Φελινα Καζακου «Η αυτοδιοικηση ειναι μια μορφη εθελοντισμου υψηλου επιπεδου»

«Η διοίκηση του δήμου- όλοι οι αιρετοί αλλά περισσότερο η διοίκηση - δεν ακούει ποτέ τους πολίτες ∙ κάνει ότι τους ακούει» - «Τους ενεργούς πολίτες θα τους δημιουργήσουμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί, και αυτό περιμένουν»

Η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στον καιρό των μνημονίων, η έλλειψη πόρων, υποδομών, προσωπικού και κυρίως ελευθερίας και τα αποτελέσματα αυτής στην καθημερινότητα των πολιτών, η σημασία του ενεργού πολίτη είναι μόλις κάποια από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης που είχε ο «ΠτΘ» με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς…η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου, στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού διαλόγου με την αυτοδιοίκηση που έχει ξεκινήσει.
 
Η κ. Καζάκου βρέθηκε καλεσμένη στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ανέλυσε την δική της οπτική επί των προαναφερθέντων θεμάτων, καθώς και για ζητήματα τοπικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, όπως το εκ νέου επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των παραλιών, παραθέτοντας επίσης τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της παράταξής της για τον Δήμο Κομοτηνής.
 
Φελίνα Καζάκου όμως…
 
ΠτΘ: κ. Καζάκου βασικό θέμα του κύκλου των συνομιλιών που έχουμε ξεκινήσει, είναι η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στον καιρό των μνημονίων. Εσείς πώς την αντιλαμβάνεστε, έχοντας και την πρότερη εμπειρία στον χώρο αυτό, προ κρίσης;
Φ.Κ.:
Είναι ένα ερώτημα που ανταποκρίνεται πλήρως στη δυσμενή κατάσταση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, κι όταν αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφερόμαστε στον πιο άμεσο φορέα, στον οποίο απευθύνεται ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστιο θέμα, μέσα στην συνεχή εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, της οποία τα αποτελέσματα είναι πλέον περισσότερο από ποτέ εμφανή.
 
Είναι πλέον εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά πάρα πολύ οι χρηματοδοτήσεις των δήμων και οι δυνατότητες που έχουν πλέον για την ανάπτυξη ή την υλοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης σημαντικό είναι η μείωση του προσωπικού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρόσφατα έχει νομοθετηθεί με πρωτοβουλία της κ. Γεροβασίλη και η κινητικότητα των υπαλλήλων που έρχεται να δημιουργήσει ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δήμους, τους μικρούς δήμους, που φαντάζομαι ότι πολλοί πλέον υπάλληλοι θα κάνουν την επιλογή να μετακινηθούν πιθανόν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον θέμα,  το οποίο πραγματικά δεν ξέρω πώς θα το διαχειριστούμε και είναι ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Σε ένα περιβάλλον όπου μειώνονται οι πόροι, μειώνεται το προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι αρμοδιότητες των δήμων, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα αλλά και ένα τεράστιο ερώτημα. Όλα αυτά νομίζω πως λειτουργούν αποθαρρυντικά στο να ασχοληθεί κάποιος με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κι αυτό έχει άμεση επίπτωση στην εικόνα πλέον των πόλεών μας σήμερα.
 
Είμαι μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, και έχω τη δυνατότητα στις συνεδριάσεις να βλέπω να διατυπώνεται συνεχώς αυτή η δυσαρέσκεια των δημάρχων, και η έλλειψη πλέον, οράματος. Δεν ασχολούνται, έχουν εγκλωβιστεί πλέον στην καθημερινότητα, στα πολύ μικρά, αλλά και σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, χωρίς να θέτουν ισχυρούς στόχους, και όραμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Όλο αυτό μας έχει καθηλώσει. Το πρόβλημα ξεκινάει έτσι, εντείνεται μέσα στους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, και αποτυπώνεται φυσικά και στην εικόνα των πόλεών μας σήμερα. 

