγκοσμιοποιείται κάποιοι άνθρωποι μπορούν να μένουν διαφορετικοί και χαρισματικοί.

Ο πρώην περιφερειάρχης Δημήτρης Σταμάτης τον οποίο πολλοί εκτίμησαν για την πολιτική του ανδρεία και όχι μόνο από τη ΝΔ – αν και δημόσια λίγοι το παραδέχτηκαν – ο οποίος μαζί με τον Σταύρο Καμπέλη έχει γραφτεί στη λίστα με τους καλύτερους.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΛΗΝ

Όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αρνούνται να πάρουν θέση απέναντι σε μια εκλογική αναμέτρηση και στη συνέχεια σπεύδουν να συγχαρούν τον νικητή.

Οι υπεύθυνοι για την εγκατάλειψη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι οποίοι χλευάζουν ένα ολόκληρο τμήμα που παλεύει χάρη στη διοίκηση και τους φοιτητές του για να επιβιώσει.

*****

ΔΙΑΒΑΣΑ

Αγκάθα Κρίστι μετά από πολλά χρόνια. Είχα ξεχάσει πόσο καλή είναι.

ΑΚΟΥΣΑ

Την Θεοδοσία Τσάτσου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο καλεσμένη του δήμου Κομοτηνής και τον Χρήστο Θηβαίο στον ίδιο χώρο καλεσμένο της ΚΝΕ.

Γράφει η Μαρία Αμπατζή

Παγκόσμια γεγονότα

Πολιτική

H διπλωματική υπερπροσπάθεια της τελευταίας στιγμής που κατέβαλαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο και μερικοί ακόμη ισχυροί της παγκόσμιας ρύπανσης προκειμένου να μη φύγουν με άδεια χέρια από την Κοπεγχάγη, οδήγησε τελικά σε μια άκρως αμφισβητούμενη, μη δεσμευτική για τον μελλοντικό περιορισμό των εκπομπών CO2.

Κοινωνικά

Η τελευταία επιζήσασα του ναυαγίου του Τιτανικού το 1912, η Μιλβίνα Ντιν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών στην κατοικία της στη Βρετανία.

Ενας 42 χρόνος επιτέθηκε με μπουνιές στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ηταν μια συγκέντρωση φίλων του κόμματος για την επέτειο της ίδρυσής του και ένας ιταλός από το πλήθος, του επιτέθηκε τον γρονθοκόπησε και γέμισε αίματα ο Μπερλουσκόνι.

Πολιτισμός

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της ΕΕ, το πρόγραμμα CULTURE, έχει πλέον καθιερωθεί. Με τη σημερινή του μορφή πρόκειται να διαρκέσει από το 2007 έως το 2013 με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Καλύπτει όλες τις μη οπτικοακουστικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ελλάδα

Πολιτική

Η ταχεία πτώση της Νέας Δημοκρατία που σημειώθηκε από τις αρχές του έτους που ολοκληρώνεται με την οριστική συντριβή της στις εκλογές του Οκτώβρη.

Κοινωνία

Ο πανικός που προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Η υψηλή μεταδοτικότητα και η χαμηλή θνητότητα (ο αριθμός θανάτων ατόμων που έχουν τη νόσο Χ προς τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν τη νόσο Χ). Η υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου της δίνει τη μορφή πανδημίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε απόλυτους αριθμούς οι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1….

Πολιτιστικά

Η χρονιά που φεύγει ήταν ιδιαίτερα πλούσια για τον κόσμο του πολιτισμού. Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για το 2009 ήταν τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης, που γέμισε τους Έλληνες περηφάνια, προκάλεσε το θαυμασμό των ξένων και αναμόχλευσε – ίσως πιο έντονα από ποτέ – το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ωστόσο, ο αιφνίδιος θάνατος του Μάικλ Τζάκσον, καθώς και του Ευγένιου Σπαθάρη, και τα εγκαίνια του Νέου Εθνικού Θεάτρου, είναι μερικές από τις γλυκές και πικρές στιγμές που κάνουν το 2009 ξεχωριστό.

