Εσωτερικες ενεργειες για την παταξη των διοχετευτων υποθεσεων
Πληροφοριοδότες και των δικηγόρων της Ροδόπης λειτουργούν ανελλιπώς και αντιδεοντολογικά, δίνοντας υποθέσεις στους ίδιους συνεχώς δικηγόρους και ταράζοντας τα νερά της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς ανάμεσα στους συναδέλφους. Παράδειγμα αποτελεί το πλήθος των αλλοδαπών που χρήζουν υπεράσπισης σε μια περιοχή που δεν γνωρίζουν κανέναν, αλλά κάποιοι, όπως φαίνεται, τους γνωρίζουν. Το γεγονός επιβεβαιώνει στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Πεταλωτής, υποστηρίζοντας τον εσωτερικό διακανονισμό των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται στα όρια δικαιοδοσίας του συλλόγου τους.
Οι δικηγόροι και ο πόλεμος
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του, Δημήτρη Παξινού, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., κατέθεσε στις 28 Ιουλίου ενώπιον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, κ. Luis Moreno Ocampo, μηνυτήριο αναφορά επί παραβιάσεων του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ιράκ. «Η αναφορά στρέφεται κατά των βρετανών υπευθύνων (πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και πολλών άλλων που έδιναν κι εκτελούσαν εντολές) για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια του πολέμου». Στη μηνυτήρια αναφορά προτείνονται ως μάρτυρες, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, μεταξύ άλλων: Κόφι Ανάν, γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, Κοϊσίρο Ματσαούρα, γενικός διευθυντής της UNESCO, Καρέλ ντε Ρουί διευθυντής της UNICEF στο Ιράκ, Ρόλαντ Ευγένιος Μπένζαμιν, αντιπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη, Ντάρι Κ. Μαχμούντ, αντιπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ιράκ, ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.
Συμβολική η κίνηση
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργος Πεταλωτής σχολιάζει την κίνηση σε ρεαλιστικό και σε συμβολικό επίπεδο: «Ως πρωτοβουλία τη θεωρώ θετική. Κρατώ τις επιφυλάξεις μου ως προς την ουσιαστικότητα και το αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι είναι μία συμβολική κίνηση κι όχι μια κίνηση από την οποία περιμένουμε να έχουμε ένα απτό αποτέλεσμα. Κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες και δεν πρόκειται να έχουμε ακροατήριο γι’ αυτήν την υπόθεση. Αυτό το γνωρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ως προς την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς, η κίνηση όμως έχει την αξία της, γιατί κάποτε πρέπει να δείξουμε πώς αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες δυνάμεις.
Το δικηγορικό σώμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος έχουν θεσμικό ρόλο, πέρα από τον καθημερινό και τον τυπικό. Μια πτυχή του είναι η τήρηση της νομιμότητας, είτε εγχώριας είτε διεθνούς. Από τη στιγμή που έχουμε τη γνωστή διασάλευση της διεθνούς νομιμότητας με την εισβολή στο Ιράκ και τα παρεπόμενα της εισβολής από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζω ότι καλά κάνουμε και κινούμε τα αντανακλαστικά μας και ελήφθη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αυτή η υπόθεση. Από νομικής απόψεως περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη.
Από όσο γνωρίζω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι αποφασισμένος να παρακολουθήσει πολύ στενά το θέμα και την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς. Είναι περισσότερο μια κίνηση αφύπνισης της κοινής γνώμης».
Η λάμψη της δίκης της 17Ν
Στην επικαιρότητα βρίσκεται και ο ρόλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών απέναντι στη συμπεριφορά κάποιων δικηγόρων που σχετίζονται με τη δίκη της 17Ν. Στόχος για κάποιους η προσέλκυση πελατών, φαινόμενο περίεργο για τους πολίτες, που δεν μπορούν εύκολα να το αναγνώσουν, αλλά οικείο στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης: «Είναι μία καθημερινή πρακτική, την βλέπουμε σε πανελλαδικό, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια δίκη που εγείρει νομικά και άλλου είδους ζητήματα, έδωσε το στίγμα του από την αρχή, παρακολούθησε όλα τα θέματα, από τη σύλληψη των φερομένων ως μελών της 17Ν. Όπου πίστευε ότι υπήρχε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γίνονται υπερβολές από αυτούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα παρενέβαινε. Ο Σύλλογος παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται.
Δυστυχώς, από άποψη πληροφόρησης, μαθαίνουμε τα συμβάντα μόνο από τις εφημερίδες. Δεν είμαι, βέβαια, από αυτούς που πίστευαν ότι πρέπει να υπάρχει τηλεόραση στη δίκη και ότι είναι το άπαν».
