Ετησια εκδηλωση επιπλοξυλουργων

Την ετήσια δεξίωσή του πραγματοποίησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Ροδόπης, το αρχαιότερο σωματείο του νομού μας, σε κέντρο της πόλης μας. Παρουσία της πρώην βουλευτού Χρύσας Μανωλιά, τα μέλη του Σωματείου διασκέδασαν και απήλαυσαν μια ζεστή βραδιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Κωνσταντίνου Λιούρτα στο νομό μας σήμερα δραστηριοποιούνται 189 επιπλοξυλουργοί και 11 ταπετσέρηδες, σύνολο δηλαδή 200 εκ των οποίων μόνο 146 είναι μέλη του Σωματείου.

Σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο κ. Λιούρτας κατήγγειλε την μη συμμετοχή των εκλεγμένων των σωματείων των λοιπών επαγγελμάτων στην βραδιά αυτή, ενώ παράλληλα τόνισε την προσπάθεια που γίνεται για κινητοποίησή τους. «Όλα τα πληρώνουν οι επαγγελματίες και αντί για κόμματα και χρώματα υπάρχουν σήμερα δύο κόμματα. Αυτοί που δουλεύουν και αυτοί που τα παίρνουν. Αν κάποια στιγμή το καταλάβουμε, πιστεύω ότι θα μπούμε σε ένα καλό δρόμο και θα στρώσουν τα πράγματα».

Όσον αφορά στο μέλλον των επιπλοξυλουργών ο κ. Λιούρτας ανέφερε ότι οι τομείς στους οποίους πάντα δίνονταν βαρύτητα ήταν των τεχνών, του εμπορίου και των γραμμάτων. «Σήμερα το εμπόριο έμεινε σε λίγα χέρια, τα γράμματα σε πολλά χέρια, και οι τέχνες σε λίγα με αποτέλεσμα να μην έχουμε τεχνίτες. Ευτυχώς στο νομό μας υπάρχει το μουσουλμανικό στοιχείο και έχουμε, αλλά σε άλλες περιοχές είναι πιο δύσκολα».

Χαιρετώντας τους προσκεκλημένους ο κ. Λιούρτας τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους κάνοντας ιδιαίτερη μνεία «στους συνταξιούχους, στα μαστόρια μας, τους ανθρώπους που χάρη σ’ αυτούς μάθαμε την ευλογημένη τέχνη του μαραγκού, την τέχνη του Χριστού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκλογές που έγιναν μέσα στο 2008 στα επαγγελματικά Σωματεία αλλά και στην Ομοσπονδία. «Η συμμετοχή νομίζω ότι ήταν ικανοποιητική, τόσο στο Σωματείο όσο και στην Ομοσπονδία. Πράγματι οι Επαγγελματίες ήταν λίγο πιο κοντά στα συνδικαλιστικά τους όργανα, όχι βέβαια όσο θα έπρεπε».

Το Σωματείο των Επιπλοξυλουργών είναι το αρχαιότερο Σωματείο του Νομού, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Λιούρτα «επανιδρύθηκε το 1946 από τον Αρχιμάστορα της εποχής τον Γρηγόρη Πετρόπουλο και λέω ότι επανιδρύθηκε, γιατί επί βουλγαροκρατίας χάθηκαν όλα τα αρχεία, και εγώ προσωπικά έκανα μεγάλο αγώνα, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τίποτα. Φέτος, όπως είπα, γίνανε εκλογές στα Σωματεία. Το δικό μας Σωματείο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή κι εκλέξαμε τους περισσότερους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία». Ένα στοίχημα κατά τον κ. Λιούρτα που κερδήθηκε εξαιτίας του αγώνα που έγινε στις Σάπες και από τον Πρόεδρο Χάρη Παπαδόπουλο.

Η νέα Διοίκηση του Σωματείου μας, που αποτελείται πάλι από τα ίδια άτομα, προσπαθεί για τα μέλη μας, για τη σύσφιξη των σχέσεών μας, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σαν την αποψινή βραδιά και κάνοντας εκδρομές και πολλά άλλα που δεν είναι της στιγμής. Είμαστε ένα ζωντανό Σωματείο και μπορώ να πω και το πιο πλούσιο και γιατί σας το λέω αυτό; Θα σας πω μόνο 3-4 νούμερα για να καταλάβετε. Το 2007 τα έσοδά μας ήταν 9000 €, τα έξοδά μας 11.320 € κι έχουμε υπόλοιπο ταμείου 8000 € μετά τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές. Μόνο η εκδρομή του 2008 μας στοίχισε 8.500 €, αλλά το υπόλοιπο 8000 € υπόλοιπο σταθερό!! Μη ρωτάτε πολλά και πώς τα βολεύουμε, εμείς ξέρουμε».