«Ένας πετυχημένος δήμαρχος θα πρέπει πρώτα να είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας» 

ΠτΘ: Στην συζήτηση που κάναμε με τον κ. Πετρίδη, ανέφερε σε σχετική με την πραγματικότητα των όσων ασχολούνται με την πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχέση και με τις αντιμισθίες των αιρετών, πως τελικά για να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν θα πρέπει να έχει μεράκι και μόνο…
Φ.Κ.:
Σχετικά με τις αντιμισθίες, και τις αμοιβές των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματικά είναι κάτι που δεν με απασχολεί και δεν με απασχόλησε ποτέ ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως διοίκηση. Αν υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να ασχοληθούν ή ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση για τις αμοιβές, δηλαδή ως μια «επαγγελματική» ενασχόληση, είναι τραγικό λάθος. Κατά την άποψή μου ένας πετυχημένος δήμαρχος θα πρέπει πρώτα να είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, οικονομικά ανεξάρτητος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του, και να ασχολείται με τη διοίκηση του δήμου σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Αν δηλαδή επιδιώκει κάποιος τον πλουτισμό μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και λάθος εποχή έχει διαλέξει και λάθος αποτελέσματα θα επιφέρει και στην προσωπική του ζωή, αλλά και στην τοπική κοινωνία.
 
Σ' αυτό το σημείο, και ενόψει του νέου νομοθετικού πλαισίου που προωθείται για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε δημιουργήσει λάθος εντύπωση στον κόσμο ότι οι αιρετοί ασχολούνται με τις αμοιβές τους. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αμοιβή αυτή τη στιγμή, εκτός του δημάρχου και των αντιδημάρχων, που φυσικά αφορά και την καθημερινότητά τους και ουσιαστικά είναι μιας μορφής αποζημίωση. Δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει με μια αποζημίωση αυτού του ύψους, το αντιλαμβάνομαι αυτό και γι' αυτό η άποψή μου είναι ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με τα κοινά θα πρέπει πρώτα να αξιολογείται σε προσωπικό επίπεδο, στη σταδιοδρομία του ως προσωπικότητα, και στη δυνατότητα που έχει να προσφέρει. Για μένα η αυτοδιοίκηση είναι μια μορφή εθελοντισμού υψηλού επιπέδου. 

«Η πορεία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε πλέον στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και μέσα στους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης» 

ΠτΘ: Βασικό πρόβλημα στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σαφείς πολιτικές διαστάσεις, αυτό της υποστελέχωσης, από την καθαριότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά και την πόλη μας αλλά και σε πολλούς τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Διαβλέπετε λύσεις στο άμεσο μέλλον για το θέμα αυτό;
Φ.Κ.:
Η υποστελέχωση των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης διαφαίνεται και είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαιτέρως. Και μάλιστα στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αυτό που μας απασχόλησε ήταν η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων της καθαριότητας, όπου μετά από τόσους μήνες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς και να μην πληρώνονται. Αναφερόμαστε σε άτομα που πίσω τους έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά και σαφώς το ζήτημα είναι τεράστιο. Συνεπώς, το θέμα των εργαζομένων είναι ένα θέμα που ξεκινάει από την εκάστοτε κυβέρνηση και από την οποιαδήποτε ρύθμιση – μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στο επίπεδο αυτό. Έχω την εντύπωση ότι η πορεία των τελευταίων ετών δείχνει ότι βαδίζουμε πλέον στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών έντονα, μέσα στους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεκίνησε δειλά δειλά με τις υπηρεσίες καθαριότητας στους παιδικούς σταθμούς, στις παρεμβάσεις του χώρου πρασίνου και βλέπω να εξελίσσεται και στην γενικότερη καθαριότητα του δήμου. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή δεν βοηθάει τον δήμο να λειτουργήσει, να έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Η υποστελέχωση σταδιακά θα αναγκάζει όλο και περισσότερο τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να αναθέτουν με εργολαβία τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. 

«Το δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει άψογα, και με μετρήσιμα αποτελέσματα,  μέσω της ανάπτυξης, και με τη συνεργασία με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις» 

ΠτΘ: Λύσεις υπάρχουν;
Φ.Κ.:
Σίγουρα είμαι υπέρ του να διατηρούνται οι υπάρχουσες θέσεις, αλλά από την άλλη αν  κρίνουμε ότι το έργο που θα παραχθεί στις τοπικές κοινωνίες, έστω και μέσω των εργολαβιών, είναι ικανό και άξιο να καλύψει τις ανάγκες, εγώ θα είμαι υπέρ των εργολαβιών. Έχω ξεπεράσει εκείνα τα στεγανά του παρελθόντος και εκείνες τις αντιλήψεις όπου λέγαμε ότι το δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει μόνο έτσι. Κατά την άποψή μου το δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει άψογα, και με μετρήσιμα αποτελέσματα, μέσω της ανάπτυξης, και τη συνεργασία με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. 

