Φελινα Καζακου – Βρουζου, επικεφαλης της δημοτικης παραταξης «Εμεις η πολη» «Αυτη τη στιγμη στην πολη μας υπαρχει μια αδιαφορια οι συμπολιτες μας δεν αντιδρουν σε τιποτα και αποδεχονται τα παντα»

«Ο δήμαρχος θα απογοητευτεί αν κάνει αξιολόγηση των όσων προσφέρει στον πολίτη» - «Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών ήρθε για να αναβαθμίσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης» - «Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης»

Μια νέα πολιτική κίνηση, η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών έλαβε το προηγούμενο διάστημα σάρκα και οστά από 30 νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλη την Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος της κίνησης είναι και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου- Βρούζου. Με αφορμή την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών (ΕΝΑ), σκοπός της οποίας είναι η αλλαγή της νοοτροπίας στα της τοπικής αυτοδιοίκησης -βασικό ζητούμενο και αίτημα και της δικής μας τοπικής κοινωνίας αλλά και του συνόλου των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα- η κ. Καζάκου βρέθηκε στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής και συνομίλησε με τη Νατάσσα Βαφειάδου και την Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη για την ίδρυση της «ΕΝΑ», το «σήμερα» και το «αύριο» του δήμου Κομοτηνής. 

«Βιώνουμε όχι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση αξιών που αποτυπώνεται πλέον στην καθημερινότητα των πολιτών»

ΠτΘ: Τι ακριβώς είναι η «ΕΝΑ» και ποιοι οι βασικοί της άξονες;
Φ.Κ.:
Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, μεταξύ νέων ανθρώπων στα κοινά, σε ηλικία, αλλά και νέων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Είναι μια προσπάθεια η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την υπογραφή της συγκεκριμένης διακήρυξης και αφορά κυρίως στην αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που καθίσταται περισσότερο αναγκαίο σε μια περίοδο όπου η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση περνάει τη μεγαλύτερη κρίση. Δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στην οικονομική, αλλά και στην κρίση αξιών, και στην κρίση αυτή που αποτυπώνεται πλέον στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά, τους προβληματισμούς που είχαμε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, μια ομάδα νέων ανθρώπων, που υπηρετούν, οι περισσότεροι από αυτούς πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, κι έχουν μεγαλώσει μέσα στο χώρο αυτό, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα. 

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι διαφορετικός, ουσιαστικός και να δίνει ένα διαφορετικό στίγμα»

ΠτΘ: Σήμερα αυτό που διαπιστώνουμε είναι η έλλειψη πολιτικής, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, και στους θεσμούς και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι συμβαίνει και δεν παράγεται πολιτική;
Φ.Κ.:
Αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι διαφορετικός, να είναι ουσιαστικός και να δίνει ένα διαφορετικό στίγμα. Ο κόσμος θεωρεί την πολιτική μια έννοια παρεξηγημένη. Η πολιτική αφορά στις ενέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν, να σχεδιαστούν και να προχωρήσουν προκειμένου να αλλάξουμε, σε τοπικό επίπεδο, όσον αφορά την αυτοδιοίκηση, την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό βλέπουμε ότι απουσιάζει. Γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε καινούργιους στόχους και να αναβαθμίσουμε αυτό το ρόλο. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Στο δήμο Κομοτηνής ασκείται μια διοίκηση που έχει καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρα και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σε κάθε περίπτωση να εντοπίζει τα λάθη και τις παραλήψεις»

Εμένα με στεναχωρεί το γεγονός -και σε τοπικό επίπεδο- ότι έχουμε περάσει σε μια επίπεδη κατάσταση. Συγκεκριμένα στο δήμο Κομοτηνής ασκείται μια διοίκηση που έχει καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρα και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σε κάθε περίπτωση να εντοπίζει τα λάθη και τις παραλήψεις. Υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες βέβαια δεν αναδεικνύονται. Εγώ ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι η καθημερινότητα των πολιτών δεν αλλάζει. Άρα μας λείπει κάτι στο να θέσουμε στόχους ή οράματα. 

«Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά, πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης»

ΠτΘ: Εκείνο που παραξενεύει τον πολίτη και συγχρόνως τον δυσαρεστεί, είναι ότι δεν βλέπουμε να υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο η λειτουργία των διαλόγων και των συναινέσεων στην πράξη. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φ.Κ.:
Υπάρχει μία επιφύλαξη ως προς τον τρόπο που πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό ακριβώς είναι το παλιό σύστημα που λειτουργούσαν οι δήμοι. Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, διοίκησης και όλων φυσικά των παρατάξεων. Μέχρι σήμερα, αναπτύσσεται ένας διάλογος και στο τέλος φυσικά προχωράμε στη λήψη οποιονδήποτε αποφάσεων που εξυπηρετούν σε κάθε περίπτωση τη διοίκηση. Έτσι δημιουργείται και ένα κενό στην ταύτιση και συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών. Νομίζω ότι η εντριβή και η συμμετοχή των πολιτών θα έπρεπε να ήταν περισσότερο ουσιαστική.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή των αντίστοιχων δήμων και κοινοτήτων με σκοπό να φέρουμε καλές πρακτικές»

ΠτΘ: Σήμερα τα δημοτικά συμβούλια είναι πλέον ένα πράγμα ισοπεδωμένο που προεξάρχουν οι ρόλοι. Μήπως η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών έρχεται να καλύψει και αυτό κενό;
Φ.Κ.:
Τα χαρακτηριστικά αυτών που συμμετέχουν στην Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών, πέρα από το νεαρό της ηλικίας τους, είναι ότι αποτελούν ανθρώπους, οι οποίοι επαγγελματικά προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και από διαφορετικούς δήμους στην Ελλάδα. Σκοπός μας αυτή τη στιγμή είναι να αναπτύξουμε μια δράση και μια συνέργεια με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του εξωτερικού. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στα επόμενα βήματα, και θα το δείτε σύντομα, γιατί ήδη είμαστε σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή των αντίστοιχων δήμων και κοινοτήτων με σκοπό να φέρουμε καλές πρακτικές που αφορούν τόσο τη λειτουργία, και των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων, αλλά κυρίως να αναπτύξουμε ενέργειες, οι οποίες έχουν φέρει καλά αποτελέσματα στο εξωτερικό. Ο ρόλος ενός πετυχημένου δημάρχου ή ενός πετυχημένου δημοτικού συμβουλίου, άλλωστε, είναι να αντιμετωπίσει τις εκάστοτε δυσκολίες που έρχονται μπροστά του. Δεν μπορώ να βγαίνω στον πολίτη και να λέω δεν έχω προσωπικό ή δεν έχω χρήματα. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις σε αυτό. 

«Ένας δήμαρχος ή οποιοιδήποτε συνεργάτες του δημάρχου πρέπει να λειτουργούν καθαρά ως μάνατζερ»

ΠτΘ: Μήπως υπάρχουν και θεσμικές αδυναμίες για να γίνουν αυτά στη χώρα μας;
Φ.Κ.:
Είναι αυτό που υποστηρίζουμε και εμείς, πλέον ως Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών. Ένας δήμαρχος ή οποιοιδήποτε συνεργάτες του δημάρχου, είτε αυτοί είναι αντιδήμαρχοι, είτε πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων, πρέπει να λειτουργούν καθαρά ως μάνατζερ. Μπορεί αυτή η λέξη να μην ακούγεται καλά, αλλά πιστεύω ότι αν δεν τεθούν στόχοι, δεν δοθούν προτεραιότητες, δεν διεκδικήσουμε νέους πόρους, δηλαδή να δούμε το δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις σαν τις επιχειρήσεις μας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Αυτή η αξιολόγηση των έργων πρέπει να γίνεται συστηματικά. Έχω κατηγορήσει και το λέω στο δήμαρχο και την ομάδα διοίκησης, ότι δεν έχει κάνει αξιολόγηση του έργου του. Εγώ θα έκανα ένα ερωτηματολόγιο, θα το μοίραζα μέσα στην πόλη, να με αξιολογήσουν οι πολίτες μου για το έργο μου. Γιατί το ποσοστό νίκης στις εκλογές, δεν είναι ένα ποσοστό που το κουβαλάς μαζί σου μια πενταετία και λες «Εγώ είμαι ο δήμαρχος του 55%». Δεν είναι μόνο η νίκη είναι και η ευθύνη. Αξιολογείς λοιπόν αυτό που προσφέρεις στον πολίτη σου. Πιστεύω ότι εκεί θα απογοητευτεί ο κ. Πετρίδης.
 
ΠτΘ: Στην Ευρώπη η τοπική αυτοδιοίκηση αξιολογείται; Ενδιαφέρεται για τη γνώμη των πολιτών; Εφαρμόζει τέτοια εργαλεία;
Φ.Κ.:
Στις προγραμματικές μου θέσεις, είχα αναφέρει ότι θα έπρεπε πολύ συχνά να πραγματοποιούνται συμβούλια στις γειτονιές, στους οικισμούς, όποτε υπάρχει η δυνατότητα, και να αναπτύσσεται διάλογος. Έτσι φτάνει η καθημερινότητα των πολιτών στο γραφείο του δημάρχου ή στους αντιδημάρχους και έτσι μπορείς να είσαι και δίπλα στον πολίτη. Δηλαδή ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι είσαι μαζί του, ότι αποτελείς κίνητρο και πρότυπο. Εγώ καταλογίζω σε όλους μας το γεγονός ότι δεν αναπτύσσουμε δράσεις συμμετοχής στην καθημερινότητα των πολιτών. Κατά την άποψή μου, η συμμετοχικότητα αυτή θα αποτελέσει κίνητρο και στους πολίτες να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι. Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας υπάρχει μια αδιαφορία. Βλέπω ότι οι συμπολίτες μας δεν αντιδρούν σε τίποτα. Αποδέχονται τα πάντα. Όπως αποδεχόμαστε όλα τα μέτρα, όλους τους φόρους και όλη αυτή την κυβερνητική πολιτική, και είμαστε και ευχαριστημένοι. 