Στη συνέχεια κατήγγειλε ότι τα δύο τελευταία χρόνια στο Σωματείο κόπηκαν δύο ευρωπαϊκά προγράμματα της τάξης των 70.000 «και τα δύο από μια συγκεκριμένη Υπάλληλο, από μια συγκεκριμένη κυρία, που ήταν σε εντεταλμένη Υπηρεσία και έτσι το Σωματείο μας έχασε 8.000 € και η Κομοτηνή άλλες 62.000€. Φύγαν τα χρήματα πίσω. Όμως ο στόχος της κυρίας επετεύχθη, ο αντίπαλος κατατροπώθηκε. Έτσι νομίζει, έτσι της είπαν. Γιατί; Μα πρώτον μιλάει πολύ ο Πρόεδρος και δεύτερον δεν ψηφίζει καλά. Δεν πειράζει όμως, εμείς παραμένουμε στην κορυφή. Όμως ο νόμος του ανόητου επετεύχθη, ψόφησε του γείτονα η κατσίκα. Χαθήκανε τα χρήματα από την Κομοτηνή».

Για δύσκολες μέρες που έρχονται μίλησε ο κ. Λιούρτας τονίζοντας ότι «τα δύσκολα περάσανε, τα άσχημα έρχονται». Αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις και στα μικρομάγαζα που κλείνουν, στις κατασχέσεις, στη διόγκωση των χρεών, αλλά και στο δάνειο της κυβέρνησης προς τις τράπεζες.

«Σήμερα εγώ από την Κομοτηνή τολμώ να κάνω μια πρόταση και μια ερώτηση μαζί. Γιατί δεν βγαίνει η Κυβέρνηση να πει: «όλους τους τόκους τους αναλαμβάνω εγώ με το ευρωπαϊκό επιτόκιο κι όχι με το δικό σας» και να τα εισπράξει μετά το κράτος από μας. Έχει κότσια ή την άλλη μέρα θα τη ρίξουν και ορισμένοι αργόσχολοι θα χάσουν την κουτάλα; Σ’ όλη την Ευρώπη τα επιτόκια πέφτουν, στην Ελλάδα ανεβαίνουν κι εμείς απαθέστατοι παρακολουθούμε. Κοινό μυστικό πλέον ότι ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους εκλεκτούς στην Ελλάδα. Θα έλεγα σε λίγους ημετέρους. Τελικά την Ελλάδα την κυβερνούν οι τράπεζες; Κι ενώ η οικονομία μας έχει τα μαύρα της τα χάλια, ανέβασαν τους μισθούς των Διευθυντών-Διοικητών στις ΔΕΚΟ κατά 50 έως 100%.

Ο πρωθυπουργός της χώρας παίρνει σχεδόν 10.000 Ευρώ το μήνα και ο Διευθυντής ή Διοικητής του ΟΠΑΠ, δεν ξέρω πώς τον λένε, παίρνει 60.000 € τον μήνα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 33.000 € το μήνα και στο νέο Διοικητή ΤΕΒΕ (διορισμένος πλέον και όχι αιρετός) κάνανε αύξηση 1.500 € το μήνα. Καλά τρελαθήκαμε τελείως σ’ αυτή τη χώρα; Τι πράγματα είναι αυτά που γίνονται, πού πάμε; Όμως κανείς δεν συγκινείται για τους μικρομεσαίους που τους μένουν μόνο φόροι και πάλι φόροι, κι όμως βλέπουμε να χάνουν τα σπίτια τους για 1.000 €. Πού είναι η προστασία του κράτους; Πού είναι η Κυβέρνηση; Το Σάββατο 8-11-2008, το περασμένο Σάββατο δηλαδή, μόνο μια εφημερίδα, (από τις πολλές που έχουμε στο Νομό μας), έχει 6 δημοσιευμένες αποφάσεις για κατασχέσεις και όλες οι άλλες δεν ξέρω πόσες!!! Και αυτό μόνο στο Νομό μας. Σκεφτείτε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Και η Κυβέρνηση τι λέει στις τράπεζες; «Ελάτε να σας δώσω 28 δις να στηρίξετε τους Μικρομεσαίους». Γιατί δεν τα δίνεις απευθείας στους ανθρώπους να τους ξελαφρώσεις, να γλιτώσουν το σπίτι τους; Μπορώ να μιλώ μέρες αλλά δε θέλω, γιατί όταν λες αλήθειες σου κολλάνε τη ρετσινιά, γιατί έτσι τους βολεύει, «αυτός κάνει αντιπολίτευση», και κάποιοι αφελείς τους πιστεύουν».

