Φωφη Γεννηματα απο την Κομοτηνη «Η χωρα μπορει, η κυβερνηση δεν μπορει»

Την ανάγκη για μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης και κοινού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση τόνισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Η χώρα μπορεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί» σημείωσε από την Κομοτηνή η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της με αφορμή την εκδήλωση European Youth Plan της PES Activists Κομοτηνής.
 
Η κ. Γεννηματά, που συνοδευόταν από στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ αλλά και τον πρώην υπουργό και Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού κ. Θάνο Μωραΐτη τόνισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δουλεύει καθημερινά μέσα στη κοινωνία και μαζί με τους παραγωγικούς φορείς. Για αυτό και έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνοντας πως καθημερινά επιστρέφουν οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες στο σπίτι τους, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Θεωρεί δε δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσέλθει στη διαπραγμάτευση αλλά ούτε να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Για αυτό και έχει ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες την παραίτησή της, θεωρώντας πως δεν έχει απομείνει άλλος καιρός για χάσιμο και πλέον η χώρα χρειάζεται άλλου τύπου κυβερνήσεις, ισχυρές, που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την εθνική γραμμή που θεωρούν πως μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. 

Στο πλευρό της περιοχής 

Η κ. Γεννηματά επισκέφτηκε αρχικά τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.
 
Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, ξεκινά το οδοιπορικό της από την αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως ήρθε εδώ για να ακούσει, να καταγράψει, πώς μπορεί να βοηθήσει με ερωτήσεις μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο της παράταξης, και να σταθεί στο πλευρό της περιοχής.
Η επίσκεψή της όμως είχε το στόχο να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για τις προτάσεις που ετοιμάζουν για θέματα της καθημερινότητας, που αφορούν τις οικογένειες, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις στα καυτά προβλήματα των πολιτών.
 
Φίλη της Θράκης χαρακτήρισε την κ. Γεννηματά ο κ. Πετρίδης, που εξήρε την ευαισθησία της για την περιοχή, και επισήμανε πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που βλέπει σοβαρά τα πράγματα και περιμένει μια τέτοια σοβαρή πολιτική στάση, με ουσιαστικές απαντήσεις σε ουσιαστικά προβλήματα. 

Τοπικά προβλήματα και 12% 

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, όπου άκουσε τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, από το αίτημα για την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, την ανάγκη για πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, τη δημιουργία κινήτρων για τις επιχειρήσεις της περιοχής ώστε να παραμείνουν και να μην μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, αλλά και την ανάγκη για κίνητρα στους πολίτες να παραμείνουν σε αυτή, αλλά και την ανάγκη της απόδοσης του 12% στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, το οποίο θα αποτελέσει ανάσα για αυτές και ταυτόχρονα κίνητρο παραμονής.
 
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του ΟΕΕ κ. Μενέλαος Μαλτέζος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελής Μαγαλιός μαζί με τον ταμία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Γιώργο Χατζηαθανασίου, και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης. 

Ενώνοντας τη διχασμένη Ελλάδα 

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως επιθυμούν να αφουγκραστούν προβλήματα και παρατηρήσεις, ενσωματώνοντάς τα στο πρόγραμμά τους και προσπαθώντας να στηρίξουν μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δίκαια αιτήματα και να λύσουν προβλήματα της περιοχής μέσα από την πίεση που μπορούν να ασκήσουν στην κυβέρνηση.
Θεωρεί παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικό να έρχονται σε άμεση επαφή στις διάφορες περιοχές με τους φορείς, δηλώνοντας μάλιστα ενθουσιασμένη από την ωριμότητα, τη γνώση ακόμα και τις απαντήσεις που υπάρχουν σε πολλές περιοχές, αλλά και τη συνειδητοποίηση στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους παραγωγικούς φορείς ότι πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και λειτουργιάς συνδιαμορφώνοντας ένα εθνικό σχέδιο, αντιμετωπίζοντας αντιπαλότητες του παρελθόντος μέσω της ένωσης δυνάμεων.
 
«Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτό τον τομέα» τόνισε η κ. Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως από το 2012 η παράταξή της υποστηρίζει την ανάγκη για την εθνική συνεννόηση, μιας και δεν θα ξεπεραστούν τα προβλήματα αν δεν ενωθεί η διχασμένη Ελλάδα.
Σε αυτή την κατεύθυνση η παράταξή της παρουσίασε προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών, ενώ το επόμενο διάστημα επεξεργάζονται και θα παρουσιάσουν προτάσεις και για τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί πολλούς Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
 
Η εθνική γραμμή που πρεσβεύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, έχει τρία σκέλη:
 
Αυτά που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την κοινωνία πατάσσοντας τη γραφειοκρατία και πυροδοτώντας την ανάπτυξη.
 
Ο δεύτερος πυλώνας, που βασίζεται στον πρώτο, είναι η αλλαγή του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, διεκδικώντας τη μείωσή τους στο 2% από το 3,5% .
Τέλος είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους τώρα και όχι το 2018, ώστε να πεισθούν επενδυτές ότι τα δύσκολα έχουν μείνει πίσω και πατάμε σε στέρεο έδαφος, με πόρους που θα κατευθύνεται στην ανάπτυξη, μιας και το χρέος από μόνο του δεν αρκεί για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο. 

Ο Ομπάμα φεύγει, τα προβλήματα μένουν 

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Γεννηματά στάθηκε στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη χώρα μας που ολοκληρώνονταν εκείνη την ώρα στην Αθήνα, τονίζοντας πως έστω και αν είναι απερχόμενος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι επανέλαβε της πάγιες θέσεις του και για το χρέος και για το προσφυγικό.
 
«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Ομπάμα φεύγει, δυστυχώς τα προβλήματα μένουν εδώ και μένουν άλυτα. Γιατί η Κυβέρνηση αυτή, εκτός από τα ψέματα που είπε για να έρθει στην εξουσία, αποδείχτηκε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, δεν έχει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά προς όφελος των εθνικών συμφερόντων».
Υπενθύμισε δε την ανάγκη για μια Εθνική Γραμμή και Εθνική Συνεννόηση για να μπορέσει να την υλοποιήσει και να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος, ταυτόχρονα διεκδικώντας τώρα τις αλλαγές για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
«Είναι αδύνατον να πετύχουμε το στόχο του 3% το 2018, από τη στιγμή που είμαστε ακόμα σε ύφεση και δεν μπορούμε να αφήσουμε τη συζήτηση για το χρέος μετά το 2018 – που παρά τα ψέματα που λέει σήμερα – δεσμεύτηκε και υπέγραψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τις απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε» τόνισε, θεωρώντας πως η ενεργοποίηση του κόφτη από το 2017 είναι αναπόφευκτη.
 
«Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και αυτό σημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να διαπραγματευτεί επιτέλους αποτελεσματικά και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και τη κρίση με ασφάλεια, μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη» σημείωσε, καλώντας όλους όσους πιστεύουν το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, και ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί τους, να συμπορευθούν, γιατί τώρα έχει ανάγκη η χώρα ένα ισχυρό πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα που θα δώσει εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.