Ευαγγελος Λαμπακης, υποψηφιος Δημαρχος Αλεξανδρουπολης: «Μενω ορθιος, θα μεινω μεχρι το τελος»

Την ύπαρξη δυνάμεων, σκοτεινών, αόρατων και ορατών ταυτόχρονα, οι οποίες αντιπαλεύουν το καλό καταγγέλλει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και επικεφαλής του Συνδυασμού: «Πόλη και Πολίτες» Ευάγγελος Λαμπάκης. Μιλά στον «Π.τ.Θ» και σχολιάζει τα κακώς κείμενα της νυν δημοτικής αρχής, την πληθώρα των συνδυασμών στο δήμο του – έξι συνολικά – και δηλώνει με νόημα: «Έφυγα από τον νομικό παράδεισο και πήγα σε μια κόλαση όπου τα βρήκα όλα πολύ διαφορετικά».

Στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας , τι λέτε στους συμπολίτες σας;

Πρέπει πρώτα – πρώτα οι συμπολίτες μου να έχουν ανεξάρτητη σκέψη, ελεύθερη σκέψη και να αναπτύξουν μια κρίση έτσι ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο. Αυτόν τον οποίο έχει αληθινά πραγματικά οράματα και όχι κατά νου να κάνει απλή διαχείριση, η οποία πολλές φορές, όπως συνέβη με τη σημερινή δημοτική αρχή στην Αλεξανδρούπολη, υλοποιείται σε πολύ μέτριο μέχρι και κακό βαθμό. Έχω την εντύπωση ότι όπως είναι η κατάσταση στο δήμο Αλεξανδρούπολης είναι πολύ σκληρός ο αγώνας.

Πολύ σύνθετο το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα του Έβρου…

Όντως, έξι συνδυασμοί, από τους δυο μεγάλους χώρους, δυο «χρισμένοι» και δύο «άχρηστοι» να το πω χαριτολογώντας, το ΚΚΕ σταθερά με δικό του συνδυασμό και μια ακόμη υποψηφιότητα, η «Κοινωνία των Πολιτών». Διαμορφώνεται ένα τοπίο όντως πολυσύνθετο, όπου καλούνται οι συμπολίτες να επιλέξουν από πάρα πολλούς χρωματισμούς και ιδεολογίες αυτόν τον οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει την Αλεξανδρούπολη – που βρίσκεται σε μια γεω-στρατηγική θέση καταπληκτική- σε νέες δυναμικές προοπτικές. Πρέπει να φύγει η παρούσα δημοτική αρχή γιατί δεν ήταν ούτε μέτρια διαχειρίστρια.

Ο δικό σας συνδυασμός ποιον εκφράζει;

Εκφράζουμε τον ελεύθερο άνθρωπο και το έχουμε αποδείξει. Μέσα από αυτήν την ανεξαρτησία θα επιδιώξουμε το καλύτερο για την Αλεξανδρούπολη.

Η συγκρότηση έξι συνδυασμών τι δείχνει;

Ή το απαύγασμα της Δημοκρατίας ή την πολυδιάσπαση δυνάμεων η οποία μπορεί σε κάποιο σημείο να είναι και αρνητική.

Γιατί πρέπει να αλλάξει η δημοτική αρχή, τι της χρεώνεται;

Τα οράματα της νυν δημοτικής αρχής είναι η αλλαγή των πλακιδίων. Αυτό δεν είναι όραμα, ούτε είναι σωστή επιλογή να γίνεται ένα μήνα πριν τις εκλογές. Το όραμα έχει βάθος χρόνου, έχει δυο τετραετίες, δέκα χρόνια συνήθως. Το όραμα ενός δήμου έχει στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένο και βαδίζει σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γενικότερο, το οποίο καλύπτει όλους τους χώρους και όλες τις δυνατότητες.

Η Αλεξανδρούπολη τι θεωρείτε ότι έχασε όλα αυτά τα χρόνια;

Νομίζω ότι έχασε τα πάντα. Δεν έχει γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο. Έχουμε γυρίσει σε συνθήκες είκοσι χρόνων πίσω.

Πώς ιεραρχείτε τις προτεραιότητές σας;

Δεν υπάρχει καμία ιεράρχηση, ένας δήμος πρέπει να τα παλεύει όλα και να τα βλέπει όλα. Δεν μπορείς να αφήσεις την καθαριότητα για την ανεργία, ούτε την ανεργία για την καθαριότητα. Πρέπει να τα πολεμάς και τα δυο μαζί.

Η απόφαση να κατέβετε υποψήφιος και μάλιστα επικεφαλής τι βήμα ήταν από την πλευρά σας;

Ήταν μια θυσία η οποία έχει να κάνει με τον εαυτό μου όμως. Δεν ζητάω ανταπόδοση από κανέναν. Ήταν μια δική μου επιλογή. Έφυγα από τον νομικό παράδεισο και πήγα σε μια κόλαση όπου τα βρήκα πολύ διαφορετικά. Ζούσα και περπατούσα μέσα στην κοινωνία, αλλά δεν περίμενα ότι θα υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις, σκοτεινές, αόρατες και ορατές ταυτόχρονα, οι οποίες θα αντιπαλεύουν το καλό. Μένω όρθιος, θα μείνω μέχρι το τέλος.

Σας ακούω πικραμένο, τι σας ενόχλησε;

Η κακή προαίρεση των ανθρώπων και ο αγώνας που κάνουν μόνο και μόνο για να κρατήσουν μια καρέκλα.

Υπήρξαν και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι;

Ααα ναι! Έχουν γίνει πάρα πολλές, τις πληροφορούμαι, αλλά δεν τις συμμερίζομαι και δεν τι αποδέχομαι στο ελάχιστο

Μπορεί μ’ αυτά τα δεδομένα η Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο;

Όλα γίνονται από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δυστυχώς, ως χρισμένοι οι περισσότεροι, είναι υποχρεωμένοι μέσα από μια εξαρτημένη, υπαλληλική σχέση κατ΄ ουσία να δίνουν αναφορά στο αθηναϊκό κράτος ή σε κάποιους άλλους χειραγωγούς τοπικούς, οικονομικούς και κομματικούς. Επομένως, Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη δύσκολα θα λειτουργήσει. Εγώ αυτήν επιδιώκω. Την ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση επικαλούμαι και αυτή θα υπηρετήσω μέχρι το τέλος.

Έχοντας ποιο μοντέλο διοίκησης ως πρότυπο, ως παράδειγμα προς μίμηση;

Να πω εγωιστικά ο επόμενος που θα είμαι εγώ στο Δήμο Αλεξανδρούπολη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.