Ετοιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εσωκομματικες εκλογες

Εσωκομματικές εκλογές για την πρόκριση των υποψηφίων του ΣΥΝ που θα καταλάβουν τις θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνται στις 8 και 9 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ , όπως τόνισε μιλώντας στον ΠτΘ το μέλος της εφορευτικής επιτροπής κ. Απόστολος Κουτάβας είναι ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό και η εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών. «Εμείς πράγματι έχουμε βάλει το στόχο ψηλά και μάλιστα να εκλέξουμε τέσσερις ευρωβουλευτές και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπάρχουν οι δυνατότητες. Βλέπουμε τις αγωνίες των εργαζομένων και κυρίως των νέων και είναι φανερό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο».

ΠτΘ: κ. Κουτάβα ως Νομαρχιακή Επιτροπή έχετε ξεκινήσει την προετοιμασία για τις εσωκομματικές εκλογές στις 8 και 9 του Μάρτη; Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθείτε στα διαδικαστικά των εκλογών…

Α.Κ.:
Έχει ήδη συγκροτηθεί τριμελής εφορευτική επιτροπή που θα διεξάγει τις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή 8 και θα συνεχισθούν και τη Δευτέρα 9 του Μάρτη. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Κυριακής έως τις 2 το μεσημέρι, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8:30 το βράδυ και τη Δευτέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ.

ΠτΘ: Ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν;

Α.Κ.:
Να τονίσω ότι το κόμμα μας έχει θέσει βάσει καταστατικού μια διαδικασία που δεν υπάρχει σε άλλο κόμμα. Δημοκρατικά όλα τα μέλη μας, για αυτό και λέμε ότι με όλες αυτές τις ενέργειες προσπαθούμε να γίνουμε κόμμα μελών πραγματικά, δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη μας να εκλέξουν ποιους θέλουν να μας εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. Φυσικά σε αυτές τις εκλογές υπάρχει μια διαφορετικότητα. Στις ευρωεκλογές αποφασίσαμε να κατεβούμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και έχουμε πάρει απόφαση στο Διαρκές συνέδριό μας, που πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη, ότι η πρώτη θέση θα ανήκει στη δύναμη του ΣΥΝ της Αριστεράς, η δεύτερη στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η Τρίτη από τον ΣΥΝ της Αριστεράς, η τέταρτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτω καθεξής. Έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όλα τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα μέχρι τέλος του 2008 στις καταστάσεις μας.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Α.Κ.:
Έχουμε βάλει ψηλά το στόχο, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι διαφορετικές από τις άλλες. Γίνονται σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που αφορά στο παγκόσμιο σύστημα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που ανήγαγε την επίλυση όλων των θεμάτων στην αγορά και σήμερα βλέπουμε εκατομμύρια εργαζόμενους να πετιούνται στο δρόμο, επιχειρήσεις να κλείνουν, μαύρες τρύπες ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Νομίζω ότι για αυτό οι εκλογές αυτές παίρνουν άλλο χαρακτήρα. Ως αριστερά πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια άλλη Ευρώπη ένας άλλος κόσμος που είναι εφικτός. Πιστεύω όμως ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν και ένα άλλο χαρακτήρα που θα κρίνει το έργο της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα.

Εμείς πράγματι έχουμε βάλει το στόχο ψηλά και μάλιστα να εκλέξουμε τέσσερις ευρωβουλευτές και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπάρχουν οι δυνατότητες. Βλέπουμε την αγωνία των εργαζομένων και κυρίως των νέων και είναι φανερό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

ΠτΘ: Στοχεύετε σε διπλάσιο αριθμό ποσοστού;

Α.Κ.:
Βέβαια. Ο στόχος σημαίνει διψήφιο ποσοστό. Για να εκλέξεις τέσσερις ευρωβουλευτές το ποσοστό που θα πάρεις πρέπει να είναι περίπου 15%. Θεωρώ ότι ο στόχος είναι εφικτός με βάση αν θέλετε και τις δημοσκοπήσεις. Τις λαμβάνουμε υπόψη μας και αυτές αλλά κρίνουμε και τη δουλειά που γίνεται στους πολίτες, στους νέους, στους αγρότες μας. Όλοι θέλουν μια αλλαγή πορείας και της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Βλέπουμε μια Ευρώπη που πραγματικά είναι σε βαθιά κρίση που, αντί να συσκέπτεται για τα μέτρα που θα πάρει ακολουθεί την ίδια τακτική. Ανάγουν το ξεπέρασμα της κρίσης στις Τράπεζες, στο ίδιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης με την ελεύθερη αγορά. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ στοχεύουν σε ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση μισθών, να μην υπάρχει κατώτερος βασικός μισθός, έτσι ώστε να υπάρχουν και να μοιρασθεί η ανεργία και η δουλειά των 500 και 600 ευρώ σε περισσότερους νέους ανθρώπους. Έτσι πιστεύουν ότι θα ξεπερασθεί η κρίση. Θέτουν άνοιγμα του θέματος του ασφαλιστικού στην κατεύθυνση που θέλουν, όπως το άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο Ρέππα αλλά και η σημερινή κυβέρνηση με τη Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και βουλιάξουν πραγματικά τα ταμεία. Τα προβλήματα είναι τεράστια.

