Ευρ.Στυλιανιδης «Η μαχη κατα τη γνωμη μου θα ειναι εαν θα βγω εγω η εαν θα βγει ο Μ.Κατραντζη, ο φιλος μου»

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες… - «Δεν χρειάζεται να βγω και να περπατήσω με τον τρόπο που περπατούσα όταν ήμουν παιδί• αυτό ας το κάνουν αυτοί που αποφάσισαν να κάνουν πολιτική στα 70 τους ή στα 50 τους»

Εκλέχθηκε βουλευτής Ροδόπης για πρώτη φορά στις εκλογές του 2000. Έκτοτε και μέχρι τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 εκλεγόταν αδιαλείπτως ως ένας εκ των εκπροσώπων της Ροδόπης στη Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς του έχουν εμπιστευτεί και κυβερνητικά χαρτοφυλάκια. Κατά χρονικά σειρά έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Παιδείας, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και υπουργός Εσωτερικών. Από αυτήν την ευσύνοπτη παράθεση του πολιτικού βίου γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος για ακόμη μια εθνική εκλογική αναμέτρηση δηλώνει «παρών» στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον τόπο που γεννήθηκε.
 
Αυτή τη φορά όμως επιλέγει ένα διαφορετικό αφήγημα σχετικά με τα διαμειβόμενα που θα κρίνει η κάλπη της 7ης Ιουλίου. Για την έννοια που προσδίδει στην «ορφανή Ροδόπη», την περίοδο που έμεινε μακριά από τα βουλευτικά έδρανα, τα τοπικά στοιχήματα που βάζει ψηλά στην «ατζέντα», σε περίπτωση εκλογής του, αλλά και την εκτίμησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, εκμυστηρεύθηκε ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής».
 
Ευριπίδης Στυλιανίδης, λοιπόν…
 
ΠτΘ: Ξεκινήσαμε μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο, αν και νομίζουμε ότι ήταν εξελισσόμενη και όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές….
Ε.Σ.:
Ένας πολιτικός δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από την παρουσία του στην προεκλογική περίοδο. Εκεί συνήθως δίνει το στίγμα του για την εποχή που ξεκινά και εφόσον πάρει την εντολή προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Ένας πολιτικός το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για τον τόπο τα δείχνει διαρκώς και τις περιόδους εκείνες που δεν θεωρούνται προεκλογικές. Αυτό έκανα κι εγώ. Μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης λόγω του εκλογικού νόμου τον Σεπτέμβριο του 2015, υπήρξε βεβαίως ένα χρονικό διάστημα περισυλλογής, αυτοκριτικής, ανασυγκρότησης, επαναπροσδιορισμού των στόχων από πλευράς μου. Ήταν διδακτική αυτή η περίοδος για μένα και θα έλεγα και γόνιμη. Δεν ήταν περίοδος διαχειριστική, ήταν περίοδος γόνιμη και πνευματικά και ψυχολογικά. Έκανα πράγματα τα οποία δεν είχα προλάβει να κάνω όταν ήμουν πιο μικρός. Έγινα καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Ήταν κάτι που είχα αφήσει στη μέση μετά το διδακτορικό στη Γερμανία, παρότι μου είχε δοθεί η δυνατότητα πριν μπω στη μάχιμη πολιτική να αποκτήσω μια έδρα στο πανεπιστήμιο.
 
Όλα αυτά είναι πρόσθεση σε μια πολιτική διαδρομή μάχιμη, είναι αφορμές για να ξαναψαχτώ, έχω κάνει την αυτοκριτική μου, έχω δει καθαρά τα λάθη ή τις παραλήψεις του παρελθόντος. Δεν αρκεί να λέμε μόνο τα καλά, πρέπει να δούμε και τα στραβά.Μπαίνω στο παιχνίδι τώρα ανανεωμένος και εμπλουτισμένος με καινούργια χαρακτηριστικά που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ωφέλημα πρωτίστως για τον τόπο και την πατρίδα μου και φυσικά και για την παράταξη στην οποία ανήκω και την οποία υπηρετώ. 