«Με ενοχλεί που ο δήμαρχος ασχολείται ακόμη με το παρελθόν αυτό είναι ένα τροχοπέδη»

ΠτΘ: Ποιο είναι το μέλλον του δήμου Κομοτηνής;
Φ.Κ.:
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και ο στόχος γι’ αυτή την πόλη. Τι πάμε να φτιάξουμε για την Κομοτηνή του 2020. Με ενοχλεί που ο δήμαρχος ασχολείται ακόμη με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα τροχοπέδη. Του το έχω πει και προσωπικά και σε φιλικό επίπεδο. Για το παρελθόν αξιολογήθηκαν όλοι κι ο καθένας πήγε εκεί που του άξιζε. Αυτή τη στιγμή όμως έχει μια πρόκληση μπροστά σου. Θα είναι ο δήμαρχος της επόμενης πενταετίας. Όταν δεν έχει βάλεις το στόχο του, δεν ξέρεις προς ποια κατεύθυνση εργάζεσαι. Ό,τι έργα έχουν γίνει στην Κομοτηνή μέχρι σήμερα, είναι έργα που τα έχουν προγραμματίσει οι προηγούμενες διοικήσεις. Είναι έργα του ΕΣΠΑ για τα οποία υπήρξε σχεδιασμός στο παρελθόν. 

«Τη διοίκηση την ασκεί η πλειοψηφία και δυστυχώς η πλειοψηφία ασκείται από την παράταξη και από το πρόσωπο του δημάρχου»

ΠτΘ: Από την συμπολίτευση έχουμε έναν μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων. Κάθε συλλογικός σχηματισμός, βάζει ένα στόχο. Γιατί αυτό δεν εισακούγεται; Γιατί η Κομοτηνή δεν έχει στόχο και γιατί όλοι εσείς δεν μπορεί να το επιβάλετε αυτό;
Φ.Κ.:
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τη διοίκηση την ασκεί η πλειοψηφία και δυστυχώς η πλειοψηφία ασκείται από την παράταξη και από το πρόσωπο του δημάρχου. Συνεπώς οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν τεθεί πάνω σ’ αυτό, δεν έχουν ούτε καν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Τίθενται προτάσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, αλλά νομίζω ότι έχουμε πέσει στην παγίδα αυτή όπου έρχονται πολλά θέματα, συζήτιουνται πολύ επιφανειακά, λαμβάνονται αποφάσεις και υλοποιείται φυσικά ο σχεδιασμός της εκάστοτε διοίκησης. Πιστεύετε εσείς ότι θα έδινε ο νυν δήμαρχος το βήμα σε οποιονδήποτε επικεφαλής παράταξης είτε σε οποιαδήποτε άλλη παράταξη, γενικότερα, να αναπτύξει μια πρωτοβουλία; Εγώ νομίζω πως όχι. Κι αυτό έχει φανεί από τη μέχρι τώρα αξιολόγηση των οποιονδήποτε προτάσεων έχουν κατατεθεί απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στην “ΕΝΑ” είμαστε άνθρωποι που έχουμε αφήσει έξω τις πολιτικές μας ταυτότητες»

ΠτΘ: Προσήλθατε στην «ΕΝΑ» και με κομματικά κριτήρια ή τα αφήσατε έξω;
Φ.Κ.:
Στην «ΕΝΑ» όλοι συνάδελφοι που συμμετέχουν προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Υπάρχουν συνάδελφοι που προέρχονται από παρατάξεις που στηρίχθηκαν σε κάθε περίπτωση από τα μεγάλα κόμματα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στην «ΕΝΑ» είμαστε άνθρωποι που έχουμε αφήσει έξω τις πολιτικές μας ταυτότητες. Όχι ότι ο καθένας δεν κουβαλάει τη δική του ιδεολογία και έτσι πρέπει, να έχει τους στόχους του, τις ιδέες του, αλλά όλα αυτά τα αφήσαμε απ’ έξω. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε το σκοπό μας, καθαρά αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε ανεξάρτητοι.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.