Φεστιβαλ Τουρκικου Κινηματογραφου

Το Φεστιβάλ Τούρκικου Κινηματογράφου διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Κομοτηνής, Σάββατο και Κυριακή 30 και 31 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης έφερε τους φίλους της 7ης τέχνης σε επαφή με τέσσερις συνολικά ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis στο Odeon Κομοτηνής.

 

Τα Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου με συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση. Στην δεξίωση παρευρέθηκαν ο Πρόξενος Τούρκικης Δημοκρατίας Κομοτηνής κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο Αναπληρωτής Νομάρχης κ. Κατσιμίγας, η Αναπληρωτής Νομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκη Μουστάκα, ο Δήμαρχος Αρριανών Χαλήτ Μεμέτ και εκπρόσωπος του Δήμου Σαπών.

Μουσταφά Κατραντζή:«Ο κινηματογράφος συμβάλλει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας»

Πριν αρχίσει την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Θράκης, Μουσταφά Κατραντζή χαιρέτησε και ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Νομάρχη κ. Κατσιμίγα, τον Πρόξενο και τους εργαζόμενους του Προξενείου, την εκπρόσωπο του Δήμου Κομοτηνής, πρόεδρο του «ΟΡΦΕΑ» κ. Μουστάκα, το δήμαρχο Αρριανών κ. Χαλήλ, την αντινομάρχη κ. Μουσταφάογλου τον εκπρόσωπο του Δήμου Σαπών και όλους τους παρευρισκόμενους.

 

«Όπως γνωρίζετε ο σύλλογος μας αποτελεί ένα θεμέλιο της μειονότητα μας, και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε όλους που μας έχουν τιμήσει με την ψήφο τους. Από την άλλη γνωρίζουμε τη μοναδική θέση που έχουμε απέναντι στα μέλη μας για την προσφορά στον τόπου μας» Ευχαρίστησε τα μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου για την προσφορά τους στο σύλλογο, και συνέχισε λέγοντας ότι «το φεστιβάλ πέρσι είχε διοργανωθεί για πρώτη χρονιά και είχε ανταπόκριση από τον κόσμο. Βάσει αυτού φέτος με συνεισφορά του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής διοργανώνεται για δεύτερη φορά το φεστιβάλ το οποίο αρχίζει σήμερα 30 του μηνός και θα τελειώσει 31, πάλι θα υπάρξουν τέσσερις ταινίες τουρκικού κινηματογράφου που είναι βραβευμένες σε διάφορα φεστιβάλ, συγκεκριμένα ο «Μάγκας», «Γιατί δολοφονήθηκε ο Χατζιαβάτης και ο Καραγκιόζης», η «Ευτυχία» και «Περιμένοντας τον Παράδεισο». ¨Όπως γνωρίζετε στο πρώτο φεστιβάλ είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους της Θράκης. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πιστεύω ότι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας. Μετά από αυτό θα ήθελα να σημειώσω επίσης ότι στην ταινία «Ευτυχία» η ομάδα ήχου ήταν ¨Έλληνες, ο κ. Κωνσταντίνος Κίτου και ο κ. Νίκος Δράκος, όπως καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται να πω ότι ο κινηματογράφος ανήκει στην πρώτη θέση που συμβάλλει στη φιλία των δύο κρατών. Εμείς ως Σύλλογος είμαστε πάντα παρών σε αυτές τις είδους εκδηλώσεις

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής που μας βοήθησε να διοργανώσουμε το δεύτερο φεστιβάλ τουρκικού κινηματογράφου, την διοίκηση, τις εφημερίδα Χρόνος, Παρατηρητής, Gündem, Birlik, Cumhuriyet. Τον κ. Πρόξενο και όλους εσάς που ήρθατε.

Μουσταφά Σαρνίτς:«Η οικουμενικότητα της τέχνης αίρει κάθε προκατάληψη»

Ο Τούρκος πρόξενος ευχαρίστησε όλους όσους έδειξαν Φεστιβάλ για το δεύτερο Φεστιβάλ Τούρκικου Κινηματογράφου.

