Φουντωνουν τα εκλογικα σεναρια

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σχολίασε πως «τα αδιέξοδα της ΝΔ μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πρόωρες εκλογές. Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι υπερψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που αφορά στις προβληματικές ΔΕΚΟ. Μετά την υπερψήφιση και της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ ολοκληρώθηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την κατάργηση της Αρχής υπό τον Γιώργο Ζορμπά και τη δημιουργία νέας Επιτροπής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχαν ενσωματωθεί δύο τροπολογίες: η μία αφορούσε στις προβληματικές ΔΕΚΟ και η δεύτερη στις αυξήσεις των δικαστικών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής (Ροδόπης) και Γιώργος Ντόλιος (Έβρου) μίλησαν στον ΠτΘ για τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν να κάνουν και με την ψηφοφορία για τις ΔΕΚΟ αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γ. Πεταλωτής

«Η κυβέρνηση έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό»

Συζητήσαμε με τον κ. Πεταλωτή αμέσως μόλις τέλειωσε η ψηφοφορία για τις ΔΕΚΟ κι ενώ επρόκειτο να συνεχιστεί η συζήτηση για την αναγνώριση των κολεγίων με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. «Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ φυσικά πέρασε. Την έχουμε καταγγείλει ως ΠΑΣΟΚ, όπως και όλο το νομοσχέδιο. Με την τροπολογία δημιουργείται μια νόμιμη σύγκρουση νεότερων και παλαιότερων εργαζομένων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι καθόλου έντιμο ν’ αναδείξει ζητήματα που δεν υπάρχουν και να φορτώσει την κακοδιαχείριση των ΔΕΚΟ σε νέους εργαζόμενους οι οποίοι είναι άνεργοι και αναζητούν δουλειά, ισχυριζόμενη ότι οι νέοι είναι υπεύθυνοι για τα τεράστια ελλείμματα».

Κολέγια

Μιλώντας για το νομοσχέδιο που αφορά στην αναγνώριση των κολεγίων στην Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε. «Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη σε έναν άναρχο όντως χώρο. Το θέμα είναι πως από τα 5.000 Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών χωροθετούνται και αποκτούν νομική υπόσταση με μια αναγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άρα αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς τη λέξη πανεπιστήμια, μόνο τα 30, τα οποία όλως τυχαίως είναι παραρτήματα βρετανικών πανεπιστημίων. Εμείς, καταγγέλλουμε ότι ευτελίζεται για μια ακόμη φορά η δημόσια παιδεία και μάλιστα σε τριτοβάθμιο επίπεδο, απαξιώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και βολεύονται κάποιοι επιχειρηματίες που κινούνται στο χώρο των κολεγίων παρέχοντας πανεπιστημιακά πτυχία, χωρίς τα εχέγγυα μιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μεν, καλοπληρωμένης δε. Το νομοσχέδιο έρχεται με το πρόσχημα ότι αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα κάτι που δεν ισχύει. Επιπλέον, εάν ήθελε η κυβέρνηση να τα αναγνωρίσει ας το κάνει με τις 40 περίπου πανεπιστημιακές σχολές που λειτουργούν και δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα».

Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου ανακοινώθηκε το δικαίωμα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών με μια απλή αίτηση. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στις κοινοτικές οδηγίες που οφείλαμε ν’ ακολουθήσουμε και σχολίασε ότι «πρέπει να το βλέπουμε με μια ευρύτητα». Μένοντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είπε ότι είναι άκαιρο και ψευδεπίγραφο, επισημαίνοντας: «Μέγιστη αταξία είναι η ανακολουθία της ελληνικής πολιτείας η οποία απαξιώνει συνειδητά ό,τι δημόσιο υπάρχει στην εκπαίδευση, όπως και στην υγεία και την παιδεία, προκειμένου ν’ αναβαθμίσει τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης κι ενισχύεται το κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό σύστημα με προϋποθέσεις εμπορευματοποίησης».

