Ευαισθητοποιηση της νεας γενιας

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ζωών (4 Οκτωβρίου), το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής επισκέφθηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, προκειμένου να μοιράσει φυλλάδια στους μαθητές και τις μαθήτριες με στόχο την διέγερση φιλοζωϊκών αισθημάτων της νέας γενιάς. Τον κ. δήμαρχο συνόδευσε ο επιστημονικός διευθυντής του Κυνοκομείου του Δήμου Κομοτηνής, κτηνίατρος Ελευθέριος Κολιδάκης.

Σε όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων θα μοιραστεί το σχετικό φυλλάδιο, το οποίο μιλάει για τον άνθρωπο ως καλύτερο φίλο των ζωών. Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για την διέγερση φιλοζωϊκών τους αισθημάτων. «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζωών. Επιλέξαμε σαν Δήμος να επισκεφθούμε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής για να μπορέσουμε να μοιράσουμε ένα φυλλάδιο στα παιδιά, το οποίο θα μοιραστεί συμβολικά και σε όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων γιατί πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την νέα αυτή γενιά στο πρόβλημα των ζωών και ειδικότερα των σκύλων», είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολύ μεγάλο.

Το Δημοτικό Κυνοκομείο, που λειτουργεί στην Κομοτηνή με όλες τις προδιαγραφές και τις νόμιμες διαδικασίες, με τον επιστημονικό διευθυντή, κτηνίατρο κ. Κολιδάκη, με το προσωπικό που έχει την ευθύνη της σίτισης και της περιποίησης των σκυλιών, προσπαθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, αλλά όπως ανέφερε ο κ. δήμαρχος, «δεν μπορεί να συνέχεια να υπάρχει μια καινούρια φουρνιά αδέσποτων που δημιουργείται». Σύμφωνα με τον ίδιο, σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν τα νέα παιδιά αγοράζοντας ένα κουτάβι, όπου θα ξέρουν ότι για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους θα είναι υπεύθυνα για αυτά τα κουταβάκια. «Δεν λύνεται το πρόβλημα με το που το πήρα επειδή είναι ένα όμορφο μικρό σκυλάκι, το οποίο μετά από ένα μήνα το πετάμε στους δρόμους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καινούρια αδέσποτα. Δεν είναι ανθρωπιστικό και συγχρόνως δημιουργεί και μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία. Γι’ αυτό θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και νομίζω ότι σ’ αυτή την ηλικία αρχίζουν τα παιδιά να ζητούν σκυλάκι».

Καταφύγιο για τα αδέσποτα όχι μόνο της Κομοτηνής αλλά και άλλων πόλεων έχει καταλήξει το Κυνοκομείο της πόλης μας, καθώς πολλοί ιδιώτες φέρνουν στο Κυνοκομείο τα νεογέννητα κουτάβια. «Προσπάθειά μας να αμβλύνουμε αυτό το πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά φυσικά δεν μπορεί εν μια νυχτί να φύγουν αυτά τα αδέσποτα από τους δρόμους και να πάνε κάπου. Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι προβλέπουν σχετικές διαδικασίες. Το κυριότερο είναι να σταματήσει η παραγωγή νέας γενιάς αδέσποτων λόγω των στειρώσεων που χάνει ο Δήμος από τα υπάρχοντα αδέσποτα μειώνεται ο αριθμός, αλλά συγχρόνως τα καινούρια κουτάβια που γεννιούνται οι ιδιώτες τα πετούν στους δρόμους ή στο Κυνοκομείο. Επειδή έχουν μάθει για το Κυνοκομείο μας, μας φέρνουν και από άλλες πόλεις». Επειδή το Κυνοκομείο έχει φτάσει στα όρια της δυναμικότητάς του, οι δημοτικές αρχές σκέφτονται να το επεκτείνουν τους χώρους του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχει την δυνατότητα να μαζέψει όλα τα αδέσποτα που φτάνουν περίπου στα 1.000. «Αυτή τη στιγμή μαζεύουμε τα πιο άγρια σκυλιά, που δημιουργούν πρόβλημα».

