Φωτεινη Σκαρλακιδου, «Το βιβλιο ειναι πρωτα αγαπη κι υστερα παθος»

Η κυρία Φωτεινή Σκαρλακίδου, η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης» στην Αλεξανδρούπολη αποφεύγει συστηματικά να μιλά για τον εαυτό της και όταν το κάνει – ελάχιστες φορές – είναι για να περιγράψει τα αυτονόητα που προκύπτουν από την εικόνα της ως γυναίκα επιχειρηματία, που έχει όμως και οικογένεια, εξ ου και οι πάνω όροφοι του, σε κλασικιστικό στυλ, κτιρίου του βιβλιοπωλείου είναι το σπίτι της, που όμως συνδέεται εσωτερικά, και με ασανσέρ, με το βιβλιοπωλείο.

Σπίτι που στεγάζει μια οικογένεια, σύζυγο και δύο κόρες, δέκα πέντε και δέκα χρόνων, για τις οποίες, στη ρύμη του λόγου της, αναφέρει ότι ήταν πρώτη επιλογή στη ζωή της να τις μεγαλώσει μόνη της, γι’ αυτό και μόνον όταν τα παιδιά αυτονομήθηκαν αποφάσισε να δημιουργήσει το βιβλιοπωλείο, ενώ και τώρα, – αν και επιχειρηματικά θα μπορούσε να σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα για επεκτάσεις στις γειτονικές πόλεις, – αυτά είναι που εξακολουθούν να λειτουργούν ως προτεραιότητά της, η οποία της διασφαλίζει ψυχική και προσωπική ισορροπία.

«Γιατί να χάσουμε με συνεχείς σχεδιασμούς για το αύριο στο σήμερα την ψυχή μας» διερωτάται και αμέσως μετά συμπληρώνει ότι η έκταση του πάθους για το βιβλίο εμπίπτει στα ανθρώπινα όρια. Ανθρώπινα όρια, τα οποία για τις γυναίκες είναι υπερβαλλόντως ανοικτά, αφού έχουν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις των τίτλων «καλές επιχειρηματίες, καλές σύζυγοι, καλές μητέρες».

Με καταγωγή από την Αδριανούπολη, – Ανατολικοθρακιώτης είναι και ο σύζυγός της- η ίδια γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής της στην Θεσσαλονίκη. Με σπουδές βρεφονηπιοκόμου, κυρίως, όμως ενδιαφέρον για τη λογιστική και τη μελέτη του βίου προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών, ήξερε ότι το επιχειρηματικό της ξεκίνημα, θα γινόταν μόνον όταν θα διασφάλιζε τους όρους για ιδιόκτητο βιβλιοπωλείο, στη γειτονιά της. Εκεί όπου είχε εντοπίσει και το χώρο των ονείρων της. Τον παλιό Γαλλικό Σταθμό, ιδιοκτησίας Σοφιανόπουλου, ο οποίος με τη συνδρομή του συζύγου της κ. Γεωργίου Γεωργιάδη μεταμορφώθηκε στο μίνιμαλ, κλασικιστικού στυλ, σημερινό κτίριο.

Ένα κτίριο σε τρία επίπεδα του οποίου, – υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος – ξετυλίγεται η καθημερινότητα της κ. Σκαρλακίδου και των «παιδιών» της, όπως ονομάζει τους συνεργάτες της στο βιβλιοπωλείο, ξεκινώντας την ξενάγησή μας σ’ αυτό από τη γωνιά των καλλιτεχνικών και τις γωνιές του ισογείου, κάθε μια από τις οποίες για την κ. Σκαρλακίδου εμπεριέχει και την αφήγησή της.

Ευπώλητο βιβλίο, pοcket size, λευκώματα, albums, τέχνη, λογοτεχνία, ελληνική, κλασική, μεταφρασμένη, αγγλική, τούρκικη, ισπανική, ημερολόγια, cds από την Ευρώπη, διατροφή, οινογνωσία, μαγειρική, μνημειακές εκδόσεις, αρχιτεκτονική, διακόσμηση, γεωπονία, φωτογραφία, κινηματογράφος, κόμικς, θρακικές εκδόσεις…

Ό,τι αφορά στον κόσμο του βιβλίου, ταξινομημένο και στη δική του γωνιά, με την κ. Σκαρλακίδου να επιβεβαιώνει ό,τι τα ρεπορτάζ καταγράφουν, ότι οι Αλεξανδρουπολίτες διαβάζουν και διαβάζουν πολύ.

