Ερωτηση του Ε. Στυλιανιδη για την αποκατασταση των ζημιων απο την πυρκαγια στη Μαρωνεια

Ανησυχία και προβληματισμός αναδεικνύεται μέσα από τις ερωτήσεις του βουλευτή Ν.Δ. Ροδόπης, κ. Ε. Στυλιανίδη, προς τους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς, η οποία κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή της Μαρώνειας τον περασμένο Αύγουστο.

Οι ερωτήσεις, οι οποίες, σημειωτέον, έτυχαν ενθαρρυντικών απαντήσεων, αφορούν στην προοπτική αναδάσωσης της περιοχής στη στήριξη των πληγεισεών ομάδων του τοπικού πληθυσμού καθώς και στη συστηματική κι οργανωμένη προβολή της αναπτυσσόμενης τουριστικής ζώνης της περιοχής της Μαρώνειας.

Ερωτήσεις κι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Η ερώτηση του κ. Στυλιανίδη έχει ως εξής:

“Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρώνειας Ροδόπης, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κατέστρεψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 20.000 στρέμματα, απειλώντας σπίτια και ένα ξενοδοχείο του οικισμού. Η περιοχή της Μαρώνειας, είναι η πιο προβεβλημένη και αναπτυσσόμενη τουριστική ζώνη του Ν. Ροδόπης.

Οι συνέπειες της φωτιάς είναι μεγάλες, όχι μόνο όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά και όσον αφορά την οικονομική ζωή των κατοίκων (τουρισμός, κτηνοτροφία).

Ερωτώνται οι υπουργοί

1. Αν και πότε προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση αναδάσωση των κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον της περιοχής.

2. Με ποιους τρόπους σκοπεύει η κυβέρνηση να στηρίξει ομάδες του πληθυσμού, που έχουν θιγεί οικονομικά από την καταστροφή, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, τα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οι επαγγελματίες του Δήμου Μαρώνειας, που στηρίζονται στην τουριστική κίνηση της ούτως ή άλλως μικρής τουριστικής σεζόν, που υπάρχει στην περιοχή;

3. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβάλλει οργανωμένα και συστηματικά την περιοχή, ώστε να προστατευθεί η εικόνα τγς από την απαξίωση, γεγονός που θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση;”

Η απάντηση του Υπουργού Γεωργίας

“Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε.Σ. Στυλιανίδης για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η δασική έκταση στην περιοχή Μαρώνειας Ροδόπης, που κάηκε στις αρχές Αυγούστου θα κηρυχθεί εμπρόθεσμα αναδασωτέα και θα απαγορευτεί κάθε επέμβαση που δεν σχετίζεται με την αναδάσωσή της.

Η βλαστητική δομή της έκτασης και οι επικρατούσες κλιματοεδαφικές συνθήκες εξασφαλίζουν τη φυσική αναγέννησή της, σε περίπτωση όμως που θα διαπιστωθεί ανάγκη τεχνικών αναδασωτικών επεμβάσεων, (μετά από σύνταξη ειδικής μελέτης αναδάσωσης) θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα.

Μετά το πέρας της θερινής περιόδου, οπότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της έκτασης και του ύψους των ζημιών που προκλήθηκαν ή θα προκληθούν στη γεωργία από πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, σε επίπεδο χώρας, το Υπουργείο Γεωργίας, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη των ζημιών στο Γ΄ ΚΠΣ.”

Η απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης

“Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης που κατατέθηκε από τον ως άνω βουλευτή σας γνωρίζουνε τα ακόλουθα:

Ο ΕΟΤ έχει την ευθύνη της προβολής του συνόλου της χώρας και, ως εκ τούτου, δεν προβάλει μία περιοχή περισσότερο σε βάρος ενδεχομένως μιας άλλης.

Όμως προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα έμμεσης ενίσχυσης. Πιο συγκεκριμένα η τουριστική προβολή των Νομών της Ελλάδας πραγματοποιείται σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο Ν. 2160/93 (άρθρο 1, παρ. 13) διαδικασία, και ο ΕΟΤ συμμετέχει στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ΝΕΤΠ (Νομαρχιακών Επιτροπών Τουριστικής Προβολής) μέχρι ποσοστού 50% επί του συνολικού ποσού δαπανών του προγράμματος.

Επομένως, υπό την προϋπόθεση ότι η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή θα υποβάλει σχετικό Πρόγραμμα για το Νομό Ροδόπης, ο ΕΟΤ έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ουσιαστικά την προβολή της περιοχής ώστε να περιορισθούν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2001.”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.