Τοπικά

Πολιτική

Η δήλωση αποχώρησης από τη Νέα Δημοκρατία του πρώην βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν αλλά και άλλων στελεχών της μειονότητας μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά που δημιούργησε αναταράξεις στην τοπική Νέα Δημοκρατία.

Πολιτιστικά

Η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Οι ποι

ητές από αίμα άστρα κοιτάνε» με σαράντα τέσσερα ποιήματα του πολυμεταφρασμένου και πολυβραβευμένου Αζερμπαϊτζανού ποιητή Ελτσίν Ισγκεντερζάντε, μεταφρασμένα από την τουρκική και την αγγλική γλώσσα που παρουσιάστηκε στην πόλη μας και αποτέλεσε την απαρχή συνεργασίας μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων της πόλης.

Γράφει η Νεζιχά Κιοσσέ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Οδυσσέας Ελύτης

«Κι ο χρόνος γλύπτης

των ανθρώπων παράφορος…»

Τριακόσιες Εξήντα πέντε ολόκληρες ημέρες… ένας ολόκληρος χρόνος, από την μέρα που κλήθηκα από την αρχισυντάκτρια του ΠτΘ, να γράψω την ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς για το τότε πρωτοχρονιάτικο φύλλο της εφημερίδας και να ʽμαστε πάλι εδώ!

Άλλες τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες γεμάτες αναρίθμητες στιγμές, γεγονότα και πρόσωπα, από τα οποία εμείς οι δημοσιογράφοι καλούμαστε να κρίνουμε και να επιλέξουμε τα σημαντικότερα, αυτά τα οποία μας έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση, όχι απαραιτήτως καλή, τα πρόσωπα για τα οποία αφιερώσαμε τις περισσότερες σειρές…

Αφήνοντας πίσω λοιπόν τις τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες του 2009, ας θυμηθούμε μαζί τα πρόσωπα εκείνα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πρωταγωνίστησαν στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την πολιτική, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Παπανδρέου

Το 2009 ήταν η χρονιά του. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με μεγάλη πολιτική «προϋπηρεσία», καθώς κατείχε από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας (1987) σε θέσεις υπουργού και υφυπουργού στις εκάστοτε κυβερνήσεις, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έναντι της ΝΔ, με ποσοστό 43,92%.

Από το 2004, όταν και ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, κατάφερε να αντιμετωπίσει και να βγει αλώβητος από τις μεγάλες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και κατάφερε να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα εξουσίας, κερδίζοντας έτσι το στοίχημα τον φετινών εθνικών εκλογών όσο και το προσωπικό του στοίχημα, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τον Κώστα Καραμανλή στο «δυνατό του χαρτί» σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές του τόπου μας, που δεν ήταν άλλο από το ποσοστό καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο του νέου πρωθυπουργού, είναι η έξοδος από τη μεγαλύτερη, για τα σύγχρονα δεδομένα της χώρας μας, οικονομική και κοινωνική κρίση με μία σειρά καινοτόμων μέτρων και αποφάσεων.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα η θέση αυτή άνηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος ναι μεν εκλέχτηκε το 2008, αλλά ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, πρωταγωνιστώντας έτσι στις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο η είδηση της επίθεσης εναντίον του στο Μιλάνο και οι εικόνες που κατέκλυσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως, έδωσαν δικαίως τη θέση αυτή στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παράγοντας θέλοντας ή μη «καλή τηλεόραση», όπως λένε οι «εκ των έσω», ο διάσημος Καβαλιέρε εμφανίστηκε προ ολίγων ημερών στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, αυτή τη φορά με ματωμένο πρόσωπο ύστερα από επίθεση που δέχτηκε στην πρωτεύουσα της γείτονα χώρας, από έναν 42χρονο άντρα που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Την επόμενη μέρα ωστόσο το πρώτο πράγμα που ζήτησε είναι να διαβάσει τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν και ύστερα από την σύντομη παραμονή του σε κεντρικό νοσοκομείο της πόλης εμφανίστηκε περιχαρής με γάζες στο πρόσωπο να χαιρετάει τα εγχώρια τηλεοπτικά συνεργεία που τον περίμεναν απʼ έξω, δίνοντας έτσι τροφή για σχόλια.

