«Επεσε ταφοπλακα στον καπνο»

«Ο καπνός τελείωσε. Βέβαια ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμα, γιατί επικρατεί σύγχυση από αυτά που του λένε. Σε δύο χρόνια θα αντιληφθεί τα σημερινά αποτελέσματα. Εύχομαι να διαψευσθώ αλλά θεωρώ ότι η ταφόπλακα έπεσε στο θέμα του καπνού. Αν διαψευσθώ θα βγω δημόσια να ζητήσω συγνώμη», δηλώνει ο Πρώην Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Σουφλίου Σερήφ Σαμπρή.

Παραίτηση εν μία νυκτί

Ο Σερήφ Σαμπρή είναι από τον Κάλχα και εδώ και είκοσι χρόνια είναι πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως επίσης είναι και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του οικισμού καθώς και αντιπρόσωπος της ΕΑΣ Ροδόπης.

Ο Σερήφ Σαμπρή ήταν Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Σουφλίου από τις 17 Ιανουαρίου έως και τις 14 Αυγούστου του 2008 οπότε και τον παραίτησαν. «Είχαμε Διοικητικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε για κάποια θέματα. Πριν όμως από δύο ημέρες υπήρξε μια συγκέντρωση μελών του Δ.Σ. Άκουσα τους ψιθύρους και τα διάφορα που λέγονταν για την αντικατάστασή μου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τους εξηγήθηκα. Σύμφωνα με το καταστατικό αν τα πέντε από τα εφτά μέλη του Συμβουλίου θελήσουν κάτι μπορούν να το αποφασίσουν. Σε αυτό το θέμα τους εξηγήθηκα και σαν πρόεδρος τους ρώτησα σε τι φταίω. Κανείς δεν μου απάντησε εκτός από τον νυν πρόεδρο που μου είπε ότι θα μου εξηγήσουν στο μέλλον. Η ώρα ήταν δέκα το βράδυ. Βέβαια οι «χουντικοί» εκείνη την ώρα δρουν και όχι μέρα. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στη δεξιά. Όπως γνωρίζετε τα μισά μέλη της μειονότητας ανήκουν στη δεξιά και τα μισά στην αριστερά. Εγώ δεν ανήκω ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά. Και δεν πρέπει γιατί δεν κομματικοποιούνται τα προβλήματα των αγροτών και καπνοπαραγωγών. Έχω δηλώσει επανειλημμένα στα τουρκόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι όποιος θέλει να αναλάβει τα ηνία, να αφήσει τη σημαία του κόμματος στα σκαλοπάτια και να ανεβεί στα γραφεία της Κοινοπραξίας, και φεύγοντας να πάρει τη σημαία του και ας την κουνά όπου θέλει. Εγώ ήμουν πρόεδρος της Κοινοπραξίας, αλλά αυτό φαίνεται ότι τους πείραζε και ήθελαν να πάρει τα ηνία της Κοινοπραξίας η δεξιά και το κατάφεραν. Να τους δώσω τα συγχαρητήριά μου».