«Ένας πολίτης που διαπιστώνει ότι υπάρχει αδιαφορία ή πιθανόν ελλιπής παρουσία των αρχών, της ηγεσίας, δεν ενεργοποιείται» 

ΠτΘ: Στην δεύτερη συνομιλία μας, με τον κ. Καραΐσκο αυτή τη φορά, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης των πολιτών, υπό την έννοια της εθελοντικής προσφοράς, για την αλλαγή των όσων στην καθημερινότητα μας ενοχλούν. Θεωρείτε ότι η νοοτροπία του κόσμου, μπορεί να αλλάξει;
Φ.Κ.:
Νομίζω ότι στην πόλη μας έχουμε αρκετά υψηλό το επίπεδο του εθελοντισμού. Γίνονται πρωτοβουλίες, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός των πρωτοβουλιών αυτών και πιστεύω ότι κάτω από την ομπρέλα του εθελοντισμού θα είχαμε πολλαπλάσια αποτελέσματα. Δεν είναι θέμα μόνο εθελοντισμού, είναι και της κουλτούρας των ανθρώπων και αυτό δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το διδάξουμε ούτε μέσα από τις οικογένειες ούτε στα σχολεία. Το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χώρο. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να αντιμετωπίζουμε ό,τι δημόσιο υπάρχει γύρω μας. Πραγματικά νομίζω ότι πρέπει με πολύ γοργούς ρυθμούς να δουλέψουμε στο επίπεδο αυτό, και ο πρώτος που θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος οι δημοτικοί σύμβουλοι, που πρέπει να εμπλακούν με την καθημερινότητα των πολιτών, στον εθελοντισμό και να το αποδείξουν.  Όλο αυτό το κίνημα θα παρασύρει και τον οποιονδήποτε εθελοντή, μαθητή, πολίτη, επιχείρηση, εταιρεία.
 
Πρόσφατα ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο μια από τις προτάσεις μου στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις παιδικές χαρές. Ας εμπνεύσουμε εμείς οι ίδιοι την υιοθέτηση των παιδικών χαρών. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πόρους, θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρείες, που κάνουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κάλλιστα θα μπορούσαν να «υιοθετήσουν» μια παιδική χαρά και να την αναδείξουν. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο όμορφο. Όλα αυτά πρέπει κάποιος να τα επιδιώξει, να τα συντονίσει, για να υπάρχει αυτή η συνέργεια πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων, μεγάλων εταιριών, κλπ. Δεν υπάρχει έμπνευση και είναι κάτι που δυστυχώς έχει δημιουργήσει και μια δυσάρεστη εικόνα, μίζερη στην πόλη της Κομοτηνής. Δεν ξέρω τι φταίει. Διακρίνω μια κούραση στη διοίκηση και την έλλειψη ενός οράματος, που αποτυπώνονται και στην καθημερινότητα των πολιτών.  Ένας πολίτης που διαπιστώνει ότι υπάρχει αδιαφορία ή πιθανόν ελλιπής παρουσία των αρχών, της ηγεσίας, δεν ενεργοποιείται. Τους ενεργούς πολίτες θα τους δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί.
 
Για παράδειγμα την Κυριακή, 2 Απριλίου, τρέχει μια παγκόσμια πρωτοβουλία, το let's do it, με στόχο την παρακίνηση των πολιτών να γίνουν αυτοί η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο. Απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, με την συμμετοχή 2-3 χορηγών που θα μπορούσαν να μας καθοδηγήσουν, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που μπορούμε στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής ή να αναδείξουμε εικαστικά 2-3 σημεία της πόλης που λείπει το χρώμα. 

«Προτεραιότητα για τη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προφίλ του  Δήμου» 

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος που ασχολείστε επαγγελματικά και με τη διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν τέτοια προγράμματα, ευρωπαϊκά προγράμματα για παράδειγμα να «έρθουν» και να χρησιμοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό, απουσία τεχνοκρατών;
Φ.Κ.:
Ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης χρημάτων. Εγώ νομίζω ότι για τη διοίκηση ενός δήμου δεν χρειαζόμαστε τραπεζίτη. Χρειαζόμαστε όμως έναν οραματιστή κι έναν τεχνοκράτη. Αυτός που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί όραμα, να θέτει στόχους,  αλλά και να έχει τη δυνατότητα της εξεύρεσης λύσεων και προτάσεων για τους στόχους.
 
