«Ερανισματα απο το Κοσμιο»

Την καταγραφή της ιστορίας και των ιδιαιτεροτήτων των οικισμών της Κομοτηνής, ξεκίνησε ο Δήμος και η ΔΕΠΑΚ, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της μνήμης, των πολιτιστικών στοιχείων και της παράδοσης της περιοχής.

Η πρώτη έκδοση της σειράς «οικισμοί του Δήμου Κομοτηνής», κυκλοφόρησε ήδη, αφορά το Κόσμιο και φέρει τον τίτλο «Ερανίσματα από το Κόσμιο». Πρόκειται για μια «καλαίσθητη» και ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Τέλης Κελεσίδης.


«Οι εκδόσεις αυτές αποτελούν ένα είδος υποδομών μια και θα μείνουν στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε ότι χάνεται να περισώσουμε ότι στοιχείο υπάρχει από το παρελθόν, ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους επόμενους να έχουν να ένα πνευματικό εχέγγυο και να μπορούν να γνωρίζουν την πόλη τους». Δήλωσε μεταξύ άλλων στον «ΠτΘ» η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ποιότητα του πρώτου βιβλίου.

Η επόμενη έκδοση της σειράς θα αφορά τον οικισμό της Πανδρόσου, ενώ ήδη προετοιμάζεται προκειμένου να τυπωθεί ένας σημαντικός τόμος ο οποίος θα αναφέρεται στην πόλη της Κομοτηνής.

Ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΠΑΚ «έχουν υιοθετήσει εδώ και λίγο καιρό, στη διάρκεια αυτής της θητείας, μια πολιτική που κατατείνει στο να συγκεντρωθούν, να συλλέγουν και να εκδοθούν στη συνέχεια, στοιχεία που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κομοτηνής, της πόλης του αστικού κορμού αλλά και των οικισμών της. Ακριβώς γιατί τα θεωρεί μόνιμα και δημιουργικά στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στον πολιτισμό και στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης της Κομοτηνής». Ανέλυσε η κ. Μενεσελίδου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και τη θεματική έκδοση της ΔΕΠΑΚ για τους θερινούς κινηματογράφους η οποία κυκλοφόρησε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αναφορικά με τα «Ερανίσματα από το Κόσμιο» τόνισε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκδοση και ταυτόχρονα πολύ όμορφη αισθητικά, που εμπεριέχει στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού του Κοσμίου, μιας άλλης εποχής, καταδεικνύοντας αυτήν τη διαδρομή και ταυτόχρονα έχοντας αναφορές στο σήμερα.

Το βιβλίο φιλοξενεί κείμενα των Δημήτρη Αρσενίου, Γεωργίας Γζουντέλη, Κυριάκου Καζάκου, Αφροδίτης Καλτσίκη, Τέλη Κελεσίδη, Απόστολου Μιχιούρη, Γιαννούλας Μπενίδου, Χρήστου Παπάζογλου, Φώτη Π.Τσάκα, Εμμανουήλ Τσορμπατζόγλου, Κορίνας Χάρη και Απόστολου Ψάλτη. «Άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει και δημιουργήσει στο Κόσμιο, καταθέτουν μέσα από αυτό το βιβλίο την προσωπική τους οπτική, που εν τέλει είναι και οπτική ολόκληρου του οικισμού, επισήμανε η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ.

Η κ. Μενεσελίδου σημείωσε πως θα ακολουθήσουν νέες εκδόσεις που θα αναφέρονται και στους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου, ενώ ήδη προετοιμάζεται για να τυπωθεί ειδικός τόμος που θα αφορά στην πόλη της Κομοτηνής σε συνεργασία με τον κ. Σάββα Κουτλογεωργίου.

Στα περιεχόμενα του βιβλίου εστίασε σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ο επιμελητής της έκδοσης, δημοσιογράφος Τέλης Κελεσίδης, ο οποίος τόνισε την σημασία της ύπαρξης σε αυτή, της ζωντανής θρακιώτικης γλώσσας, τόσο μέσα σε ιστορικά στοιχεία για το χωριό, όσο και στα λαογραφικά στοιχεία ή τα παραμύθια και τα μασάλια» .

Ο ίδιος αναφερόμενος στην πορεία συλλογής των στοιχείων και των φωτογραφιών που παρατίθενται στις σελίδες του, χαρακτήρισε σημαντική αφενός την συμβολή της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών κ. Γεωργίας Γζουντέλη αφετέρου την καταγραφή που προηγήθηκε στη δεκαετία του 80’ από την έκδοση της εφημερίδας «Κόσμιο» του Μορφωτικού Ομίλου του χωριού που σήμερα είναι αδρανοποιημένος.

«Σημαντικό επίσης είναι πως το «Ερανίσματα από το Κόσμιο» είναι η αρχή της καταγραφής της ιστορίας, της λαογραφίας κι άλλων στοιχείων, για όλους τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, για τους οποίους δεν υπήρχε μέχρι σήμερα βιβλιογραφία» πρόσθεσε ο κ. Κελεσίδης, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται αντίστοιχη έκδοση για την Πάνδροσο. «Ελπίζουμε να υπάρχει ενδιαφέρον και από τους άλλους συλλόγους των οικισμών του Δήμου. Εξάλλου το ενδιαφέρον του ίδιου και της ΔΕΠΑΚ είναι δεδηλωμένο, αφού το βιβλίο αναφέρει πως είναι το πρώτο της σειράς «οικισμοί του Δήμου Κομοτηνής» κατέληξε.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η παρουσίαση του βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.