«Φετος ειχαμε πολυ μεγαλες εξαγωγες σταφυλιου στην Ευρωπη»

Τον λένε Αρίστο. Τα τελευταία 26 χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια της αμπέλου, την παραγωγή σταφυλιών, οίνου και τσίπουρου. Στην Κομοτηνή τον φέρνει πάντα η προώθηση της παραγωγής του. Δεν έχει κανένα παράπονο από την αποδοχή που έχει η παραγωγή του από τον κόσμο. Μιλά με ικανοποίηση για τις φετινές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, ο ίδιος κρατά στα περσινά επίπεδα τις τιμές και σημειώνει: «Τα σταφύλια, λόγω του καύσωνα δεν απέδωσαν όσα περιμέναμε, αλλά τουλάχιστον αυτά που άντεξαν, απέδωσαν σε ποιότητα». Όσον αφορά στις χώρες προορισμού των σταφυλιών της περιοχής, σημειώνει: «Εξάγουμε στις χώρες του λεγόμενου πρώην Ανατολικού μπλοκ πάρα πολύ σταφύλι. Ειδικά φέτος, δεν προλάβαιναν οι παραγωγοί να συλλέγουν την παραγωγή τους και το σταφύλι έφευγε».

Τι σας συνδέει με την καλλιέργεια της αμπέλου, κύριε Αρίστο;

Η ίδια η ζωή, εγώ είμαι μια ζωή αμπελουργός, μια ζωή παράγω σταφύλια. Αν δεν μπω κάθε μέρα στο αμπέλι, δεν γίνεται.

Σε ποια περιοχή;

Στη Χρυσούπολη, στην Πέρνη. Θα ξέρετε από τα ρεπορτάζ ότι είναι τόπος γνωστός για το σταφύλι που παράγει. Τις τελευταίες δεκαετίες «σώθηκαν» πολλοί ακολουθώντας αυτή την καλλιέργεια.

Τι συμπεραίνετε για την καλλιέργεια της αμπέλου;

Θα σας πω μια παροιμία δική μου για να καταλάβετε: «Τ΄ αμπέλι θέλει αμπελουργό και το καράβι καπετάνιο».

Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται να σε «προδώσει» αυτή η αφοσίωση;

Αν ασχολείσαι σωστά με τη δουλειά σου, το αποτέλεσμα είναι καλό. Φτιάχνεις ωραία πράγματα. Σε όλους τους τομείς ισχύει αυτό που σας λέω. Αν βάζεις την ψυχή σου σε κάτι, φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Εσείς πόσα χρόνια ασχολείστε με το αμπέλι;

Είμαι 26 χρόνια στο αμπέλι μέσα. Αν πεις να κάνεις καλή δουλειά, είναι λίγες οι ώρες που είσαι εκτός χωραφιού.

Φεύγει; Το ζητά ο κόσμος;

Έρχομαι και τα πουλάω με τηλέφωνο, με παραγγελίες. Φεύγει πολύ καλά, γίνεται ανάρπαστο. Σταφύλια τρώνε πολλά οι μουσουλμάνοι της περιοχής. Έχω πολλά χρόνια εδώ τους καλύτερους πελάτες. Αν σέβεσαι τον πελάτη, τότε και εκείνος δεν σε προδίδει.

Από εξαγωγές πώς πάμε;

Φέτος είχαμε και πολύ μεγάλες εξαγωγές σταφυλιού στην Ευρώπη, έφυγε σχεδόν όλο.

Πού οφείλεται αυτή η «άνθιση» των εξαγωγών;

Άνοιξαν πολλές νέες αγορές. Αυξήθηκε η ζήτηση.

Σε ποιες χώρες εξάγεται το σταφύλι της Χρυσούπολης;

Στις χώρες του λεγόμενου πρώην Ανατολικού μπλοκ εξάγεται πάρα πολύ σταφύλι. Ειδικά φέτος, δεν προλάβαιναν οι παραγωγοί να συλλέγουν την παραγωγή τους και το σταφύλι έφευγε.

Δεν καλλιεργούν σταφύλι στις χώρες αυτές;

Καλλιεργούν, αλλά δεν μπορούν να έχουν τη δική μας ποιότητα. Τη δική μας παραγωγή την ευνοεί και το κλίμα, η γεωγραφική θέση, η μορφολογία του εδάφους, η γειτνίαση με τη θάλασσα. Όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε καλή ποιότητα.

Φέτος όμως καιρικά δεν ήταν η χρονιά σας…

Όντως, ήταν πολλές παραγωγές χειρότερες σε σχέση με πέρσι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για παράδειγμα, τα καλαμπόκια και τα ρύζια δεν πήγαν καλά.

Τα σταφύλια, λόγω του καύσωνα, δεν απέδωσαν όσα περιμέναμε, αλλά τουλάχιστον αυτά που άντεξαν απέδωσαν σε ποιότητα.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Πολλές ποικιλίες στα επιτραπέζια: «Σουλτανίνα» ή «Σταφίδα» που λέμε, το «Ροζακί», το «Παραδοσιακό», το «Ιτάλια», το «Μοσχάτο» κ.ά.

Και οι τιμές, μήπως είναι «τσιμπημένες» φέτος σε σχέση με πέρσι;

Πουλάω όσο και πέρσι, δεν αύξησα τις τιμές. Είναι σταθερές, από ένα έως ενάμιση ευρώ το κιλό. Ο κόσμος το ζητά και το σταφύλι φεύγει, αυτό παρηγορεί τον παραγωγό. Ευτυχώς οι Κομοτηναίοι τρώνε πολύ σταφύλι!

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.