Σχετικά με τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας δήμος,  σε ένα τόσο δύσκολο και οικονομικά δυσμενές περιβάλλον, αυτά βασίζονται κυρίως στην εξωστρέφεια των δήμων. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φτιάξουν, ειδικά ένας δήμος όπως ο δήμος Κομοτηνής, είναι ένα ευρωπαϊκό προφίλ. Να ξέρουν ποιος είναι ο δήμος Κομοτηνής, ποια είναι τα δυνατά του σημεία, ποια τα αδύνατα, ποιες οι προτεραιότητές του. Όλα αυτά εμπεριέχονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του κάθε δήμου, την δυναμική και τον ρόλο βέβαια του οποίου ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει πώς πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε.  Μέσα από αυτό το προφίλ οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά αντίστοιχα δημοτικά δίκτυα.
 
Το να βγει μόνος του ο δήμος Κομοτηνής και να διεκδικήσει μια χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή, είναι αδύνατο. Άρα αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουμε είναι η συμμετοχή μας  σε ένα δίκτυο πόλεων – δήμων με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αντίστοιχες ανάγκες, και να κάνουμε εμείς τις ανάγκες μας προτάσεις. 

«Πρέπει να επικοινωνήσουμε το ποιοι είμαστε μέσα από τον πολιτισμό μας και την κουλτούρα μας» 

ΠτΘ: Αν αναλαμβάνατε αύριο το δήμο, τι θα κάνατε διαφορετικά; Ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες και οι προτάσεις σας;
Φ.Κ.:
Πρώτα απ’ όλα όπως ανέφερα και προηγουμένως η δημιουργία του ευρωπαϊκού προφίλ του δήμου Κομοτηνής. Πρέπει να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά μας και τα δυνατά μας σημεία. Η οικονομική ευμάρεια, ανάπτυξη και συνοχή της εκάστοτε περιοχής και του εκάστοτε δήμου, δημιουργούν ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον. Αν κινηθούμε προς αυτό, δεν έχουμε να μας αγχώνει τίποτα, για το αύριο και το μέλλον του τόπου μας. Επιβάλλεται να συντονίσουμε επιτέλους τις ενέργειες και τη συνεργασία μας με το πανεπιστήμιο. Είμαστε μια πολυπολιτισμική πόλη, με απίστευτα χαρίσματα, και δυνατότητες, σε ένα κομβικό σημείο, διοικητικό κέντρο της περιφέρειας που δημιουργεί προοπτικές με ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, που θα μας βοηθούσαν στην εξωστρέφεια της πόλης. Απαραίτητη και η θεσμοθέτηση δύο μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων. Φτάνει με τα πολλά μικρά. Πρέπει να επικοινωνήσουμε το ποιοι είμαστε μέσα από τον πολιτισμό μας και την κουλτούρα μας.
 
Έπειτα η διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση έργων, είναι από τις προτεραιότητες μας. Διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Από το ελληνικό κράτος δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα. Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης είναι επίσης προτεραιότητα όπως και η  επιδίωξη προσέλκυσης επενδυτών. Μεγαλόπνοο μεν σχέδιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουμε καν επιχειρήσει.  Και πώς να το επιχειρήσεις βέβαια, πώς να προσελκύσεις επενδυτές όταν δεν ξέρεις πού και ποιος είναι ο δήμος Κομοτηνής;
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της καθημερινότητας των πολιτών, είπαμε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην αστική ασφάλεια των πολιτών. Ζούμε σε μία πόλη που δεν έχει διαβάσεις, έχει πολύ μεγάλο θέμα με τα αδέσποτα, όπου ένας πολίτης, ένας ηλικιωμένος ή ένα παιδί, δεν μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια στο κέντρο, που δεν έχει τη δυνατότητα υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων, παρεμβάσεων ή και αισθητικής ακόμα, στο κέντρο της πόλης. Με λυπεί το γεγονός ότι φροντίζουμε το πράσινο παραμονή της 25ης Μαρτίου. Θα συμφωνήσω ότι το προσωπικό είναι ελλιπές, αλλά θα πρέπει συστηματικά να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα.
 
