Ερχονται και στην ΑΜΘ τα Παρατηρητηρια Δομημενου Περιβαλλοντος

Την ανάγκη στελέχωσής τους με κατάλληλο προσωπικό τόνισαν τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης σε τεχνική συνάντηση που έγινε στην Κομοτηνή

Η στελέχωση των νεοδημιουργηθέντων Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος, που προβλέπονται από το νόμο 4495/17, απασχόλησε τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης που βρέθηκαν το Σάββατο στο χώρο του ΤΕΕ Θράκης, για να παρακολουθήσουν το ειδικό σεμινάριο για το νόμο.
 
Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στους μηχανικούς του ΤΕΕ την Παρασκευή και την Κυριακή σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη αντίστοιχα, για τον νόμο 4495/17 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. 

Απαραίτητη η στελέχωση των υπηρεσιών 

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι υπάρχει σύμπλευση πλέον του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ, με τους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου να προσπαθούν να βρουν κοινές συνιστώσες ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ. Τάνια Βεζυριαννίδου.
 
Μέσα από το νέο νόμο, τον οποίο η κ. Βεζυριαννίδου χαρακτήρισε αρκετά «βαρύ», μιας και αποτελείται από 157 άρθρα και έξι κεφάλαια, αντιμετωπίζεται ένα πολύ σοβαρό θέμα, το δομημένο περιβάλλον, και προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε αυτό.
 
Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η αυθαίρετη δόμηση, στο οποίο ο νόμος αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο, όμως όλο το θέμα του δομημένου περιβάλλοντος αναλύθηκε στις δύο εκδηλώσεις, σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που απευθύνονταν σε όλους τους μηχανικούς και αφορούσαν ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού.
 
«Υπάρχουν καινοτομίες στο νόμο, εισάγονται νέες έννοιες, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, αλλά και του Δήμου» σημείωσε, με κάτι εντελώς νέο να είναι η νεοσύστατη δομή του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος.
 
«Η ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, θέλει να δει πώς θα στηθεί αυτός ο μηχανισμός και πώς θα στελεχωθεί» εξήγησε η κ. Βεζυριαννίδου, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να έχει εφαρμοσιμότητα ο νόμος. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να έχει ικανό στελεχιακό δυναμικό, έμπειρα στελέχη, μιας και χρειάζεται ανθρώπους με κατάρτιση».
 
Σύμφωνα με την κ. Βεζυριαννίδου, το θέμα είναι πως όταν έγινε ο Καλλικράτης, δεν συνοδεύτηκε από την κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών, σε αντίθεση με την προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, τον Καποδίστρια, είχαν γίνει προσλήψεις. Για αυτό και τόνισε πως η ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης θέλει να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις, ώστε να γίνει ακόμα ένα βήμα μπροστά στο δομημένο περιβάλλον και να έχει αποτελεσματικότητα.
 
 

Αλλάζει η φιλοσοφία για το δομημένο περιβάλλον 

Ο 4495/17, σημείωσε η κ. Σταυρούλα Αγρίου, πολιτικός μηχανικός, πολιτικός μηχανικός και συνεργάτης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, είναι ένας νόμος που προέκυψε μετά από μακρά διαβούλευση με όλο τον τεχνικό κόσμο, με πρωτεργάτη το ΤΕΕ, τους συλλόγους μηχανικών στην οποία συμμετείχαν διάφοροι θεσμικοί φορείς από την κοινωνία των πολιτών, και θεωρεί πως για αυτό δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες διατάξεις του ψηφίστηκαν σχεδόν από το σύνολο της Ελληνικής Βουλής.
 
Τα στελέχη του υπουργείου συνεχίζουν αυτή την επαφή και τη διαβούλευση και μετά τη ψήφιση του νόμου, ώστε να εφαρμοστεί και να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που χρειάζονται για να λειτουργήσει ο νόμος, αλλά και να εντοπιστούν ασάφειες, και πιθανόν σημεία τροποποίησης ή βελτίωσής τους.
 