«Δεν πρέπει να μας νικήσει η παραλία στις 7 Ιουλίου» 

ΠτΘ:Πώς ένα άνθρωπος, ανεξαρτήτως της πολιτικής σας ιδιότητας, προερχόμενος όμως από τον χώρο της δεξιάς, «συγχρωτίζεται» και επιλέγει να αναδείξει και να συνομιλήσει και μπροστά σε ένα κοινό με ένα διακεκριμένο στέλεχος της αριστεράς. Αναφέρομαι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με τον κ. Γουλιάμο κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας…
Ε.Σ.:
Οι λέξεις πόλις, πολίτης, πολιτική και πολιτισμός έχουν την ίδια ρίζα. Όλα συνδέονται και νομίζω αναφέρονται στην δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, όπου αυτός ο οποίος είχε το δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογές και δεν το έπραττε αφήνοντας τους άλλους να αποφασίζουν γι' αυτόν λεγόταν ιδιώτης και από τη λέξη ιδιώτης βγήκε η λέξη idiot που στα αγγλικά σημαίνει «ηλίθιος». Και τι άλλο είναι αυτός που μπορεί να αποφασίζει για τη μοίρα  του και τη μοίρα των παιδιών του και εγκαταλείπει αυτό το δικαίωμα στους άλλους, χωρίς να γνωρίζει πώς σκέφτονται και πώς αισθάνονται. Δεν πρέπει να μας νικήσει η παραλία στις 7 Ιουλίου. Δεν πρέπει να πάμε εμείς για μπάνιο και κάποιοι άλλοι να αποφασίσουν για μας, εντός ή εκτός Ελλάδος. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, πρέπει να αξιολογήσουμε όλοι τους υποψηφίους, τα κόμματα, να δούμε ποιο είναι το συμφέρον του τόπου μας και να αποφασίσουμε με ωριμότητα.
 
Σε αυτό το πνεύμα εγώ ασχολούμαι και θεωρώ πλέον μετά από τόσα χρόνια διαδρομή, ότι οι ταμπέλες δεξιά, κέντρο και αριστερά είναι ψευδεπίγραφες ταμπέλες. Ο αξιακός κώδικας που υπηρετεί ο πολιτισμός μας είναι κάτι κατά τη γνώμη μου ανώτερο από τις ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος και από τα μικροκομματικά χαρακώματα, γιατί ο αξιακός κώδικας του πολιτισμού παραπέμπει σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθέσεις μέσα από τις διαφωνίες. Άλλωστε και ο Σωκράτης αυτό πήγαινε να κάνει με η μαιευτική μέθοδο, προσπαθούσε να βρει και να οδηγήσει τη σκέψη των συνομιλητών του σε μια κατεύθυνση τέτοια που θα δημιουργηθούν κοινοί τόποι για να βγει και ένα πρακτικό δια ταύτα. Αυτό προσπαθώ να κάνω.
 
Νοιώθω, αισθάνομαι και θέλω να είμαι βουλευτής όλης της Ροδόπης. Των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Των δεξιών και των αριστερών. Των ανθρώπων που έχουν οικονομική επιφάνεια και θέλουν να δημιουργήσουν, των νοικοκυραίων, αλλά και αυτών που η ζωή τους στέρησε της ευκαιρίες και τις δυνατότητες και έχουν οικονομικές δυσκολίες και πρέπει να επιβιώσουν. Νοιώθω έτσι και έτσι εκφράζομαι και νομίζω ότι τώρα πλέον υπάρχει η ωριμότητα μετά από μια τέτοια σκληρή δοκιμασία που πέρασε ο τόπος μας, να μιλήσου με όπως αισθανόμαστε. Αυτή η ελευθερία ενδεχομένως θα μας επιτρέψει να δούμε και ξεκάθαρα το μέλλον μας, και να πάρουμε με πολύ μεγάλη ευθύνη αποφάσεις για το πού θα πρέπει να πάμε, ποιους πρέπει να εκλέξουμε, τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα. 