Δικαστικές αποφάσεις και ναρκωτικά
Ο κ. Πεταλωτής σχολιάζει και την τελευταία υπόθεση της χορήγησης ηρωίνης με απόφαση δικαστηρίου: «Αναπτύχθηκε ένα ερωτηματικό γύρω από το πόσο μπορούμε να κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις ή πράξεις δικαστηρίων. Τουλάχιστον σε επίπεδο δικηγορικών συλλόγων έχουμε την υποχρέωση να κρίνουμε και να σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, όχι μένοντας στην απόφαση που δικάστηκε, αλλά κρίνοντας αποφάσεις που έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον. Έχουμε υποχρέωση να αγγίζουμε δικαστικές αποφάσεις όταν αφορούν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα».
Κάποιες αποφάσεις δικαστηρίων έρχονται, βέβαια, να καλύψουν κενά υπαρκτά σε τομείς, όπως η υγεία. Ο κ. Πεταλωτής θυμίζει το σημαντικό ρόλο των δικαστηρίων, «γιατί έρχονται να καλύψουν σημαντικά κενά νόμων ή να καλύψουν ακόμη και νόμους, οι οποίοι μπορεί να είναι ασαφείς. Μέσα από δικαστικές αποφάσεις διαμορφώνεται μία νομολογία, μία πηγή δικαίου. Εξάλλου, το σύνταγμα αναγνωρίζει τη νομολογία σαν μία πηγή δικαίου. Ειδικότερα στο θέμα των ναρκωτικών, όταν ο νόμος προβλέπει μία πολύ μεγάλη ποινή κάθειρξης σε υποθέσεις ναρκωτικών, εάν κριθεί ότι ο ένοχος είναι χρήστης έχει μία διαφορετική αντιμετώπιση, ακόμη και την περίπτωση του ατιμώρητου. Το δικαστήριο έρχεται να σταθμίσει αν κάποιος είναι τοξικομανής, ώστε να κάνει αυτή τη σημαντική τομή. Τα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ ως προς την ανεξαρτησία της άποψής τους και ως προς το να αντιμετωπίζουν με προοδευτική ματιά τουλάχιστον το θέμα των ναρκωτικών, δείχνοντας μεγάλη επιείκεια εκεί που πρέπει κι εφαρμόζοντας απόλυτα το νόμο εκεί που δεν αρμόζει η επιείκεια. Τα λάθη βέβαια είναι για τους ανθρώπους, γι’ αυτό και κάποιες φορές έχουμε ακραίες αποφάσεις, ατυχείς».
Τα μέσα και οι ενδιάμεσοι
Το θέμα της δεοντολογίας του επαγγέλματος και των μέσων που ίσως μετέρχονται κάποιοι δικηγόροι για να πάρουν αποφάσεις είναι ένα ευαίσθητο κεφάλαιο. Ο κ. Πεταλωτής τονίζει ότι επιχειρούν να κρατηθούν τα επίπεδα της αξιοπρέπειας στα επαρχιακά δικαστήρια. Αναγνωρίζει και την ύπαρξη εξαιρέσεων: «Υπάρχουν συνάδελφοι που παραβαίνουν τον κώδικα δεοντολογίας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος με το διοικητικό και το πειθαρχικό του συμβούλιο μπορεί να επιβάλει μέχρι και την ποινή της παύσης. Προβλήματα συμπεριφοράς στην αίθουσα δεν έχουμε, αλλά δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, στο πώς αντιμετωπίζουν τους πελάτες, πώς έρχονται κάποιοι πελάτες μέσω κάποιων καναλιών και κυκλωμάτων σε συγκεκριμένους δικηγόρους.
Οταν κρίνουμε ότι το θέμα γίνεται ανησυχητικό επιβάλουμε την τάξη και υπάρχει τρόπος να το κάνουμε. Είναι μια προειδοποίηση σε κάποιους εκτός δικηγορίας, που έχουν την εντύπωση ότι από τις θέσεις που είναι μπορούν να γίνονται διοχετευτές υποθέσεων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης με το ΔΣ είναι αποφασισμένος να τα σταματήσει όλα αυτά». Ο κ. Πεταλωτής δίνει ένα παράδειγμα από το οποίο αποδεικνύεται η δράση των ενδιάμεσων που δίνουν πληροφορίες. «Ας σκεφτούμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, οι οποίοι συλλαμβάνονται κι έρχονται στο δικαστήριο. Εύλογα αναρωτιόμαστε πώς βρίσκουν τους δικηγόρους και δυστυχώς οι δικηγόροι είναι συγκεκριμένοι. Πρόκειται για εξαιρέσεις, τις οποίες ο Δικηγορικός Σύλλογος παρακολουθεί». Εσωτερικές ενέργειες έχουν γίνει και σύντομα αναμένονται και αποτελέσματα.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