Κύριος στόχος τους πάντως είναι όμως να γίνει κατανοητή από τους μηχανικούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η φιλοσοφία του νέου νόμου, πώς προέκυψε, γιατί προέκυψε, μιας και «δεν ήταν μια μαξιμαλιστική προσπάθεια να ανακατέψουμε ό,τι έχει να κάνει με το δομημένο περιβάλλον» όπως επεσήμανε η κ. Αγρίου. «Απλά θέλαμε» συνέχισε «να υπάρχει μια άλλη προσέγγιση στο ζήτημα του δομημένου περιβάλλοντος, μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, που εστιάζει και προσπαθεί να θεραπεύσει τις αιτίες που έχουν προκαλέσει διαχρονικά και συνεχίζουν την άναρχη δόμηση στη χώρα μας». 

Δημιουργείται το παρατηρητήριο 

Κάτω από αυτό το πρίσμα, έγιναν κάποιες σημαντικές τομές, όσο αφορά στα μέσα και τους μηχανισμούς ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος, που θεωρεί ότι ήταν πρακτικά ανύπαρκτοι στη χώρα μας.
 
Έτσι οι Υπηρεσίες Δόμησης (οι παλιές πολεοδομίες) παραμένουν υπηρεσίες αδειοδότησης της δόμησης, ενώ τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος δημιουργούνται ως υπηρεσίες ελέγχου της δόμησης.
 
Ο έλεγχος μέχρι τώρα γινόταν εν μέρει από τα τμήματα αυθαιρέτων των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ), που όπως δεν λειτουργούσαν κανονικά, για αυτό και δημιουργείται για πρώτη φορά μια διακριτή δομή, που θα ασχολείται όχι μόνο με τα αυθαίρετα, αλλά με τον έλεγχο, την παρατήρηση και την προστασία του συνόλου του δομημένου περιβάλλοντος.
 
Για αυτό θα έχει και μια σειρά από αρμοδιότητες, όπως η παρακολούθηση της εξέλιξης του πολεοδομικού σχεδιασμού, η παρακολούθηση, εποπτεία και η καλή λειτουργία όλων των πολεοδομικών συμβουλίων, των θεμάτων που αφορούν στην προσβασιμότητα, για αυτό και δημιουργούνται δομές και συμβούλια στην έδρα κάθε περιφέρειας που αφορούν στην προσβασιμότητα, στην αισθητική εναρμόνιση των κατασκευών με το φυσικό τους περιβάλλον, και φυσικά ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης, οι κατεδαφίσεις κτλ.
 
Η κεντρική δομή θα βρίσκεται στην Αθήνα, και θα εκτείνεται σε 13 περιφέρειες, στα Περιφερειακά Παρατηρητήρια, και στη συνέχεια στην έδρα κάθε ΠΕ στα τοπικά Παρατηρητήρια.
 
Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε η κ. Αγρίου, ο έλεγχος αναβαθμίζεται στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και γίνεται διάκριση μεταξύ ελέγχου και αδειοδότησης.
 
Μπαίνει επίσης στο τραπέζι το θέμα ότι για να λειτουργεί μια ΥΔΟΜ και να παρέχει τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου της, πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό στελεχών και ειδικοτήτων. Για αυτό και βρίσκονται σε επαφή με την ΚΕΔΕ, όπως βρίσκονται σε επαφή και με την ΕΝΠΕ για τα Παρατηρητήρια, ώστε να βρουν τρόπους να στελεχωθούν σωστά αυτές οι δομές. 

Επιτάχυνση οικοδομικών αδειών 

Πάντως να σημειωθεί πως με το νόμο θεσπίστηκε μια διαδικασία επιτάχυνσης των οικοδομικών αδειών και όλων των σχετικών εγκρίσεων, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής έκδοσης των αδειών.
 
Μία κατηγορία αδειών θα εκδίδεται αυτόματα, με την ηλεκτρονική υποβολή στο σύστημα, με τον έλεγχο να γίνεται μετέπειτα δειγματοληπτικά, ενώ άλλες άδειες στις οποίες χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος της πολιτείας, θα υπάρχει ένα περιθώριο ενός μήνα στην ΥΔΟΜ να γνωμοδοτήσει, και πιστεύουν πως θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά από το καλοκαίρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.