Κατά τον κ. Κοτσάκη, είναι ένα γενικότερο θέμα, στο οποίο η κοινωνία θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, να γίνει κοινωνός αυτού του προβλήματος «για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να το ελαττώσουμε».

Ο Ελευθέριος Κολιδάκης, επιστημονικός διευθυντής του Κυνοκομείου του Δήμου Κομοτηνής, κτηνίατρος μίλησε για τους χώρους του Κυνοκομείου, το οποίο βρίσκεται στη θέση Ρεματάκι, στο δρόμο προς Καρυδιά. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται περίπου 180 σκυλιά κάθε μεγέθους και ηλικίας, τα οποία «φροντίζουμε να έχουν καλή υγεία, να ταΐζονται καθημερινά, να καθαρίζονται. Συλλέγονται προς το παρόν μόνο τα πολύ άγρια σκυλιά, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες από δημότες, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως είναι επικίνδυνα ή για κάποιο άλλο λόγο που να οφείλεται σε άνθρωπο εμφανίζουν αυτή την επικινδυνότητα.

Έχουν γίνει κοντά στις 40 υιοθεσίες στο τρίμηνο -που έχω αναλάβει το Κυνοκομείο- με βάση του Ν. 3170. Οι στειρώσεις γίνονται με πολύ αργό ρυθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των σκύλων. Το στειρωμένο σκυλί χρειάζεται να μπει σε αναρρωτήριο για 10 ημέρες, τουλάχιστον, μέχρι να κλείσει η πληγή. Επειδή όταν παρέλαβα το Κυνοκομείο ήταν ήδη γεμάτο με κουτάβια, το χώρο του αναρρωτηρίου το χρησιμοποιώ για να βάζω μέσα τα κουτάβια γιατί δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα ενήλικα πλέον».


Την επέκταση του Κυνοκομείου ζήτησε από τον δήμαρχο ο κ. Κολιδάκης, καθώς παράλληλα γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τα κονδύλια. «Περιμένουμε να προωθηθεί ένας νόμος, με τον οποίο δίνει στα κυνοκομεία κάποια extra χρήματα για επέκταση του χώρου». Επίσης, έχει ζητήσει από τον δήμαρχο να γίνει δεντροφύτευση του περιβόλου, «ώστε για να κόβει τον αέρα, αλλά και να έχει δροσιά το καλοκαίρι. Περιμένουμε να γίνει μια τσιμεντόστρωση των προαυλίων χώρων για την καλύτερη υγεία των ζώων».

Μεγάλη αγάπη για τα ζώα

Την αγάπη τους για τα μικρά τους αδέλφια, τα σκυλιά, μετέφεραν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

Ο Αριστείδης αγαπάει πολύ τα σκυλιά, όπως μας είπε, και μάλιστα ετοιμάζεται να αγοράσει σκυλάκι εντός των ημερών. «Θα το φροντίζω, θα του αλλάζω το νερό και δεν θα το πετάξω ποτέ».

Η Ηράκλεια είχε σκυλάκι, το οποίο εξακολουθεί να το αγαπάει ακόμα παρότι «πνίγηκε». Θα ήθελε πολύ να πάρει ένα σκυλάκι γιατί της αρέσουν πολύ. Ενώ λυπάται όσους εγκαταλείπουν τα ζώα.

Η Έλλη έχει ένα κουταβάκι και το λένε Λούσι. Το φροντίζει, το βγάζει για βόλτα, επίσης «τού αλλάζω νερό και φαγητό. Παίζουμε συνεχώς μαζί, μερικές φορές με δαγκώνει μες στο παιχνίδι αλλά δεν το μαλώνω. Το αγαπάνε πολύ και οι γονείς μου».

Η Ηρώ έχει ένα σκυλάκι στο χωριό της που το λένε Άρη. «Πολλές φορές βγαίνει έξω και φεύγει με τα άγρια σκυλιά. Μερικές φορές το βγάζω βόλτα. Το αγαπάω πολύ. Το έχουν ο παππούς μας και η γιαγιά μου. Το βάζει με τις κότες μερικές φορές». «Πολύ κακοί άνθρωποι», όπως τους αποκάλεσε η Ηρώ, είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα ζώα.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.