Επιστημονικη ημεριδα στο Γραμο με πρωτοβουλια του Γιαννη Μοτσιου

Με θέμα: «Ο Γράμος στην Ελληνική και τη Γαλλική ποίηση. Ο Γράμος και ο Πωλ Ελυάρ»

Η Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από το Γ. Μότσιο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Α. Λάζαρη,  Διδάκτορα  Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Ερμηνείας των Κειμένων – Ποιητή, τον Θ. Κούγκουλο, διδάκτορα Νέας ελληνικής φιλολογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τον Γ. Μότσιο, Πρόεδρο, τον Γ. Παπαγρηγορίου, Αντιπρόεδρο, τα μέλη: Κ. Γκίτση, Χρ. Γραΐδη, Η, Μάνη, Π. Μάνιο, Δ. Στάθη, σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δήμο Νεστορίου, την ΕΔΙΑ 140-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, την Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών συγκαλούν στο Γράμο, στη λίμνη Μουτσάλια στους πρόποδες της Πάνω Αρένας, Ν. Καστοριάς, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο Γράμος στην Ελληνική και τη Γαλλική ποίηση. Ο Γράμος και ο Πωλ Ελυάρ».

Δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 150 άτομα (στην πλειονότητά τους σπουδαστές) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  Κρήτη και  Πάτρα, Μεσολόγγι και  Άρτα, Γιάννενα και  Γρεβενά,  Κοζάνη, Σιάτιστα,  Νεστόριο κ.ά., γεγονός που αποδεικνύει την επιστημονική και ιστορική αναγκαιότητα σύγκλησης της παρούσας Ημερίδας με τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Γιάννης Μότσιος: «Η ποίηση του Γράμου ανήκει στους ελάχιστα επιστημονικά  μελετημένους»  

Για το τελευταίο του βιβλίο, Ο Γράμος στην ελληνική και τη Γαλλική ποίηση: «του λαού μας τη στράτα πλατιά να φωτίζεις», ο Γιάννης Μότσιος επισημαίνει:

«Θέλω να υπογραμμίσω την πετυχημένη απόφαση να πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Ημερίδας με ποιήματα αποκλειστικά για το Γράμο, στον ίδιο το Γράμο,  στις όχθες της   λίμνης Μουτσάλια, με φόντο τα περήφανα ξερά βράχια της Πάνω Αρένας του Ν. Καστοριάς . Καθότι  η φύση συμμετέχει και εκφράστηκε στους στίχους για το Γράμο.

Η ποίηση του Γράμου ανήκει στους ελάχιστα επιστημονικά  μελετημένους   χώρους από τη φιλολογική έρευνα. Καιρός να τη  δώσουμε στην   κρίση και την αισθητική αξιολόγηση. Ο κύβος ερρίφθη. Οι πρώτες εξετάσεις θα δοθούν  στο Γράμο, στους πρόποδες  της Πάνω Αρένας. Ο Γράμος θα δεχτεί με καλοσύνη και με κατανόηση  ακροατές και θεατές όλων των ηλικιών και των παραδόσεων.  Για να τους πείσει ότι στα άγια χώματά του πολλοί είναι εκείνοι που έγραψαν αξιόλογους στίχους από το 1948 και μετά. Εγώ ξεχωρίζω εννιά. Από τους παλαιότερους και τους  εντελώς νέους:  αυτούς που έγραψαν στίχους για το Γράμο τον τελευταίο μήνα. Που πάει να πει ότι ο Γράμος δεν αποτελεί μουσειακή αξία,  αλλά και ζωντανή συνέχεια στους χώρους της τέχνης του λόγου.»

Το Πρόγραμμα των εργασιών της Ημερίδας

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/7/2020

Ώρα έναρξης: 12.00μ. – Λίμνες Αρένες (Μουτσάλια), νομός Καστοριάς

Ο Γιάννης  Μότσιος, πρόεδρος της Οργανωτικής  Επιτροπής  κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Χαιρετισμοί:

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Νεστορίου
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πρόεδρος ΕΔΙΑ 1940-΄74 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Σίμος Ζαγκανίκας, Διευθυντής Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Γρεβενών

Εισηγήσεις:

Θανάσης Κούγκουλος, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ε.ΔΙ.Π. Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Ανδρέας Λάζαρης, δρ. Νεοελληνικής  Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Γιάννης Μότσιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο ΓΡΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ.«ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ Θ’ ΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ /ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΛΑΛΙΑ»

Διαβάζουν αντιπροσωπευτικά κείμενα οι:

Αλέκα Ράπτη, Πόπη Πασχαλίδου, Σίμος Ζαγκανίκας, Γιώργος Πολονύφης.

Παίζουν οι μουσικοί:

Γιώργος Μπέλλος (κλαρίνο,  φλογέρα), Αλέξανδρος Μπέλλος (κιθάρα).