Απραξία από την Κοινοπραξία

Αυτές τις ημέρες όλοι οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται στους δρόμους εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις επιδοτήσεις. Στην περιοχή μας παρότι ζει ένα μεγάλο μέρος των καπνοπαραγωγών της Ελλάδος δεν κινήθηκε κανείς. Την απορία του για το θέμα αυτό εκφράζει ο κ. Σερήφ Σαμπρή. «Κάτι φταίει. Είναι γραμμένο και στα πρακτικά της συνεδρίασης της 10 Νοεμβρίου όπου κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήμουν ο μόνος που ζήτησα να κινητοποιηθούμε. Τους είπα ότι είναι μεγάλη ντροπή να μην κάνουμε ένα συλλαλητήριο στην Κομοτηνή. Να σημειώσω ότι στο συλλαλητήριο στις 17 Απριλίου είχα κάνει μεγάλη κινητοποίηση και κατεβήκαμε στην Αθήνα. Τώρα απαιτούνταν μεγάλη κινητοποίηση για να ακουστεί η αγωνία μας. Αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν θα συμμετέχει κόσμος. Ο κόσμος είναι ανενημέρωτος. Αν τον ενημερώσεις θα συμμετέχει. Του έχουν κλέψει τα λεφτά από την τσέπη και ήμουν σίγουρος ότι θα συμμετείχε στην κινητοποίηση. Είμαστε περίπου 6000 καπνοπαραγωγοί στην περιοχή. Οι μισοί να ερχόταν και με την συμπαράσταση όλων των αγροτών, που πιστεύω ότι θα είχαμε, μη ξεχνάτε ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι και καίγονται, θα είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση που θα είχε και αποτέλεσμα. Έπρεπε να δώσουμε εδώ οντότητα στον αγώνα μας. Δεν ενημέρωσαν λοιπόν τον κόσμο και αποφάσισαν ένδεκα άτομα να πάνε στις Βρυξέλες. Από την αρχή ενημέρωσα ότι στις Βρυξέλες δεν θα πάω και ότι εδώ πρέπει να κινητοποιηθούμε. Ο πρόεδρος κ. Χαλήλ για λόγους προσωπικούς δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συμμετέχει στη διαδήλωση στις Βρυξέλλες και έτσι αποφασίστηκε να πάει ο αντιπρόεδρος και δύο μέλη από τα επτά μαζί με τους τοπικούς προέδρους. Έτσι έγινε, πήγαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να πετάξουν και επέστρεψαν πίσω. Έτσι μου είπαν. Βέβαια και να πήγαιναν στις Βρυξέλες δεν θα γινόταν τίποτα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση το είχε ήδη προγραμματίσει. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν κινητοποιηθήκαμε. Ποιοι μας κυβερνούν; Γιατί κρύβονται; Δεν γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι η δύναμή του είναι μεγαλύτερη και από τη δύναμη ενός βουλευτή; Θέλω να μάθω όπως θέλω να το μάθει και ο κόσμος. Δυστυχώς παρέδωσαν τα όπλα χωρίς να πολεμήσουν. Σήκωσαν τα χέρια και αιχμαλωτίσθηκαν μόνοι τους».

Ο κ. Σαμπρή
εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μπορεί να αλλάξει κάτι. «Εμείς κόβουμε την Ελλάδα στα δύο και στα τρία. Δεν είμαστε λίγοι. Πρέπει να κινητοποιηθούμε».

Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Τσίπρα

Επανειλημμένως οι καπνοπαραγωγοί απευθύνθηκαν στους τέως βουλευτές της μειονότητας και μιλήσαμε για τα προβλήματά μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΝ στην Κομοτηνή, ο οποίος μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο κ. Σαμπρή του έδωσε ανοικτή επιστολή. «Είπα στον κ. Τσίπρα, ότι ανεξάρτητα από κινητοποιήσεις το θέμα είναι τελειωμένο». Στην επιστολή του ο κ Σαμπρή τονίζει τα εξής:

«Ως τέως πρόεδρος την κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ε.Α.Σ. Ροδόπης και Έβρου θέλω να σας υπενθυμίσω και να επισημάνω ότι είναι έτοιμη η ταφόπλακα για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και όλης της Ελλάδας, εφόσον γνωρίζουμε την τελική απόφαση των Βρυξελλών που θα ανακοινωθεί στις 19/11/2008 η οποία είναι μονόδρομος για την μείωση του 50% επί των δικαιωμάτων των καπνοπαραγωγών, απόφαση που μας βρίσκει αντίθετους.

Οι καπνοπαραγωγοί στον νομό Ροδόπης ανέρχονται σε 8500 χιλιάδες οικογένειες μη έχοντας άλλη επιλογή εναλλακτικής καλλιέργειας εκτός του καπνού.

Εσείς έχετε δει κανέναν αγρότη να χαμογελά; Εμείς όχι. Μα πώς να χαμογελά και να είναι ευτυχισμένος όταν πουλάει την σοδειά του κάτω του κόστους παραγωγής και αυτό γιατί όλα τα εφόδια έχουν ανοδική τάση και η παραγωγή πουλιέται σε τιμές εκμετάλλευσης βάζοντας σε σκέψεις τους παραγωγούς αν θα καλλιεργήσουν και την άλλη χρονιά. Αποτέλεσμα να μαραζώνουν τα χωριά του νομού Ροδόπης φτάνοντας πολύ γρήγορα στα όρια και μόνο της επιβίωσης.

Σε ενέργειες που προβήκαμε διεκδικώντας τα δικαιώματα μας, όπως η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 17/4/2008 μπροστά στη βουλή των Ελλήνων στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αυτό διότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση των καπνοπαραγωγών ξεπερνώντας τον παράγοντα απόσταση φτάνοντας τους 5.000 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και από τον κ. υπουργό γεωργίας θεωρήθηκε φιάσκο, καθώς και συνάντηση με τον κ. Υπουργό γεωργίας στις 10/7/2008 όπου μας έδωσε υποσχέσεις δυστυχώς δίχως να πραγματοποιηθούν ποτέ.