«Πιστεύουμε ότι το σημερινό Φεστιβάλ θα συμβάλει τα μέγιστα στους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας ειδικά στον πολιτιστικό τομέα. Για τον λόγο αυτό δεσμευόμαστε ως Γενικό Προξενείο της Τούρκικής Δημοκρατίας από τώρα ότι θα στηρίξουμε και στο μέλλον παρόμοιες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 

Η οικουμενικότητα της τέχνης είναι μια αξία που έχει την δύναμη να άρει κάθε διαφωνία, παρεξήγηση και προκατάληψη, μια αξία που θεωρώ καθήκον μας να επωφεληθούμε το καλύτερο δυνατόν. Ελπίζω με την δεύτερη αυτή εκδήλωση, το Φεστιβάλ Τούρκικου Κινηματογράφου να καθιερωθεί ως θεσμός και να μας δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον παρόμοιες εκδηλώσεις με ευρύτερο περιεχόμενο, που θα συμπεριλαμβάνουν εκτός των τουρκικών και αξιόλογες Ελληνικές ταινίες.

 

Ο τουρκικός κινηματογράφος που έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα τα τελευταία χρόνια στην προβολή της πολιτιστικής ποικιλίας και πλούτου της χώρας μας, έχει χαρίσει στον παγκόσμιο κινηματογράφο και στους λάτρεις της έβδομης τέχνης αξιόλογα έργα και έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Ο τουρκικός κινηματογράφος με τα βραβεία που επανειλημμένα απέσπασε, απέδειξε ότι αξίζει την θέση που κατέχει όπως επίσης και γεγονός ότι χαίρει παγκοσμίου σεβασμού. Σήμερα χαίρομαι και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας, εδώ στην Κομοτηνή, μερικά από τα πιο αξιόλογα δείγματα αυτού του πλούτου. Έχω την πεποίθηση ότι η αναβάθμιση του τουρκικού κινηματογράφου θα μας δώσει την ευκαιρία να απολαμβάνουμε στο μέλλον όλοι μαζί και άλλες αξιόλογες ταινίες.

 

Δοθείσας της ευκαιρίας θα ήθελα να συγχαρώ το νεόκοπο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, να ευχαριστήσω θερμά τον πρώην και νυν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, όλους τους χορηγούς επικοινωνίας, την Διεύθυνση των κινηματογράφων ODEON Cıneplax, τους πολύτιμους διερμηνείς και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ».

Κώστας Κατσιμίγας: «Ελληνικός και Τουρκικό κινηματογράφος συμβαδίζουν»

Ο αναπληρωτής Νομάρχη εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του σε «μια πολιτιστική εκδήλωση τόσο υψηλού επιπέδου Εμείς που διανύουμε τη δεύτερη πεντηκονταετία του βίου μας γνωρίσαμε το τουρκικό κινηματογράφο από τις δακρύβρεχτες ταινίες της Χουλιά Κοτσιγκίτ στο κινηματογράφο Ροδόπη την ίδια ακριβώς εποχή που στην Ελλάδα η κινηματογραφική παραγωγή είχε τις ταινίες του Ξανθόπουλου και της Μάρθας Βούρτση, όπου πάντα υπήρχε κάποια που ήταν έτοιμη να πεθάνει, που γινόταν στο τέλος καλά που πάντα υπήρχε η δυστυχία που στο τέλος ερχόταν το καλό τέλος. Οι ταινίες ήταν ίδιες, απλά στις ταινίες τις ελληνικές ακούγαμε ελληνικά και στις τούρκικες βλέπαμε υπότιτλους, η θεματολογία ήταν ίδια. Αργότερα όταν ο ελληνικός κινηματογράφος με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη ψάχτηκε σε πιο βαθιά νερά, την ίδια εποχή στην Τουρκία γεννιέται ένας πολύ μεγάλος παραγωγός και δηλώνω θαυμαστής του, ο Γιλμάζ Γκιουνέι, που θεωρώ ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ήταν ακριβώς την ίδια εποχή του προβληματισμού και της αναζήτησης νέων δρόμων στην έβδομη τέχνη.

 

Σήμερα μετά από μία βαθιά κρίση που πέρασε ο κινηματογράφος λόγω της τηλεόρασης, η οποία εκτόπισε κατά κάποιο τρόπο την έβδομη τέχνη, βλέπουμε υπάρχει προσπάθεια να υπάρξουν καινούργοι δρόμοι σε αυτήν την πολύ σπουδαία τέχνη της έκφρασης, και με τη συμβολή τεχνολογίας».

Νεζιχά Κιοσέ
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.