Επενδυτικο προγραμμα για τους κερασοπαραγωγους

Γυρίζει σελίδα ο δήμος Σώστου προσπαθώντας, όμως, ακόμη και σήμερα, να αντιμετωπίσει προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες του φθινοπώρου, αλλά και να δώσει νέα ώθηση σε παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής, όπως είναι το κεράσι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σώστου, τον κ. Καδή Ισμέτ, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η στήριξη των κερασοπαραγωγών. «Είναι εναλλακτική καλλιέργεια το κεράσι που έχει παράδοση στον τόπο μας», δηλώνει, βέβαιος ότι πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο σ΄ αυτή την παραγωγή. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας Σύλλογος Κερασοπαραγωγών και μια Ομάδα Κερασοπαραγωγών, η οποία αριθμεί 152 μέλη με προοπτική να αυξηθούν και να φτάσουν στα 250. Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα περιμένουν την έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Επενδυτικού Προγράμματος που κατέθεσαν. Μέσω του προγράμματος αυτού προβλέπεται να οργανωθεί καλύτερα η παραγωγή, η προώθηση και η προβολή του προϊόντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι συμπεριλαμβάνεται και πρόταση «Εμείς προσπαθούμε να τους στηρίξουμε με τη δημιουργία υποδομών, με τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και με την εξασφάλιση των απαραίτητων αρδευτικών έργων», δηλώνει ο δήμαρχος και σημειώνει ότι πέρσι έγιναν οκτώ δεξαμενές άρδευσης και φέτος έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση άλλων έξι. Στόχος αυτών των εργασιών είναι να πάει νερό εκεί όπου δεν υπάρχει, δηλαδή στις εκτάσεις με τα κερασόδενδρα, ώστε να ποτίζονται και τα κεράσια με την προσδοκία της αύξησης της παραγωγής και της βελτίωσης της ποιότητας.

Άναψε πράσινο το Δημοτικό Συμβούλιο για την επαναλειτουργία του ΚΕΠ

Η ατζέντα του νεαρού δημάρχου, 1,5 χρόνο μετά την εκλογή του, είναι πλήρης από έργα, που πρέπει να υλοποιηθούν και από υποθέσεις που πρέπει να διευθετηθούν τάχιστα. Ήδη, το δημοτικό συμβούλιο Σώστου έλαβε την απόφαση της επαναλειτουργίας του ΚΕΠ, μετά το λουκέτο των δύο και πλέον χρόνων, με σκοπό να εξυπηρετεί στο μέλλον και κατοίκους άλλων οικισμών. Οι τεχνικές υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου προσπαθούν ακόμη να επουλώσουν τις «πληγές» των τελευταίων πλημμυρών. «Μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι αγροτικοί δρόμοι και οι αγροτικές εκτάσεις» σημειώνει ο δήμαρχος. Η ενίσχυση που δόθηκε ήταν 100.000 ευρώ, χρήματα πολύ λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Οι ζημιές ήταν πρωτόγνωρες», δηλώνει ο κ. Καδή Ισμέτ και αναφέρει ως παράδειγμα ότι ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον οικισμό Θάμνα άνοιξε στη μέση. «1,5 χιλιόμετρο δρόμος παρασύρθηκε από το ποτάμι».

Ιατρική περίθαλψη μετ΄ εμποδίων

Με προβλήματα προσφέρεται και η πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους του δήμου. Ο δήμος διαθέτει δύο αγροτικά ιατρεία, του Σώστου και των Ασωμάτων. Ο γιατρός του Σώστου, δύο φορές την εβδομάδα, είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται και τα άλλα χωριά, ώστε να εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι εκείνων των οικισμών. Καταβάλλονται προσπάθειες να ξεπεραστούν προβλήματα στις υποδομές, με την δημοπράτηση ανακαίνισης του αγροτικού ιατρείου του Σώστου, ώστε να γίνει κατάλληλος ο χώρος για τους δημότες. Εργασίες ανακαίνισης δρομολογούνται και για τους εσωτερικούς χώρους του ιατρείου των Ασωμάτων. Ο δήμος δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο, οι έκτακτες ανάγκες για διακομιδές ασθενών, για τους 7.000 κατοίκους, καλύπτονται από το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας του Ιάσμου!

Φεύγουν οι νέοι… ερημώνουν τα χωριά

Τα προβλήματα της εύρεσης εργασίας, της υγείας, της παιδείας αναγκάζουν πολλούς δημότες να εγκαταλείπουν τον δήμο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αρκετοί νέοι έχουν φύγει από τον δήμο Σώστου. Για παράδειγμα, από τον οικισμό του Πολυάνθου αυτή τη στιγμή 120 οικογένειες είναι εργάτες στη Γερμανία. Ένα 20% των κατοίκων του χωριού είναι εργάτες που έχουν μεταναστεύσει. «Δυστυχώς οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά και όσοι βρίσκουν φεύγουν από το δήμό μας» καταλήγει ο δήμαρχος, με την διαβεβαίωση από την πλευρά του ότι καταβάλεται προσπάθεια στήριξης τουλάχιστον του πρωτογενή τομέα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.