Προσπαθώντας να βρούμε και πάλι μια λύση στο πρόβλημά μας πραγματοποιήσαμε διοικητικό συμβούλιο στις 10/11/2008 με θέμα τις εξελίξεις στον καπνό και αποφασίστηκε να μην γίνει καμία διαμαρτυρία εντός της χώρας, παρά μόνο στις Βρυξέλλες, με την μετάβαση ένδεκα παραγωγών το οποίο είναι και φαίνεται γελοίο. Όλο αυτό με βρίσκει αντίθετο πράγμα που φαίνεται και έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Δ.Σ. της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι τέως πρόεδρος επειδή δεν συμμορφώθηκα με τις παρατάξεις των κομμάτων θέλοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους καπνοπαραγωγούς σπάζοντας το καθεστώς «είναι δικός μας» «δεν είναι δικός μας».

Παρακαλούμε και ελπίζουμε στην βοήθειά σας».

Ταφόπλακα η απόφαση των Βρυξελών

Ταφόπλακα η απόφαση των Βρυξελών κατά τον κ. Σαμπρή. «Για παράδειγμα θα σας πω ότι αν σήμερα έπαιρνα από την παραγωγή καπνού 10000 ευρώ με την ανακοίνωση αυτή και με το 78% των κρατήσεων μου μένει 2200 ευρώ. Αν σήμερα δεν μου φτάνουν 10000 θα μου φτάσουν τα 2200 μετά από δύο χρόνια; Εμάς πέρασαν τα χρόνια μας. Οι νέοι τι θα κάνουν; Έχουν τα παιδιά τους, την οικογένειά τους. Κάποτε οι καπνοπαραγωγοί στην Ροδόπη ήταν 9000, στα πρακτικά της Κοινοπραξίας είναι εγγεγραμμένοι 8500 και από αυτούς έχουν μείνει 6500. Περιμένω φέτος να εγκαταλείψουν με αυτά τα μέτρα την καπνοκαλλιέργεια περίπου 1000 άτομα. Εύχομαι να διαψευσθώ αλλά αν κάτι δεν συμφέρει δεν το καλλιεργώ. Θα καλλιεργήσω ένα χρόνο τη δεύτερη φορά δεν θα μπορέσουν να με ξεγελάσουν. Πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε λιγότερους καπνοκαλλιεργητές».

Όσον αφορά στο θετικό σκέλος που διατύπωσε χθες ο πρώην βουλευτής κ. Ιλχάν μέσω της εφημερίδας μας ο κ. Σαμπρή διαφωνεί. «Πώς εγώ θα μπω στο πρόγραμμα αυτό σε αυτή την ηλικία; Μπορώ να αγοράσω χωράφια; Όχι. Να αγοράσω τρακτέρ; Να το κάνω τι, αφού έχω. Από την δικιά μου την τσέπη έχουν φύγει τα μισά χρήματα και το ερώτημα είναι από πού θα τα πάρω. Στους νέους που θα μπουν στο πρόγραμμα ίσως να έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτοί όμως που δεν θα μπουν και είναι οι περισσότεροι, εφόσον για να μπεις στο πρόγραμμα πρέπει να έχει εκατόν πενήντα στρέμματα χωράφι τι θα γίνει;

Οι καπνέμποροι μεσίτες της Philip Morris

«Οι καπνέμποροι είναι μεσίτες της Philip Morris. Η εταιρεία αυτή μας παρακολουθεί. Σύμφωνα με το σχέδιό της τον μπασμά τον αγοράζουν από το Νομό Ροδόπης και Έβρου δύο έμποροι και οι άλλοι δύο αγοράζουν από την Κατερίνη και τη Λάρισα Όλα γίνονται βάσει προγράμματος, όπως τα όρισε η Philip Morris. Αυτά τα γνωρίζουν οι υπουργοί. Γιατί λοιπόν δεν παίρνουν μέτρα και δεν αφήνουν κανένα άλλο έμπορο να έρθει εδώ; Δυστυχώς όλα τα κουμαντάρει η Philip Morris».

Δυσοίωνο το μέλλον

Για τον κ. Σαμπρή το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. «Δυστυχώς δεν πάμε καλά και όχι μόνο οι καπνοπαραγωγοί αλλά γενικότερα η αγροτιά. Αν εμείς οι αγρότες δεν έχουμε χρήματα θα έχει επιπτώσεις σε όλους».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.