Ερωτηση για την ενισχυση της Πολιτικης Προστασιας των Δημων και την αναπτυξη του εθελοντισμου

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους της χώρας και την ανάπτυξη του Εθελοντισμού επικουρικά για τα καθήκοντα αυτά.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Αρκετές περιοχές της χώρας μας έχουν πληγεί κατά το παρελθόν από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες, ανάμεσά τους επανειλημμένα και ο Νομός Ροδόπης. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε και οργάνωσε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Όμως, η λειτουργία των τμημάτων πολιτικής προστασίας στους περισσότερους ΟΤΑ Α’ βαθμού, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων, είναι ελλιπής και υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπισης τυχόν εκτάκτων αναγκών. Ενόψει της ερχόμενης θερινής περιόδου, όπου λόγω των κλιματικών αλλαγών αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες με μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Δήμων τόσο του Νομού Ροδόπης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με τα απαραίτητα μηχανήματα, το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς και την ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να ενισχυθεί και αναδιαρθρωθεί ο τομέας Πολιτικής Προστασίας τόσο των Δήμων του Νομού Ροδόπης , αλλά και της υπόλοιπης χώρας;

2.Προτίθεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού με τα απαραίτητα μηχανήματα και το αναγκαίο προσωπικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κλπ);

3.Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό για την ενίσχυση του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων;

Μειωμένα κονδύλια για την ενίσχυση Νέων Αγροτών σε Π.Α. Μ.-Θ

Επίσης, ο Βουλευτής Ροδόπης, μαζί με άλλους έξι συναδέλφους του από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τη μεγιστοποίηση των προβλημάτων των νέων αγροτών στην βορειοανατολική Ελλάδα λόγω των μειωμένων κονδυλίων για την ενίσχυσή τους.

«Σύμφωνα με την ΚΥΑ 704/2008 προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”.

Η εφαρμογή του Μέτρου αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της γεωργίας.

Σύμφωνα με την αναφερθείσα ΚΥΑ, το ποσό το οποίο προβλέπεται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι 7.200.000 εκατ. €, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 250 σχέδια νέων γεωργών σε επίπεδο Περιφέρειας. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια περιλαμβάνει 5 νομούς, αντίστοιχα αναλογούν 50 σχέδια νέων γεωργών ανά νομό.

Σε σύγκριση με άλλες Περιφέρειες όπως π.χ. της Κρήτης η οποία περιλαμβάνει 4 νομούς, με πληθυσμό 600.000 και ποσοστό αγροτικού πληθυσμού 30%, υπάρχει κατανομή πίστωσης 16.000.000 εκατ. €, ενώ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με 4 παραμεθόριους νομούς στους 5 και με πληθυσμό 611.000 και ποσοστό αγροτικού πληθυσμού 43%, η κατανομή πίστωσης ανέρχεται στα 7.200.000 εκατ. €

Κύριε Υπουργέ,

η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένη πλέον τη μεγάλη εγκατάλειψη της υπαίθρου κυρίως από τους νέους, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα απαξίωσης του αγροτικού-κτηνοτροφικού τομέα και της αποβιομηχάνισης, όταν η μόνη ουσιαστική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της είναι η γεωργία και οι υπηρεσίες.

Αν μάλιστα προσθέσουμε τη γεωγραφική θέση της περιφέρειας και τη σημασία της στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ανάπτυξης της περιοχής και η οικονομική στήριξη προς τους κατοίκους της, ιδιαίτερα στους νέους γεωργούς.

Επειδή με την κατανομή της ΚΥΑ 704/2008 τα προβλήματα του αγροτικού χώρου της περιφέρειάς μας δεν λύνονται αλλά αντίθετα μεγιστοποιούνται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Με ποια κριτήρια δόθηκαν οι πιστώσεις ανά Περιφέρεια στο πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 1.1.2;

2.Σκέπτεται το Υπουργείο να επανεξετάσει το κριτήρια κατανομής των οικονομικών ενισχύσεων ανά Περιφέρεια, αυξάνοντας τα κονδύλια προς την Α.Μ.Θ., λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση και τη σύνθεση του ΑΕΠ της κάθε Περιφέρειας;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.