«Όταν μιλώ για ορφανή Ροδόπη μιλώ πρώτα απ' όλα για ανισομερή εκπροσώπηση με κριτήριο την πολιτική φωνή» 

ΠτΘ:Στις δημόσιες τοποθετήσεις σας δεν ακούσαμε για πρώτη φορά το δίλημμα χριστιανού-μουσουλμάνου. Σας ακούσαμε όμως να μιλάτε για πολιτική ορφάνια της περιοχής, που είναι άλλωστε και το κεντρικό σας σύνθημα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί αυτή η στροφή;
Ε.Σ.:
Είναι μετεξέλιξη, δεν είναι στροφή. Βλέποντας περίεργες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια διέβλεψα την σημερινή πολιτική ορφάνια και το έκανα ενδεχομένως άλλες φορές κομψά και άλλες φορές άκομψα, αλλά έβλεπα ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που όλες οι περιοχές θα έχουν την πολυτέλεια να έχουν χρώμα και εμείς θα είμαστε γκρίζοι.  Εγώ πιστεύω στην αρμονία και πιστεύω ότι ένας οργανισμός για να είναι όρθιος πρέπει να έχει δυο ισχυρά πόδια. Αυτή η κοινωνία έχει από τον Θεό ένα χάρισμα. Ότι εδώ είναι σημείο συνάντησης και συνεργασίας πολιτισμών, θρησκειών, γλωσσών, αυτό πρέπει να το κάνουμε πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Για να είναι πλεονέκτημα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, και πρέπει να υπάρχει ισορροπία και η ισορροπία πρέπει να διέπει και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Επίσης οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο τη θρησκεία τους ή την κομματική τους ταυτότητα, αλλά με κριτήριο την αξιοσύνη τους και την αφοσίωσή τους στα ιδανικά, στα οράματα, στα όνειρα της περιοχής, είτε είναι χριστιανοί, είτε είναι μουσουλμάνοι. Όταν μιλώ για ορφανή Ροδόπη μιλώ πρώτα απ' όλα για ανισομερή εκπροσώπηση, όχι με κριτήριο τη θρησκεία, με κριτήριο την πολιτική φωνή. Δηλαδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Ροδόπη δεν είχε εκπροσώπηση κι αυτό την έβλαψε την περιοχή, διότι η αντιπολίτευση συνήθως είναι αυτή που πρέπει να αρθρώνει διαφορετικό λόγο για να ασκεί κριτική, όταν κάτι γίνεται στραβά. 

«Την έδρα θα την πάρει ή ο Μουσταφά ή εγώ» 

ΠτΘ: Η εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη ποια είναι;
Ε.Σ.:
Η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτη στον νομό Ροδόπης.Η μάχη κατά τη γνώμη μου θα είναι εάν θα βγω εγώ ή εάν θα βγει ο Μουσταφά Κατραντζή, ο φίλος μου. Ο κόσμος θα αποφασίσει. Δεν θα αποφασίσω ούτε εγώ ούτε ο Μουσταφά Κατραντζή. Δεν υποτιμώ καμία υποψηφιότητα και οι άλλοι αξιόλογοι φίλοι είναι, και η Βούλα και ο Κώστας, τους τιμώ, έχουν τις φιλοδοξίες τους, έχουν κάνει τους αγώνες τους, όλοι παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό, αλλά εκτιμώ ότι όταν θα ψηφίσεις για να βγάλεις την παράταξη που πιστεύεις αλλά και το πρόσωπο που θέλεις να εκπροσωπήσει τον νομό και ξέρεις εκ των προτέρων ότι δίνοντας 100 ψήφους εκεί, επειδή αυτή η επιλογή σου αρέσει περισσότερο, «αβαντάρεις», επί της ουσίας την εκλογή του Μουσταφά και αντίστοιχο επιχείρημα απευθύνει και ο Μουσταφά υποθέτω στη μειονότητα, αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Για να βγάλει η Νέα Δημοκρατία έδρες πρέπει να καταρρεύσει ένα από τα δύο άλλα κόμματα, ή το ΚΙΝΑΛ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Άρα μιλάμε για πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στον ν. Ροδόπης και εκτιμώ εγώ, εκτός αν δούμε αυτή την έκπληξη που λέω, ότι θα πάμε να πάρουμε μια έδρα. Την έδρα θα την πάρει ή ο Μουσταφά ή εγώ. Αυτό φαίνεται από τις στατιστικές και από την ανταπόκριση του κόσμου. Εκεί εγώ προσπαθώ να συσπειρώσω οριζόντια τις αναφορές μου απευθυνόμενος και στη μειονότητα, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί μειονοτικοί οι οποίοι λένε «εγώ επιλέγω άνθρωπο, δεν επιλέγω με το θρήσκευμα». Φαντάζομαι το αντίστροφο θα κάνουν και άλλοι συνάδελφοι.
 