Το 2009 ωστόσο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των Σκανδάλων του Καβαλιέρε, καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε ροζ σκάνδαλα με πρωταγωνίστριες ανήλικες και συνοδούς πολυτελείας, ενώ το φώς της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες των «γυμνών» πάρτι στη βίλα του, ενώ το «παζλ» συμπληρώνουν οι δημόσιες κατηγορίες για δωροδοκίες και σχέσεις με τη μαφία, το διαζύγιο και οι αντιδράσεις για τον νόμο – «κάλυψη» των δημοσίων αξιωματούχων του 2003.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευγένιος Σπαθάρης

Συμπληρώνοντας παραπάνω από 65 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας , ο Ευγένιος Σπαθάρης, γιος του μεγάλου καραγκιοζοπαίκτη Σωτήρη Σπαθάρη, άφησε για πάντα τους χάρτινους ήρωές του στην άκρη.

Στις 6 Μαΐου του 2009 και ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Τελικά, στις 9 Μαΐου, ύστερα από τρεις ημέρες νοσηλείας απεβίωσε, σε ηλικία 85 ετών. Η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών και η κηδεία έγινε στις 13 Μαΐου του 2009, στο Μαρούσι, με δημόσια δαπάνη.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1924 στην Κηφισιά, όπου και μεγάλωσε. Έμαθε την τέχνη του Καραγκιοζοπαίχτη, παρακολουθώντας τον πατέρα του και παρά τις αντιρρήσεις του ίδιου, ξεκίνησε το 1942 ξεκίνησε να παίζει σε υπαίθρια αυτοσχέδια θέατρα, σε πλατείες, πεζοδρόμια και κινηματογράφους.

Ο Διάκος, ο Κολοκοτρώνης, ο Κατσαντώνης έγιναν οι πρωταγωνιστές του στα χρόνια της Κατοχής σε έργα ηρωϊκά, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην Κομαντατούρ, ο ήρωας ο οποίος όμως τον καθιέρωσε ήταν ο Καραγκιόζης ο οποίος έγινε και ο μετέπειτα πρωταγωνιστής των έργων του.

Οι διακρίσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ το 1991 εγκαινιάστηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο και λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

Μάικλ Τζάκσον

Στις 25 Ιουνίου του 2009, σε ηλικία 50 χρόνων, ο βασιλιάς της παγκόσμια ποπ μουσικής σκηνής Μάικλ Τζάκσον, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Τη μεταφορά του αμερικανού τραγουδιστή στο συντομότερο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, από καρδιακή προσβολή, ακολούθησε παγκόσμιος θρήνος από θαυμαστές του ανά τον κόσμο μαζί με πληθώρα σεναρίων για τα πραγματικά αίτια του θανάτου του, η πλειοψηφία των οποίων έκαναν λόγο για οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων.

Η κηδεία του “Βασιλιά της Ποπ” έγινε στο κοιμητήριο του Φόρεστ Λόουν, ενώ η δημόσια επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε 2 ώρες αργότερα στο STAPLES CENTER, γήπεδο της ομάδας μπάσκετ του Λος Άντζελες, LA Lakers, την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές απʼ όλο τον κόσμο.

Ο Μάικλ Τζάκσον ξεκίνησε την καριέρα του σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις έντεκα χρόνων, συμμετέχοντας στο συγκρότημα Jackson 5 μαζί με τέσσερα ακόμα από τα έντεκα αδέρφια του, ενώ το 1971 έκανε τα πρώτα του σόλο βήματα στη μουσική βιομηχανία, για να καταφέρει λίγα χρόνια αργότερα να κερδίσει δίκαια τον τίτλο του βασιλιά της ποπ. Το άλμπουμ του με τίτλο «Thriller» το οποίο κυκλοφόρησε το 1982 σημείωσε πωλήσεις 104 εκατομμυρίων αντιτύπων, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον δίσκο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Νικητής πολυάριθμων Grammy και άλλων μουσικών βραβείων, απασχόλησε τα διεθνή μέσα όχι μόνο με τη μουσική του πορεία αλλά και με τις πολυάριθμες πλαστικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και την πολυετή δικαστική διαμάχη του με τις κατηγορίες της κακοποίησης ανηλίκων έως και την αθώωσή του το 2005.