ΠτΘ: Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη στη συνείδηση των πολιτών έχει σήμερα μια άσχημη εικόνα. Πιστεύετε ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ορόσημο;

Α.Κ.:
Θέλουμε να αποτελέσουν ορόσημο. Θεωρούμε ότι με τη δουλειά που έγινε με τον ένα ευρωβουλευτή που μας εκπροσωπεί σε αυτή τη σύνθεση της Ευρωβουλής, αλλά και με τις θέσεις του κόμματός μας, του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκφράζουμε μια άλλη κατεύθυνση της Ευρώπης. Δεν μπορεί σήμερα να βαδίζουμε με μια Ευρώπη με μονεταριστική πολιτική, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξέλεγκτη και σε σχέση με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και από τις κυβερνήσεις, με πολιτικές που έρχονται από την ΕΕ που αντί να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη βαθαίνουν παραπέρα την κρίση με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο.

Εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη κατεύθυνση της Ευρώπης με την στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την πραγματική στήριξη αυτού που λέμε αγορά, αλλά αυτής της αγοράς που λειτουργεί με τους μικρομεσαίους, τους αγρότες. Βέβαια χρειάζεται και μια αλλαγή στο τραπεζικό σύστημα. Ως ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε πολύ συγκεκριμένα. Ζητάμε άμεσα εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που μαζί με την Αγροτική και το Ταμιευτήριο θα αποτελέσουν πραγματικά ένα εργαλείο για τη χώρα μας, έτσι ώστε και να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίοι, να δοθούν δάνεια για να υπάρχει ανάπτυξη. Το βασικότερο όμως είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για αυτό ζητάμε την άμεση στήριξη με 300 ευρώ όλων των εισοδημάτων για το 2009, έτσι ώστε να υπάρχει κατανάλωση, δουλειά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να ξεφύγουμε από την κρίση.

ΠτΘ: Οι εθνικοποιήσεις των Τραπεζών θα πρέπει όμως να μην αποτελέσουν στήριγμα για τον καπιταλισμό την ώρα της κρίσης, ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα και μετά από πέντε χρόνια να γίνει αποεθνικοποίησή τους…

Α.Κ.:
Δεν μιλάμε για εθνικοποιήσεις τραπεζών όπως αυτές γίνονται από τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις του κόσμου, που ουσιαστικά κοινωνικοποιούν τα χρέη των τραπεζών. Αντί να κοινωνικοποίησουν τα κέρδη των τραπεζών που όλα αυτά τα χρόνια απεκόμισαν δισεκατομμύρια και σήμερα οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση που βιώνει ο κόσμος, οι κυβερνήσεις τους κοινωνικοποιούν τα χρέη. Εμείς μιλάμε ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές τράπεζες, ώστε όποια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών της και ζητήσει λεφτά από το δημόσιο να γίνει δημόσια χωρίς αποζημίωση. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

ΠτΘ: κ. Κουτάβα σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Α.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ και να καλέσω τα μέλη μας να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα δημοκρατίας για το κόμμα μας αλλά και για όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να επιλέξουμε αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν στη διαδικασία ψήφισης που θα ακολουθήσει στις Ευρωεκλογές, για να ανατρέψουμε αυτήν την φιλελεύθερη Ευρώπη, να έχουμε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη των εργαζομένων και των λαών που θα έχει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη.

Α.Π.

Δείγμα δημοκρατικότητας ο ΣΥΝ

ΠτΘ: Υποστηρίζεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εκλογές εσωκομματικής μάχης. Ποια είναι η άποψή σας;

Α.Κ.: Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και μέσα σε αυτό έχουμε θεσμοθετήσει τις στάσεις. Στο διαρκές συνέδριο έγινε συζήτηση, και μάλιστα πολλές φορές και έντονη, αλλά αυτή γίνεται επί της ουσίας, πού θέλουμε να πάμε, πού θέλουμε να κατευθυνθούμε. Θεωρώ ότι το συνέδριό μας έδειξε με την ψήφιση του προγράμματός μας, ένα πρόγραμμα τετρακοσίων σελίδων, ότι πραγματικά υπάρχει η δύναμη, η σύμπνοια για να προχωρήσουμε μπροστά και δεν είναι τυχαίο που με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 82% ψηφίσθηκε το πρόγραμμα. Τα άλλα κόμματα είναι αρχηγικά, το ΚΚΕ με το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό κανείς δεν σηκώνει κεφάλι, ενώ εμείς λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι καλό και για το δημοκρατικό μας σύστημα, αλλά και για να δουν και οι άλλες δυνάμεις πώς πρέπει να λειτουργούν, ουσιαστικά δηλαδή να γίνουν κόμματα μελών. Σήμερα οι πολίτες και ειδικά η νέα γενιά βλέπει τη λειτουργία των κομμάτων. Βλέπει όλα αυτά τα χρόνια να εναλλάσσονται στην εξουσία τα ονόματα Παπανδρέου Καραμανλής και νομίζω ότι ο ΣΥΝ αποτελεί δείγμα δημοκρατικότητας, δείγμα που μπορεί να ακουμπήσει η νέα γενιά. Είναι ένας χώρος που μπορεί να προσφέρει και να αλλάξει πραγματικά το σύστημα προς μια άλλη κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.