Ευρωπαικη Ενωση και η προκληση της διευρυνσης

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τις προκλήσεις της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με ομιλητές τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ Γιώργο Κατηφόρη, Γιώργο Κουκιάδη και Μανώλη Μαστοράκη.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε άψογα ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής κ. Δάμων Δαμιανός, συμμετείχε με τοποθέτηση του και το μέλος της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, υπεύθυνος για αγροτικά θέματα κ. Δημήτρης Χριστοδούλου.

Η ημερίδα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και πολιτών. Οι ομιλητές έκαναν καίριες αναφορές στη νέα προοπτική που διαμορφώνεται για την Ευρώπη με την διεύρυνση εστιάζοντας και σε ειδικότερα θέματα που αφορούν σε τομείς των αρμοδιοτήτων τους.


Στην ομιλία του ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιώργος Κατηφόρης αναφέρθηκε στο Σύνταγμα της Ευρώπης για το οποίο είπε ότι «θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατευθύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος»συμπλήρωσε, «δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση της ελληνικής φράσης, η ισχύς εν τη ενώσει». Ο κ. Κατηφόρης υπογράμμισε ακόμη « οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στοχεύουμε σε μια Ένωση όλων των ευρωπαϊκών λαών με κοινή ασφάλεια και άμυνα, με κοινωνικό κράτος στοχεύουμε σε μια Ευρώπη στην πρωτοπορία της οικονομικής προόδου, χωρίς το στίγμα της ανεργίας.

Στο θέμα της αναζήτησης του νέου κοινωνικού μοντέλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στην ομιλία του το μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιάννης Κουκιάδης. «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις και μερίδα συντηρητικών μαζί με τους εργοδότες, φέρνουν διαρκώς στο προσκήνιο την ανάγκη για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για την απελευθέρωση της αγοράς. Αν και δεν το ομολογούν, θέλουν οι σχέσεις των εργαζομένων και εργοδοτών να ρυθμίζονται αποκλειστικά με ιδιωτικές συμφωνίες χωρίς να υπάρχει καμία ανάμειξη του κράτους» επισήμανε ειδικότερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις»υποστήριξε ο κ. Κουκιάδης «σημαίνει πρακτικά κατάργηση κάθε περιορισμού στις προσλήψεις και τις απολύσεις, στα κατώτατα όρια αμοιβών και σε κάθε είδους εργασιακή προστασία».

Ο ευρωβουλευτής παρουσιάζοντας τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τα εργασιακά ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν αρνούμαστε τις μεταρρυθμίσεις για ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων, αρνούμαστε να παραδοθούμε στη δικτατορία της αγοράς». Κάτι τέτοιο όπως εξήγησε ο κ. Κουκιάδης σημαίνει αντιμετώπιση των εργασιακών αβεβαιοτήτων με συλλογικά μέτρα, ανάδειξη δικαιωμάτων για τον απασχολήσιμο εργαζόμενο και θέσπιση κανόνων στις διαμορφούμενες σχέσεις ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής πολιτικής μεταφορών και τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μανώλης Μαστοράκης μιλώντας ειδικότερα για την κοινοτική βοήθεια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε ότι πέραν των γνωστών προγραμμάτων, παρέχονται πρόσθετα κονδύλια (από τα ειδικά για τις παραμεθόριες) ενθαρρύνεται η διοχέτευση των αδιάθετων πιστώσεων προς αυτή από άλλες δράσεις και δίδεται η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον των προβλεπόμενων κρατικών πόρων μέχρι και κατά 20%, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Επιτροπής.

«Αν προσθέσει μάλιστα κανείς στις χειροπιαστές προσδοκίες της περιοχής την Εγνατία και τον άξονα 9 (Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολη), τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είμαστε οπαδοί της άποψης, τίποτε δεν χαρίζεται» είπε ακόμη ο κ. Μαστοράκης. Σε ότι αφορά τον άξονα Ελσίνκι- Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο ευρωβουλευτής, υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Συμβούλιο Μεταφορών στις Βρυξέλες, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα αναβαθμίστηκε ως έργο, μετατασσόμενο από τα πανευρωπαϊκά στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι τώρα το έργο θα συγχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, σύμφωνα με τους όρους που καθόρισε λίγες ημέρες πριν το ECOFIN.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.