Επιτυχημενα επετειακο το 25ο Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου

Για ακόμα μια φορά η καρδιά του αθλητισμού χτυπούσε στην ΣΕΦΑΑ της Κομοτηνής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα από τα κυριότερα πολιτιστικά αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα, εδώ και 25 χρόνια, της Κομοτηνής, το 25ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην ΣΕΦΑΑ.
 
Το συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τόσο της επιστημονικής και αθλητικής κοινότητας, όσο και του κοινού της Κομοτηνής στις παράλληλες εκδηλώσεις όπως το Komorun.
 
Τις εντυπώσεις δε στην τελετή έναρξης έκλεψε τόσο η ομιλία του κ. Νικ Στεργίου, που μίλησε για τη χρήση της μεταβλητότητας της κίνησης στη θεραπεία και πρόληψη των κινητικών διαταραχών, αλλά και η βράβευση τόσο παραολυμπιονικών όσο και των τεσσάρων «εγκεφάλων» για το ξεκίνημα του συνεδρίου πριν από 25 χρόνια, του κ. Κυριάκου Ταξιλδάρη, του κ. Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, του κ. Γιώργου Γκοδόλια και του κ. Σάββα Τοκμακίδη, με τον τελευταίο να τιμάται και για την προσφορά του στο Τμήμα, μιας και πλέον συνταξιοδοτήθηκε. 

Κοινή προσπάθεια για την επιτυχία του συνεδρίου 

«Εδώ και χρόνια θέλουμε να δείξουμε ότι όταν προσπαθούμε όλοι μαζί, πετυχαίνουμε» σημείωσε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Αντώνης Καμπάς, κάτι που και φέτος αποδείχτηκε περίτρανα, μιας και όλοι οι φορείς της πόλης ενώθηκαν, κάνοντας το συνέδριο πραγματικά συνέδριο όχι της ΣΕΦΑΑ, αλλά της Κομοτηνής και της Θράκης.
 
«Φέτος αποδείξαμε και έμπρακτα ότι ήταν ένα συνέδριο της Θράκης, γιατί είχε τόσο μαζική συμμετοχή από κόσμο που μπορεί να μην είχε τόσο σχέση με την επιστήμη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, αλλά θέλησε να έρθει κοντά στο Πανεπιστήμιο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το KomoRun, έχοντας συνέργειες με το Santa Run, με τον ορεινό Ημιμαραθώνιο αυτοτροφοδοτούνται και γίνονται μεγαλύτερα βοηθώντας και τη Σχολή.
 
Παράλληλα στο πολιτιστικό κομμάτι, που ανέλαβε ο Δήμος, η συναυλία του Βασίλη Λέκκα, που έδωσε μια πρόγευση την Παρασκευή στην τελετή έναρξης μαζί με την μπάντα της Τετραφωνικής Ρίζας, έδεσε πολύ καλά με την όλη προσπάθεια.
 
Αυτή η σύνθεση φαίνεται ότι πλέον έχει γίνει κατανοητή και από το κοινό της Κομοτηνής, που βγήκε στο Komorun και χειροκροτούσε, περισσότερο από πέρυσι.
 

Ο κ. Καμπάς στάθηκε σε δυο σημαντικά κομμάτια του συνεδρίου. Ένα εξ αυτών ήταν η στρογγυλή τράπεζα «Η αθλητική επιστήμη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο» η οποία είχε μαζική συμμετοχή, όχι από εθελοντές και επιστήμονες, αλλά από τους προπονητές της περιοχής. Και μάλιστα το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε μόνο στους «γνωστούς», δηλαδή τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας Μίκαελ Σκίμπε, Ζήση Βρύζα και Τραϊανό Δέλλα, αλλά σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς των προπονητών υπήρξε και για τις επιστημονικές τοποθετήσεις των P. Krustrup, A. Χατζηνικολάου και Γιάννη Φατούρου, που θα εφαρμόσουν στο μέλλον αυτά που έμαθαν στο γήπεδο.
 
«Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί το Πανεπιστήμιο θεωρείται πολλές φορές κάτι κλεισμένο σε μια γυάλα. Αποδείξαμε ότι τις πληροφορίες που έχουμε μέσα σ’ ένα συνέδριο, δεν τις κρατάμε για τον εαυτό μας, αλλά θέλουμε να τις παίρνουν οι προπονητές και να τις υλοποιούν, άρα έχουμε ένα τεράστιο κέρδος, μιας και πέρα από τη μαζικότητα η πληροφορία περνά στην πράξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Το δεύτερο σημαντικό του Συνεδρίου κατά τον κ. Καμπά ήταν η έμφαση που δόθηκε στο κομμάτι της αναπηρίας, μιας και έγιναν τρείς πολύ καλές στρογγυλές τράπεζες. Η μία αφορούσε τα Παραολυμπιακά μετάλλια, και οι άλλες το παρόν και το μέλλον της προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής και τους τομείς της επιτυχημένης δραστηριοποίησης των αποφοίτων του τμήματος.
 

Στην πρώτη τράπεζα συμμετείχαν προπονητές παραολυμπιονικών, που έδιξαν τη δουλειά που έχουν κάνει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δίνοντας το έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση επάνω στο θέμα.
 
Στην δεύτερη έδωσαν το παρόν όλοι οι καθηγητές από όλα τα ΤΕΦΑΑ της χώρας, που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής, θέτοντας στο τραπέζι προτάσεις για το μέλλον της, ενώ στην τελευταία πτυχιούχοι τόσο από την Κομοτηνή όσο και από άλλα τμήματα Φυσικής Αγωγής έδειξαν πως δούλεψαν και τι πέτυχαν μετά το πτυχίο, κάτι που ήταν εξαιρετικής σημασίας για τους μέλλοντες πτυχιούχους του Τμήματος. 

Συνεργασίες θέλει να βρει στην Κομοτηνή ο Νικ Στεργίου 

Η τελετή έναρξης άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, μιας και την εναρκτήρια ομιλία σε αυτή πραγματοποίησε ο κ. Νικ Στεργίου, που εξήρε τόσο τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, όσο και την επιστημονική κατάρτιση των συμμετεχόντων, καθηγητών και μαθητών.
 
Ένας από τους λόγους που θέλησε να έρθει και να μιλήσει στην Κομοτηνή, σημείωσε, ήταν και το γεγονός ότι ήθελε να έρθει σε επαφή με τους καθηγητές και το Τμήμα, επιθυμώντας να δημιουργήσει περισσότερες συνεργασίες για το μέλλον.
 

Ο κ. Στεργίου, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και ασχολείται με την μεταβλητότητα στην ανθρώπινη κίνηση, επικεντρώθηκε σε αυτή στην ομιλία του, γιατί δηλαδή δεν μπορούμε ποτέ να κάνουμε το ίδιο πράγμα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
 
Αυτό, σημείωσε, είναι ένα φαινόμενο το οποίο με τη μελέτη μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για την ανθρώπινη κίνηση, και στη συνέχεια με τις μελέτες που έχουν γίνει επάνω σε αυτό, να βοηθήσουν παθολογίες που έχουν να κάνουν με κινητικά προβλήματα, από Παρκινσονισμό και σκλήρυνση κατά πλάκας μέχρι και εγκεφαλική παράλυση ή στα προβλήματα που προκύπτουν από τη γήρανση, που οδηγεί σε πτώσεις.
 
Στην Ελλάδα υπάρχει γνώση της συγκεκριμένης έρευνας, και στόχος του ίδιου αλλά και του Πανεπιστημίου είναι να στήσουν ένα δίκτυο συνεργασιών, μιας και το μέλλον θεωρεί πως θα βασίζεται στις συνεργασίες και στην επαφή, που η τεχνολογία έχει κάνει ευκολότερη. 

Κοινή προσπάθεια για το καλό του αθλητισμού 

Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου τόνισε πως προσβλέπουν πάρα πολύ στη συνεργασία των αθλητικών επιστημόνων, για αυτό άλλωστε είχε συνεργασία με την Κοσμητεία και τους καθηγητές της ΣΕΦΑΑ, ώστε να μελετήσουν πώς θα συνεργαστούν για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.
 
Ο αθλητισμός, τόνισε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχίζει όμως να φέρνει επιτυχίες στα ανώτατα επίπεδα. Υπάρχουν πολλές παθογένειές και προβλήματα που πρέπει να λυθούν, σημείωσε, και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη συνεργασία με τις σχολές φυσικής αγωγής, που αποτελούν τα παραγωγικά εργαστήρια που θα βγάλουν το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα υπηρετήσει τον ελληνικό αθλητισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.