Ο αιφνίδιος θάνατος του διέκοψε μία σειρά από προγραμματισμένες συναυλίες ανά τον κόσμο μέσα στο 2009, το ντοκιμαντέρ από τις πρόβες προετοιμασίας των οποίων με τίτλο «Τhis is It» προβλήθηκε μεταθανάτια, σημειώνοντας έσοδα 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεντά Αγά – Σαλτάν

Η 26χρονη φοιτήτρια φιλοσοφίας που σκοτώθηκε από σφαίρα στη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, στις 20 Ιουνίου του 2009. Η στιγμή του πυροβολισμού και η αιμόφυρτη Νεντά κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο και η σκηνή μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου και των τηλεοπτικών πρακτορείων σε όλων τον κόσμο. Την ίδια μέρα η Νεντά Αγά – Σαλτάν έγινε μάρτυρας – σύμβολο της Ιρανικής εξέγερσης και τις επόμενες μέρες οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Ιράν μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και των ιρανικών αρχών. Οι αντιδράσεις αυτές επεκτάθηκαν πολύ περισσότερο τις επόμενες μέρες, καθώς με δηλώσεις του ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε επιστολή του προς τον αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί έκανε λόγο για «κατασκευασμένα στοιχεία» από τους “εχθρούς” της ισλαμικής δημοκρατίας, για να αμαυρώσουν την εικόνα της εξουσίας. Συγκεκριμένα, ο Ιρανός πρόεδρος απέδωσε το θάνατο της νεαρής φοιτήτριας σε αντιπάλους του, τρομοκράτες, ξένα στοιχεία, ακόμη και στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, καθώς ο γιατρός Αράς Χεγιατζί, που προσπάθησε να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα, δήλωσε μετά την επίθεση στο BBC ότι, αμέσως μόλις η κοπέλα χτυπήθηκε από τη σφαίρα, οι διαδηλωτές εντόπισαν τον δράστη, ο οποίος ήταν μέλος της πολιτοφυλακής μπασίζ.

Γράφει η Νατάσσα Βαφειάδη

Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν λάθος

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος…» έγραφε ο Νίτσε, «η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να χωνεύουμε το χρόνο» ο W.H. Auden, ενώ ο Κahlil Gibran υποστήριζε ότι «η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι και ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές».

Στην ευφορία της στροφής

Το 2009 μας αποχαιρετάει και η ελληνική δισκογραφία, με όλα τα στραβά, τις δυσκολίες, τις αδικίες και τις ασχήμιες της, μας χάρισε αρκετές τέτοιες «αλήθειες», για να «χωνέψουμε με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο που πέρασε». Η μουσική συνοδοιπόρος, λοιπόν, σε μια χρονιά δύσκολη για την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, γεμάτη ένταση, ανασφάλεια, μοναξιά, οργή, χωρίς ανεκτικότητα για τον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα και εν τέλει απαισιοδοξία. Όπως μια αγαπημένη, κλασική ροκ μπαλάντα δηλαδή!

Κερδισμένη, αν μη τι άλλο, για το 2009, στην χώρα μας, η εναλλακτική και η Pop-Rock σκηνή και οι νέοι τραγουδοποιοί, που την υπηρετούν, όπως ο Μύρωνας Στρατής, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Πάνος Μουζουράκης, η Ελεονόρα Ζουγανέλη, η Μάρω Μαρκέλου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και άλλοι πολλοί, που για λόγους συντομίας δεν αναφέρω. Η στροφή αυτή λοιπόν, μία τάση, η οποία είχε διαφανεί ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, τον χρόνο αυτό έγινε, αδιαπραγμάτευτα, πραγματικότητα. Οι κιθάρες του Μύρωνα, η φωνάρα(!!!) της Ελεονόρας, ο πολυπράγμων, με αστείρευτο και αψεγάδιαστο χιούμορ και ανυπέρβλητη επικοινωνιακή ικανότητα Πάνος, ο Λεωνίδας με τις μαγευτικές και ταξιδιάρικες συνθέσεις του, η Μάρω με την αυθεντική διαφορετικότητα της, ο «μουσικός του κόσμου» Κωστής, η Ανδριάνα με την νέο-ρετρό-ρομαντική διάθεση. Όλοι τους, της γενιάς του ʼ80, κοσμοπολίτες, ακτιβιστές, τραγουδοποιοί, σε διαρκές ψάξιμο για τη μουσική, άνθρωποι ανήσυχοι. Και όταν γίνονται εμπορικοί, αντιμετωπίζουν την αναγνώριση και την επιτυχία χωρίς φόβο, χωρίς να αλλάξουν τον εαυτό τους, «οργώνοντας» ολόκληρη την χώρα για LIVE, πολλές φορές εις βάρος της προσωπικής τους ζωής, υποστηρίζοντας τις απόψεις τους ακόμη κι αν δεν είναι αρεστές στο ευρύ κοινό, δεν λαϊκίζουν, δεν βγάζουν τα προσωπικά τους στη φόρα βορά των καναλιών, κάνουν μουσική επειδή την αγαπούν και όχι για να γίνουν πρόσωπα της Showbiz.