Εγώ πιστεύω στην ισχυρή εκπροσώπηση. Δεν της προσδίδω επιθετικούς προσδιορισμούς. Ισχυρή εκπροσώπηση σημαίνει να μπορέσεις να αξιοποιήσεις ανθρώπους που μπορούν την επόμενη μέρα να είναι αποτελεσματικοί για τον τόπο. Και η πολιτική δεν είναι κάτι που σου ήρθε τώρα και το κάνεις. Θέλει εκπαίδευση, θέλει προπαιδεία.  Έχω αφιερώσει τη ζωή μου εκεί.  Ακύρωσα άλλες καριέρες γι' αυτό. Έκανα το διδακτορικό μου πάνω στο συνταγματικό δίκαιο, διότι είναι ένα πολιτικό και πολιτειακό δίκαιο, το οποίο σου δίδει βάθος γνώσης για να διαχειρίζεσαι τέτοιου είδους ζητήματα. Πέρασα σχολείο με υποτροφία από την Αμερική τρεις μήνες, για να μελετήσω το αμερικανικό σύστημα διοίκησης και εξωτερικής πολιτικής. Πήρα την αντίστοιχη υποτροφία από το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας και από αντίστοιχο υπουργείο της Γερμανίας και όταν μπήκα ως μάχιμος στην πολιτική οι γνώσεις που συσσώρευσα, όχι μόνο οι ακαδημαϊκές, αλλά και οι πρακτικές, από αυτές τις ακαδημίες, από αυτές τις υποτροφίες και από την πιάτσα που τη δουλεύω από παιδί, μου επέτρεψαν ως υπουργός να είμαι αποτελεσματικός, και να είμαι ακόμα όρθιος, παρότι ποτέ δεν είχα πολιτικές πλάτες,  ούτε προερχόμουν από καμιά πλούσια οικογένεια ή από κανένα πολιτικό τζάκι. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο που μου χάρισαν οι Ροδοπίτες, οι οποίοι μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Αυτό το κεφάλαιο θέλω να τους το επιστρέψω και νομίζω ότι τώρα είμαι ώριμος να το κάνω. 

«Πολιτικός της περιοχής δεν είναι αυτός ο οποίος σέρνει τον χορό στα πανηγύρια…» 

