Κεντρο του Ποντιακου Ελληνισμου εγινε η Κομοτηνη

1.700 χορευτές από Ποντιακά Σωματεία όλη της χώρας ένωσαν τα χέρια στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στην Κομοτηνή χτυπούσε η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, με 1.700 χορευτές Ποντιακών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα να ενώνουν τα χέρια στο κλειστό Γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, δείχνοντας την δυναμικότητα και την αντοχή του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πόντιοι όλων των ηλικιών, από την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Καλαμάτα και όλα τα σημεία της χώρας, βρέθηκαν στο χώρο, για να στείλουν ένα μήνυμα αδερφοσύνης.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, τιμήθηκαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες: ο Τζορτζ Τρελόαρ, ο Λευτέρης Χαψιάδης και ο Γεώργιος Κεσίδης.

Παρουσιάστρια της διοργάνωσης ήταν η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας Παρατηρητής της Θράκης, Νατάσσα Βαφειάδου, ενώ ο Μιχάλης Βαμβακάς και η Χρύσα Μαυρίδου είχαν τη σκηνοθεσία της.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με την είσοδο στον χώρο του Γυμναστηρίου μελών από όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν, κρατώντας ψηλά τα λάβαρα του σωματείου τους, με τα οποία έδειξαν την ποικιλομορφία της έκφρασης της ποντιακής ψυχής σε όλη την χώρα.

Στη συνέχεια μπήκαν στο χώρο όλοι οι χορευτές από όλες τις περιοχές, δίνοντας ένα πολύχρωμο θέαμα στους θεατές που γέμισαν ασφυκτικά τις κερκίδες, και μια μοναδική ανάμνηση για όλους όσους βρέθηκαν στον κύκλο, χορεύοντας κοτσιχτόν oμάλ’.

Μια σημαντική διοργάνωση για την περιοχή μας

Το Φεστιβάλ χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο π. Γρηγόριος Βουλγαρέλης, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, που καλωσόρισε τους χορευτές και επισήμανε πως η παρουσία τους αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, ο Πόντος και οι πατρίδες που χάθηκαν ζουν και θα ζουν μαζί με την Εκκλησία.

Την Περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε η σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ. Ζωή Κοσμίδου, που τόνισε πως θα είναι στο πλευρό του ποντιακού ελληνισμού που έλαμπε, λάμπει και θα λάμπει πάντα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης επισήμανε πως η δημοτική αρχή στήριξε, παρά τις όποιες δυσκολίες αυτή τη διοργάνωση,  θεωρώντας πως αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον τόπο ένα τέτοιο φεστιβάλ, που αποδεικνύει ότι οι Πόντιοι διαφυλάττουν τα σπουδαία της φυλής τους.

Μήνυμα ενότητας και αδερφοσύνης από τους Πόντιους όλης της χώρας

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λοζάνης, που μπορεί να έφερε λύσεις σε πολιτικό επίπεδο, είχε όμως σαν αποτέλεσμα των ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ρίζωσαν στις νέες τους πατρίδες, και συνέβαλαν στην δημιουργία και ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και την διατήρηση της Ελληνικότητας των περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Αυτό πρέπει να αναγνωρίσει το Ελληνικό κράτος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας» τόνισε ο Βαρυθυμιάδης διαβεβαιώνοντας πως από την πλευρά τους, σε συνεργασία με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής.

«Σήμερα στο Φεστιβάλ, συρρέουν από όλη την Ελλάδα νέοι και νέες για να τιμήσουν τον Πόντο, και να στείλουμε το μήνυμα της ενότητας, της αδερφοσύνης και της αλληλεγγύης, που αυτό τον καιρό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η πατρίδα μας» συνέχισε ο ίδιος.

Εξέφρασε δε την χαρά του που γίνεται το Φεστιβάλ στο κέντρο της ΑΜΘ, ένα μήνυμα ότι η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά στην πόλη της Κομοτηνής, τονίζοντας πως η συμμετοχή όλων αυτών των χορευτών, από κοντά και μακριά, γίνεται εθελοντικά με δικά τους έξοδα.

Την χαρά του για το γεγονός ότι ο θεσμός του Φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο πιο δυνατός εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ενώ εκπροσωπώντας τους νέους ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Νεολαίας της ΠΟΕ κ. Γιώργος Χατζηκυριακίδης τόνισε πως «ο Πόντος είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν να έρθουν, εκείνοι που ήρθαν και νοητά τον έφεραν μαζί τους, και οι νέοι που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται καθημερινά για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», και θα μεταφέρουν φλόγα και όχι στάχτη, βιώματα και όχι αναμνήσεις.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε η Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθηνά Νακούση, που εξήρε όλους όσους συμμετείχαν στην μεγάλη προσπάθεια για να λάβει χώρα το Φεστιβάλ, από εθελοντές μέχρι συνδιωργανωτές, και τους χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ήρθαν στην Κομοτηνή για να δείξουν τι σημαίνει Ποντιακός Ελληνισμός. «Θα πατήσουμε γερά στη γη, θα σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά και θα ξεδιπλώσουμε ένα μέλλον λαμπρότερο» τόνισε.

Τιμώμενοι και εκπλήξεις

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τιμήθηκαν τρεις προσωπικότητες, με πρώτη αυτή του ύπατου αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George Devine Treloar, που από τη θέση του συνέβαλε καθοριστικά για την οικιστική αποκατάσταση των Ποντών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Για το έργο και την προσωπικότητά του μίλησε  μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο γιος του Ντέιβιντ Τρελόαρ, που αναφέρθηκε στις σχέσεις που έχει η οικογένειά του με το Θρυλόριο, το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του πατέρα του, ενώ προανήγγειλε την έκδοση βιβλίου με υλικό που είχε στην κατοχή του.

Εκ μέρους της οικογένειας Τρελόαρ την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», από την κ. Ζωή Κοσμίδου.

Για την δεύτερη απόδοση τιμής ανέβηκαν στην σκηνή καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, αποδίδοντας το τραγούδι του προσφάτως χαμένου Πόντιου στιχουργού και συγγραφέα Λευτέρη Χαψιάδη, «Μία είναι η ουσία».

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γκαράνης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Παύλο Στεφανίδη που εκπροσώπησε την οικογένεια Χαψιάδη.

Η τελευταία βράβευση αφορούσε τον εκλιπόντα δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γεώργιο Κεσίδη από τα Κουδούνια Δράμας, με τον γιό του Θεόδωρο Κεσίδη στο κλαρίνο, και τον εγγονό του Γιάννη Κεσίδη στο τραγούδι να έρχονται στη σκηνή και τον τελευταίο να παραλαμβάνει ην τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

Μετά τα χορευτικά τιμήθηκαν οι πρόεδροι των πέντε ΣΠΟΣ που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, που έκλεισε με το χορό Σέρρα που τον απέδωσαν επιλεγμένοι χορευτές υπό την καθοδήγηση των Ματθαίου Καλτσίδη, Όμηρου Παχατουρίδη και Στέλιου Νικολάου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.