Τα καλύτερα

καινούρια

ή ό,τι αξίζει

θα ʼρθεί

Απʼ τους καλύτερους δίσκους του 2009, λοιπόν, το «Ταξίδι για να σε βρω» του Λεωνίδα Μπαλάφα, το «Τώρα είναι αλλιώς» του Μύρωνα Στρατή, το «Welcome to Greece» του Κωστή Μαραβέγια, το «Rose Tattoo» της Ανδριάννας Μπάμπαλη. Στον ίδιο χώρο, από τους πιο παλιούς τραγουδοποιούς, ξεχώρισαν ο Γιώργος Δημητριάδης με το «Σάββατο», ο πιο εξωστρεφής από ποτέ Στάθης Δρογώσης με το «Η αγάπη στο τέλος» και ο εξαιρετικός στον στίχο Μανώλης Φάμελλος, με το «Η στιγμή που κρατάει για πάντα».

Εν – τέχνως μουσικά…

Και το έντεχνο τραγούδι όμως τίποτα δεν έχει να ζηλέψει. Πιο δύσκολο να το κατανοήσει και να το αγαπήσει κανείς, αλλά με σταθερή ανοδική πορεία κι αυτό τα τελευταία χρόνια. Και αν «υιοθετήσουμε» τον στίχο «ότι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο», ίσως είναι και καλύτερα αυτός ο χώρος να κερδίζει το κοινό, που του αναλογεί, με βραδύτερους ρυθμούς. Το 2009 πάντως, με την εξαίρεση του Αλκίνοου Ιωαννίδη («Νεροποντή»), ανήκει στις κυρίες του εντέχνου, μικρές και μεγάλες.

Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτει η Νατάσσα Μποφίλιου. Με την παρέα της, όπως είχε δηλώσει σε μια προ διετίας συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΠτΘ και στο περιοδικό «ΖΩ τη μουσική», τον στιχουργό Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη, μας χάρισαν 3 υπέροχα τραγούδια, μέσα από το CD-Single «3 μυστικά» και συνεχίζουν απτόητοι και ακάθεκτοι να δικαιολογούν τον «βαρύ» χαρακτηρισμό τους ως εξέλιξη της τριάδας Κραουνάκη-Νικολακοπούλου-Πρωτοψάλτη.

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε και η Σοφία Παπάζογλου με τον πέμπτο προσωπικό της δίσκο, προϊόν ζωντανών εμφανίσεων, με τίτλο «Ένα παράξενο ταξίδι». Με συνταξιδιώτες της, τον Αλβανό συνθέτη Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα. Μινιμαλιστική ενορχήστρωση δηλαδή (μόλις 2 όργανα), με 2 νέα τραγούδια και 13 επανεκτελέσεις (από Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, μέχρι Σαββόπουλο και Μάλαμα, καθώς και παλιά λαϊκά, αλλά και ξένα κομμάτια), απέδειξε την μεγάλη ερμηνευτική της γκάμα.