Ο κ. Λιούρτας κάλεσε όλους να συνδικαλιστούν και να αγωνιστούν για τα συμφέροντά τους.«Τολμήσαμε να κάνουμε στις 22-10-2008 απεργία και βγήκαν κάτι μισθωτά παπαγαλάκια στο Νομό μας και σαμποτάρανε των αγώνα μας. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι όλοι βολεμένοι. Δεν πλησιάσανε καθόλου κοντά μας, φοβήθηκαν μην τους κολλήσουμε χολέρα. Όμως και χωρίς αυτούς η απεργία μας ήταν από τις πιο επιτυχημένες στην Ελλάδα, αγγίζοντας το 90%. Για μια ακόμη φορά οι «γιαλατζί» συνδικαλιστές τους απέτυχαν, ξεβρακώθηκαν στα μάτια των συναδέλφων τους. Πού θα πάει όμως, πλησιάζει το τέλος τους. Θα ξεβολευτούν και τότε θα δουν τι σημαίνει μεροκάματο και όχι τζάμπα μισθός στον αέρα. Τους ξέραμε κι από πριν.

Είναι γνωστοί όσο και να κρύβονται, τους μάθανε όλοι, είναι δαχτυλοδειχτούμενοι, παράδειγμα προς αποφυγή. Τότε θα καταλάβουν, αλλά τους προειδοποιούμε ότι εμείς οι συνδικαλιστές θα τους πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα.

Τελειώνοντας ο κ. Λιούρτας στάθηκε ιδιαίτερα «στις τέσσερις κυρίες που αντιπροσωπεύουν συνδικαλιστικά 4 επαγγελματικά Σωματεία, την κυρία Στεπάνη Μαρία, την κυρία Γεωργία Γεωργοπούλου, την κυρία Χατζημάνου Δέσποινα και την κυρία Έμμα Βαστανίσου, να τις ευχηθώ σιδερένιες και καλούς αγώνες και κάποια στιγμή ν’ ακολουθήσουν κι άλλες κυρίες, γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο, πέρα απ’ το ό,τι ομορφαίνουν τον συνδικαλισμό. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα τις στηρίξει, όπως όλους τους Προέδρους και τα Δ/Σ τους, γιατί πράγματι αξίζουν», ενώ τελευταία αναφορά έκανε στον Αργύρη Αργυρόπουλο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης. «Θέλω δημόσια να του δώσω συγχαρητήρια που στα λίγα χρόνια που είναι στο τιμόνι απόδειξε πώς γίνεται συνδικαλισμός. Ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά, η Ομοσπονδία ανεδείχθη, το προσωπικό είναι στην υπηρεσία των συναδέλφων, πολλά προβλήματα πήραν μπρός σιγά -σιγά και αρχίζουν να επιλύονται. Ξεχάσαμε πλέον εκείνο το μαραμένο κτίριο που δεν ήξερε κανείς τι είναι περνώντας απέξω. Μας δίδαξε, όχι μόνο σ’ εμάς στα 22-23 Σωματεία του Νομού μας, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, ότι είναι ένας πολύ καλός καπετάνιος, απέδειξε ότι το αποτέλεσμα του καλοκαιριού, της 2ας Ιουνίου στις εκλογές της Ομοσπονδίας, δεν ήταν τυχαίο. Το δούλεψε, το μαγείρεψε, (εξάλλου μάγειρας ο ίδιος). Όμως οι συνάδελφοί μας αναγνωρίσανε την προσπάθειά του, πήγαν κοντά του, τον στηρίξανε και το αποτέλεσμα; Στους 9 Συμβούλους έβγαλε 10 και τον Αναπληρωματικό σε ένα συναινετικό ψηφοδέλτιο απ’ όλα τα κόμματα. Έτσι είναι ο υγιής συνδικαλισμός, όχι όπως τον εννοούν κάποιοι».

Κλείνοντας κάλεσε τους νέους ανθρώπους «ν’ αφήσουν στο σπίτι τους την κομματική τους ταυτότητα, αν θέλουν να κάνουν συνδικαλισμό. Να μην κουβαλάνε νερό στο μύλο κανενός, γιατί το μόνο που θέλουν οι βολεμένοι είναι το σακούλι τους να γεμίζουν».


Τέλος, να σημειωθεί ότι χαιρετισμό έστειλαν ο νομάρχης Ροδόπης, κ. Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης και ο βουλευτής κ. Πεταλωτής.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.