Εξελεγη προεδρος η Χρυσα Μαυριδου

Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των περιφερειακών Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων σε όλες τις Περιφέρειες στις οποίες είναι κατανεμημένα. Συγκεκριμένα οι εκλογές έγιναν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, στη Θεσαλονίκη και στην Περιφέρεια Νοτίου Ελλάδας και Νήσων. Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο των Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων είναι υπεύθυνο για την καλύτερη λειτουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Πρόκειται για αποκεντρωμένα όργανα που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη λειτουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντικών Σωματείων από κάθε Περιφέρεια μετέχει ex officio στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ. Ήδη δηλαδή έχουν εκλεγεί τα πέντε από τα δέκα εννέα μέλη του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Εκλογές στη Δράμα

Στη Δράμα, έδρα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Συντονιστικού Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στη Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας συμμετείχαν εξήντα πρόεδροι από αντίστοιχα σωματεία ποντιακά της περιφέρειάς μας. Μετά τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, οι πρόεδροι των σωματείων τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους για τη λειτουργία του νέου συμβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές, εφόσον το πρώτο έκανε τα πρώτα βήματα πριν από τρία χρόνια και ανίχνευε στην ουσία τον τρόπο που θα λειτουργήσει. Από τις εκλογές η κ. Χρύσα Μαυρίδου εξελέγη πλειοψηφούσα σύμβουλος και στις 27 Οκτώβρη στο Θρυλόριο έγινε η κατανομή αξιωμάτων. Πρόεδρος εξελέγη η κ. Χρύσα Μαυρίδου, αντιπρόεδρος η Παρθένα Μισαηλίδου από τη Δράμα, Γενικός Γραμματέας ο Σαριπαυλίδης Θεόδωρος από Δράμα, ταμίας η Νίνα Κυριακίδου από την Αλεξανδρούπολη, μέλη ο Χαράλαμπος Αναστασιάδης από το Χορτοκόπι Καβάλας, ο Γιάννης Αφεντούλης από την Αργυρούπολη Δράμας, ο Χαράλαμπος Σπινθηρόπουλος από τη Καβάλα, ο Θόδωρος Ρωμανίδης από την Ξάνθη και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου από το Μικροχώρι Δράμας. Η πλειοψηφία των συμβούλων προέρχεται από τη Δράμα, εφόσον εκεί δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των ποντιακών σωματείων.

Χρύσα Μαυρίδου: «Ηθική τιμή η ανάληψη της προεδρίας»

«Είναι τιμητικό για μένα που μου ζήτησαν πριν αποφασίσω να διεκδικήσω αυτή τη θέση από τα ποντιακά σωματεία, να ηγηθώ του Συντονιστικού Οργάνου. Είναι ηθική τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας που έκανα και από τη θέση που κατείχα αυτά τα τρία χρόνια, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Η ευθύνη είναι μεγάλη και η απόφαση για να αναλάβω έναν τέτοιο ρόλο δεν ήταν εύκολη, γιατί ξέρω τις ευθύνες και τις απαιτήσεις των σωματείων. Τα τρία πρώτα χρόνια ήταν ανιχνευτικά της λειτουργίας του Συντονιστικού, τώρα όμως απαιτείται κόπος και χρόνος. Είναι ένας σημαντικός ρόλος και με μεγάλες ευθύνες».

Δύο λόγοι ήταν αυτοί που επέδρασαν στην απόφαση της κ. Μαυρίδου, Ο πρώτος έχει να κάνει με την πολύχρονη εμπειρία που αποκόμισε από την δραστηριότητά της με τα πολιτιστικά, αλλά και η εμπειρία της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ. «Είναι δύο σημαντικά εφόδια που θα με βοηθήσουν να ανταπεξέλθω σε αυτό το ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι η ΠΟΕ έκανε, εκτός των άλλων, και ένα άλλο καλό. Έφερε κοντά σε κάθε περιφέρεια τα σωματεία που λειτουργούσαν στα πλαίσιά της. Με αφορμή, δηλαδή, την ΠΟΕ γνωριστήκαμε μεταξύ μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και διευκολύνει το έργο μας. Επίσης, θετικό είναι ότι, μετά από αίτημά μου, αποφασίσαμε η συμμετοχή και των δύο αναπληρωματικών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο να είναι ενεργή, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε. Από την κατανομή αξιωμάτων φάνηκε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών και μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη για να ανεβάσουμε το επίπεδο του ποντιακού ελληνισμού στην περιφέρεια».

Να σημειωθεί ότι η έδρα του Συντονιστικού για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι το Θρυλόριο.

Λειτουργία του Συντονιστικού

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των σωματείων και αφορούν στη λειτουργία του Συντονιστικού, απαίτηση των Σωματείων είναι το περιφερειακό συμβούλιο να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, να τους ενημερώνει για τα πεπραγμένα της ΠΟΕ, αλλά και της περιφέρειας, πάνω απ’ όλα όμως να βρίσκεται σε επαφή ουσιαστική με το κάθε σωματείο, να γνωρίζει τη δράση του και να το στηρίζει όπου χρειασθεί. Αίτημά τους, επίσης, είναι συλλογικά να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στην Περιφέρειά μας, συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις νεολαίων, προκειμένου να υπάρξει συλλογική παρουσίαση του ποντιακού στοιχείου στην περιφέρεια. «Θα διεκδικήσουμε μεγάλες εκδηλώσεις της ΠΟΕ, η οποία έχει θεσμοθετήσει και το Φεστιβάλ Ποντιακών Χωρών και τη Συνάντηση Νεολαίων και το Συνέδριο Πολιτισμού που πέρσι έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Θα διεκδικήσουμε τουλάχιστον ένα από αυτά για αυτή την τριετία να γίνει στην περιοχή μας, εφόσον και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ είναι οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται περιφερειακά, κάθε χρόνο και σε διαφορετικό τόπο. Ένας από τους στόχους του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι η γνωριμία και η επίσκεψη των τοπικών φορέων κάθε νομού, ώστε να γίνει αντιληπτός και ο ρόλος του οργάνου αλλά και για να έχουμε τη στήριξή τους σε όποιο πρόβλημα παρουσιασθεί».

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΠΟΕ

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Νοεμβρίου. «Στόχος μας είναι να εκλέξουμε στη θέση τη δική μου άλλο άτομο, αν όχι και δύο από την Περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά και οργανωμένα και αν συνεργασθούμε τα σωματεία της περιφέρειας θα το πετύχουμε», δηλώνει η κ. Μαυρίδου.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.