Στην δεύτερη κατηγορία, τα μεγάλα ονόματα δηλαδή, έχουμε την Χαρούλα Αλεξίου με το «Η αγάπη θα σε βρει όπου και να ʽσαι», έναν δίσκο μελαγχολικό, ως προς τον στίχο, «ντυμένο» με μελωδίες της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής. Νέος δίσκος, μετά από 8 χρόνια μάλιστα, και για την Τάνια Τσανακλίδου. Με τίτλο «Προσωπογραφία», ένας δίσκος ο οποίος χαρακτηρίζεται από την θεατρικότητα της ερμηνεύτριας και την επιλογή της να πει τραγούδια νέων δημιουργών όπως ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος με την Ελεάνα Βραχάλη, ο Θέμης Καραμουρατίδης με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο κ.α.

Επιστροφή είχαμε όμως και για την Αρλέτα (Συνέντευξή της θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε στο ραδιόφωνο του ΠτΘ και να διαβάσετε στο περιοδικό ΖΩ τη μουσική). 13 τα χρόνια της απουσίας της και ο τίτλος του νέου (και μάλιστα διπλού) δίσκου είναι ενδεικτικός, «Και πάλι χαίρεται». 12 νέα τραγούδια στο πρώτο CD και νέες εκτελέσεις παλιών δικών της τραγουδιών καθώς και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών στο δεύτερο μέρος.

Live σημαίνει ζωντανά

Όσον αφορά τις ζωντανές ηχογραφήσεις, η Ελένη Βιτάλη και η Μάρθα Φριντζήλα, όπως αναμενόταν, ξεχώρισαν. Η πρώτη, παρέα με την Αρετή Κετιμέ και τον Haig Yazdjian, μας πρόσφεραν έναν υπέροχο διπλό δίσκο («Ζωντανό Κύτταρο») ερμηνεύοντας κυρίως δικά της, αλλά και παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Η δεύτερη κυκλοφόρησε το «2 νύχτες στα Μέγαρα», ένα διπλό CD, ζωντανή ηχογράφηση από τις εμφανίσεις της στο αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το πρώτο cd έχει τίτλο «The kubara project» και περιέχει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα (από Μιχάλη Σουγιούλ και Δημήτρη Λάγιο έως Μάνο Χατζιδάκι και Kurt Weill και φυσικά Θανάση Παπακωνσταντίνου). Το δεύτερο ονομάζεται «Παράδοση κατʼ οίκον» και, όπως προοιωνίζει ο τίτλος, είναι μια περιπλάνηση στην παραδοσιακή μουσική και στα τραγούδια της Ελλάδας.

Τελειώνοντας την περιήγηση μας στο έντεχνο, η «Νεροποντή» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αποτελεί ίσως τον πιο πλήρη δίσκο του 2009. Τρυφερή, άμεση, πολιτική, ειρωνική και αυτοσαρκαστική η στιχουργική του, με ροκ, έντεχνα, «χατζιδακικά» στοιχεία, αλλά και κλασικές φόρμες η μουσική του. Μετά από 6 χρόνια δισκογραφικής απουσίας για τον Αλκίνοο, η επιστροφή του ήταν κάτι παραπάνω από θριαμβευτική!

Ροκ for ever..

Το τελευταίο κομμάτι της ανασκόπησης ανήκει στην ελληνική ροκ σκηνή. Σίγουρα ο χώρος δεν βρίσκεται στα επίπεδα της δεκαετίας του ʼ90, από άποψη προβολής ιδιαίτερα. Παρʼ όλα αυτά το διαδίκτυο έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή του, στην ανάδειξη νέων συγκροτημάτων, αλλά και του πιο “underground” κομματιού της ελληνικής ροκ σκηνής. Και όλα αυτά, του έχουν προσδώσει μια σημαντική δυναμική στις νέες ηλικίες. Ίσως είναι και ένα δείγμα υγείας βέβαια… Στα των δίσκων τώρα, η σύμπραξη του Θάνου Μικρούτσικου με τα Υπόγεια Ρεύματα («Τους έχω βαρεθεί») αποτελεί το πιο ενδιαφέρον πόνημα του 2009. 15 απʼ τα λεγόμενα πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου μετασχηματίζονται ηχητικά από τα Υπόγεια Ρεύματα και τα κλασικά ροκ όργανά τους. Και επιτυχημένα θα προσέθετα!

