Επεσαν οι υπογραφες για την επεκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνης

Μετά από μια διετή δικαστική περιπέτεια, που οδήγησε σε αντίστοιχης διάρκειας ανησυχητική χρονοτριβή, προκαλώντας έντονα προβλήματα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό μας, η υπόθεση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής είχε αίσια κατάληξη, που επισφραγίστηκε επίσημα χθες, με την υπογραφή της σύμβασης του έργου ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την ανάδοχο εταιρία. Έχοντας απαγκιστρωθεί πλήρως από τις διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών, από τις οποίες ταλαιπωρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα για να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου των 12 μηνών χρονοδιαγράμματος.
Ο προϋπολογισμός του έργου, ενώ στη διακήρυξη προβλεπόταν το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ, με τις εκπτώσεις που δόθηκαν περιορίστηκε πλέον στα 3,8 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση μάλιστα γίνεται εξ ολοκλήρου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Σπύρος Γαλόπουλος «Ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών»

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία «Εργομπετόν», ο πρόεδρος της οποίας, κ. Σπύρος Γαλόπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τηρηθεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στους σχεδιασμούς της εταιρίας είναι να κατασκευαστεί κατά προτεραιότητα το τμήμα της επέκτασης, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από την ολοκλήρωση του συνολικού έργου, να παρέχεται η δυνατότητα υποδοχής ενός όγκου απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός αυτός κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός, διότι η υπάρχουσα δομή του ΧΥΤΑ ήδη δοκιμάζεται από την «ασφυξία», που προκαλεί ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών που δέχεται. Θυμίζουμε πως στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής απορρίπτονται τα απορρίμματα τόσο των 4 δήμων του νομού Ροδόπης, όσο και αυτού της Σαμοθράκης, βάσει σχετικής διμερούς σύμβασης, που έχει υπογραφεί.

Γιώργος Πετρίδης «Διαφύλαξη των τελών καθαριότητας σε χαμηλά επίπεδα»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αίσια κατάληξη της υπόθεσης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ανάδοχος του έργου εγγυάται ότι θα το φέρει εις πέρας έγκαιρα και σωστά. Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης στάθηκε και σχολίασε τα θετικά αποτελέσματα, που αναμένεται να αποφέρει στο δήμο μας, η υλοποίηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ.

Πρώτο τέτοιο αποτέλεσμα είναι η διαφύλαξη του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, όπως είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά για τους δημότες σημαίνει ότι θα παραμείνουν χαμηλά τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν για την καθαριότητα. «Σε άλλη περίπτωση», σημείωσε, «θα αναγκαζόμασταν να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας σε άλλους αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης κι επομένως τα δημοτικά τέλη».

«Μείζον θετική η περιβαλλοντική διαφύλαξη»

Το δεύτερο «μείζον θετικό», όπως το χαρακτήρισε, είναι η περιβαλλοντική διαφύλαξη των αποτελεσμάτων από την ύπαρξη του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Κι αυτό, γιατί, όπως υποστήριξε, «ήδη με πολύ μεγάλες προσπάθειες και με παρεμβάσεις, συχνά της τελευταίας στιγμής, έχουμε καταφέρει να κρατάμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ σε περιβαλλοντικά αποδεκτά επίπεδα». «Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί για τους επόμενους μήνες», διευκρίνισε, «αλλά στον ένα χρόνο της κατασκευής του νέου κυττάρου θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, που σημαίνει πως κι εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείρισή του».

«Πολλές φορές τα σημαντικότερα θέματα είναι έξω από το πεδίο αντίληψής μας»

Αμφότερα τα παραπάνω αποτελέσματα τα χαρακτήρισε εξόχως σημαντικά, επισημαίνοντας ότι «είναι αποτελέσματα που αν δεν τα πεις, δε θα τα καταλάβει κανείς». «Διότι στη χώρα μας και στο δήμο μας επομένως», εξήγησε, «έχουμε θεωρήσει ως δεδομένο ότι σημαντικό είναι μόνο αυτό το οποίο συμβαίνει στο οπτικό μας πεδίο ή στο πεδίο αντίληψής μας. Αντίθετα, πολλές φορές τα σημαντικότερα είναι έξω από το πεδίο αντίληψής μας. Ευθύνη λοιπόν των θεσμικών είναι να αναδεικνύουν αυτά, τα οποία είναι έξω από το πεδίο αντίληψής μας αλλά μας αφορούν άμεσα».

Έκκληση για συνειδητοποιημένη στάση των δημοτών

Με την ευκαιρία, πάντως, ο κ. Πετρίδης δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση προς τους συνδημότες μας για μια καλύτερη καθημερινή συμπεριφορά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο βαθμό που αυτή περνάει από το χέρι τους. Τέτοιες περιπτώσεις κρίσιμης συμβολής των δημοτών είναι ορθή κατανομή των σκουπιδιών τους στους μπλε και στους υπόλοιπους κάδους, η απόρριψή τους πάντοτε εντός των κάδων και η μη απόρριψή τους στην ύπαιθρο, στις παρυφές της πόλης ή σε οικισμούς, όπως δυσάρεστες τέτοιες εικόνες εντοπίζονται σε αρκετά σημεία του δήμου. «Αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν με αστυνομικά μέτρα», σημείωσε, «γιατί θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες δημοτικούς αστυνομικούς, για να το κάνουμε αυτό. Αυτά μπορούν να διαφυλαχτούν μόνο με τη συνειδητοποίηση του καθενός μας».

Ζωή Κοσμίδου «Βεβαιότητα ότι θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου»

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Ζωή Κοσμίδου, σημείωσε πως «η Υπηρεσία με πολύ ζήλο «έτρεξε» όλο αυτό το έργο», επισημαίνοντας πως «η μέχρι τώρα παρέμβαση και εμπλοκή μας και στην πρώτη φάση του έργου δείχνει την εμπειρία που διαθέτει η Υπηρεσία και τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσουμε, σε απόλυτη συνεργασία με τη διοίκηση του δήμου και τον ανάδοχο, στην κατά το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου».

«Ανάσα» για 4-6 χρόνια, με δυνατότητα υποδοχής φιλοξενίας απορριμμάτων από άλλους δήμους

Σημειώνεται πως το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ αναμένεται να προσφέρει μια ανάσα στην εξαιρετικά επιβαρυμένη υπάρχουσα δομή για τα επόμενα 4-6 χρόνια. Αποτελεί ουσιαστικά μεταβατικό στάδιο, μέχρι την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει συναντήσει αρκετά σημαντικά εμπόδια. Στο βαθμό, που το επόμενο διάστημα κριθεί ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός ξεπερνάει τα εμπόδια και υλοποιείται ομαλά, δεν αποκλείεται ο επεκταμένος ΧΥΤΑ Κομοτηνής να δεχτεί απορρίμματα από άλλους δήμους, πέραν των τριών της Ροδόπης και αυτού της Σαμοθράκης. Ήδη μάλιστα πριν από λίγους μήνες σχετικό αίτημα υπέβαλε ο δήμος Αλεξανδρούπολης, το οποίο προς το παρόν απορρίφτηκε. Όταν ολοκληρωθεί, βέβαια, ο περιφερειακός σχεδιασμός, τα απορρίμματα προβλέπεται να εκτελούν την αντίθετη ακριβώς πορεία, δηλαδή αυτά του δήμου Κομοτηνής να διοχετεύονται σε χώρους, που θα δημιουργηθούν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Παράλληλα, στην Κομοτηνή ετοιμάζονται να λειτουργήσουν το Κέντρο Μεταφόρτωσης και το Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.