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/7/2020

10.00 π.μ. Ξενάγηση στα υψώματα Τσάρνο- Φλάμπουρο και Γράμουστα.  Στο Τσάρνο έγιναν το πιο πιθανό οι πιο σκληρές μάχες στο Γράμο. Μπορεί και σε όλο τον Εμφύλιο.

Πώς πάμε στο χώρο της εκδήλωσης:

α) από την ΕΓΝΑΤΙΑ προς Καστοριά:

Έξοδος μετά την Καστοριά στην πινακίδα «Μανιάκοι» για Νεστόριο κι από τον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου προς Πεύκο με κατεύθυνση το Πευκόφυτο. Περνάμε το γεφύρι του Σαρανταπόρου και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και πριν το Πευκόφυτο υπάρχει πινακίδα δεξιά για Λίμνες Αρένες, χωματόδρομος(11,5 χλμ), (ειδικά επισκευασμένος για συμβατικά αυτοκίνητα). Προσοχή στις ταμπέλες! Η απόσταση από το χωριό Πεύκος μέχρι τις λίμνες Αρένες είναι περίπου 23 χλμ. και από το Νεστόριο μέχρι τον Πεύκο 17 χλμ,, σύνολο 40 χλμ από Νεστόριο.

β) από ΕΓΝΑΤΙΑ –Γρεβενά- Επταχώρι:

μετά τη γέφυρα του Σαρανταπόρου  3 περίπου χιλιόμετρα μετά το Επταχώρι) στρίβουμε δεξιά για Χρυσή και Πευκόφυτο (9,5χλμ), ενώ από Κόνιτσα, 2 χλμ πριν το Επταχώρι, στρίβουμε  αριστερά για Χρυσή – Πευκόφυτο.  Μετά το Πευκόφυτο στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο για Λίμνες Αρένες.  
γ) μέσω χωματόδρομου,  από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων (13 χλμ.).

Διαμονή:

α) στον  ξενώνα  του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (απέχει 13 χλμ περίπου από τις λίμνες Αρένες,  τηλ. 24670 21853).
β) Σε ξενώνες και ξενοδοχεία στο Νεστόριο (24670.31114 / 69749.15233) και την Αετομηλίτσα (6974389788) – για τους Γιαννιώτες. 
Από το Νεστόριο θα υπάρχει λεωφορείο το Σάββατο το πρωί για τη μετακίνηση στο χώρο της εκδήλωσης στις Λίμνες Αρένες.
γ) Διαμονή σε σκηνή δίπλα στις λίμνες Αρένες.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μότσιο

Ο Γιάννης Μότσιος γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Δεσπότης (Σνίχοβο) Γρεβενών. Από το 1947 έως το 1949 ήταν μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, και από το 1949 πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ. Σπούδασε Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Τασκένδης και Κιέβου, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας της Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, με ειδίκευση στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία. Υπήρξε μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, ο πρώτος που προσελήφθη στη Ρωσία (και ΕΣΣΔ) για τη μελέτη της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, και οι δυο μονογραφίες του, «Η λογοτεχνία της Εθνικής Αντίστασης 1940-45 στην Ελλάδα» και «Η ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα» είναι οι πρώτες στην ιστορία της ίδιας χώρας. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1976, από το 1980 έως το 1997 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και δίδαξε ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Από το 2013 διοργάνωσε τέσσερα «Δια-βαλκανικά Φιλολογικά Συνέδρια Ποίησης», όπου από την ελληνική πλευρά έγιναν περί τις 100 ανακοινώσεις για την ελληνική ποίηση από τον Όμηρο μέχρι το 1950. Συμμετείχε με εισηγήσεις και ανακοινώσεις του σε συνέδρια σε δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Τουρκία και τη Σερβία. Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας οργάνωσε το πρώτο διεθνές φιλολογικό συνέδριο με θέμα «Τα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη». Σε μετάφραση και επιμέλειά του εκδόθηκαν για πρώτη φορά στη ρωσική και την ουκρανική γλώσσα έργα του Σολωμού, του Παλαμά, του Καζαντζάκη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών. Μελέτησε διεξοδικά το μοιρολόγι και δημοσίευσε σχετικές μελέτες, καθώς και είκοσι έξι ακόμα βιβλίαˑ  ποιήματα, διηγήματα, φιλολογικά έργα, μεταφράσεις από τα ρωσικά στα ελληνικά και από τα ελληνικά στα ρωσικά. Επίσης, έχει μεταφράσει Ανθολογία ρωσικού διηγήματος που κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.  Έργα του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, ρωσικά, γεωργιανά, αγγλικά, γαλλικά, σερβικά, βουλγαρικά, ουκρανικά, ουγγρικά, ρουμανικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.