Πριν τέσσερα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή των εθελοντικών ομάδων. Δεν έκανε καμία απολύτως δράση. Διαπιστώνω ότι τώρα πάνε να γίνουν κάποια βήματα για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ νέων. Το πρώτο φεστιβάλ νέων το είχαμε δημιουργήσει επί θητείας Δημήτρη Κοτσάκη το 2006.  Τότε προσπαθήσαμε να θεσμοθετήσουμε δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Το “Balkan bus” για το οποίο κατηγορηθήκαμε και τις γιορτές νεολαίας, αφού η νεολαία είναι το χαρακτηριστικό της πόλης μας, καθώς επίσης και κάποιες γιορτές που είχαμε ξεκινήσει δειλά στην πλατεία της Κομοτηνής τα Χριστούγεννα. Όταν δεν υπάρχει συνέχεια σε όλα αυτά, δεν υπάρχει και αποτέλεσμα. Η Δράμα άλλαξε τρεις δημάρχους, την Ονειρούπολη την κράτησε. Η Ξάνθη άλλαξε τέσσερις δημάρχους και κράτησε τις απόκριες, το φεστιβάλ του Μάνου Χατζιδάκι κ.ο.κ. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνέχεια και αυτό νομίζω ότι είναι η απαίτηση των πολιτών.
 
Η διοίκηση του δήμου- όλοι οι αιρετοί αλλά περισσότερο η διοίκηση –  ίσως και λόγω του φόρτου εργασίας, δεν ακούει ποτέ τους πολίτες. Κάνει ότι τους ακούει.
 
ΠτΘ: Θα είστε υποψήφια στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Φ.Κ.:
Η ηλικία μου προς το παρών με έχει βοηθήσει να αποκτήσω την εμπειρία των προηγούμενων ετών. Νομίζω και θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος διακρίνει ότι αυτό που κάνω, το κάνω με πολύ μεγάλο πάθος και αγάπη και θα εξακολουθήσω να το κάνω. Απ’ όποια θέση αποφασίζει κάθε φορά ο κόσμος. Αυτή τη φορά με έστειλε να υπηρετήσω τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Εύχομαι και ελπίζω ότι την επόμενη φορά θα έχω τη δυνατότητα να υπηρετήσω από άλλη θέση, πάλι στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με πολύ δυναμική και αγάπη για τον τόπο μου.  
 
ΠτΘ: Λέτε να δούμε γυναίκα στη θέση της δημάρχου;
Φ.Κ.:
Νομίζω ότι δεν υπάρχει η ωριμότητα, αλλά μαζί με τις εξαίρετες επίσης συναδέλφους μου στο δημοτικό συμβούλιο εργαζόμαστε και σύντομα θα αποδεχτούν το γεγονός ότι μια γυναίκα, κάλλιστα μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του δημάρχου. 

«Οι δήμοι δεν είναι προετοιμασμένοι σωστά για την αξιοποίηση των παραλιών τους» 

ΠτΘ: Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει με το ζήτημα των παραλιών; Όλα δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε την επανάληψη του ίδιου φαινομένου, από την στιγμή που το Υπουργείο και η ΕΤΑΔ αποφάσισαν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την διαχείριση. Το τι συμβαίνει το γνωρίζουμε όλοι. Ποιος επιχειρηματίας θα πάει να αναλάβει ένα μαγαζί για δύο μήνες, την ώρα που καλείται να πληρώσει υπέρογκα, σε σχέση με το κέρδος που μπορεί να βγάλει, ποσά;
Φ.Κ.:
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται πλέον μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς των δήμων και μάλιστα είναι δουλειά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Έχω την εντύπωση ότι ούτε οι δήμοι είναι προετοιμασμένοι σωστά να αξιοποιήσουν με τον τρόπο που θα έπρεπε τις παραλίες τους. Αν είχαν ένα ολοκληρωμένο master plan και χτυπούσαν την  πόρτα του εκάστοτε υπουργού, νομίζω ότι θα υπήρχε ανταπόκριση. Κρίνω αρνητικά την όλη έκβαση των τελευταίων ετών, γιατί δεν είμαστε διεκδικητικοί. Υπάρχει αντιπρόταση αυτή τη στιγμή από πλευράς των Δήμων που θα μπορούσε να υλοποιηθεί; Έχω την εντύπωση ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Πώς οι άλλοι δήμοι καταφέρνουν να αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις όποιες παραλίες; Το θέμα αυτό ήταν να συζητηθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά προέκυψε το θέμα με τις παιδικές χαρές και δυστυχώς χάνεται και πάλι πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα ούτε σοβαρές επενδύσεις να γίνονται από τους επιχειρηματίες, γιατί ποιος να ρίξει λεφτά και να επενδύσει για κάτι που θα λειτουργήσει μόνο για 2-3 μήνες;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.