ΠτΘ: Όλη αυτή η πορεία σας που περιγράψατε και στην ακαδημαϊκή σας πορεία την οποία την εκμεταλλευτήκατε τον χρόνο που είχατε την τελευταία τετραετία, σας κράτησε μακριά από τη Ροδόπη;
Ε.Σ.:
Έχω περπατήσει στα χωριά της Ροδόπης πάνω από 180 φορές το καθένα. Τα έχω στο ημερολόγιό μου πότε πήγα, ποιους είδα, έφτασα σε σημείο να γνωρίζω μέχρι και τα οικογενειακά προβλήματα της κάθε οικογένειας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χωριού. Τα ξέρω σε βάθος. Εγώ δεν χρειάζεται να βγω και να περπατήσω με τον τρόπο που περπατούσα όταν ήμουν παιδί. Αυτό ας το κάνουν αυτοί που αποφάσισαν να κάνουν πολιτική στα 70 τους ή στα 50 τους. Ξεκίνησα από τα 15 και έχω κάνει πολιτική σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους. Θεωρώ ότι ο πολιτικός της περιοχής δεν είναι αυτός, ο οποίος σέρνει τον χορό στα πανηγύρια, δεν είναι αυτός που χτυπάει πλάτες στα καφενεία για να γίνει αρεστός, δεν είναι πρωτίστως αυτός ο οποίος κατηγορεί τον αντίπαλό του για να πάρει ο ίδιος μπόι. Πολιτικός της περιοχής είναι αυτός ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα σε βάθος, έχει μελετήσει έξυπνες λύσεις, έχει αναπτύξει κύρος, δίκτυα, πανελλήνια ή διεθνή, αναγνωρησιμότητα,  εμπειρία, γνώση, για να μπορέσει να φέρει λύσεις, να φέρει αποτελέσματα. Την περίοδο που μου δόθηκε η ευκαιρία, από τους πρωθυπουργούς μου και από τον κόσμο της Ροδόπης, να ασκήσω εγώ διοίκηση, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα. Λυπάμαι που χρειάζεται να το επαναλάβω, αλλά μου έχει πει ένας πολύ σοφός αριστερός ότι υπάρχει η απάντηση σε αυτό το οποίο λέγαν κάποτε στην προπαγάνδα «η συχνή επανάληψη του ψέματος, καθιστά το ψέμα αλήθεια». Μου είπε ένας γνωστός φίλος μου αριστερός φιλόσοφος, ότι «η συχνή επανάληψη  της αλήθειας προστατεύει την αλήθεια». Μπορεί να γίνεται βαρετό, αλλά αυτό είναι το όπλο για να αντιμετωπίσεις το επαναλαμβανόμενο ψέμα.
 
Όταν πάμε στο καφενείο πλέον, ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει λόγια. Βάζει το ζήτημα κατευθείαν. Και στο ζήτημα περιμένει απάντηση. Η απάντηση δεν οικοδομείται στα κομματικά γραφεία. Θέλει γνώση, θέλει επιστημονική ομάδα από πίσω, θέλει και εμπειρία εφαρμογής. Από κει και μετά εγώ εκ νέου καταθέτω την υποψηφιότητά μου ενώπιον των συμπολιτών μου, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι είχα και τις ευκαιρίες και τη δυνατότητα να είμαι για την «πάρτη μου» να είμαι υποψήφιος σε οποιοδήποτε μεγάλο αστικό κέντρο ήθελα. Μου το πρότειναν δύο πρωθυπουργοί και ένας αρχηγός. Όλοι δηλαδή. Μου είπαν είσαι ένα κορυφαίο στέλεχος, έλα να μην μπαίνεις σε όλη αυτή τη βάσανο, και να αξιοποιηθείς κεντρικά. Δεν κοιτάω όμως την πάρτη μου γιατί δεν βλέπω έτσι την πολιτική. Για μένα η πολιτική έχει νόημα όταν συνδέεται με προσφορά στην πατρίδα. Και δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω έναν νομό που με έβγαλε εννιά φορές πρώτο βουλευτή, στην πιο δύσκολη στιγμή του. Όταν υποεκπροσωπείται, όταν η οικονομική κρίση έχει διαλύσει οικογένειες και επιχειρήσεις, όταν οι άνθρωποι αυτοί σε κοιτούν στα μάτια και δεν έχουν πού να ακουμπήσουν. Έρχομαι εδώ με μεγάλο ρίσκο, αλλά και με πολύ ισχυρή απόφαση να επιστρέψω με αποτελέσματα και με στήριξη, αυτή την αφοσίωση και την αγάπη που μου έδειξε ο κόσμος όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Είμαι απόλυτα έτοιμος να δεχθώ την οποιαδήποτε ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι αν θέλουν να τους επιστρέψω αυτά τα οποία μέχρι τώρα μου έδωσαν, πρέπει να αξιοποιήσουν την επένδυση που έκαναν όλοι μαζί στο πρόσωπό μου, την οποία τους τη διαθέτω γιατί σε αυτούς ανήκει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.