Στον πρώτο όροφο κυριαρχεί το βιβλίο που αφορά στο παιδί και ξεκινά με τη φροντίδα του. Βιβλία για την εγκυμοσύνη και την ψυχολογία του, που αφορούν και στους δύο γονείς, θέατρο, μουσική, παραμύθια, λογοτεχνία για παιδιά και νέους που συντροφεύουν με τον καλύτερο τρόπο στο μικρό καθιστικό, με το στρογγυλό τραπέζι, τα παιδιά για να ζωγραφίσουν και να ακούσουν ιστορίες ή και να βιώσουν όλα μαζί, στις βραδιές που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο συστηματικά, όπως αυτή με πρωταγωνιστή το Χάρρυ Πότερ, κι όχι μόνον, μαζί με τις αφηγήσεις και τα χάπενιγκς, μουσικές, τραγούδια, παιγνίδια και ό,τι άλλο η παιδική τους αυθορμησία υπαγορεύει.

Στην απέναντι γωνία, τα είδη δώρων επίσης επιλεγμένα ένα κι ένα, σειρές Sonnet της Parcer, δερμάτινες τσάντες Μ.Κ., είδη γραφείου Filofax, στυλό Pierre Cardin, πέννες και είδη γραφείου εποχής, τσάντες Kipling και οι ονομαστοί σουγιάδες Victorinox, ένας ειδικός για κάθε χρήση.

Η αμέσως επόμενη γωνιά, το αναγνωστήριο με τα μεγάλα ανοίγματα και μια «πρώτη» περίεργη μανία στις έξυπνες μπλούζες με τα «λανθάνοντα» και με χιουμοριστικό τρόπο δοσμένα μηνύματα, και, επιτέλους, η κ. Σκαρλακίδου απέναντί μας…

Απέναντί μας να μας μιλά για τη γνωριμία της με τη Σοφίκα και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη, τη συναπόφασή τους για έναν «Ελευθερουδάκη» και στην Αλεξανδρούπολη. Τη Σοφίκα που την «εμπιστεύτηκα και μ’ εμπιστεύτηκε» και θαρρεί κανείς ότι κουβαλά τη μεγάλη παράδοση του οίκου «Ελευθερουδάκης», με τόση συνειδότητα όσο και η απλότητα με την οποία κυκλοφορεί και εργάζεται στον οκταώροφο «Ελευθερουδάκη» της Πανεπιστημίου» μας λέει.

Στη συνέχεια, μας μιλά για τα αυτονόητα, – όπως τα ονοματίζει, – προνόμια που επιτρέπει η κάρτα «Ελευθερουδάκης», ουσιαστικά μια γενικευμένη έκπτωση 10% και συγκέντρωση πόντων από όλες τις αγορές, αλλά και την άμεση εξυπηρέτηση, καθώς ο οποιοσδήποτε τίτλος μπορεί να ανιχνευθεί και να παραδοθεί επί αντικαταβολή με courier σε ελάχιστο διάστημα. Ό,τι όμως επιθυμεί περισσότερο είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε στο χώρο του βιβλιοπωλείου της να βιώνει τη δική του σχέση με το βιβλίο, να περιδιαβάζει, να ενημερώνεται και να αγοράζει το βιβλίο που θα διαβάσει, το βιβλίο που αγαπά δηλαδή κι όχι το βιβλίο που επιβάλλεται…

Γνωρίζοντας τις επιλογές κάθε πελάτη, θεωρεί υποχρέωσή της να διαβάζει ανά εβδομάδα δέκα τουλάχιστον τίτλους αλλά και όλα τα σχετικά με τα βιβλία και τις νέες κυκλοφορίες, προκειμένου, αν κι όποτε της ζητηθεί η άποψή της αυτή να είναι φερέγγυα. Στόχος της εξάλλου είναι να έρχονται στο βιβλιοπωλείο όλοι οι άνθρωποι ακόμη και οι ανεξοικείωτοι με το βιβλίο, προκειμένου ο χώρος να εισχωρήσει και στη δική τους πραγματικότητα. Άνθρωποι με τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους άποψη, που μπορεί να περάσουν για να καλύψουν ένα κενό χρόνου, το σίγουρο είναι όμως ότι στο τέλος, η απόλαυση του αυτοτελούς σε αισθητική και τελειότητα «έντυπου κόσμου» θα τους κερδίσει.

Σήμερα εξάλλου ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου ξέρει τις προτιμήσεις των φίλων που έρχονται στο βιβλιοπωλείο κι ανάλογα με τα διαβάσματα τού καθένα θα τον ενημερώσει για τις καινούριες εκδόσεις δοκιμίων, ποίησης, πεζογραφίας ή λευκωμάτων που κυκλοφόρησαν. Παρόλα ταύτα θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του χώρου είναι η δυνατότητα που παρέχει για επιλογές εν ελευθερία, χωρίς καθοδήγηση, χωρίς την επιβολή μιας must κουλτούρας.

Ένας πραγματικά ιδιωτικός χώρος πολιτισμού, περιέργως σε μια ψυχρή εποχή ως η σημερινή, με καρδιά και ψυχή, πάθος ζωής για το βιβλίο.

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.