Επισκεψη Τουρκων επιχειρηματιων στο ΕΒΕ Κομοτηνης

Στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών μια αποστολή Τούρκων επιχειρηματιών, από την επαρχία Μουσταφά Κεμάλ Πασά της Προύσας, επισκέφθηκε χθες για λίγες ώρες την πόλη της Κομοτηνής, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής. Την τουρκική αποστολή υποδέχτηκε, εκπροσωπώντας το ΕΒΕ Κομοτηνής, ο κ. Αγγελίδης Νϊκος, αντιπρόεδρος και υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές.

Η τουρκική αποστολή, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μουσταφά Κεμάλ Πασά κ. Καδήρ Χόσγκιορ και τον Δήμαρχο κ. Χαϊρί Οζτετικλέρ, έφτασε χθες το απόγευμα από την Καβάλα, όπου διανυκτέρευσε, στην Κομοτηνή.


Κατά την συνάντησή τους στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο κ. Νίκος Αγγελίδης έδωσε πληροφορίες για την οικονομική ανάπτυξη, την εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής για να πάρει τον λόγο με την σειρά του ο κ. Χόσγκιορ και να μιλήσει για το Μουσταφά Κεμάλ Πασά, παρουσιάζοντας και την αποστολή που τον συνόδευε.

Η βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα στην Κομοτηνή

Ο κ. Αγγελίδης καλωσορίζοντας την αποστολή μίλησε πρωταρχικά για την δράση του ΕΒΕ Κομοτηνής με τα 1400 μέλη του, από τα οποία οι 70 δραστηριοποιούνται στη βαριά βιομηχανία. Το διοικητικό σχήμα με τα 21 μέλη, από τα οποία οι 17 ανήκουν στο εμπορικό τμήμα και τα 4 στο βιομηχανικό, καθώς η ανά τετραετία εκλεγόμενη διοικούσα επιτροπή είναι η επόμενη αναφορά του κ. Αγγελίδη. Ακολουθεί η βιομηχανική δραστηριότητα στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κλωστοϋφαντουργία, τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και της συσκευασίας.

Δεν λείπουν αναφορές στα εκκοκκιστήρια, τα κατεψυγμένα τρόφιμα και την ποτοποιία. Οι ξένες επενδύσεις, το εργοστάσιο χρωμάτων και το εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου αποτελούν ένα άλλο παράδειγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Όσο για την εμπορική δραστηριότητα, αυτή βρίσκει στήριξη στη γεωγραφική θέση της Θράκης. Ο κ. Αγγελίδης σ’ αυτό το σημείο τόνισε τα οικονομικά συμφέροντα που απορρέουν από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτού του κόμβου με τις μεγάλες αγορές.

«Καλλιεργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να φέρουν τους δύο λαούς κοντά. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά και ο κ. Αγγελίδης «για τον δρόμο της ειρήνης που είναι ο δρόμος του εμπορίου». Ακολούθως, τα υπό υλοποίηση έργα στην περιοχή, η ενεργειακή Εγνατία, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης παρουσιάζονται από τον κ. Αγγελίδη, ο οποίος κάλεσε τους «γείτονες και φίλους Τούρκους επιχειρηματίες να συμπορευτούν σε αυτήν την πορεία».

Η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε., τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που εφαρμόζονται στην περιοχή, το info-point της Κομοτηνής, το Ηλεκτρονικό Κέντρο Εμπορίου του ΕΒΕ δεν παραλείπονται από την παρουσίαση. Εν κατακλείδι, ο κ. Αγγελίδης πρότεινε μια πιο οργανωμένη συνάντηση και συνεργασία με σωστό προγραμματισμό και με ανταλλαγή επισκέψεων, καθώς τους προσκάλεσε να λάβουν μέρος στην έκθεση της Θράκης τον Μάιο.

Έπειτα τον λόγο είχε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μουσταφά Κεμάλ Πασά κ. Καδήρ Χόσγκιορ, ο οποίος αφού συμφώνησε με τον κ. Αγγελίδη, παρουσίασε την τουρκική επαρχία απ’ όπου προέρχεται. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο των δύο υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ακολουθούν τα βήματά τους ως επιχειρηματίες. «Αυτή η επίσκεψή μας είναι το πρώτο βήμα προς μια τέτοια συνεργασία», δήλωσε ο κ. Χόσγκιορ.

Μουσταφά Κεμάλ Πασά

Το Μουσταφά Κεμάλ Πασά είναι μια επαρχία της Προύσας και απέχει 72 χλμ. απ’ αυτήν, ενώ βρίσκεται ακριβώς στη μέση μεταξύ Προύσας και Μπαλικεσίρ. Ο πληθυσμός της φτάνει τις 100 χιλ. κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των γύρω οικισμών.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μ. Κεμάλ Πασά ιδρύθηκε το 1981 και αριθμεί 750 μέλη. Οι επαγγελματίες είναι εγγεγραμμένοι σε ξεχωριστό επιμελητήριο, όπως και οι έμποροι.

«Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχουν ομοιότητες στο διοικητικό σχήμα των Επιμελητηρίων μας», επεσήμανε ο κ. Χόσγκιορ.

Όσο για την αγροτική παραγωγή στο Μ. Κεμάλ Πασά, ξεχωρίζει το ζαχαρότευτλο, η ντομάτα, η κόκκινη πιπεριά για πολτοποίηση, το ηλιόσπορο και τα οπωροκηπευτικά. Η βιομηχανία αναπτύχθηκε με βάση την αγροτική παραγωγή. «Όλες οι βιομηχανίες σάλτσας της Τουρκίας βρίσκονται στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Χόσγκιορ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναδιοργάνωση και διαμόρφωση της βιομηχανικής περιοχής και στην παραγωγική δραστηριότητα.

Το Μ. Κεμάλ Πασά είναι επίσης γνωστό για τα αποθέματα μαρμάρων που διαθέτει και προφανώς αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η τουρκική αποστολή επισκέφθηκε και την Καβάλα στο ταξίδι του…

Επιπλέον, το Μ. Κεμάλ Πασά παρέχει και αυξημένες εναλλακτικές στο θέμα των μεταφορών. Το λιμάνι της Μπαντίρμα απέχει 45 λεπτά, το αεροδρόμιο της Προύσας είναι σε απόσταση μιας ώρας, ενώ θέλουν μόνο 15 λεπτά για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Το Μουσταφά Κεμάλ Πασά, όπως και η Κομοτηνή, συζητά να συνδεθεί με το φυσικό αέριο, το δίκτυο του οποίου απέχει μόλις 10 χλμ. από την τουρκική επαρχία.

«Βλέπουμε την Κομοτηνή ώς την θύρα που ανοίγει προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί σας μια στενή και ειλικρινή συνεργασία» τόνισε ο κ. Χόσγκιορ στο τέλος της ομιλίας του.

Στην αποστολή που τον συνόδευε συμμετείχαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανίας, υαλοπαραγωγής, βιομηχανίας ξηρών καρπών, βιομηχανίας συσκευασίας και περιτυλίγματος, μεταποίησης κόκκινων πιπεριών και εταιρείας μεταφορών, καθώς και ένας διευθυντής σχολείου και εκπρόσωπος τοπικού τύπου και ραδιοφώνου.

Τέλος ο Δήμαρχος Μ. Κεμάλ Πασά, κ. Οτζετικλέρ, πήρε το λόγο για να προσκαλέσει το ΕΒΕ Κομοτηνής να επισκεφθεί την τουρκική επαρχία, υποσχόμενος την όποια βοήθεια και στήριξη εκ μέρους του.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.