Αναφορικά με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παραρτήματα των βρετανικών πανεπιστημίων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η πιστοποίηση γίνεται από μια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, από έναν υπάλληλο ο οποίος «δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει ότι το πρόγραμμα σπουδών, οι καθηγητές και όλες οι προϋποθέσεις είναι σύμφωνες με το μητρικό πανεπιστήμιο. Είναι ψευδές το θέμα της αυστηροποίησης των όρων που θέτει γιατί αφορούν προϋποθέσεις που μπαίνουν για τη δημιουργία ενός φροντιστηρίου σε μια επαρχιακή πόλη και μόνο».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο κ. Πεταλωτής συμφώνησε κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. «Πέρα από την ημερομηνία των εκλογών, αυτό που ζούμε όλοι είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία αποδεικνύεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο ανίκανη. Έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό κι επιπλέον είναι μια κυβέρνηση που εξαρτάται από μια οριακή πλειοψηφία, γι’ αυτό κι επέστρεψε ο συνάδελφος ο κ. Κουκοδήμος στους κόλπους της ΝΔ. Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι βάλλεται κι από τους ίδιους τους βουλευτές της (κ.κ. Μανώλης και Τατούλης), αλλά η ουσία είναι ότι επειδή έχουμε μια κακή κυβέρνηση ο λαός πρέπει να κληθεί να δώσει μια προοδευτική λύση σ’ αυτό το χάος.

Ο κ. Αλογοσκούφης, στην προσπάθεια καρατόμησης του κ. Ζορμπά έκανε μια αναφορά στην εθνική και τη διεθνή συγκυρία κι απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παρόλο που η χρηματοπιστωτική κρίση φαινόταν να έρχεται από τον περσινό Σεπτέμβρη και λέγαμε όλοι ότι το κατανοούμε αποδείχθηκε ότι δεν είχαν πάρει τίποτε χαμπάρι. Ούτε ότι έρχεται μια τεράστια πετρελαϊκή κρίση, ούτε την κρίση στα στεγαστικά δάνεια, αλλά πίστευαν ότι αυτό δε θα φτάσει από την Αμερική στην Ευρώπη, παρόλο που το αναφέραμε στην ομιλία μας στον προϋπολογισμό το Νοέμβρη. Η ΝΔ δεν το κατάλαβε αυτό, γι’ αυτό ζούμε αυτές τις επιπτώσεις στην οικονομία. Επομένως, όλα τα πολιτικά κι εκλογικά σενάρια είναι ανοιχτά γιατί έχουμε μια ρευστή κατάσταση στην πολιτική ζωή της χώρας»
κατέληξε.

Γ. Ντόλιος

«Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι πολύ άσχημο»

Ο Γιώργος Ντόλιος είχε χθες το βλέμμα του στραμμένο στη φωτιά στη Σαμοθράκη, αλλά σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις. «Ο Κ. Καραμανλής δε θέλει να πάει μόνος του στις εκλογές, δε θέλει να βρεθεί προ αδιεξόδου. Η πιθανότητα, όμως, ενός πολιτικού ατυχήματος είναι υπαρκτή. Για παράδειγμα, για να ξεπεράσουν το πρόβλημα που λέγεται Μανώλης αναγκάστηκαν να κάνουν μια διαδικαστική εκτροπή, να τον αντικαταστήσουν για να μπορέσουν να περάσουν μια συγκεκριμένη διάταξη στο θερινό τμήμα της Βουλής».

Ο κ. Ντόλιος
παρέπεμψε στη διάταξη και θύμισε ότι το 2005 είχε συζητηθεί ανάλογος νόμος στη Βουλή – ο ίδιος ήταν ομιλητής – και είχε περάσει μια ρύθμιση για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους σε όλες τις ΔΕΚΟ. «Εκείνη η ρύθμιση πολεμήθηκε από εμάς κι από τους συνδικαλιστές με πολύ μεγάλη μανία. Η κυβέρνηση προέβλεπε ότι θα πετύχαινε την εξυγίανση στον εργασιακό χώρο των ΔΕΚΟ. Είμαστε στο 2008 και τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση ξεχνάει εκείνη τη ρύθμιση και φέρνει μια νέα, πιο βάρβαρη, με την οποία προβλέπει ότι θα εξυγιάνει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Πρόκειται για διαρκείς εκπτώσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι επιλογές της κυβέρνησης αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη. Αυτά τα φαινόμενα κι αυτά τα γεγονότα μπορούν να δημιουργήσουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όμως εκτιμώ ότι θα προκύψουν από την οικονομία.

Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τα τελευταία 20 χρόνια στην πατρίδα μας που να δηλώνει ότι τα έσοδα έχουν πιάσει πάτο, ότι υπάρχει κρίση αλλά είναι εισαγόμενη, υπουργός που να μη μπορεί τον Αύγουστο να δεσμευτεί ότι δε θα υπάρχει αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Όλα αυτά τα γεγονότα δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση η οποία μπορεί να δρομολογήσει έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να μας οδηγήσουν σε εκλογές». Ο κ. Ντόλιος δήλωσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, συμφώνησε με τον πρόεδρο του κόμματος ότι εξέρχονται από μια κρίση διαρκείας ενώ αντίθετα είπε ότι η ΝΔ εισέρχεται. Παρέπεμψε στη δήλωση του Γιάννη Μανώλη (ότι θα καταψήφιζε την τροπολογία) αλλά και σ’ αυτήν του κ. Αλογοσκούφη ο οποίος «είπε ότι θα προτιμούσε μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και επίσης είχαμε το άδειασμα του κ. Αλογοσκούφη από τον κ. Σουφλιά που αποτελεί ένα άλλο φαινόμενο της κρίσης».


Αν και η ψηφοφορία για τις ΔΕΚΟ ήταν θετική για την κυβέρνηση, ο κ. Ντόλιος υποστήριξε ότι η κρίση δεν απομακρύνεται. «Το καζάνι βράζει, η αγανάκτηση των πολιτών φουσκώνει κι επιπλέον το κλίμα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι πολύ άσχημο». Θεωρεί πιθανό ενδεχόμενο τις εκλογές και τονίζει «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αυτή η κυβέρνηση να βγάλει την τετραετία κι αυτό που συζητάμε είναι το αν ο Καραμανλής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το χρόνο των πρόωρων εκλογών ή αν θ’ αναγκαστεί να προβεί σε πρόωρες εκλογές χωρίς να θέλει, εκδοχή που είναι υπαρκτή λόγω της κρίσης στο κόμμα».

Ο κ. Ντόλιος
υποστηρίζει ότι οι εκλογές είναι επιβεβλημένες γιατί «η αποτυχία οφείλεται σε επιλογές της κυβέρνησης». Παρέπεμψε στη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε κι εξήγησε ότι απέτυχε φέρνοντας το επιχείρημα της αποβιομηχάνισης.

Περνώντας στα θέματα της παιδείας, ο κ. Ντόλιος άσκησε κριτική στον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Ο συντοπίτης μας υπουργός κ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας, χρησιμοποίησε αρκετές φορές την παιδεία για να περάσει αλλού τη μπάλα κι αυτό θα επιχειρήσει πάλι με το θέμα των θρησκευτικών. Αυτές οι κινήσεις γίνονται για να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον του κόσμου». Ο κ. Ντόλιος παρατηρεί ότι ο κ. Στυλιανίδης στέκεται καλά επικοινωνιακά πλην όμως μεταφέρει την αμφιβολία του για το μέλλον. «Το «καλά» δε μπορεί να έχει διάρκεια. Στην πολιτική, έχει σημασία το αποτέλεσμα, το τι παράγει κάποιος και τι προσπαθεί να περάσει στον κόσμο. Αυτή η επικοινωνιακή ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δε μπορεί να στηρίζει την απραξία αυτής της ηγεσίας επί μακρό χρονικό διάστημα. Ο κ. Στυλιανίδης πολύ σύντομα θα έχει προβλήματα» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

Πηγή: www.in.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.