Νέο δίσκο κυκλοφόρησε όμως και ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα του χώρου, οι Magic De Spell. «ΟΚ Πατέρα» ο τίτλος σʼ ένα δίσκο, όπου το συγκρότημα επιδιώκει να «πειραματιστεί λίγο περισσότερο, όσον αφορά τον ήχο του, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται και η σφραγίδα του παλιού τους ήχου». Περιέχει 12 κομμάτια, εκ των οποίων, τα 6 είναι ολοκαίνουρια και τα άλλα 6 διασκευές και μεταφορές, στην ελληνική, δικών τους κομματιών, αλλά και ένα του Πάνου Τζαβέλα («Κυρ-Παντελής»). Ένας άλλος δίσκος, που ακούστηκε πολύ ήταν η «Ανάδυση» από τα αδέλφια Παντελιά, ήτοι Κίτρινα Ποδήλατα. Σε λίγο πιο δυναμικό ύφος απʼ αυτό που μας είχαν συνηθίσει, με δυνατές ροκ ενορχηστρώσεις, αρκετά πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου τραγούδια, χωρίς όμως να απουσιάζουν και οι μπαλάντες. Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι ιδιαίτερα αιχμηροί και άμεση στίχοι τους.

Το 2009 όμως είχαμε και την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Ουράνια Τόξα Κυνηγώ»). Για πρώτη φορά, υπογράφει ο ίδιος ο ερμηνευτής τη μουσική σε όλα τα τραγούδια του δίσκου του, ενώ οι στίχοι είναι του Άλκη Αλκαίου. Σίγουρα, δεν πρόκειται για αμιγώς ροκ δίσκο, καθώς υπάρχουν και άλλες μουσικές φόρμες στα τραγούδια (παραδοσιακά, ζεϊμπέκικα, φλαμένγκο) είναι όμως η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά του ερμηνευτή μετά το 2004 και το «Φρέσκο Χιόνι». Ενδιαφέρουσα, επίσης, και η δισκογραφική δουλειά «Οι φίλοι μου είμαι εγώ» του Διονύση Τσακνή. Καθʼ ότι είναι η πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια πορείας που δεν ερμηνεύει δικά του τραγούδια κατά κύριο λόγο, αλλά υφίσταται μόνο με την ιδιότητα του ερμηνευτή. Στο δίσκο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας κ.α.

Ανένταχτα «διαμάντια»

3 ακόμη δίσκοι-διαμαντάκια, που θα ήθελα να αναφέρω, εν τάχει, σʼ αυτό τον απολογισμό, αλλά δεν ήθελα να τους εντάξω σε μια από τις ανωτέρω κατηγορίες είναι το «Όλη η αλήθεια για τα παιδιά του ʽ78», των Κερκυραίων Κόρε Ύδρο, η «Αλάνα» του Νιγηριανής καταγωγής ράπερ MC Yinka και η «Ένωση» του Κ. Βήτα.

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας παρών

Κλείνοντας, ως Θρακιώτες, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την «επιστροφή» του Κομοτηναίου τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, στην κεντρική μουσική σκηνή στην Αθήνα. Στο ιστορικό Κύτταρο, στην καθιέρωση του οποίου ως «ναού» της ελληνικής ροκ σκηνής έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι, παρέα με την Λήδα Χαλκιαδάκη και με μια εξαιρετική νεανική μπάντα αποτελούμενη από την Άλκηστη Ραυτοπούλου (πλήκτρα, ενορχήστρωση), τον Φώτη Μυλωνά(μπάσο, φλάουτο, φυσαρμόνικα), τον Σωκράτη Γανιάρη (τύμπανα) και από τον Γιάννη Ζερβό (κιθάρες, μπάσο, φωνή). Επέστρεψε εκεί λοιπόν, μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, για 5 μοναδικές εμφανίσεις, και καταχειροκροτήθηκε από το αθηναϊκό κοινό στο κατάμεστο χώρο. Και το σημαντικότερο; Η παράσταση ηχογραφήθηκε και εντός του 2010 θα κυκλοφορήσει, από τη Lyra, το πρώτο live cd του τραγουδοποιού, το οποίο θα περιέχει αρκετά παλιά, αλλά και καινούργια ακυκλοφόρητα τραγούδια.

Γράφει

o Θάνος Βαφειάδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.