«Εθνικη καταστροφη αν κλεισει το Δ.Π.Θ.»

Ως «εθνική καταστροφή» χαρακτήρισε την πιθανότητα να κλείσει το ΔΠΘ ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ιωάννης Σχινάς στη διάρκεια της χθεσινής διευρυμένης συνεδρίασης της συγκλήτου η οποία πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης ενώπιον 1000 μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και ενόψει της διαγραφόμενης οικονομικής αδυναμίας του πανεπιστημίου να ανταποκριθεί στα τρέχοντα έξοδά του και στις πάγιες υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠτΘ στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσία και των τριών αντιπρυτάνεων κ.κ. Σιμόπουλου, Καραμπίνη και Χατζηκωνσταντίνου, ο κ. Σχινάς ήταν καταπέλτης έναντι εκείνων που τον διαβάλλουν παρασκηνιακά όσο και κατά της κυβέρνησης στην οποία καταλόγισε προβληματική επαφή και συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Π.Θ. Ο πρύτανης του ΠτΘ χαρακτήρισε «αθλιότητες» τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα του κωδικού που ήταν για τη ΔΕΗ προκειμένου να διοργανώσει συνέδρια με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή.
«Τους επιστρέφω αυτές τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι εκείνος που θα συνδέσει την παρουσία του στην ηγεσία του Δ.Π.Θ. με την αναστολή «της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου».

Ο κ. Σχινάς κατήγγειλε ότι έχει να συζητήσει με αρμόδιο του υπουργείου Παιδείας από τις 10 Αυγούστου οπότε είχε και την τελευταία επαφή με τον υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο στον οποίο η κ. Γιαννάκου παρέπεμψε τον πρύτανη του Δημοκριτείου για συνεργασία όσον αφορά τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η ίδια η υπουργός ενημερώθηκε από τον ίδιο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προφορικώς και εγγράφως.

Ο κ. Σχινάς επιτέθηκε και στην τοπικούς φορείς της Θράκης για τη συμπεριφορά τους έναντι του πανεπιστημίου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Θράκη κατακτά τον επίζηλο τίτλο να είναι από τις περιφέρειες που αντλεί τα περισσότερα από το πανεπιστήμιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια και από την άλλη μέχρι στιγμής έχει προσφέρει στο πανεπιστήμιό της λιγότερα από κάθε άλλη περιφέρεια».

Την οικονομική δυσπραγία του πανεπιστημίου και την «υποχρηματοδότησή» του, την απέδωσε στην αλματώδη αύξηση των τμημάτων κατά την τελευταία πενταετία που είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του σε αριθμητικά μεγέθη. Υπολογίζεται ότι οι φοιτητές του Δημοκριτείου, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί σε περίπου 22.000 (!) και οι καθηγητές όλων των βαθμίδων και όλων των κατηγοριών σε περίπου 500.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα του πανεπιστημίου ανέρχεται σε 10.250.000 ευρώ τη στιγμή που το σύνολο της χρηματικής επιχορήγησης για φέτος ανέρχεται στα 10.750.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο της επιχορήγησης καλύπτεται από το έλλειμμα! Ενδεικτικό της οικονομικής δυσπραγίας του πανεπιστημίου είναι το γεγονός ότι το 2004 κατατέθηκαν δύο προϋπολογισμοί. Ο ένας με βάση τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας και ο δεύτερος με βάση τις ανελαστικές δαπάνες ο οποίος όμως απορρίφθηκε με οργή από την ηγεσία του υπουργείου.

Έμμεση απάντηση έδωσε όμως ο κ. Σχινάς και σε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι ζήτησαν εξορθολογισμό των δαπανών του πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι οι δαπάνες ιεραρχήθηκαν όταν συντάχθηκε και ο προϋπολογισμός και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος εκ των υστέρων εξορθολογισμού του.

Σημείωσε τέλος ότι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρξε «αλόγιστη σπατάλη χρημάτων» και υπολόγισε το έλλειμμα που μπορεί να προέρχεται από αυτή τη «σπατάλη» ότι ανέρχεται μόλις στο 2,5% του συνολικού ελλείμματος.

Στην αυριανή έκδοση θα υπάρχει αναλυτικότερο ρεπορτάζ με τις εκτιμήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα συμπεράσματα του ευρέως διαλόγου που αναπτύχθηκε μετά την ομιλία του κ. Σχινά.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.